24.05.21
00:14
Здравейте!
Накратко- ендоморфен мезоморф съм, поне от прочетеното по разни статии. Тоест, доста развита мускулатура и сила, но и доста подкожни мазнини.
Като размери съм 181см на 110 кг, като преди 2-3 седмици бях 113-114 и от тогава започнах да тренирам. На 22г съм.
Целите- може би леко сваляне около 8-10кг, но и покачване на мускулна маса. Дам, за мен 8-10 килограма са леко сваляне, при все че всяка година ги свалям и качвам поне по веднъж просто с нормално хранене без тъпчене за кратък период. Целта този път ми е да се въртя около 100те, но и да се заформя леко- не съм се насочил към пълно чистене на мазнини, а по- скоро лек релеф и по- голяма сила.
Ще опиша горе-долу менюто ми през деня, а след това ще задам и въпроса:
Закуска- 3-4 белтъка + 1 жълтък+ 150гр извара
Следтренировъчен шейк- прясно/кисело мляко, банан и 30-40гр суроватка
Обяд- Пържоли на фурна или пържени към 200-300гр
Вечеря- салата
През повечето дни си правя и нещо като шейк като междинно ядене, който също гледам да е богат на белтъчини.
А сега към въпроса- Наплашиха ме, че вмоменташното ми хранене не е изобщо здравословно. Така ли е ? Приемам храни богати на белтъци и бедни на мазнини и въглехидрати. Дали наистина си вредя на организма ?
Мислех да започна да си правя през ден варени картофи или ориз като гарнитура към мръвката на обяд, за да вкарвам по някой въглехидрат. Вечер не ям, защото така съм свикнал, а и си набавям белтъци по около 1.6 до 2 грама на килограм телесно телго още преди вечерята.
Дано изчетохте бъркотията, която написах. Знам, че има хиляди теми и хиляди статии от този тип, както и че всяко тяло и организъм е различен, но ми се искаше да чуя мнения по въпроса, а и още по- добре от хора, хранещи се като мен.
Поздрави
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?
Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.
Научи как работимХраната ти изглежда съвсем наред,не виждам драма....макар 2-300 гр пържоли е лек обяд...аз хапвам по толкова поне и вечер)))отделно бирите.
10кила да сваляш си е изпитание...отделно запазване на сила.
Апропо как и с какви кг тренираш?
Както споменах тренирам от 2-3 седмици. Все още съм на следната “програма” : понеделник, сряда, петък- горна част на тялото без корем. Вторник и четвъртък- крака и корем.
Ами например бицепсово сгъване правя с дъмбели от по 12кг. На лежанката си правя с 60 кг все още. Правя по 2 упражнения за мускул, 5 серии по около 10-12 повторения. Поне за момента, докато посвикна малко.
казано от Kamazimi на 24.05.21, 00:14:
А сега към въпроса- Наплашиха ме, че вмоменташното ми хранене не е изобщо здравословно. Така ли е ?
Не. Много си ти е добре храненето. Ако и ти понася на стомаха (нямаш запек или нещо такова заради малкото въглехидрати и мазнини) можеш да си караш така колкото си искаш. Имаш млечни, имаш месо, имаш салата, имаш плод. Ако неяденето на ориз и картофи беше нездравословно, горките ескимоси щяха да са изчезнали отдавна.
По принцип не е много здравословно, да се храниш само с еднотипна храна, още повече ако не го знаеш произхода на месото. Според мен ако го правиш за някакви периоди става, в дългосрочен план не.
казано от kaloyan на 28.05.21, 17:36:
По принцип не е много здравословно, да се храниш само с еднотипна храна, още повече ако не го знаеш произхода на месото. Според мен ако го правиш за някакви периоди става, в дългосрочен план не.
Кое му е еднотипното?
казано от Гордан на 28.05.21, 17:38:
Кое му е еднотипното?
Е той си го е написал, само белтъци .. и малко салатка. Даже така както го е написал излиза че яде едно и също всеки ден. Не стига че е еднотипно, а е и еднообразно.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 28.05.21 23:07.
Общо взето цял живот съм се хранил всекидневно с месо/яйца/млека, но съм имал и разнообразие и съм вкарвал по някоя манджичка.
