02.08.16
18:55
Здр.отново,започвам моето меню,което се старая да е разнообразно,подходящо за хора,с анемии.
Та така започвам от снощи:
100 гр.кайзер
50 гр.печен домат с босилек и настърган пармезан
с компанията на 50 гр.червено вино(позволих си,защото имаше повод,а и за анемията)
вечерята беше придружена с 1 филийка черен хляб,също така като допълнение имаше и варена царевица половин кочан.
Позволих си и да опитам малко от шоколадовата торта,което беше буквално една хапка.
Днес сутринта :закусих единствено и само със 2 сухара и чаша фреш портокал от 250 мл.
за обяд:си позволих пилешко месо на скара 100 гр.със зелен чай(обожавам го)
След обед ядох филийка царевичен хляб с маргарин(използвам на Рама и поръсена с моите подправки за анемия :D)
Да вметна от вашите съветчета вчера се поучих и започнах витамин Б и ми казаха за едни много хубави пробиотици,започнах и от тях.
А сега за вечер ме посрещат омега 3,ще има рибка с чисто варени картофи и таратор.
Поздрави :) Следвам бележката и вметвам,че съм с хетерозиготна бета таласемия,което ще рече желязодефицитна анемия!!!
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 03.08.16 13:33.
02.08.16
18:56
Добре дошла ! (sun) Успех с дневника !
02.08.16
19:01
Благодаря Ани :)
02.08.16
19:19
Добре е да вкараш и червени меса в менюто си, като телешко например.
02.08.16
19:19
Здравей! Само да вметна, напиши тук, в дневника, написаното в другата ти тема..за анемията и състоянието си....Защото е по лесно да се прави поправки, когато е написана причината...
02.08.16
19:27
Взех си бележка,писах го,а що се отнася за телешкото има го,но в другите дни :)
03.08.16
09:45
Закусих с телешка луканка,филия препечен този път бял хляб,изцеден фреш лимон.
За жалост треди ден немога да отида в залата,заради тъпите летни вируси,този път е детето ми,май пак ще си скачам на въже
03.08.16
12:05
Таласемията НЕ Е желязодефицитна анемия! Таласемиците имат желязо НАД нормата.
Thalassemia can cause complications, including iron overload, bone deformities, and cardiovascular illness
казано от Галина Воева на 03.08.16, 12:05:
Thalassemia can cause complications, including iron overload, bone deformities, and cardiovascular illness
... има изключения - понякога МИНОРНА форма на бета-таласемия може да е съчетана с железен дефицит.
03.08.16
13:30
Хора,хайде да не спорим,от къде си толкова на ясно,не ме карай да качвам снимки от консултите ми с хематолозите,не съм негативно настроена,но се дразня,на детето ми дори преливаха кръв,хайде моля подминавай с усмивка и лек ден!!!
03.08.16
13:33
Благодаря на rallito за точния отговор!
казано от Галина Воева на 03.08.16, 12:05:
И аз съм с бета-таласемия и желязото ми е в перфектни граници, но имам дефицит на фолиева киселина.
Толкова съм прочела по темата и досега подобно 100%-ово твърдение не съм срещала. Анемията може да бъде както желязодефицитна, така с дефицит на фолиева киселина. Това може да се установи само кръвни тестове.
03.08.16
13:42
Това е показатела на желязото след употребата на медикамент,според теб занижен или завишен е при референтна стойност за жени:10,7-32,2)?
03.08.16
13:45
Ще ме изкараш че не съм на ясно с анемията си,едва ли не аз съм си я установила,хайде моля да имаме уважение към другите!
03.08.16
13:47
Sanichka благодаря и за твоето пояснение,именно е така
03.08.16
13:53
Виж за другите знам,но тази спирулина къде мога да намеря?
казано от Деница Иванова на 03.08.16, 13:53:
Виж за другите знам,но тази спирулина къде мога да намеря?
Био магазини и такива за хранителни добавки.
03.08.16
13:56
Извинявам се, че съм прозвучала крайно.
03.08.16
21:49
На обяд бях с варени броколи само,а вечерта беше пиле фрикасе с черен хляб семена(от пекарна).Скачах на въже 10 мин.бях чела,че 10 мин.скачане на въже,се явяват 30 мин.бягане,вярно ли е според вас съфорумци?
Ще е нахално ли ако използвам темата да питам нещо за анемията ! Тъй като има хора които са с този проблем и са прочели доста информация и могат да знаят това което ме интересува. Имам една позната със анемия, но преди когато е била бременна, преди 15-16 години и е паднал още повече хемоглобина и тогава са и правили подробни изследвания, но не са установили на какво се дължи тази анемия.
