10.08.15
16:07
1. Здрасти дневнико! Айде малко да попиша по тебе, ако нямаш нищо против. Миналото не е важно. каквото било, било. Отново е нов ден. Почвам някаква тренировка у дома за кондиция. Не знам какво се водя, фитнес ентусиаст ли, експериментатор ли...Така и не съм чела кой знае колко по въпроса за режимите на хранене все още. Ако чета може много да поумнея , а било вредно. То и сина ми е злояд, но как може дете 5г да може да вдигне 5 кг а майка му да се излага с “кифлички” по 2-3 кила. Освен това той прави по 10 кълба в минута, голям акробат е. Аз пък мога да направя 5 мусаки за един ден :)))
2. Ставам днес в 6. Слагам зелените къси панталонки. Раздвижвам се малко. (блоковете отсреща са грозни) Разтягане, разхождане, подскачане, малко да се ликвидира мързела. Хладничко е още. Някой все пак го мързи. Всички повторения са ми по 10 - класика, до толкова мога да броя.
3. Занимавам се с краката си първо. 10 минути си карам велоаргометъра. После наблягам предимно на упражнения с клекове- класически, с отскок, на един крак, и след това с тежести от 5г. След това напади всякакъв вид, ходещи, неходещи, с тежести ок 5-10кг и накрая с отскок. После следва повдигане на краката по всякакъв начин, в легнало положение, на колене, от вис, стоене на ръце с повдигнати крака и с кръстосани крака и т.н. Докато усетя, че това вече не са крака.
4. Коремни преси от всякакъв вид. Коремът е катастрофа. Коремните преси не вървят. Гърба ме боли. Почва да ми се гади. (Бе я се стегни!) Все пак правя 5x10 с ниска амплитуда и правя 20 кръга с краката си в легнало положение. Дори ушите започват да ме болят.
5. Ура! Сини гирички по 3 кг. Правя се на Рамбо с тях, ок 10 минути, после взимам такива от 5кг. Упражненията са предимно за издръжливост. Нямам идея да ставам женския вариант на Робокоп. Стоене с гирите с разперени ръце ок 2 минути. После свиване от клек, повдигане на ръцете, свиване на бицепс в наведено положение, зад врат и т.н. Накрая завършвам с вдигане на тежести от 10 кг. Нямам никаква маса на ръцете, така че, тези упражнения нямат кой знае каква полза.
6. Планк - първо 2 минути. После малко почивка, пия вода и планк 3 минути. След това се разхождам малко, псувам правителството наум, и пак правя планк поне 4 минути. След това страничен планк.
6. Следва най-любимото ми - бърпита. Правя 10. След това тъпите лицеви опори, няма как, никакви бърпита не стават ако не се усъвършенстват лицевите. Не мога да направя напоследък повече от 10 лицеви, не знам защо... После пак бърпита 10, и така ок 5 серии от двете неща. Докато едва се влача по пода.
7. Малко си почивам, и после пак се залавям с точки 3-6. Край. Умрях
8. Закусвам в 8. 1 парче диня, бучка сирене, после 2 праскови, след това порция мишмаш с 2 филии хляб. Сладкиш има, но не е за мен.
Почвам да работя. На обед хапвам диня и гювеч. После пак работа.
Довечера ще бягам в парка 10 обиколки и ще играя тенис на маса.
Между другото ям по 6 пъти на ден. За 2 месеца качвам един килограм:)
Ако някой знае рецепта как може да се охрани такова животно, да сподели, Коледа наближава все пак... ;) Поздрави
Целта ми е да помогна на страдащите по света, да се наслаждавам на живота, да усъвършенствам ума и волята си, да надскоча възможностите си и да победя страховете си. Но защо питаш?
10.08.15
17:39
Добре дошла в нашето общество! :)
Надявам се, че воденето на дневник тук ще ти бъде полезно!
Успех!
10.08.15
18:10
Добре дошла! Имаш дар слово :) Но покрай литературния шедьовър не разбрах какво правиш като тренировка.
“После следва повдигане на краката по всякакъв начин, в легнало положение, на колене, от вис, стоене на ръце с повдигнати крака и с кръстосани крака ...”
Това са упражнения за корем, доколкото разбирам , вдигане на крака от вис- имаш лост у вас, така ли? и L ситове. Или греша?
” Стоене с гирите с разперени ръце ок 2 минути.” Интересно, с каква цел започваш именно с това? Каква е целта на тази изджъжливост, помага ти в някакъв друг спорт, може би?
