Относителна сила с коефициент

gggddd

04.08.21
13:14

Някой може ли да даде акъл, как може да се добави коефициент на височината при изчисляване на относителната сила спрямо личното тегло.

Ако не съм обяснил разбираемо, ето пример:

Чуек 1: 80 кг, 180 см - 50 кг военна
Чуек 2: 80 кг, 160 см - 55 кг военна

Спрямо личното тегло, чуекът 2 има по-голяма относителна сила от чуека 1.
Но какво отношение трябва да се вземе спрямо височината... То е ясно, че по-късият има повече мускул от продълговатия, та някак трябва да се вземе предвид?

Темата беше редактирана от gggddd на 04.08.21 13:14.

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

04.08.21
22:05

За какво ти е това? Относителната сила винаги ще е по-голяма при по-ниските хора, но по-високите винаги ще водят при абсолютната сила.

казано от Gogo на 04.08.21, 13:14:

Спрямо личното тегло, чуекът 2 има по-голяма относителна сила от чуека 1.

Да, вдига 10% по-голяма тежест, но това може да се дължи на по-малката амплитуда на движението. Теглото е в правопропорционална зависимост от ръстта, както и амплитудата на движение, така че нещата се изравняват донякъде.

Но какво отношение трябва да се вземе спрямо височината...

Теглото е достатъчно. Ниския никога няма да стигне същото тегло, като високия, ако и двамата са еднакъв % мазнини. Затова и в силовите спортове има категории, така че в една категория да се състезават горе-долу хора с еднакъв ръст и тегло и съответно да има някаква справедливост при измерване на силата. Нямаш нужда от други коефициенти.

То е ясно, че по-късият има повече мускул от продълговатия, та някак трябва да се вземе предвид?

Вярно е обратното - по-ниските хора нямат възможност да носят толкова много мускули, като по-високите.
Ако, както в случая, сравняваш двама души с еднакво тегло и 20 см. разлика в ръста, е ясно, че или единият е неразвит физически, или че другия е с прекалено висок % мазнини.
Изравни ги поне по единия показател, и после ги сравни. Обзалагам се, че и разликата в теглото им ще стане близка до тази в ръстта им.

Мнението беше редактирано от Петко К на 04.08.21 22:23.

gggddd

05.08.21
09:36

казано от Петко К на 04.08.21, 22:05:

За какво ти е това? Относителната сила винаги ще е по-голяма при по-ниските хора, но по-високите винаги ще водят при абсолютната сила.

Точно заради това. Реално аз не взимам идеалния случай, а както казваш ти, с недоразвити тела. И в този случай, при еднакво лично тегло, по-ниският ще има по-голям обем мускули, срещу по-малък на по-високия. Съответно, по-високият трябва да има по-голяма относителна сила.

Цялата работа е, да си начеша крастата, щото съм висок и недоразвит. И като ми е малка абсолютната сила, искам да си мисля, че вдигам повече от другите, като изчисля угодно за мен, че относителната ми е голяма. :Д

Исках да стана як поне на дърти години. И гуруто ми каза, че трябва да изкарам пресата. А за да изкарам пресата, трябва да правя рамо и трапец.  И сега, на 80 кг лично тегло, 188 см височина, имам 87,5 кг стриктна военна от рак позиция, без спускане рязко от стойка и 25 повторения с 24 пудовка от рак.

Та при такова недъгаво тяло, ми се иска с коефициент да изкарам, че съм по-як. :Д

Мнението беше редактирано от gggddd на 10.08.21 16:56.

05.08.21
09:57

Защо просто не се назобиш ? :D

gggddd

05.08.21
10:02

Тогава няма да си як.  :>

05.08.21
10:06

От къде този категоричен извод, Петко, че при еднакво тегло и еднакъв процент подкожни мазнини, по-високият ще е с по-голяма абсолютна сила. С какъв аргумент. Ясно е, че активното тегло и на двамата ще е приблизително еднакво. По-ниският просто ще изглежда по-мускулест, но да оставим това. В повечето случаи ще е и с по-къси крайници и на всяко движение амплитудата ще му е по-къса. Сега не говоря за такива като Хафтор и подобни, тъй като са много малко хората с неговото ЛТ, но по-ниски и със същото активно тегло. И вдига повече не защото е по-висок, а защото от всичко му е в повече.
Така си мисля.

05.08.21
10:11

казано от Dydo на 05.08.21, 10:06:

От къде този категоричен извод, Петко, че при еднакво тегло и еднакъв процент подкожни мазнини, по-високият ще е с по-голяма абсолютна сила.

Къде съм казал ЕДНАКВО тегло?! Ако са еднакво развити физически (примерно са близо до потенциала си, без стероиди), по-високия ще е по-тежък, съответно с повече мускулна маса.

05.08.21
10:12

казано от Gogo на 05.08.21, 09:36:

И в този случай, при еднакво лично тегло, по-ниският ще има по-голям обем мускули, срещу по-малък на по-високия.

