Малко мускули и силица на средна възраст

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

18.07.24
20:17

18.07.2024 г.

Хоризонтална машина за гърди с плочки-15х32, 15х50, 15х63;
Хоризонтална машина за гръб с плочки, ТУХ-15х50, 12х63, 12х81;
Раменна с дъмбели седнал с УХ-15х(2х12.5), 12х(2х15);
Сгъване на машина с плочки за бицепс-12х14, 10х32, 12х32;
Разгъване на машина с плочки за трицепс-12х36, 12х50;
Хак клек на машина с дискове (броя и станцията)- 12х47.6, 12х62.6;
Прасец на машина с дискове, прав (броя и станцията)-15х50.4.

Единствено за гърдите бях почти до отказ, другото с аванс. Тръгнах иначе да правя хоризонтален лег, но напоследък усещам дискомфорт в раменете. Не е болка, но това го нямаше преди. Усеща се като да не правя лег или поне да е между другото с не много напън.
Не, че днес много напъвах до отказ (но си имаше усилие), ама това с едната работна серия в повече бройки, в чисто психологически план го намирам за много удобно при търсене на прогресия за тази една серия. Днес например си на 12х80, другия път опитваш 12.81.5, другия път още малко нагоре и така. А ако знаеш, че предстоят няколко серии с определени бройки, които гониш, заеби. Имам предвид при по-високи, за 3х3, 3х5 и т.н. ясно. А то ще ми отиде и енергията при повече упражнения.

21.07.24
16:55

21.07.2024 г.

Обръщане и преса с КБ20-5 ляво и 5 дясно, общо 5 пъти за почти 12 мин.
Обръщане и джърк с КБ20-2 на страна в началото на всеки 30 сек.
Обръщане и преса/пуш/джърк с КБ24-6х1 (т.е. х два пъти от всяко) в началото на всяка минута без почивка между ръцете.

Обръщането и пресата в 5-ци и по-кратки почивки бързо умори мускулите ми, преди да се задъхам осезаемо или да вдигна пулса повече. Първите 2 серии без почивка при смяна на ръцете после след всяка ръка почивах, че пресите вече не бяха много стриктни.
Джърка е страхотно упражнение за заучаване, но трябва да внимавам, че малко ако кривна и усещам как рамената могат да го отнесат.
Слагам и клип, като все пак това е ново за мен упражнение, което би било хубаво да се отчете.
Джърк

Мнението беше редактирано от D_M на 21.07.24 17:31.

21.07.24
17:48

Бутай право нагоре,не настрани.
И го прави отначало бавно .
Обръщаш,задържаш и стриктна преса.

21.07.24
17:54

казано от doni dimitrov на 21.07.24, 17:48:

Бутай право нагоре,не настрани.
И го прави отначало бавно .
Обръщаш,задържаш и стриктна преса.

Ами това явно ми е останало чисто механично като навик от пресата, така я правя. Чак сега се замислих като ми го каза. Просто се стремя да изправя ръката с подклек, да се мушна под гюлето и да изправя от краката. На клипа го правих и по-бързо, иначе повече задържам в подклек преди да се изправя.
Другия път ще се стремя да е право нагоре, както реално си се изпълнява движението.

21.07.24
22:04

23.07.24
20:40

23.07.2024 г.

Загрявка-обръщане, преси, клекове, сначове с КБ8, 12, 16 в 2-3х3-5, обръщане и преси с КБ20 в 2-3х1-2;

Обръщане и преса с КБ24-10х1 без почивка между ръцете.

Снач с КБ16-3х5-6 без почивка между ръцете. Правих и 2-3 серии с по няколко суинга последвани от един снач.

Дидо, видях ти някои от клипчетата в тубата - нищо чудно, че те болят сгъвките - ти обръщаш само на бицепс, крака и гъз - никви не участват в движението, а трябва да е обратното - обръщането става с импулс от крака и гъз, а бицагата само прибира гюлето.

24.07.24
15:34

казано от Alexander Krastev на 24.07.24, 15:04:

Дидо, видях ти някои от клипчетата в тубата - нищо чудно, че те болят сгъвките - ти обръщаш само на бицепс, крака и гъз - никви не участват в движението, а трябва да е обратното - обръщането става с импулс от крака и гъз, а бицагата само прибира гюлето.