казано от kaloyan на 28.05.21, 23:06:
Кое му е еднотипното?
Е той си го е написал, само белтъци .. и малко салатка. Даже така както го е написал излиза че яде едно и също всеки ден. Не стига че е еднотипно, а е и еднообразно.
Написал е яйца, млечни продукти, месо и зеленчуци. За тебе, ако няма чия и годжи бери, значи е еднотипно. ?
Кое му е еднотипното?
Ами като цяло в режима си включих и овес, ядки и бобови, защото вече ми се гади от 5 яйца с извара всяка сутрин. Не че е голямото разбообразие де, но както казах и преди съм се хранил почти всекидневно с мръвки и яйца, но е имало и други неща (заради които съм и станал шопар хаха)
казано от Kamazimi на 29.05.21, 12:54:
Кое му е еднотипното?
Ами като цяло в режима си включих и овес, ядки и бобови, защото вече ми се гади от 5 яйца с извара всяка сутрин. Не че е голямото разбообразие де, но както казах и преди съм се хранил почти всекидневно с мръвки и яйца, но е имало и други неща (заради които съм и станал шопар хаха)
Където може да намериш естествена храна, не я изпускай. Заленчуци и плодове. Плодовете ако са пресни са полезни , дори и да имат малко захар пак няма проблем. Ако например намериш хубав и истински мед, слагай една лъжица на овеса, има захар, обаче вътре има и много полезни неща. Бобови, коприва, лапад, всякакви такива неща от природата. Просто не влизай в тоя филм с прекалено многото белтъчни храни. Меса, яйца и млечни. Първо че не е правилно и второ, ако не са домашни, не е ок. Рибата е много хубава и я консумирай, обаче и тя вече се гледа по развъдници и тн..
Недей да робуваш на мускулите и на такива “режими” дори и да направиш голяма мускулна маса, ако не си професионален спортист и не я използваш, няма никакъв смисъл от нея и това да подържаш голяма маса, има си природни закони в цялата работа :)
Най-важното е да има добри тренировки и движение.
Мнението беше редактирано от kaloyan на 29.05.21 13:41.
29.05.21
16:05
казано от kaloyan на 29.05.21, 13:40:
дори и да направиш голяма мускулна маса, ако не си професионален спортист и не я използваш, няма никакъв смисъл от нея
Дай дефиниция на “голяма мускулна маса”, ако искаш. За който и спорт да се сетя, спортистите в него са адаптирани към специфичните му изисквания.
казано от Иван _ на 29.05.21, 16:05:
казано от kaloyan на 29.05.21, 13:40:
дори и да направиш голяма мускулна маса, ако не си професионален спортист и не я използваш, няма никакъв смисъл от нея
Дай дефиниция на “голяма мускулна маса”, ако искаш. За който и спорт да се сетя, спортистите в него са адаптирани към специфичните му изисквания.
Ами да, за същото говоря. Тук спортисти има ли ?
Голямата мускулна маса (както и от силата, която я съпътства), е от огромна полза за абсолютно всеки човек, не само за спортистите. Като под “голяма” имам предвид максимума, който може да се постигне без допълнителен прием на тестостерон.
30.05.21
00:04
Зеленчуците и плодовете на пазара пък щото са домашни, айде моля.
Хубавото при мен е, че бабата и дядото ни снабдяват с плодове и зеленчуци от градината на село. Месото пак си е домашно в 90% от случаите, но когато свърши взимам купешко естествено. Само през зимния период ям купени зеленчуци и плодове. А, медът който ползвам също си е наш.
Имам още един въпрос.
Тренирам рано сутрин преди работа. Ставам в 6:00 и съм във фитнеса в 7:00. Закуската ми винаги е готова от вечерта, така че ям още като се събудя, понеже не се чувствам добре ако хапна точно преди тренировки.
Та въпросът е дали яйцата, овеса и млякото са достатъчни за закуска преди тренировка ? Понякога добавям и 1- 2 кюфтета, останали от предишни дни.
Мои приятели ми казаха, че трябва да има мазнини в яденето ми, а други ме посъветваха просто да пия протеин без нищо друго. До колкото съм чел, мисля в първия вариант има повече смисъл.