Точно обемът може да не е по-различен. Може нещо друго да е, но не и обема. Физиката не е чак толкова сложна наука. Има и по-прости раздели. Особено тези, касаещи изчисляването на обем.
Както ти каза Петко, по-високият човек има потенциала да натрупа повече мускулна маса, а от там и повече сила. А като се има предвид, че химията е също доста развита наука то както ти каза Сашо може просто да се назобиш. Хем ще качиш маса, хем сила и всичко ще си дойде на мястото.

казано от Gogo на 05.08.21, 10:02:

Тогава няма да си як.  :>

Напротив, доста як може да станеш. Големият мит е, че като се зобиш и просто така ще станеш як. Без яки тренировки не се става як, без значение колко ще се назобиш. Само ще изхабиш зоба. Едното е свързано с другото. “Зобът” просто помага да се възстановиш по-добре след сериозно натоварване както и за по-голяма хипертрофия. Но основната съставка в рецептата е якото трениране, а не якото зобене.

Мнението беше редактирано от Svetoslav на 05.08.21 10:24.

gggddd

05.08.21
10:19

Както казах, не говоря за потенциал.
А ако беше толкова просто да се назобиш, всеки щеше да се зоби.

едит: под няма да си як, имах предвид, че ти самият ти няма да си як, а зобът в теб ще е як.

Мнението беше редактирано от gggddd на 05.08.21 14:54.

05.08.21
11:16

казано от Gogo на 05.08.21, 09:36:

Исках да стана як поне на дърти години. И гуруто ми каза, че трябва да изкарам пресата. А за да изкарам пресата, трябва да правя рамо и трапец.  И сега, на 80 кг лично тегло, 188 см височина, имам 87,5 кг стриктна военна от рак позиция ...

Ако цифрите са верни си доста як .

05.08.21
13:04

казано от Svetoslav на 05.08.21, 10:12:

. Може нещо друго да е, но не и обема. Физиката не е чак толкова сложна наука. Има и по-прости раздели. Особено тези, касаещи изчисляването на обем.

Дааааа физиката е яко проста наука ,както чета.
Ще ви дам един жокер за размисъл:
Кои са най силни в природата спрямо лично тегло?

05.08.21
13:24

казано от nervak на 05.08.21, 13:04:

Кои са най силни в природата спрямо лично тегло?

Насекомите и в частност едни от водещите са мравките. Ако не и първи по място.

gggddd

05.08.21
13:56

И къв е изводът, ако може като за по-прости, като мен?

Е аз ти го казах - тряя се назобиш :D

На такъв въпрос, какъв отговоро очакваш честно ? :D

gggddd

05.08.21
14:01

Не знам. Нали жокер има. Трябва извод да има. Ако се назобя,  нито мравка ще стана, нито по-умен.

05.08.21
14:18

Никой не казва “силен си като мравка”, но “силен като мечка” е популярен израз.
Извода е, че ако искаш да си як и да вдигаш сериозни тежести, трябва да качиш тегло. Докато държиш едни кила, няма да мръднеш много и в силата.
Не случайно на strongman се котират говеда по 180 кила лично тегло, с по 400+ кила тяга. Което е “само” 2,5 пъти теглото им (примерно), докато някой 60 кила трибоец ще дръпне 3,5 пъти теглото си.
Но съм сигурен, че който и да питаш, ще каже, че този с 400 тяга е по-силен от този с 200.

05.08.21
14:31

There are no weight classes in the jungle

Мнението беше редактирано от Ivan на 05.08.21 14:31.

05.08.21
17:35

. Без яки тренировки не се става як, без значение колко ще се назобиш. Само ще изхабиш зоба. Едното е свързано с другото. “Зобът” просто помага да се възстановиш по-добре след сериозно натоварване както и за по-голяма хипертрофия. Но основната съставка в рецептата е якото трениране, а не якото зобене

за професионалните спортисти сигурно важи, но масово батките по залите без зобта щяха да са “Мишо Мишев”

05.08.21
21:26

То не е нужно да откриваме топлата вода. :) Такава формула ръст/тегло си съществува и се нарича Индекс на телесната маса (ИТМ). Дори някои електронни кантари автоматично изчисляват ИТМ. Достатъчни са някои съвсем леки математически изчисления и се получава на практика точно това, което искаш.

Вземаме “Чуек 1: 80 кг, 180 см”    ИТМ=80/1,80 на квадрат, тоест 80/3,24=24,691 закръглено на третия знак след запетаята.

Сега да вземем “Чуек 2: 80 кг, 160 см”      ИТМ=80/1,60 на квадрат, тоест 80/2,56=31,25

Чуек 2 :D има много повече маса и мускули на всеки сантиметър от ръста си отколкото високия Чуек 1. Обаче, ако разделим вдигнатите тежести, нещата се обръщат в полза на по-високия чуек, :D на дългуча :)

Чуек 1   50 кг/ИТМ=2,025

Чуек 2 55 кг/ИТМ=1,76

Тоест получава се, че високият вдига по 2,025 кг на всяка единица от своя ИТМ, а ниският само 1,760 кг за всяка единица от своя ИТМ.

