Няма смисъл да отделяш мускулните групи в различни дни, тренирай цялото тяло с базови упражнения (клек, тяга, военна преса, гребания, набирания, кофички, лежанка) и се старай да прогресираш на тях, тоест да вдигаш все повече и повече, като разбира се се старай да ги изпълняваш с добра техника. От това идват мускулите. Друго не ти трябва за дълъг период от време. Като всеки начинаещ и аз преди време си представях нещата като теб, но по-късно разбрах, че са коренно различни. Всичко което ти трябва е прогрес на базовите упражнения и калориен излишък. Не си губи времето с глупости, дефицити и безсмислени упражнения, и то точно сега, когато си напълно начинаещ и ако правиш нещата правилно резултатите ще настъпят по-бързо.
казано от degzdarmorgan на 02.07.16, 20:09:
Няма смисъл да отделяш мускулните групи в различни дни, тренирай цялото тяло с базови упражнения (клек, тяга, военна преса, гребания, набирания, кофички, лежанка) и се старай да прогресираш на тях, тоест да вдигаш все повече и повече, като разбира се се старай да ги изпълняваш с добра техника. От това идват мускулите. Друго не ти трябва за дълъг период от време. Като всеки начинаещ и аз преди време си представях нещата като теб, но по-късно разбрах, че са коренно различни. Всичко което ти трябва е прогрес на базовите упражнения и калориен излишък. Не си губи времето с глупости, дефицити и безсмислени упражнения, и то точно сега, когато си напълно начинаещ и ако правиш нещата правилно резултатите ще настъпят по-бързо.
Само една част не съвпада- калорииният излишък.. аз искам да отслабвам и да чистя мазнини, а не да качвам.
Иначе клекове не искам да правя с щанга, защото ще ми спре растежа.
Военната преса- също.
За гребанията.. за тях не съм чувал, че намалят- ще ги включа.
Мъртавата тяга.. за нея също не съм чувал- считаме я за включена.
Бих искал да Ви помоля, ако е възможно да ми дадете някаква такава тренировка с примерни серии, повторения и подредба.
Благодаря за отговора :) !
казано от Боян Димитров на 02.07.16, 19:35:
казано от KaiP на 02.07.16, 19:27:
казано от Боян Димитров на 02.07.16, 19:20:
Махай я тая програма, предвид килограмите, които мислиш да използваш във всяка тренировка, е просто безсмилена. Гърди 3 пъти на седмица и гръб и крака 1 път на седмица..не е умно. Тренирай ПОНЕ 3 месеца цяло тяло или горна/долна или бутащи/дърпащи и тогава евентуално мини на някакъв сплит, от който на 14г. нямаш нужда.....
То това не е ли цяло тяло ?
Всичко си тренирам тука ...
( тренирам гърди и корем, защото са ми най-важни )Имах предвид цялото тяло в една тренировка.
“Гърди и корем са ми най-важни” - виж, разбирам, че офомените гръдни мускули и релефния корем са най-впечатляващото сред нас, юношите, но разбери - не ти е правилна програмата, защото си начинаещ и нямаш нужда от този сплит. Повярвай, 3-4 пъти седмично, тренировки за цялото тяло, по 1-2- упражнения за мускулна група в 1 тренировка са ти достатъчни.
Може ли примерна такава ?
Мнението беше редактирано от KaiP на 02.07.16 21:07.
казано от SimplySatisfying на 02.07.16, 19:57:
казано от KaiP на 02.07.16, 19:27:
казано от Боян Димитров на 02.07.16, 19:20:
Махай я тая програма, предвид килограмите, които мислиш да използваш във всяка тренировка, е просто безсмилена. Гърди 3 пъти на седмица и гръб и крака 1 път на седмица..не е умно. Тренирай ПОНЕ 3 месеца цяло тяло или горна/долна или бутащи/дърпащи и тогава евентуално мини на някакъв сплит, от който на 14г. нямаш нужда.....
То това не е ли цяло тяло ?
Всичко си тренирам тука ...
( тренирам гърди и корем, защото са ми най-важни )И с тая “програма” не само няма да мръднеш, но и няма да постигнеш нищо.
Заеми ме сериозно с базовите, па тогава търси изолиращи. Тренирай за сила, като ги блъскаш тия 15-ки нищо няма да направиш.
клек/лег/тяга/военна/набиране/кофички/гребане. Друго не ти трябва. Качествена храна, ако ядеш като 40 килограмова мацка нищо няма да ти се получи.
За мен е важно само и единствено релеф.