” После свиване от клек, повдигане на ръцете, свиване на бицепс в наведено положение, зад врат и т.н. ” Интересно описание, мисля, че включва упражнения за рамо?
Накрая завършвам с вдигане на тежести от 10 кг”. - как ги вдигаш, и защо? :)
Поздравления за планка, 4 мин са голямо постижение.
Но правиш бърпи без лицева и после лицеви или бърпи с лицева + лицеви и ти се събират едни 100 лицеви в този кръг? Това е голямо натоварване, голяма издръжливост.
Искаш да качиш или просто се шегуваш със нас? :) Интересна личност си, да. :D :D
10.08.15
18:30
Нямаше как да кажа по-добре това, което Кобрата е обобщила.
Аз също се обърках в описанието на тренировката... :)
Здравейте на всички! Много добре ме затапихте :) Благодаря. Може би не съм уточнила много неща и затова звуча като Мистър Бийн в Белия дом. Изхвърляния няма, всичко се документира с видео. Тренирам за издръжливост основно. Планк се опитвам да достигна до 5 минути, това е целта. Лицевите не издържам повече от 10 в серия, нямам ръце за това.
Защо го правя? Скиорка съм, след тежък слалом имах операция преди 20 години с присаждане на кост. Препоръчаха ми да не тренирам и се състезавам вече... Преди година не можех почти да ползвам дясната си ръка, нервите изглежда бяха увредени, намериха ми дискова херния, плексит и прочие. Постоянно имах болки в гърба, ръцете, почти не можех да се движа. Имунен срив в следствие житейски проблеми, теглото ми стигна до 47. Трябваше да напълнея и да започна да се обслужвам поне минимално за ежедневните си нужди. Правиха ми сума си ЯМР и изследвания, скенер и накрая престанах да ходя по доктори. Започнах да правя упраженения. Първата ми цел беше да вдигна чашата с вода и да я задържа цели 10 секунди.
Следващата ми цел е планк над 5 минути. Лицеви 50 без прекъсване, но класически, с прав гръб. И 10 лицеви с пляскане. Просто да си напомня, че няма нищо невъзможно:)
казано от Jandra на 11.08.15, 13:27:
Здравейте на всички! Много добре ме затапихте :) Благодаря.
Не мисля, че се е случило това, защото не виждам някой да е имал това за цел. Мисля, че просто не стана ясно какво точно правиш и Кобрата попита за разяснение. Тук целта ни не е да се затапваме един друг, поне не на на повечето активни потребители :D
Идеята е, че, ако ти е нужна нашата помощ за нещо, ще ни трябват малко разяснения и малко по-ясно описване. Казвам това не, за да те затапя, а с най-добри чувства. А ако дневникът си е просто за теб, ние ще си следим с удоволствие, макар и с недотам пълно разбиране :)
Поздрави и успех! Щом вдигаш водата, вероятно всичко останало е въпрос на време! (sun)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 11.08.15 15:23.
казано от Jandra на 11.08.15, 13:27:
Следващата ми цел е планк над 5 минути.
Подобен планк няма абсолютно никакъв смисъл, освен ако не държиш да докажеш нещо на себе си. Правиш ли над минута, да не кажа 30 сек, слагай допълнителна тежест.
Станимир, а защо реши, че няма смисъл? Това не тренира ли издръжливостта? Правя и странични, както и с вдигане на крак и пружиниране.
Karfi4ka, просто се пошегувах. И аз съм с най-добри чувства, така че, приемам съвети, както и критики. Благодаря за посрещането ;)
казано от Jandra на 11.08.15, 20:57:
Станимир, а защо реши, че няма смисъл? Това не тренира ли издръжливостта? Правя и странични, както и с вдигане на крак и пружиниране.
Не съм го решил аз, доказан факт е. Защо ти е тази издържливост? Може би правиш 5 минутни серии клек, мъртва тяга или военна преса? А защо не клякаш до половината и не стоиш така 5 минути, за по-добра издържливост? Ролята на мускулите на ядрото е да стабилизират тялото, когато то е натоварено с голяма тежест, като за тази цел те трябва да могат да се стягат много силно за сравнително кратък период (например едно повторение на дадено упражнение), и така отново и отново. Този продължителен планк няма да научи коремните ти мускули на това, просто защото е твърде лесен и не ги активира достатъчно.
11.08.15
22:19
Е, ти направо отхвърли необходимостта от статичните упражнения. Това, че не виждаш за себе си полза, не означава, че нямат своето място в тренировките, ако ще и като изпитание на тялото и духа. Всеки си има някакви цели и виждания и да кажеш, че нещо си нямало смисъл, е прекалено самонадеяно.
