Травма между рамото и гърдите

08.05.21
12:08

Здравейте,

При опит за “силовото” с една ръка на лост, вече като бях качил дясната ръка се чу звук все едно се къса парче плат.
Болката е между рамото и дясната гърда и част от мишницата. С фиксатор за ръка почти не чувствам болка, но без него е доста болезнено.
Нямам посиняване, оток, деформация.

Въпросът ми е - какво може да съм скъсал , как се лекува и колко като време ?

Интересно, че направих преди това 7-8 коремни, набирания, силови с лявата ръка, т.е. би трябвало да съм разгрял. И при първото силово с дясната се получи.

Благодаря,

Темата беше редактирана от elby на 08.05.21 12:09.

08.05.21
12:36

Тук могат да ти дадат само предположения, но дори да са точни, не поемай риск и си отиди на лекар.

08.05.21
13:00

Отидох, но на спешен. Ренгена показа, че няма счупено. Ортопеда каза да се пръскам с охлаждащ спрей. Нито фиксатор ми сложиха, нито нищо, което за мен е абсурдно. Понеделник ще ходя , но питам за някой запознат или с подобен проблем, че 99% от лекарите ни за нищо не стават.

08.05.21
16:06

казано от elby на 08.05.21, 13:00:

, че 99% от лекарите ни за нищо не стават.

Отиди тогава на ветеринар.

08.05.21
16:47

казано от nervak на 08.05.21, 16:06:

казано от elby на 08.05.21, 13:00:

, че 99% от лекарите ни за нищо не стават.

Отиди тогава на ветеринар.

Човек, що се заяждаш ?
Само да спомена , че доктора ми преглежда лявато рамо, а аз си травмирах дясното.

08.05.21
16:59

Е добре де човек, по време на прегледа не каза ли, че е другото. Или ти преглежда лявото, ти си мълчиш от срам ли от какво ли и прегледа свършил 😅
Остава и снимка на лявото да са направили.

08.05.21
18:53

казано от Dydo на 08.05.21, 16:59:

Е добре де човек, по време на прегледа не каза ли, че е другото. Или ти преглежда лявото, ти си мълчиш от срам ли от какво ли и прегледа свършил 😅
Остава и снимка на лявото да са направили.

Казах, разбира се. Просто исках да покажа колко много лекарите се интересуват от пациентите си и че гледат на тях като подвижни касички.
А някой въобще успял ли е да мине ЯМР по здравна каса ?

Мнението беше редактирано от elby на 08.05.21 18:54.

08.05.21
19:52

С този звук, който си чул, на мен ми прилича на лабрално скъсване. Лекар и ще мине, ако е това, но за много време

08.05.21
22:56

Като поразгледах описанията там се пада subscapularis от ротаторния маншон .
https://sport.framar.bg/разкъсване-и-увреди-на-ротаторния-маншон-в-спорта
При разкъсване - консервативен метод на лечение, при скъсване - операция. Колкото по-рано толкова по-добре.
Може би се поема и от здравната каса.
https://spravochnik.framar.bg/клинични-пътеки/кп-159-артроскопски-процедури-в-областта-на-скелетно-мускулната-система

Мнението беше редактирано от elby на 08.05.21 23:11.

09.05.21
09:28

Без ЯМР няма да ти кажат точна диагноза. Просто е доста трудно. Ако обаче има скъсан мускул, мястото на скъсването се напипва. Там се получава нещо като “дупка” в сравнение със здравото рамо. Затова и доктора е преглеждал първо лявото ти рамо. За да може да усети как е здравото преди да опипа контузеното. Мускул не се къса чак толкова лесно, но може да има частично скъсване на влакна. Това може да го покаже само ЯМР.
Във всеки един случай, не тренирай докато нямаш точна диагноза или докато не усетиш, че си се оправил.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 09.05.21 09:34.

10.05.21
12:54

казано от elby на 08.05.21, 12:08:

Въпросът ми е - какво може да съм скъсал , как се лекува и колко като време ?

Имаш ли ограничение в обхвата на някое/някои движения?

10.05.21
13:19

Ами човек, работата не е добре. Трябва доста консервативно да подходиш, всякакви такива движения, без да има сила, компенсираш с лоша форма и съответно се натоварват връзки и сухожилия. Доктор няма да те излекува ..

11.05.21
12:26

казано от kaloyan на 10.05.21, 13:19:

Ами човек, работата не е добре. Трябва доста консервативно да подходиш, всякакви такива движения, без да има сила, компенсираш с лоша форма и съответно се натоварват връзки и сухожилия. Доктор няма да те излекува ..

С лявата ръка си правя няколко силови без проблем. Дясната се води по-силна и не очаквах тя да поддаде.

Допълнение : скъсана дълга глава на бицепса. С опция за скъсани мускулни влака на гръден мускул . Лечение - операция с пирон.
Получава се или от претрениране и сухожилието е тръгнало и/или когато много си тренирал и накрая направиш някое завъртяно или силно натоварващо упражнение а си изчерпал силите си и тогава напрежението пада само на сухожилието, което е вече увредено.

Мнението беше редактирано от elby на 11.05.21 17:21.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1