За храната .. всъщност трябва да ям като “40 килограмова мацка”, защото имам бая корем и .. и не само това, но той е най-обемен и трябва да го смъкна, а единственият начин е с много тренировки за корема и храна като на “40 килограмова мацка”.
Качи една снимка на тялото си в момента, моля. Защото на снимките в заглавния си пост изглеждаш нормално - към 18-20% подкожни мазнини - Не с някакъв голоям корем. :Д
Мнението беше редактирано от Боян на 02.07.16 21:17.
казано от Боян Димитров на 02.07.16, 21:16:
Качи една снимка на тялото си в момента, моля. Защото на снимките в заглавния си пост изглеждаш нормално - към 18-20% подкожни мазнини - Не с някакъв голоям корем. :Д
Актуалните ми паласки ( Снимката е от вчера )
02.07.16
21:21
Тоя релеф върху какво ще го изградиш? Нали първо трябва да качиш мускулната маса, че да има какво да чистиш после.
казано от SimplySatisfying на 02.07.16, 21:21:
Тоя релеф върху какво ще го изградиш? Нали първо трябва да качиш мускулната маса, че да има какво да чистиш после.
Погледнете ми горе снимките и вижте колко нещо имам по себе си.
Искаш да отслабнеш и да бъдеш строен с дост. мускулна маса и релеф? Ще свалиш като тренираш цяло тяло и крака!!!!. Като тренираш цяло тяло в 1 тренировка, ще имаш по-голям енергоразход и ще сваляш по-бързо и ще качиш ММ. Та, тренирай здраво цяло тяло, яж чисто, без боклуци, с достатъчно протеин и след 3-4 месеца ще имаш много добра промяна. ;)
Разсъждавах преди 2 години по абсолютно същия начин и мога да ви кажа, че трудно може да му се промени мнението. Преди време Петко, Боби и Джеймс Хинкс ми обясняваха нещата, които ние обясняваме сега на него и ми трябваха месеци за да им повярвам.
Просто ни се довери и започни да правиш това, което ти препоръчахме. Всички сме преминали през това, а след няколко месеца като разбереш, че си разсъждавал напълно погрешно, ще те е яд, че си можел да постигнеш много повече. Започни да наблягаш на базовите упражнения, не изключвай клек и военна, защото щели да ти “спрат растежа” и започни да се храниш както трябва. Важното е да прогресираш, а това няма как да стане като не се храниш.
Като качиш 10-тина кила мускул, евентуално тогава може да си помислиш да поизчистиш (ако си омазнил повечко), а това ще рече, че близката година и нещо поне, няма смисъл дори да си помисляш за дефицит.
Не си мисли, че като започнеш да сваляш килограми ще заприличаш на момчето от снимката (което между другото познавам), която си показал по-горе. Преди това трябва да качиш доста.
Мнението беше редактирано от ivang на 02.07.16 21:55.
казано от degzdarmorgan на 02.07.16, 21:48:
Разсъждавах преди 2 години по абсолютно същия начин и мога да ви кажа, че трудно може да му се промени мнението. Преди време Петко, Боби и Джеймс Хинкс ми обясняваха нещата, които ние обясняваме сега на него и ми трябваха месеци за да им повярвам.
Просто ни се довери и започни да правиш това, което ти препоръчахме. Всички сме преминали през това, а след няколко месеца като разбереш, че си разсъждавал напълно погрешно, ще те е яд, че си можел да постигнеш много повече. Започни да наблягаш на базовите упражнения, не изключвай клек и военна, защото щели да ти “спрат растежа” и започни да се храниш както трябва. Важното е да прогресираш, а това няма как да стане като не се храниш.
Като качиш 10-тина кила мускул, евентуално тогава може да си помислиш да поизчистиш (ако си омазнил повечко), а това ще рече, че близката година и нещо поне, няма смисъл дори да си помисляш за дефицит.Не си мисли, че като започнеш да сваляш килограми ще заприличаш на момчето от снимката (което между другото познавам), която си показал по-горе. Преди това трябва да качиш доста.
Вече много хора ми го казвате, със сигурност ще направя промяната, която е нужна, но сега изглежда трябва да остана с тоя корем ( и изглежда ще се увеличи, защото трябва да почвам да съм в излишък ) цялото лято ?
Планирах поне за началото на годината да съм изкарал някоя плочка.
