Даже за 3 спирки сега в хубавото време аз бих ходил пеша до работа и обратно. Тамън ще навъртиш 5-6 км ходене, което е чудесно раздвижване и енергоразход.
Даже за 3 спирки сега в хубавото време аз бих ходил пеша до работа и обратно. Тамън ще навъртиш 5-6 км ходене, което е чудесно раздвижване и енергоразход.
Няма толкова май, един път го взех, писах даже тук. Ще проверя колко беше разстоянието, но по спомен за около 25 мин. се прибрах. Но на места е гадно и опасно, няма тротоари /отишли са/ и яко натискат някои, а нямам друг маршрут. Един бая заобиколен, който иде двойно.
ПС....2.2 км. е разстоянието в посока, по краткия маршрут.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.03.25 15:37.
Има мета изследвания, че който ходи по 30 до 60 минути на ден през ден, живее средно с 5-6 години повече сравнено с тези, които не ходят. Интересно, че и сравнено с тези, които бягат по час на ден. Както с почти всичко в тоя живот, крайностите не са ОК.
Има мета изследвания, че който ходи по 30 до 60 минути на ден през ден, живее средно с 5-6 години повече сравнено с тези, които не ходят. Интересно, че и сравнено с тези, които бягат по час на ден. Както с почти всичко в тоя живот, крайностите не са ОК.
Ако го смятаме на седмица, т.е. общите минути, аз на седмична база ще имам минутите, които ако ги разделя, ще дойдат около 30 на ден. Че всеки ден ходя до спирките, от спирките и до магазина, а през ден та и по-често и на фитнес, което е около 1 км. м. в двете посоки. И обедни разни разходки по 10-15 мин.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.03.25 16:06.
11.03.25
16:59
Значи по логиката на първата част, аз съм с орлите.
11.03.2025 г.
Полулег на Смит (включвам и станцията)-15х61.3, 12х66.3;
Лег на Смит-2х15х66.3;
Кросоувър от долу нагоре с дъмбели прав (2х12.5 кг.)-2х12;
Сгъване за бицепс на скотова машина -2х12х32;
Сгъване за бицепс на машина (лактите са зад торса, т.е. като Драг сгъване)-2х12х32.
Храна: 2 545 кк.
Добавки: Трибестан, БЦАА, Магнерич.
Днес просто храната за вечеря бе калорична, с което дойде доста над зададеното за деня, но все пак с около 100 кк дефицит под баланса.
ЛТ-114.9 кг.
Мнението беше редактирано от D_M на 11.03.25 20:57.
12.03.2025 г.
Кардио-50 мин.
Днес бях на ендокринолог, набута ми и Витамин Е и Омега 3 да ги пия и тях 3 месеца плюс да си продължавам с Вигантола, Трибестана и Лагозата. Ще ми пусне пак холестеролите, глюкозно обременяване (в лекарския кабинет, следобяда захарта под 6, но сутрешната ме ебава), Асат, Алат и тия в тази връзка. За нея теста е нисък, макар за лабораторните граници да е в норма. Вика ще помислим дали да направим някаква терапия....и на мен ми светнаха очичките 🤣 Пита ме също така дали съм взимал анаболи. Абе тук си се бъзикаме, но бих пристъпил към това едва ако вече нещата са зле и не могат да се коригират с добавки, отслабване и по-здравословен начин на живот.
Долу преди кардио сесията 🙂
Добре ти ги е набутала,но....голямо НО,ако щеш една каруца с добавки да изпиеш за тестостерона, без достатъчно холестерол в храната няма да се повиши нищо !
Обикновено хората, които са на диета за отслабване са с понижено ниво на теста. Не, че при теб е от това, само отбелязвам.
Затова яж яйца и/или мазно месо всеки ден. Или скоро ще запееш във високия регистър 😅
Рядко имам ден без свинско и така е от години. Това ми е основното. Яйца също ям. Т.е. не храната явно е причината.
Мнението беше редактирано от D_M на 13.03.25 08:36.
Не знам дали си го разбрал, или аз не съм разбрал от писането ... Той те е питал дали си взимал анаболи, не за да ти ги предпише, а да знае какво да прави с теб. Понеже злоупотребата с анаболи, е една от причините да се получават някакви дефекти. Другата е прекалената употреба на алкохол + скапана храна.
Офф, пак така съм писал, че поста ми ще предизвика дискусия ... :) ... Ама да кажем че писането не ми е силна страна. Щом вече и сам се поправям.