Очаквам критики и оплюване от разни бомбаджии :) или аплодисменти и комплименти, какъв математически гений съм. :D

Мнението беше редактирано от Миро на 05.08.21 22:45.

gggddd

06.08.21
10:32

Мерси, Миро. Това ще ми свърши май работа.

Я да тествам и качване на снимка. Че скоро пробвах, завърта я само.
Значи прикачвам картинка, потретно, то я завърта албумно.

Едит: А, сега се качи коректно.

Едит2:

Еми, приемам че темата с формулата от Миро се е изчерпала.

Аз иначе ще напъна още андрогенните зони до 95 раменна и ако тогава излезе пресата, ще си направя дневник, че вече ще съм относително як по формулата. :Д

Междувременно, почнах да прая аллах акбар на скрипеца за корема. Сигурно е безсмислено упражнение и много вредно за гръбнака, ама аз го усещам добре.

На снимката, Ферди Мравката :ДД

Мнението беше редактирано от gggddd на 06.08.21 11:57.

06.08.21
14:23

ИТМ изобщо не може да помогне при подобни сметки, защото изпуска дължината на крайниците. От механична гледна точка човешкото тяло е комбинация от макари и лостове. В осми клас се учи, че колкото по-голяма разликата в дължината на двете рамена на лоста, толкова по-малко сила е нужно да се приложи в единия край, за да се повдигне определена тежест в другия.
В този смисъл на по-високия ще му трябва повече сила, за да повдигне една и съща тежест. Това, разбира се, варира според упражнението, но важи за всички в една или друга степен.
Този ефект не може да се компенсира изцяло от допълнителното тегло на по-високия, което пък е една от причините съотношението лично тегло/постижение да намалява с увеличаване на категориите.
:)

П. П. А това ни връща в изходна позиция. :)

Мнението беше редактирано от Boby_ на 06.08.21 15:27.

06.08.21
16:04

казано от Boby_ на 06.08.21, 14:23:

От механична гледна точка човешкото тяло е комбинация от макари и лостове.

Макарите имат друга функция, не механична. Механично там боли много :D

06.08.21
17:55

казано от James Hinks на 06.08.21, 16:04:

От механична гледна точка човешкото тяло е комбинация от макари и лостове.

Макарите имат друга функция, не механична. Механично там боли много :D

Така е. Ако вземе да се плъзне някое сухожилие като въже през макара, не е на добре работата. :) Но сравнението с лостовете все пак е коректно. :)

06.08.21
20:56

ИТМ изобщо не може да помогне при подобни сметки, защото изпуска дължината на крайниците. От механична гледна точка човешкото тяло е комбинация от макари и лостове.
П. П. А това ни връща в изходна позиция. :)

Не го смятам за съвсем сериозно това за дължината на ръцете. Ако се впуснем в подробности, тогава не може да се отрече, че биохимичните реакции също имат огромно значение. И ако искаме да бъдем максимално точни до най-дребните подробности, тогава трябва да измерим на двамата гръдната обиколка и белодробния капацитет, жизнения капацитет мисля се наричаше, Трябва да мерим хемоглобина на кръвта и оксидацията. Индекс на Ерисман и още поне 100 параметри.

А доколкото си спомням от статии в бибитайма, имаше примерно хора с къс и дълъг бицепс, според местата на залавяне на мускула. И се различаваха по сила. Така че стотици неща могат да повлияят в едната или другата посока за силата. Но в бокса и борбата си има категории според теглото на състезателите.

ИТМ се доближава точно до това делене според теглото, като включва във формулата и ръста.  Може би дължината на ръцете играе голяма роля в някои спортове (примерно бокса?), но не знам да има категории в спорта според дължината на крайниците.

Ако един човек е много слаб, с малко тегло и висок ръст, ще се получи сравнително нисък ИТМ. Но понеже на практика е доста хилав, използваната от него тежест ще бъде много по-малка от Чуек 1 и Чуек 2 :) . И ако се раздели използваната тежест на неговия нисък ИТМ, резултатът почти във всички случаи ще бъде по-малък от този на двамата чуеци :D Затова смятам че тази формула за мерене на относителната сила върши доста добра работа. :)

06.08.21
22:15

Тези как се мерят :P

06.08.21
23:14

Аз пак за обема ще зачекна...:
Колкото е по-малка бъчвата,толкова е по-голям ангелския данък?
Що?

06.08.21
23:38

Да ползват пластмасови бидони ?

Ще изчакам да кажеш отговора,не ми се рискува да се излагам ?

06.08.21
23:48

Отношението обем към повърхност...

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1