Жалко, че няма казарма вече, там поне щеше да разбереш идеята от китайските почивки, да седиш минути в положение на полуклек :) Има си и бая статии за тренировките със статични упражнения. Не е хубаво така да се отхвърля всичко с лека ръка.
Не ги отхвърлям, но 5 минути? Едноминутен планк с тежест пак си е статично упражнение, при това с доста по-добър ефект.
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.08.15 22:25.
11.08.15
22:30
Разбирам твоята позиция, но това е генерализиране. Все едно да няма смисъл да тичаш 30 мин, а вместо това да е достатъчно да направиш няколко интервала спринт. Стой ти 5 мин планк. Имай този контрол на тялото. На дишането, на ума. Не всичко е свързано с това, да ти помогне в билдерските упражнения.
При 30 минутното тичане мускулите на краката ти в непрекъсната контракция ли са, или правят много повторения? Сега да правим кардио планк ли?
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.08.15 22:32.
11.08.15
22:37
По-горе беше писал за 5 мин серии клек, тяга или военна преса. Затова си позволих да използвам и тичането, като пример. Не искам да споря, просто ти казвам, че отхвърлянето на каквото и да било е грешно мислене.
Мисълта ми беше, че при 5 минутна серия клек работната тежест е нищожна (или собствено тегло), и колко ти е здрав коремът е все едно. Як корем (каквато е целта на планка) ти трябва при работа с големи тежести, но тогава серията не е по-дълга от 30тина сек, следователно 5 минутния планк е чиста загуба на време. По-ясно не мога да го кажа.
Мнението беше редактирано от Станимир на 11.08.15 22:44.
11.08.15
22:43
Да, разбрах ти идеята още от първото включване, че е важно коремът да е як през тези 30 сек, през които трае една серия в бодибилдинга. Но не всичко в тоя живот е щанги и серии от 30 сек. Да, за тренировките с тежести, съгласен съм, че планк до минута с тежест е достатъчен.
11.08.15
22:47
Гого, хванал си се за тоя бодибилдинг и само него си повтаряш...
11.08.15
22:50
Абе ти следиш ли разговора въобще?! Само накрая го споменах. Я се разясни?
И според мен 5 минутен планк е безсмилсено да се прави. В смисъл, няма да ти даде могоповече отколкото 1-2 минути в позата. Ако може да се задържи над 1-2 минути, значи е време да се надгради. Иначе съм изцяло “за” изометричните упражнения, но смисъл в 5 минутно задържане виждам в упражнения като стойка на глава или на ръце (като цяло пози с главата надолу) - те изграждат далеч повече качества отколкото планк и имат съвсем различен физиологичен ефект върху тялото. Но дори и тогава от време на време не е зле да се разнообразява с по-сложни варианти. Говорим, естествено, за случаи в които има солидна база, над която да се надгражда, не за ентусиасти, които са видяли снимка със стойка на ръце и им се е видяла готина. В последния случай е добре да се придържат към планка. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 11.08.15 22:57.
Благодаря на всички за мненията. Оценявам и критиките и съпричастността. Станимир, разбирам позицията ти, предполагам говориш от опит и знаеш много повече от мен за нещата свързани с фитнеса и билдинга. На мен статичните упражнения са ми необходими, стоенето на глава, на ръце, стоене в лотос само на пръстите на ръцете, с главата надолу, продължителен клек, планк различни видове, всички те ми помагат да усетя по-добре тялото си и да измеря възможностите си. Също тренират дишането ми. Статичните упражнения аз харесвам отдавна, още от престоя ми в клиниката в Дианабад. Там имах проблеми с раздвижването след операция и ми казаха лекарите, че са много важни за възстановяването упражненията , в които участват всички мускули и те се стягат за определено време. Един добре трениран спортист може би ще има полза от тежести , но аз все още се възстановявам, на мен ми трябва всичко, което ще тренира нервите и волята ми, повече отколкото да напомпа мускулите ми. Прочетох в интернет за 5 минутния планк, изисква се концентрация и усилие на волята, нещо, което на мен ми допада по принцип. Затова и се опитвам да го изпълнявам всеки ден. И ще продължавам с него и занапред. Надявам се, да ми предложиш и някои други добри упражнения за целите ми. Поздрави
Продължавам си дневника:
11 август :
6:00 - за кондиция
10 минути интензивна аеробика - за раздвижване