Работата е, че с тази комбинация вмомента- 4 варени яйца + 100 гр овес с мляко се чувствам доста добре и не ми се повръща като тренирам.
Защо е наложително да закусваш, веднага след като станеш и преди тренировка?
Да, може да закусиш след тренировка, даже е по-добре. Освен ако нямаш 2 часа преди тренировка. Обаче виж, ти още не си се събудил и се караш почти насила да закусваш и после нямаш достатъчно време и направо на тренировка.
Ами знам, че е хубаво да се яде примерно 2 часа преди тренировка, а не точно преди нея. В случая не мога да стана в 5:00 само заради яденето, та затова в 6:00 след отварянето на очите- ям.
По втория въпрос- защо въобще да ям преди залата ? Защото си мисля, че без някаква храна няма да имам достатъчно сила и енергия. Но това са изцяло мои разсъждения. Може би утре сутрин няма да ям преди фитнеса и ще видя как ще се чувствам.
казано от Kamazimi на 10.06.21, 18:03:
По втория въпрос- защо въобще да ям преди залата ? Защото си мисля, че без някаква храна няма да имам достатъчно сила и енергия. Но това са изцяло мои разсъждения. Може би утре сутрин няма да ям преди фитнеса и ще видя как ще се чувствам.
Колко време, предполагаш че отнема на овеса и кюфтетата да станат енергия за тренировка?
казано от Kamazimi на 10.06.21, 18:03:
Ами знам, че е хубаво да се яде примерно 2 часа преди тренировка, а не точно преди нея. В случая не мога да стана в 5:00 само заради яденето, та затова в 6:00 след отварянето на очите- ям.
Интересна идея, а защо е хубаво да ядеш, два часа преди тренировка?
Бих могъл да пиша директно, какво мисля, но ми се иска сам да помислиш. Като цяло, можеш да отделиш време и да почетеш, дори тук във форума... темата сме я дъвкали доста.
Мнението беше редактирано от Splash на 10.06.21 19:28.
Исках да кажа, че ако ще се яде преди тренировка, то е хубаво да е поне час и половина- два преди това. Това например съм го прочел тук.
Чета постоянно, но и слушам познати и всичко си противоречи вече. Дори и тук понякога пишат 10 човека с 11 различни мнения.
Трябва да видиш какво работи за теб. То нищо не е еднозначно. За такива кратки натоварвания, не би следвало да има значение дали закусваш. За да видиш ефекта и как ти влияе, трябва да дадеш достатъчно дълго време, поне седмица, при равни други условия. Защото ако е един ден, има хиляди причини, поради които може да не ти е ок.
Но закусването въобще не трбва да те притеснява. Даже след тренировка докато се оправиш и мине 1 час, може да си хапнеш основно и после когато дойде
Прав си, да. Ще опитам известно време без ядене преди тренировка и ще видя. Просто до сега мислех, че тренировка на гладно не е най- добрата идея.
Благодаря!
Днешната тренировка направих без закуска преди това. Чувствам се доста добре, нямам разлика с предишните тренировки- нито бях по- отпаднал, нито с по- малко енергия и сила. Дори ми беше по- добре, не ми тежеше и не ми се повдигаше при упражненията с по- голяма тежест.
Включи и картофи. Тренировки без поне малко въглехидрати преди тях не са оптимални.
Включих и картофи и ориз и т.н. Като цяло доста си промених менюто.
Вмомента то изглежда така, с леки вариации :
Сутрин- 6 яйца с извара около 150-200гр. + овесени ядки
Обяд- картофи или ориз обилно количество/не съм теглил/+ пилешко месо 400-500 гр и салата
Следобед ям пак овесени ядки с извара или кисело мляко/скир с варени яйца 3-4бр.
Вечер попринцип само салата, но и “замезвам” с някое пилешко бутче и евентуално ако са останали картофи.
Отделно през деня си изпивам литър прясно мляко.
Знам, че и това не е кой знае колко много, но е по- добре от преди. В сила започнах да качвам драстично откакто увеличих яденето.
Мнението беше редактирано от Kamazimi на 29.07.21 09:06.
Направи първата стъпка към твоята цел.
Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.
Научи повече