Не знам дали си го разбрал, или аз не съм разбрал от писането ... Той те е питал дали си взимал анаболи, не за да ти ги предпише, а да знае какво да прави с теб. Понеже злоупотребата с анаболи, е една от причините да се получават някакви дефекти. Другата е прекалената употреба на алкохол + скапана храна.
Е така де.
Дидо, нека аз пък съм позитивния. Може да те е питал дали си вземал стероиди, защото си му се видял нацепена яка батка ;)
Дидо, нека аз пък съм позитивния. Може да те е питал дали си вземал стероиди, защото си му се видял нацепена яка батка ;)
Да, попита ме спортувам ли. Не знам дали по принцип бе рутинен въпрос. Сега ако ме бе попитала по какъв сплит вдигам, щеше да е друго:-)
Нали го знаеш това, а може и да не го знаеш, та: Вдига, прави яки мускули, ниски телесни мазнини, цял живот отдаденост и накрая в аутопсионния протокол пише: телосложение-нормално. Даже и като културист не е умрял дейба
И пояснение към Калоян. След като говорихме за границите на теста, веднага след това първо каза, че ще сме видели дали да правим терапия и после ме попита взимал ли съм анаболи.
13.03.2025 г.
Вертикално дърпане за гръб на машина-12х36, 10х50, 10х63, 5х81, 2х10х86;
Разтваряне за рамена на машина-10х32, 12х36, 10х41;
Разгъване за трицепс на машина (обратен Скот)-12х32, 10х41, 10х51;
Сгъване седнал за задно бедро-12х32;
Повдигане за прасец седнал-20х26, 21х41.
Храна: ще дойде около почти 2 500 кк.
Така ям вече трети ден и килата си стоят на около 115.2, което ще рече, че тези калории са около баланса. До колкото от толкова кратък период може да се формира извод.
Добавки: Трибестан, БЦАА, витамини Д и Е, Омега 3, Магнеций по план преди лягане.
Ха, одеве попаднах на нещо интересно, което може би дава отговор на спора, кое да възприемаме като интензивност, т.е. процента от макса, с който сме тренирали или ниво на вложено усилие. Даже в английския си имат отделни думи (като и те очевидно използват често само едната и в много случаи се имат предвид различни неща и става объркване, ако няма допълнително пояснение), които макар в българския да ги намираме за едно и също, на практика явно някои си разбират за какво става дума. Та според обяснението: Intensity, което е интензитет-процента от макса, с който си тренирал. И intensiveness, което е интензивност - нивото на вложеното усилие.
Та от тук натам когато някой описва какво и как е тренирал, ако е тренирал с висок процент от макса, ще каже: тренирах с висок интензитет. А ако е напъвал яко, но с по-умерени тежести, ще каже: тренирах с висока интензивност. Ако пък хем е вдигал тежко като за него и същевременно е и напъвал, ще каже: днес тренирах с високи интеинтензитет и интензивност :-)))))))))))))))))))))))))))))
Мнението беше редактирано от D_M на 14.03.25 10:29.
Или по-просто
Use intense to show the degree of strength, force, seriousness or emphasis of some quality (feelings, opinions, seriousness)—the opposite is mild.
Use intensive to show how much of something (usually activity) in a short time—in other words, condensed or concentrated.
Или по-просто
Use intense to show the degree of strength, force, seriousness or emphasis of some quality (feelings, opinions, seriousness)—the opposite is mild.
Use intensive to show how much of something (usually activity) in a short time—in other words, condensed or concentrated.
E много е просто, ако така трябва да обясня как съм вдигал........:-)
Лаф да става, по-важно е да се тренира. Пък с най-правилните термини ли ще го опишеш, все тая.
Мнението беше редактирано от D_M на 14.03.25 12:56.
14.03.2025 г.
Мобилност:
1. Поздрав към слънцето (Ащанга версия А)-5 пъти.
2. 9 пози с 30 сек. задържане и 30 сек. почивка между тях.
Храна: До тук 1200 кк, като по сметки ще ида най-много до около 2100, но може по-малко.
Добавки: Като вчера без БЦАА.
15.03.2025 г.
1. Обръщане и преса с Гюлета 2х16- 2х5;
2. Обръщане и пуш преса с Гюлета 2х20 - 10х1;
3. Обръщане и пуш/джърк с Гюле 20 - 5х1 със смяна на ръцете през 30 сек.
Днес никакъв глад и така отидох до залата към 14.30 ч. без да съм ял до тогава. Хапнах след зала.
Вчера надвиших доста калориите след като писах, но днес пък ще е доста по-оскъдно.