20 напада
20 клека със задържане
10 бърпита
10 кръстосани клека
30 коремни преси с повдигане на краката от лег
10 бърпита
2 минути планк на една ръка х2
4 серии по 10 лицеви опори , в почивките 2 минути клек
30 подскока с въже
10 бърпита
10 лицеви опори на една ръка х2
10 лицеви с повдигнати крака
челна стойка 2 минути
10 лицеви със смяна на опората
закуска - диня със сирене, милинки, кисело мляко
обяд - ориз с месо и зеленчуци
20 минути на велоаргометъра
20 непрекъснати лицеви опори със смяна на опората
вечеря - на свещи :)
12 август:
6:00
10 минути велоаргометър
10 минути аеробика
3 серии по 10 бърпита
клекове с тежести от 5 кг
30 напада
10 планк с изнасяне на ръка
толкоз засега
Здравейте! Не съм писала от 100 години, всъщност почти 100 :) Все започвам и се отказвам от писането на дневника. Вече мисля сериозно да се позанимая с него, защото се оказа, че вместо да вървя напред, правя и доста крачки назад, и настрани. Както вече обясних, или поне така си мисля... имах проблеми с гърба, някакви хернии, дископатии, плексити, парализа на нерви, които си пооправих със спорт. Както и стара локсация на коленете вследствие от ски слаломи в миналото, единия е опериран, но се иска поддържане на формата. Поне по отношение на болката и затруднеността на движенията вече съм идеална, тоест нямам оплаквания. Но отново отслабнах. Килограмите ми са същите, 50. Обаче съм по-слаба физически. Явно съм скарана с хранителния режим. Мускули няма какво да показвам, личат някакви неща, но са безполезни в конкретния момент. Малко напомням на леко заякнал концлагерист :)
И сега по същество. Занимавам се с аматьорско бягане от 3 месеца, харесва ми, страст ми е и мисля да си го продължа. Започнах съвсем от нулата с едно кръгче в парка, постепенно увеличавам разстоянията, натоварването и сложността на терените. За съжаление пропуснах маратона на Витоша, Софийския маратон, както и Кактус ръна на Панчарево, няколко кроса и в общи линии не съм се пробвала в нито едно състезание все още, но ми е тръпка да опитам. Засега пробягвам някакви километри от рода 4-5 км за разгрявка, 10 км общо пробег на смесен терен, 8 км в планината, и веднъж 20 км градско с едни старички маратонки. За справка ги изхвърлих след финиша. Те се разпаднаха...
Продължавам си с фитнеса, малко домашен фитнес, кросфит в парка и на стадиона, тенис на маса, малко тенис на корт, фигурно пързаляне, и опити в модерните танци отново (добре, че не се излагам пред публика) Чувствам си се много добре. Но има много още какво да се желае. Бих искала да бъда в по-постоянна форма, защото въпреки услилията, резултатите са твърде непостоянни, особено мускулната маса бързо я губя... да не говорим за издръжливостта. Не пия никакви добавки, защото ....( така съм решила)..Понякога не мога да повдигна и стола да си преместя, а преди седмица след лежанката ми отиде гърба с някакви 30 кг. Когато съм във форма дори се учудвам как е възможно това, аз да не съм терминатор под прикритие.... Явно трябва да поработя и върху психическата мотивация, която е много важна. В момента съм в МЦ, затова само сутрешен крос и аеробика леко и това е.
Ще се радвам на всякакви критики.Приятен уикенд на всички :)
Неделя. Проблеми с компютъра, с бизнес партньорите, малко разногласия от лично естество. И си пропуснах кроса. За какъв дявол станах в 6, не знам... Закусих мляко с шоколадово мюсли. Един вятър, едни философски дилеми откъде се довяха, вече ме дразнят и новините , свързани с ИДИЛ, . Но пък си нарисувах скици за динамични бърпита:))) и разнообразни коремни преси, които смятам да пробвам тези дни. Може да се каже, че днес ще се занимавам със софтуерни въпроси предимно:) Така че ще си разваля формата на задните части... Ще се сплескат от седене пред компа...;)
Вчера тичах, днеска пак
и празнувах за капак
торта, мръвки и мезе
съвестта ме днес гризе...
Ура, направих планк 6 минути сутринта с раница на гърба :)))) Това ми е личен рекорд. Нямам време да пиша, че имам много работа. И гаден херпес ми излезе :(
Честит имен ден на празнуващите!
Малко снимки за старт, за да видим ще има ли напредък следващите седмици. Положението - 169/ 50кг , отпуснат корем, липса на маса , не особено изразен ханш, лоша стойка, никаква класа, като оснокласник в час по физическо през 60 те...