казано от Боян Димитров на 02.07.16, 21:37:
Искаш да отслабнеш и да бъдеш строен с дост. мускулна маса и релеф? Ще свалиш като тренираш цяло тяло и крака!!!!. Като тренираш цяло тяло в 1 тренировка, ще имаш по-голям енергоразход и ще сваляш по-бързо и ще качиш ММ. Та, тренирай здраво цяло тяло, яж чисто, без боклуци, с достатъчно протеин и след 3-4 месеца ще имаш много добра промяна. ;)
Ами, ще рискувам и ще видя какво ще се случи.
Здравейте!
Искам да Ви питам дали е хубаво и трябва ли ми да вземам Л-Креатин.
казано от KaiP на 03.07.16, 20:48:
Здравейте!
Искам да Ви питам дали е хубаво и трябва ли ми да вземам Л-Креатин.
Същото и за суроватъчен протеин.
Quick update!
Вече вземам л-карнитин преди тренировка ( 30-60 минути преди нея ) и преди лягане.
Приемам повечко вода, още не съм се решил за суроватъчен протеин, но и това ще го измисля.
Тренирам цялото тяло, както повечето препоръчаха, и то с базови упражнения.
Тренировката ми сега изглежда ето така:
Мъртва тяга-60 килограма
Гребане-40 килограма
Лежанка-40 килограма
Наклонена лежанка-40 килограма ( тук всякаш е по-тежък лоста ли.. не знам, ама яко се напъвах )
Набирания-5
Кофички-10
Всички упражнения ( освен набиранията ) ги правя по 10 повторения, тренировката изглежда така:
Мъртва тяга, лежанка, гребане, наклонена лежанка, набирания, кофички
Мъртва тяга, лежанка, гребане, наклонена лежанка, набирания, кофички
Мъртва тяга, лежанка, гребане, наклонена лежанка, набирания, кофички и след това кардио ( тичане 20 минути и блъскане по крушата )
Нямаш клек и раменна преса в програмата.
Мнението беше редактирано от Боян на 05.07.16 15:52.
казано от Боян Димитров на 05.07.16, 15:51:
Нямаш клек и раменната преса в програмата.
Все ме е страх да не остана миньон ( сега съм 166см, ако остана толкова .. мале.. корнишон ) и затова, но пък всичко друго си го има ?
Специално вместо клека правя упражнения със собствено тегло, но тях не ги споменавам, защото те са и част от кардиото понякога.
А раменната преса.. не е за мен още също. Като стана 175 примерно, тогава по-може.
Клека и раменната преса не пречат на растежа. Но ако те е страх, ок. Но от клек вреда няма да имаш.
казано от Боян Димитров на 05.07.16, 15:59:
Клека и раменната преса не пречат на растежа. Но ако те е страх, ок. Но от клек вреда няма да имаш.
За сега ми е добре така, но за пръв път ги правя половината упражнения ( Гребанията и мъртвата тяга ) и нещо не знам дали е правилна техниката, а и така ме цепи кръста сега ..
Направи клип как изпълняваш упражненията и го качи тук, за да ти кажат дали изпълняваш добре упражненията. И прави клек. :Д
казано от Боян Димитров на 05.07.16, 16:22:
Направи клип как изпълняваш упражненията и го качи тук, за да ти кажат дали изпълняваш добре упражненията. И прави клек. :Д
Това с клипа ще го направя утре, но няма да правя клек :D :D :D #ПредпазливоЛапеСъм
От тяга има по-голяма вероятност да се контузиш, тягата при неправилно изпълнение подлага гръбнака на много по-голям стрес, отколкото клека.
Мнението беше редактирано от Боян на 05.07.16 16:47.
казано от Боян Димитров на 05.07.16, 16:46:
От тяга има по-голяма вероятност да се контузиш, тягата при неправилно изпълнение подлага гръбнака на много по-голям стрес, отколкото клека.
Уверен ли си?
казано от nervak на 05.07.16, 18:23:
казано от Боян Димитров на 05.07.16, 16:46:
Уверен ли си?
Не, наизуст говорех, извинете.Моля, обясни на момчето като по-навътре в нещата, че млека няма да му спре растежа.
05.07.16
20:35
На 14 си- има още да растеш на височина, а и тепърва ще възмъжаваш. Мисля, че в тази възраст е малко рано за сериозни силови тренировки, и определено е рано за периоди на качване и сваляне. Каквото и да си говорим, си дете, без да искам да те обидя. :) Малко клекове с лека тежест 30-40 кг в повече бройки няма да ти навредят. Може да се насочиш към повече упражнения със собствено тегло - примерно постави си за цел 10-15 набирания на серия, 20-25 кофички на успоредка , лицеви, плиометрични упражнения и пр., всякакви спортове на открито и с други връстници. Като цяло се забавлявай.