Храна до тук: Около 330 кк.
Добавки: Трибестан, Омега 3, БЦАА и разните витамини и т.н.
Бахти, толкоз писах и като дадох публикувай (пусни мнението) ме изхвърли все едно съм излязъл. А мнение хой.
Днес кардио 50 мин.
ЛТ 114.5
17.03.2025 г.
Обръщане и преса с пудовки:
С две 16-ки - 2х5;
С две 20-ки - 2х2;
С една 20-ка (пуш/джърк) - 6х1 със смяна на ръцете в началото на всяка минута и на всеки 30 сек. Което идва някъде 25 сек. почивка най-много между ръцете. То и преди е така, но за по-лесно го пиша 30 сек.
Усещах, че ще предОбра в свивките на лактите (брахиорадиалиса) и продължих с:
Полулег-12х40, 12х50;
Вертикален скрипец с широк надхват-15х36, 10х59;
Пушдаун с въже-12х36;
Сгъване за бицепс на машина-12х32, 12х36;
Клек (скоростно) с празен лост-1х20.
Храна: 2050 кк.
Добавки: Обичайните.
ЛТ сутринта-113.7 кг.
Мнението беше редактирано от D_M на 17.03.25 20:43.
18.03.2025 г.
Въпреки, че и вчера джитках, напоследък усещам, че мускулО може още бая да държи и днес взех та пораздвижих вкъщи. Припокривал не припокривал, та:
6 броя СС лицеви опори и гребане с Гюле 24. Въртях с коя ръка да тръгвам при гребането, та всяка да има по-малко почивка след лицевите.
Като махна леката болка в брахиорадиалиса, това с около лактите и болката при някои движения е по-отшумяло на фона на развяването с пудовки последните тренове. Кой да знае вече от къде му идва и от какво се оправя.
Храната днес: 2 080 кк.
Най-голямата шибания ми е след вечеря, тъй като около 20.00 ч. ям и чак на закуска, а си лягам след полунощ. През деня съм по ок. Но ще се търпи де, няма начин. Даже на обяд във ведомственото заведение карам жените да ми мерят храната, където може. То те на касата така или иначе мерят, защото много неща са на грамаж. Но да кажем ако е пържола с гарнитура, която е с фиксирана цена или пък скара, се мери. Обобщено всичко кажи речи, което се слага в устата минава през везната, било то и 5 гр. маслина. Вкъщи е така на 100%. И тъй като вече имам общо взето кое колко тежи, в заведенията навън също си нанасям. И поръчвам неща, които да мога да преценя и сметна.
Нормално е вечерта да е най-скапаното време ако спазваш калориен дефицит. Най-лесно това се тушира като си лягаш рано.
Отделно, ако работиш нормална работа и трябва да си в 8:30 в офиса, значи ставаш в 7 най-късно. Ако си лягаш в 1, това означава че спиш по 6 часа. Според нАуката, ако спиш по-малко от 7.5 часа на денонощие, има голяма вероятност да сваляш повече мускули отколкото мазно когато си в дефицит.
И да - нормално е след известно време теглене да можеш като вграден очен кантар да преценяваш кое колко тежи. Днес режа едни големи парчета свински бут за скарата и отстрани купата е на кантарчето. Казвам “200 грама”. Слагам и везната показва 194. Режа следващо и слагам - 401 и така до 1600 имах едва 40 грама разлика. Всяко парче по 200 грама съм отрязал.
Аз от сигурно поне едно 15 г. лягам след 24.00 ч. и ставам преди 7.00 ч. Реално почти цял живот съм лягал около полунощ, но съм ставал в някои периоди по-късно сутринта, а като дете и младеж-чак по обяд. През деня понякога дремя на бюрото ако нямам работа, но е за 5 мин. и съм готов. Напоследък уж ми се приспива уикендите следобяда ако не съм зает и се излежавам по диваните, но вече не мога да спя следобеден сън по няколко часа. Нещо е като дремане и трае 15-20 мин. А ако легна например в 23.00 ч. ще се събудя в 5 сутринта. Просто тялото ми от години не иска толкова сън. Например след фитнес след работа, пиене и ядене след това, и лягане след 24.00 ч., пак се събуждам към 06.30 ч. още преди да е звъннала алармата в 06.45 ч. И просто си дремя и я чакам. И съм си ок после.
Та си мисля и по-рано да легна, просто също толкова рано ще стана.
За ММ знам ли, дали и при мен се проявява тоя негатив в голяма степен, тъй като аз така съм си живял.