Цел : 55 кг, оформяне на талия, да има по-изразени мускули на бедрата, развиване на гръдни мускули, седалищни мукули, по-стабилен силует, повече маса като цяло, да взема да напълнея направо, както се каза. Да стана дебела :))))) Но да нямам корем. Може малко цици, както вика един мой румънски приятел “tzatzuri, denise, trebuie” (цици трябват)
Начин: Повече тренировки преса, никакви планкове по 4-5-6 мин, махане на бърпитата и лицевите и повече тренировки с тежести. Малко редуциране на бягането до 3 пъти седмично ( не всеки ден както досега) И няма да правя такива големи амплитуди на повторенията. Ще си сложа някакви колани да не се изгърбвам на компютъра, че имам работа много и все забравям.... Когато рисувам, ще внимавам да не се дрогирам много с терпентина :) Ще си отварям прозореца... И само позитивно, концентрирано, никакви разсейки и губене на време.
Хранене: още го мисля, вероятно ще засиля белтъчините и ще намаля цитрусовите плодове. Може да вкарам повече ядки и месо. Никакъв шоколад и сладкиши засега. Въглехидратите ще ги мисля по друг начин. Въобще не ми е ясно как ще го измисля...
Страхотно изглеждаш, макар че може някои мъже да кажат, че прекалено слаба, но според мен си перфектна. Между другото, забелязала ли си, че имаш прилика с Анджелина Джоли? (inlove)
П.С:
О, даже пишеш и в рими, сега видях! Кефиш ме! (rock)
Мнението беше редактирано от Кико Сан на 24.11.15 18:06.
хахах, Кико Сан, благодаря за комплимента :))) Чак пък Анджелина Джоли ... Поотслабнах някакси явно, прекалено много тичам...
Днес, сряда, дъждовно. Не тичах.
Закуска в 8 часа: 3 ябълки, сирене 200 грама, едно варено яйце, хляб една филия, краставица, домат и след 2 часа 1 чаша кисело мляко
Обяд: мусака
Следобедна закуска - 3 мандарини и хляб със 100 грама кашкавал
Упражнения в 7:00.
За крака и д :
- клекове с перпендикулярно задържане - 20 броя без тежест и 10 с тежест 10 кг
- изнасяне на крак встрани от клек - 25 броя за всеки крак
- ходещи напади - 20
- кръстосани напади - 20
- задно изнасяне
За корем: коремни преси 20 минути около 20 -30 варианта, за стягане от лег
10 лицеви за тонус на една ръка и преминаване в страничен планк.
Ох, не мога да обяснявам всяко упраженение, по-добре да направя скици :))) Явно не съм свикнала да правя дневник още... То по-лесно да преведа “Война и мир” на тайландски
Така... Малко седмичен отчет.
1. Не виждам напредък на кантара, заковала съм го на 50 и толкова.
2. Сутрешен крос 5км. Много бавно, много спънато, не съм много във форма.
3. Кросфит в парка. Чудя се дълбели ли да си взема или пудовки... Мисля, че малко по-голяма тежест няма да е лоша.
- 20 клека с пулсации
- 20 ходещи напади
- 20 напади с повдигане крака назад
- 5 x 10п спайдъра
- 3 x 10п бърпи
- 10 спайдъра
- 3 х 3 набирания до брадичката на лост
- 3х5 кофички
- L набирания с крака на напред - 10 х 5
- коремни преси от тилен и страничен лег, частични, със свити и изпънати крака, с кръстосани ръце, комбинирани и т.н
общо 20 минути
Яденето: ох... ( ама не охлюви)
51 кила живо тегло на прасето (браво на мене)
освен това ме ухажва един негър, тайландец и 2 ма румънци :)))))
Готвя предимно екзотична кухня, в която присъстват скариди, хайвер, сьомга, риба и т.н
и нагъвам банани, мандарини и ябълки
ям бял хляб и пия по 3-4 литра вода на ден
продължавам тренировките с румфит комплекси подобни на кросфитите такива, като разработвам сега различни видове лицеви опори, не само класическите
и започнах да ги рисувам, скоро може да покажа илюстрациите ;)
Мисля, че животът е прекрасен! ;)
Синът ми вече успешно умее да се защитава. Мама го подготвя за големия лош свят. Разбира се, първо изучаваме тънкостите на шахмата. И след това на бокса. Получих ляв прав в носа )))))) иначе тичам сутрин по 5 км. Пак пропуснах ръна , поредното състезание без мен... Той е днес, но съм в Бургас. Ще го следя от фейсбук ))). И ядох слафкиш. Сега готвя спагети.
Това на снимката е гросмайстора.;)