Толкоз много бодибилдинг /не, че чак сгъвам редовно но все пак/ и накрая да ми пораснат бицагите от гюлета :-)
Иначе да, усещам/знам го, че е така. Не искам да ми порасне много гъзо..........но ще коригирам с времето. Мен бицепсите не ме болят, сгъвките също от много отдавна при подобни натоварвания. Болят ме предмишниците, с преобладаване на различни места, в зависимост гюлета ли, машини за гръб ли. Какво обаче открих. Имаше дни в които грам не барах пудовки умишлено и дърпах само на машини за гръб / най-често единия трен хоризонтално, другия вертикално или общо в по 1 серия работна за двете упражнения, но рядко правя по две/ в малък обем- 1 работна серия на едно упражнение и то и в около 12 бройки, за да видя какво следва. Следва това, че и от само такива дърпания пак ме болят предмишниците на другия ден, основно вътрешната част около лакътя най-вече. Което означава, че си е от самото натоварване без значение от какво. Обаче.....сега последните пъти правя само гюлета и болката е доста по-малка на другия ден. Обяснявам си го с това, че макар да са машини тежестта е по-голяма, има по-голяма изолация като че ли и от там и напрежението. Защото аз ако тръгна да греба с тия пудовки от 20-24 кг. ще направя двойна бройка и нагоре сигурно, сравнено с 12, макс 15 на машините, т.е. очевидно напрежението и тежестта са по-големи. Ще дебна обаче с лактите какво става при повече тренировки във времето.
Та ще видя как ще са нещата, но за сега съм с настройката само пудовки и най-много някъде СТ, но с набиранията трябва да внимавам, докато малко не посваля кила.

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 15:50.

24.07.24
18:44

Машините изолират и не участват доста спомагателни и стабилизиращи мускули , големият мускул се натоварва и става по-силен.
За обръщането и аз го забелязах . Ще се опитам са намеря идно клипче което обяснява много добре концепцията на суинга .
Намерих го, на английски е, но се разбира концепцията . Ръката трябва да остане залепена до тялото до пълното разгъване на краката и таза който дават скорост на гюлето .

Мнението беше редактирано от ISB на 24.07.24 18:52.

24.07.24
19:06

Тенкс за включването. Аз как трябва да е го знам, въпроса е, че не го прилагам, защото си карам по усет 🤣
Но и това “знам” за много от движениеята зависи коя школа изповядваш.
Конкретно съветът ти в случая за ръката до тялото е ок, приложим за двата стила. Иначе този на видеото е Грегъри Джемайли (явно албанец или с такъв произход живеещ в Швейцария....не, че има значение), който е привърженик на стандартния руски стил и е един от най-върлите противници на твърдия стил на Цацулин. Много неща са различни при двата стила-рак позицията, пресата, снача. Не, че съм се водил по твърдия стил, но например пресата (не директно нагоре, а с изнасяне встрани, както на клипа ми с джърка....но говоря за пресата) без да бях гледал клипове я правя в твърдия стил, просто така го усещах най-удобно за сила и раменете ми. Свалянето на гирята при снача пък ми е по-удобен руския стил и т.н. Също така, по-високата рак позизия в твърдия стил ми е по-удобна. Нея също си я правех по усет без да бях гледал клипове. Например при двойни гири в руския стил, това опиране на лакти в тялото в рак позиция, този превит гръб докато си в рак позиция, не е моето. Но руския стил гони ефективност за изпълнение на повече бройки, за това техниката е друга. При хард стила целта не е да бъдеш улеснен.

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 19:33.

24.07.24
19:36

Така е, много зависи от целите с които тренираш. Гиревой гони високи бройки , Незнам много за твърдият стил . Ти си тренирай както си желаеш, може да вземеш най-доброто от двете школи за да нямаш болки и травми.
Относно за набирането бих посъветвал да започнеш с хоризонтални набирания и висене на лост . Събирай краката и стягай корема , след като стигнеш няколко серии по една минута прави активно висене при което се опитваш да с береш лопатките назад

24.07.24
19:49

Аз мога да се набирам, правя го в подхват. Да, за малко бройки, но съм тежък и после ме болят ръцете. И на този етап ако се набирам, си правя 5-10 сингъла или 3-5 двойки.