Не си дебел, просто си малък още и тепърва ще оформяш мъжка физика.
казано от Queen Cobra на 05.07.16, 20:35:
На 14 си- има още да растеш на височина, а и тепърва ще възмъжаваш. Мисля, че в тази възраст е малко рано за сериозни силови тренировки, и определено е рано за периоди на качване и сваляне. Каквото и да си говорим, си дете, без да искам да те обидя. :) Малко клекове с лека тежест 30-40 кг в повече бройки няма да ти навредят. Може да се насочиш към повече упражнения със собствено тегло - примерно постави си за цел 10-15 набирания на серия, 20-25 кофички на успоредка , лицеви, плиометрични упражнения и пр., всякакви спортове на открито и с други връстници. Като цяло се забавлявай.
Не си дебел, просто си малък още и тепърва ще оформяш мъжка физика.
Попринцип знам, че тренировките със собствено тегло отнемат МНОГО повече време и със сигурност не искам да отделям толкова много време, като предворително знам, че мога да постигна същите резултати, но във фитнеса, и то за по-малко време.
Това, че не съм дебел със сигурност не мога да го приема, защото имам връстници, които дори им се виждат плочките и имат оформени гърди, а аз имам оформена “могила на загиналия войн” и гърди, достойни за сутиен B.
Познавам хора, които тренират със собствено тегло на лостове и имат средни трансформации за цели 3-4 години, а има хора , които само за 1 година във фитнеса успяват да постигнат същите резултати, без да използват хранителни добавки дори.
Та, със сигурност ще продължа фитнеса, но и ще включвам някои елементи от тренировките със собствено тегло, като набиранията, кофичките и може би лицеви опори.
Само не разбрах какъв е проблема в периодите на качване и сваляне, моля Ви ако може да ми обясните защо смятате, че ми е рано да съм на такива периоди.
Така, сега е време да споделя плановете ми за бъдещето.
Предварително искам да кажа, че тези планове са измислени от мен ( странно звучи, но по-скоро искам да кажа, че не съм чул от някого за това, а просто така съм решил, според неща, които съм чел, като цяло излиза съвкупност от различни неща ).
Та, идеята ми е до края на тази седмица да съм на много нисък калориен прием- 748,5 калории.
748,5 калории от една тарелка сладки.
Чудите се защо?
За да знам към колко калории организма ми ще е свикнал, и да започна да правя бълк.
Знам, че трябва да смятам колко калории ми трябват и такива неща, но последните седмици не ядох особено правилно и не съм смятал никакви калории и не знам към колко г/д съм свикнал, затова просто ще сложа една долна граница и от понеделник започвам яко качване ( Clean bulk ).
Та, тези 748,5 калории са разделени на:
5,99гр.-протеин
65.30гр.-въглехидрат
23.76гр.-мазнини
Та, това ще правя до неделя, а от понеделник започвам clean bulk, ще ми бъде за пръв път, та да се надяваме, че ще се справя като за пръв път да бълквам.
В началото по-рязко ще увелича калориите за бълка- чак до 1500, а оттам все по 250-300 калории отгоре ( на седмица ).
Плана ми е до 11.08.2016г да кача до тогава до 2600 калории.
Тези 2600 калории ще са:
125гр.-протеин
400гр.-въглехидрати
60гр.-мазнини
Та, това са ми основните неща по храненето, а тренировките си ги продължавам.
Това ми е първия бълк, дори не съм сигурен дали точно така се бълква, но се надявам да ми помогнете да поправя грешките до неделя, ако има такива (най-вероятно има).
казано от KaiP на 05.07.16, 23:51:
Така, сега е време да споделя плановете ми за бъдещето.
Предварително искам да кажа, че тези планове са измислени от мен ( странно звучи, но по-скоро искам да кажа, че не съм чул от някого за това, а просто така съм решил, според неща, които съм чел, като цяло излиза съвкупност от различни неща ).
Та, идеята ми е до края на тази седмица да съм на много нисък калориен прием- 748,5 калории.
748,5 калории от една тарелка сладки.
Чудите се защо?
За да знам към колко калории организма ми ще е свикнал, и да започна да правя бълк.
Знам, че трябва да смятам колко калории ми трябват и такива неща, но последните седмици не ядох особено правилно и не съм смятал никакви калории и не знам към колко г/д съм свикнал, затова просто ще сложа една долна граница и от понеделник започвам яко качване ( Clean bulk ).