Мнението беше редактирано от D_M на 18.03.25 23:14.
Аз също спя от години и години по 3-4-5 часа на денонощие, а ми се случва и изобщо да пропусна съня, ама съм сигурен че не е ОК така. Пауър напове също съм ползвал и ползвам за да изкарам деня. Също така съм откривателя на WTB Syndrome. Синдрома на мократа четка за зъби. Няма време да изсъхне като си мия зъбите преди лягане в 2, 3 или 4 и ставам в 7 сутринта и пак я вземам да си мия зъбите. Установил съм че при нормалната за вкъщи температура 20 градуса на четката за зъби ѝ трябват 6 - 7 часа за да изсъхне.
19.03.25
19:20
Нормално е вечерта да е най-скапаното време ако спазваш калориен дефицит. Най-лесно това се тушира като си лягаш рано.
Отделно, ако работиш нормална работа и трябва да си в 8:30 в офиса, значи ставаш в 7 най-късно. Ако си лягаш в 1, това означава че спиш по 6 часа. Според нАуката, ако спиш по-малко от 7.5 часа на денонощие, има голяма вероятност да сваляш повече мускули отколкото мазно когато си в дефицит.
И да - нормално е след известно време теглене да можеш като вграден очен кантар да преценяваш кое колко тежи. Днес режа едни големи парчета свински бут за скарата и отстрани купата е на кантарчето. Казвам “200 грама”. Слагам и везната показва 194. Режа следващо и слагам - 401 и така до 1600 имах едва 40 грама разлика. Всяко парче по 200 грама съм отрязал.
СорЕ, ама бут на скара.......come ooooon, ти можеш повече.
Относно това за лягането и храненето .. Понеже аз не меря калории, но въпреки че там някакви си специалисти, казват че един какво си не трябвало да се прави ...
Аз хапвам по една ябълка вечер, дори и да е преди лягане не ми пречи, даже с охота си я изяждам. Може и дори преди да заспя ... Не го правя всеки път, но като усетя глад хапвам... Пък може и кисело мляко и тн ..
Аз не вярвам на простотиите, които се ръсят из интернет и всеки ти обяснява кое е правилно и кое не .. на базата на скалъпени и никакви изследвания ..
19.03.2025 г.
1. Обръщане и пуш преса с гюлета:
С 2х16-1х5;
Стълба с 20-ка и незабавна смяна на ръцете-1х1, 2, 3, 4;
С 20-ка- 1 ляво, 1 дясно и 2 клека и почти веднага 1 дясно, 1 ляво 2 клека (един кръг) - общо два кръга.
Загряващите с 12-ка и 16-ка не съм ги описал. От всичко по малко.
2. Машинарии:
Хоризонтално избутване за гърди-10х43, 2х10х59;
Хоризонтално дърпане на една шибана дето не я ползвам принципно-15х63;
Вертикално бутане-15х32, 15х41;
Вертикално дърпане-2х10х72;
Разгъване за трицепс (обратно скотово)-15х48.4;
Сгъване за бицепс-15х36;
Хоризонтална лег преса-15х72, 15х90, 21х117;
Повдигане за прасец прав (само със станцията)-35х30.4.
Храна: 2 243 кк, в които влизат кенче от 500 мл. бира 0.0% алкохол и ред черен шоколад с 85% какао.
Над 100 кк над плана, но към около 400 под баланса.
Добавки: обичайните.
То, че моето не е кой знае какво, но последно време след такива занимания все едно не съм бил на зала като общо цялостно усещане. Макар да е имало и гюлета.
Калояне, няма драма ако изям ябълка, но няма да ме успокои. Не е болка за умиране. Имам три хранения и нищо повече. Най-много някъде след обяда ако изям някакъв плод. Държа за сега юздите, аз ще казвам тялото какво да прави. Не то на мен 🤣
Опс.....спрях танците, дебел съм. Леко леко започнаха едни болки около коленете и стигнаха до там, че като слизам по стълби имам чувството, че особено единия крак ще подаде. Няма какво да чакам адаптиране, не е моето това. Но аз така си и бях наумил, пробвам и ако видя, че нещо не е наред, спирам.
Винаги имаш обяснение.
А тия тъпотии освен някой проблем с кръст...може да ти докарат и същите с ахилеси ...колена....
Не ми отговаряй
....поне да беше с тежести това с коляното.