24.07.24
20:53

казано от Alexander Krastev на 24.07.24, 15:04:

Въпроса е че той така си го прави от поне 10 години или от поне както го помня, без абсолютно никаква корекция с времето. Може би просто това са му възможностите за добро или за лошо. Тези динамични движения явно не са за всеки, най-много някое сухожилие в ръката да го блокира от време на време, ама това е малка беля.

24.07.24
21:01

.

Мнението беше редактирано от Гюлето на 25.07.24 03:19.

24.07.24
21:19

казано от kaloyan на 24.07.24, 20:53:

Въпроса е че той така си го прави от поне 10 години или от поне както го помня, без абсолютно никаква корекция с времето. Може би просто това са му възможностите за добро или за лошо. Тези динамични движения явно не са за всеки, най-много някое сухожилие в ръката да го блокира от време на време, ама това е малка беля.

А за теб нямам подходяща дума🤣🤣🤣🤣🤣
- Аз първо съм във форума от 2016 г.
- С пудовки като цяло тръгнах при Ковида, но бързо спрях. Поднових има няма година две назад и то чат пат.

- А той бил наблюдавал от 10 г.

Кала, хвАни се стЕгни малко, че то твоето вече е...

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 21:21.

24.07.24
21:19

казано от Гюлето на 24.07.24, 21:01:

.....

Е нали се съгласих с Дони за ръката. Казах и това, че не съм го правил до сега. Ясно е, че ще има забележки. Каза си мнението, отчитам и ще коригирам с времето.
Аз не знам другите много по-добре ли се справят, ако го опитват за първи път.

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 21:25.

24.07.24
21:40

.

Мнението беше редактирано от Гюлето на 25.07.24 03:18.

24.07.24
21:44

Чак пък да трие😀
Няма проблем, казвай си каквото мислиш. То иначе форум ли е😉

24.07.24
22:07

.

Мнението беше редактирано от Гюлето на 25.07.24 03:19.

24.07.24
22:29

казано от Гюлето на 24.07.24, 22:07:

Тц...не,не какво мисля,а какви грешки (част от тях) виждам в изпълнението на дадено движение в случая.

Имах предвид, когато в мненията освен видяните грешки има и нотка на бъзик, да си пишеш спокойно.
Другият вариант е да приема, че нещо не ми се отдава и да не се мъча да го коригирам, а да му тегля една майна. Или да си продължа по моему 🤣
Споко, ще се правят опити.

24.07.24
22:32

Аз от цялата тази дискусия разбрах,че сгъваш с пудивките за да не ти расте газоТ.
А клипа за суинга...нищо не разбирам от безкрайните приказки,но движението ми идва половинчато...да не кажа  една трета от движението.

Мнението беше редактирано от nervak на 24.07.24 22:48.

24.07.24
22:48

Ето как се изпълнява преса в твърд стил. Общо взето и аз я правя така дори преди да съм видял тази техника. Отвътре ми идва и ми е най-удобно. Каква е причината да го променям. Ставата ли уврежда или какво?
И понеже така съм свикнал и затова кривя и при джърка.

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 22:52.

24.07.24
22:49

Ти не го правиш така...

24.07.24
22:57

казано от nervak на 24.07.24, 22:49:

Ти не го правиш така...

Може да не е на 100% като на клипа, но е много по-близо до това изпълнение от колкото до другото. То и там си има винаги какво да се коригира, както е с всяко упражнение. Просто понякога на клиповете претупвам и обикновено снимам последните серии при известна умора.

Мнението беше редактирано от D_M на 24.07.24 22:59.

24.07.24
23:01

Ръката ти е доста във встрани а и траекторията ти на движението е друга.
Близко ти е само скороста.

25.07.24
00:19

казано от nervak на 24.07.24, 23:01:

Ръката ти е доста във встрани а и траекторията ти на движението е друга.
Близко ти е само скороста.

Аз понеже гледам да съм позитивен човек, ще го интерпретирам от друг ъгъл, а именно: Едностранна Арнолд преса с пудовка 😀
Ами така де, пак си е преса💪 Що да се ограничавам в разни стилове. Нали и те са измислени от хора. Ето, доразвил съм варианта и въвеждам свой собствен стандарт на преса с пудовка🤣

25.07.24
03:24

Изтрих мненията свързани с въпросния “джърк”, няма смисъл .