Та, тези 748,5 калории са разделени на:
5,99гр.-протеин
65.30гр.-въглехидрат
23.76гр.-мазнини
Та, това ще правя до неделя, а от понеделник започвам clean bulk, ще ми бъде за пръв път, та да се надяваме, че ще се справя като за пръв път да бълквам.
В началото по-рязко ще увелича калориите за бълка- чак до 1500, а оттам все по 250-300 калории отгоре ( на седмица ).
Плана ми е до 11.08.2016г да кача до тогава до 2600 калории.
Тези 2600 калории ще са:
125гр.-протеин
400гр.-въглехидрати
60гр.-мазнини
Та, това са ми основните неща по храненето, а тренировките си ги продължавам.
Това ми е първия бълк, дори не съм сигурен дали точно така се бълква, но се надявам да ми помогнете да поправя грешките до неделя, ако има такива (най-вероятно има).
А, ето ги и бисквитките
06.07.16
23:58
Според мен 750 калории за подрастващ са крайно малко.
07.07.16
00:13
казано от KaiP на 06.07.16, 19:31:
Бърз въпрос имам..малко е странен, но .. маструбирането пречи ли на нещо ?
С или без помощник? :D
07.07.16
00:48
Ако смяташ да мастурбираш повече от един път на ден , трябва да пиеш повече вода...
П.С. Най - яко е да напрайш една и след това в залата да прайш крака :)))
казано от SimplySatisfying на 07.07.16, 00:13:
С или без помощник? :D
:D :D :D Ръчно бележа.
казано от Петър Иванов на 07.07.16, 00:48:
Ако смяташ да мастурбираш повече от един път на ден , трябва да пиеш повече вода...П.С. Най - яко е да напрайш една и след това в залата да прайш крака :)))
Ох, мале, аз по 5 литра трябва да пия сигурно ..
Ще го пробвам :D :D :D
казано от Иван Пенев на 06.07.16, 23:58:
Според мен 750 калории за подрастващ са крайно малко.
Да, обясниха ми го във фейсбук доста, ама доста ясно това.
От утре ( днес, де ) бълквам като животно до 2600 калории.
Така, от вчера вече съм на бълк.
До края на тази седмица съм на 1800 калории, а всяка седмица с по 250 отгоре.
Приемам:
125гр. протеин, 25гр. мазнини и 300гр. въглехидрати. ( Малко повече от стават, ама .. )
Ще бълквам в следващите 12 седмици, а след това кът.
Планирам да кача около 6 ( в най-добрия случай ), 7 или 8 килограма.
Тренировките ми вече се редуват горна и долна част:
Понеделник-Горна
Вторник-Долна
Сряда-Горна
Четвъртък-Долна
Петък-Горна
Събота и неделя- почивка
Ето така ми изглеждат тренировките за горна и долна част:
Горна-
Бицепсово сгъване с лост- 15 килограма, Чукчета- 15 килограма, лежанка- 40 килограма, наклонена лежанка- 40 килограма, мъртва тяга ( забравих колко слагам ), гребане ( забравих колко слагам ), набирания, кофички.
Долна- Български клек- 20 килограма, нормален клек- 20 килограма, клек на един крак, повдигане на крака хоризонтално, коремни преси, коремни преси под наклон с 20 килограма.
Как са нещата, това е съвкупност от повечето предложения и .. давайте мнения и предложения :) !!!
П.П.
Упражненията не ги правя в такава последователност и всички са 3x15 :) (Освен набиранията, те са по 5)
08.07.16
22:14
Бицепса най-добре го остави най-накрая. Едва ли ще ти останат сили за другите неща ако го изпомпиш още в началото. Старай се периодично да увеличаваш тежестите, така че 8-10 повторения да са ти трудни, иначе само си губиш времето.
казано от Иван Благов на 08.07.16, 22:14:
Бицепса най-добре го остави най-накрая. Едва ли ще ти останат сили за другите неща ако го изпомпиш още в началото. Старай се периодично да увеличаваш тежестите, така че 8-10 повторения да са ти трудни, иначе само си губиш времето.
Разбрано, мерси!
Quick update!
Качвам яко, тренирам.. не толкова яко, но важното е, че тренирам.
Не правя вече кардио, но имам една идея!!!
Вече ще тренирам смесено и бокс, но не в зала с човек, а така сам с един приятел ще блъскаме, та някакви идеи? ( Видеота, съвети и т.н. как да започна )