Не съм само аз с наднормено тегло на тая възраст, който се е хванал на хорото. В предните групи на жената още преди години е имало няколко човека, които бая са отслабнали (сигурно и с диета) и не са имали проблеми с нищо. Още играят. При мен не е ок и спирам. То по тая логика не трябва да вдигаме и тежко, защото може да се контузим, тъй като много такива има. Танците носят риск, както и много други неща. Но танцуващите хора дебелаци, които нямат проблеми сигурно са хиляди. Демек “ще ти докарат проблеми” не е задължително да се случи. Други пък от йога се преебават, трети от нещо уж популярно и безопасно и така. Дай нищо да не опитвам, защото има риск. И скока с парашут е рисков, но ето, че скочи.
Това с танците е тъпотия...ама ти имаш обяснение.
Пробвай и футбол,после скуош и федербал...сам си избери последователността.
Това с танците е тъпотия...ама ти имаш обяснение.
Пробвай и футбол,после скуош и федербал...сам си избери последователността.
Пробвах преди години баскет с децата. Т,ва се оказа по-гадно и от футбола (както и те ми казаха), там пък глезените бяха леш след заниманието. Установих, че на този етап само бързо ходене. Никакви бягания, подскоци и подобни.
20.03.25
03:34
Кой скачал с парашут?
20.03.25
09:09
Веднъж.
Относно това за лягането и храненето .. Понеже аз не меря калории, но въпреки че там някакви си специалисти, казват че един какво си не трябвало да се прави ...
Аз хапвам по една ябълка вечер, дори и да е преди лягане не ми пречи, даже с охота си я изяждам. Може и дори преди да заспя ... Не го правя всеки път, но като усетя глад хапвам... Пък може и кисело мляко и тн ..
Аз не вярвам на простотиите, които се ръсят из интернет и всеки ти обяснява кое е правилно и кое не .. на базата на скалъпени и никакви изследвания ..
Изобщо не си разбрал за какво говорим.
Не го мисля какво и що. Вървя си по моя начин, т.е. твърдо без алкохол, произведения от бяло брашно, десерти и подобни, с изключение на малко черен шоколад през ден два. Не се лишавам от колбаси, понякога си ям пържено, банан и т.н., но общо взето ако е колбас в 90 % е шунка или нещо от сорта на филе Елена. Видовете месо не съм ограничил, пия си мляко-по едно кисело на ден, плюс прясно в кафето, таратор на обяд, ям до 50 гр. сирене дневно или кашкавал. За салатите ясно-домати, краставици, маруля, броколи, спанак и т.н. Яйца просто по-рядко съм ял, но така се е получило. Хляб -вита протеинов. Гледам въглехидратите да са намалени като цяло. Ясно е, че при дефицит пак ще сваляш, но въпроса е какви ще са резултатите от към кръвен профил на холестерол и т.н. Захарта сутрешната леко леко пада. Вчера след зала и 2 часа след хранене /филе от пиле, малко пържени картофи, хляб вита, безалкохолна бира и ред шоколад/ резултата показа малко над 5. Даже първоначално 4.6 и си викам заеби, чного ниска за мен. След около 30 мин. бе 5. Сутрин ми е проблемната и сега в началото на април ще ходя на глюкозно обременяване. ще видя как е, защото и там ще ме обременят към 8.00 сутринта /взимат кръв сутринта, пия глюкоза и след 2 часа пак взимат/, но вечер и следобяда след хранене съм топ. Не знам толкова рано след хранене как ще съм.
Та чалънджа започна по-рано от момента в който вече сериозно взех да свалям без криволичене. Вървях нагоре надолу известно време от предизвикателството, но се стегнах и на 24.02.2025 г. се измерих 119.2 кг., днес съм 113.6. Което е почти 6 кг. за 24 дни., тъй като февруари е малък месец. За 30 дни ще видя колко съм свалил, но до този момент идва над кило седмично. А миналата седмица се храних близо до бчаланса и средно бе около 2450 кк седмичния прием. Тази седмица затегнах и се въртя около 2100-2200.
Но имам енергия за сега, не знам щото спрях алкохола ли, от добавките ли е /витамин Д, Б 12, Омега 3 са по-различните от до този момент/, но ей сега още сутринта си мисех довечера какво ще правя. Че няколко дни вече всеки ден натискам нещо, макар някои дни по-малко и по-леко. Може да завъртя някой суинг вкъщи.
Мнението беше редактирано от D_M на 20.03.25 10:04.
20.03.25
09:51
Колко години така, Дидо?
Аз мога да заложа на поне осем, какво мислиш?
Колко години така, Дидо?
Аз мога да заложа на поне осем, какво мислиш?
За кое колко години, да спазвам режим ли.