Мнението беше редактирано от Гюлето на 25.07.24 03:27.

25.07.24
12:12

Ти ако тренираше толкова, колкото да гледаш видеа в интернет, ехееее ...

Но иначе ти пак не ме разбра. Движенията с пудовки са предимно динамични, освен ако ти не искаш да ги направиш статични. Аз написах че ти ги правиш така, понеже възможностите са ти такива. И не съм го казал да те упреквам, а от гледна точна на състоянието ти. При мен също с времето наблюдавам отслабване и по-трудно справяне с динамичните неща и това е съвсем нормално със стареенето. Не съм го писал за да се заяждам.

25.07.24
12:58

казано от kaloyan на 25.07.24, 12:12:

Но иначе ти пак не ме разбра. Движенията с пудовки са предимно динамични, освен ако ти не искаш да ги направиш статични. .....

Разбрах, че ме наблюдаваш 10 години как тренирам с пудовки 🤣
Тренировката с пудовки отдавна не е само или предимно балистика. Имаш тъй наречените грийндове (стриктна преса, клек) и балистика (сначове,суингове). Пудовката реално е просто една тежест, с която може да тренираш, но те натоварва по малко по-различен начин сравнено с дъмбел или щанга, например ако ще сравняваме при преса. Не можеш да вдигаш в ниски бройки с пудовки и да станеш по-силен???......🤣 Защото чета мнения, че не можело да се ползва за това, а то вече десетки и стотици програми, доказани във времето. Просто можеш да комбинираш и двата вида натоварване, съответно съчетаваш в една верига или комплекс-например суинг, снач, клек, преса и т.н.

Сега пък ти не ми се обиждай, а и аз също не се заяждам. Та ти от каква позиция въобще се осмеляваш и имаш самочувствието да правиш каквито и да е коментари за силови тренировки, да не говорим за форма на изпълнение на упражненията. Говоря за всичко. Еле пък за пудовки, които не знам хващал ли си въобще през живота си по-осезаемо, да имаш някакъв опит, за да правиш чак и коментари. Реално нищо не знаем за теб, какво можеш и какво не можеш с тежестите. Вероятно е да си крайно зле и от към сила и от към форма.
Та поради това си мълчи. Докажи се кой си в това отношение и чак тогава давай акъли и прави коментари.

25.07.24
13:03

Аз пиша просто защото приемам твоите писания като майтап, то се вижда че ти да кажем от 2016-та досега или откакто пишеш във форума не тренираш, ти просто си пишеш във форума и забавляваш всички :)) ... Та и затова ти пиша така, не съм считал че пишеш сериозно. Не знам защо се газираш така .. Но е факт че прогреса ти е нулев, в което няма лошо, стига самия да се чувстваш добре и да е достатъчно движението ти в ежедневието.

25.07.24
13:18

Кала, не си адекватен-говориш като Северен мОнкидонец, т.е. пълни простотии, измислици и съчинения. Аз не гоня някакви конкретни резултати, та да кажеш тоя е много силен. Поддържам си ниво доволно за мен, силата общо взето не ми е паднала като цяло на повечето неща, които правя. Даже някъде е по-добре. И като се отчете, че човек на моите години отслабва с времето, а аз си държа нивото, което достигнах 2016-2017 г., т.е. от 43 годишен до сега, означава, че и с тези усилия нещата се получават и реално вървя нагоре. Да, може и повече и сигурно много повече, но няма как да поддържаш същата сила, когато природата те връща назад, ако това което правиш не е трениране. Но ти явно нямаш капацитета да разсъждаваш в тая посока 😉
Но аз поне излизам с лицето си, а въпросът с твоите силови възможности все още си оставя висящ от как си в този форум. Ти си единствения, за когото не знаем нищо, а същевременно отправя критики и дава акъли. С две думи пълен анонимник.....без да се обиждаш, но е така.

25.07.24
13:31

Абе газираш се много, то е видно. Тук затова е форум да си говорим някакви неща, а ти винаги всичко приемаш или като критики или от рода на “ти кой си, за да казваш еди какво си .. ”  :) .. Ако не си разбрал идеята на форума не е тази . Ако искаш да питаш някой “ти кой си за да даваш акъл” иди си плати някъде и тогава си питай там треньорите :) ..
Относно анонимноста, това си е мое решение. Всеки сам си избира къде и колко целия свят да го познава и да го намери, когато той “целия свят” реши :)

Мнението беше редактирано от kaloyan на 25.07.24 13:33.

25.07.24
13:47

Калояне, ти си пиши колкото искаш, но твоето мнение не означава нищо за мен. Ако някъде си прав, то е защото по случайност си уцелил или просто преповтаряш вече нещо казано от по-начетените, а не защото си дал мнението си въз основа на твоите знания и опит в тренировките с тежести. Ти си типичен представител на извадката, поразена от ефекта Дънинг-Крюгер. Което не те прави разбира се лош човек, може в реала да си пич-не те познавам, но просто твоето субективно усещане за знание е илюзорно, поради което тънеш в заблуда и наистина си вярваш, че имаш определено ниво на компетентност в дадена област. В случая тренировки с тежести.

Мнението беше редактирано от D_M на 25.07.24 13:48.

25.07.24
13:57

Тук в случая, по-забавното е че дори не съм ти дал съвет, а пък още повече да съм се опитвал да ти давам наклон :) .. А предполагам още по-забавното е че дори и не знаеш нищо за този ефект за който пишеш.

Мнението беше редактирано от kaloyan на 25.07.24 14:00.

25.07.24
14:20

казано от kaloyan на 25.07.24, 13:57:

А предполагам още по-забавното е че дори и не знаеш нищо за този ефект за който пишеш.

Е как да не знам, като вече ти казах в какво се изразява🤣 Има много проявни форми-основната е надценяване на собствената компетентнст по даден въпрос/тема, т.е. субективно и илюзорно усещане за знание. Изследването е извършено от двама души- Дънинг и Крюгер, и от там ефекта носи името си.
Абе и ти си пишеш, колкото да се измъкнеш, че си прав.
Пиши си, че и без това в момента ми е скучно, та малко да се разведря, да стана от бюрото смеейки се и т.н.

25.07.24
14:37

Може ли и аз да пиша, че и на мен ми е скучно? Всъшност, май по-добре да взема 20-ката за едни десетина минути.

П.П. Гюле в офиса - преборва скуката, гарантирано :D

25.07.24
18:48

казано от Splash на 25.07.24, 14:37:

П.П. Гюле в офиса - преборва скуката, гарантирано :D

Преди време и форума вършеше същата работа, при това без да се потиш.

25.07.24
19:53

казано от Левронката на 25.07.24, 14:20:

казано от kaloyan на 25.07.24, 13:57:

А предполагам още по-забавното е че дори и не знаеш нищо за този ефект за който пишеш.

Изследването е извършено от двама души- Дънинг и Крюгер, и от там ефекта носи името си.
Абе и ти си пишеш, колкото да се измъкнеш, че си прав.
.

А ти знаеш ли нещо повече за това “изследване” ? :) Предполагам не. Самия модел по който са въведени и анализирани данните е напълно математически погрешен. Та това е парадокса, дали тези “изследователи” са неграмотни или просто това им е била една закачка с всички папагали, които повтарят това едно и също. Отначало и аз смятах че всъщност незнанието ги е объркало, но после си зададох въпроса, дали всъщност това не е един гениален бъзик. ... Та така едно е да не спираш да циритраш ютюбери и всякаква псевдонаука, друго е да покажеш нещо истинско, като тренировките ти да речем :)

25.07.24
20:18

25.07.2024 г.

Гиря 24 кг., обръщане и преса-12х1 без почивка между ръцете. И като цяло с по-кратки почивки.

Гиря 16 кг., 1х суинг, 1х обръщане, 1х снач и 1х клек (2 пъти) и същото веднага с другата ръка. Това общо 3 завъртания през около 1.30 мин.

Набиране (4/5) в раменен V подхват-3х1.

29.07.24
20:46

29.07.2024 г.

Обръщане и преса:
Гиря 20 - 1х1,2,3;
Гиря 24 - 14х1.

Без почивка между ръцете и около минута, минута и малко между стълбите и синглите.
Загрявките-обичайните с по-леки гири.

По план трябваше вчера да тренирам, но в събота работа на селото на жената (по женски хрумвания, вместо да мина леко 🤣) и така ме опъваха бицепсите в неделя, че не бях в кондиция.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1