Това обаче е било преди доста години, знам само, че баба и е била така и на стари години постоянно са и приливали кръв.
Предполага се, че тя има наследствена анемия и наскоро четох и май във форума някой беше писал, че има такава генетична анемия, която си имаше някакво наименование.
Възможно ли е това заболявани и особено щом е генетично да е открито по наскоро и да не е било известно преди 15 години ?
Мисълта ми е, че преди 15 години може да не е било известно този вид анемия и сега ако си направи изследвания да могат да установят за каква анемия става въпрос, която явно е генетична ?
Хемоглобина и варира в границите 95-105 g/l , март месец 95 сега 105, но преди не са и мерили желязото, тези изследвания са правени профилактично свързани с друго заболяване. Сега последният път като е казала, че е отпаднало са и пуснали желязо и нивото е 3,74 единици. Не е взимала добавки с желязо до сега, не и в последните години.
Но пък в залата винаги си има сила и си тренира с тежести. Другото което може би пак е от анемията и се от край време така е, че са и много мъчни събужданията сутрин и все не и стига съня.
Оооо това било дневник, чак сега го видях, ако е проблем ще го изтрия.
Инак мога да споделя, пак от тази моя позната не знам дали ще важи за всички видове анемия, но тя е имала най-високи стойности на хемоглобина, когато е консумирала червено цвекло редовно и тогава и е бил най-висок HGB, които стойности въобще е постигала към 120 g/l , но след това, когато започна да го пие на фреш цвеклото вместо да го яде, каза, че хемоглобина вече не е бил толкова висок.
Та се чудя да не би така на фреш да не се усвоява толкова добре, както ако се яде на салата !
Мнението беше редактирано от Хри$то® на 03.08.16 22:11.
03.08.16
22:13
Та така,анемиците веднага отговаряме:анемията си я има може би от както свят светува и едно време я е имало моята анемия също е генетична пра-баба,баба,майка и сега е на детето ми,не винаги се налага кръвопреливане,стойностите на хемоглобин за жени е 130,аз живея с 86,а на желязо ги писах по-горе
03.08.16
22:17
Сега прочетох и надолу да,по добре е на храна,а би трябвало да е посетила и хематолог,само той може да прецени да пие желязо или не,то и вече тези препарати без рецепта не ги дават.
03.08.16
22:19
И още нещо при мен е обратното имам бодро утро,а моя проблем са силовите упражнения и май-ще се окаже,че не е проблема в анемията,защото досега всички споделят че не чувстват умора
A кръвното как е, при анемиците е нормално да е и по ниско, а при тренировки ще стане и още по ниско и това може да е и причина да ти става лошо !
04.08.16
06:42
Да с ниско кръвно съм,не съм се сещала че може да е от това и незнаех,че при тренировки пада
04.08.16
07:30
казано от Деница Иванова на 03.08.16, 22:19:
И още нещо при мен е обратното имам бодро утро,а моя проблем са силовите упражнения и май-ще се окаже,че не е проблема в анемията,защото досега всички споделят че не чувстват умора
май ти не ядеш много, а за качествен въглехидрат да не говорим...ми то, как ще тренираш?, а за силовите тренировки даже мълча ))
04.08.16
10:10
Да прав си имам проблем с храната от дете,доста съм злояда и предимно ям суха храна и също така в оскъдни количества,и по между другото закуската за днес беше:2 варени яйца,филия бял хляб и сок портокал.
И да се похваля днеска успях да се добера до залата :)
04.08.16
21:38
Обяд: Св.дроб със лук с 1 филия царевичен хляб
Следобед:100 гр.кашу и 1 круша
Вечер:Само на диня съм(2 парчета).
05.08.16
09:35
Връщам се от фитнеса,днес се престраших и реших да разнообразя монотонното кардио,видях една жена вчера да лежи върху топката и да прави коремни преси,реших днес и аз да опитам,отначалото щях да се пребия,но после долу горе се потпрях и стана работата :D общо взето беше шоу,ама като за човек които одавна не е правил нищо освен кардио нормално,доста коремни направих,стори ми се нещо много приятно,след това усетих едно стягане когато се върнах на тренажора,реших да карам и колело,после ходих на една успоредка,така да я нарека(нз как се казва),правих отново нещо като коремни преси,абе общо взето днес се постарах за коремната област,на връщане изядох една овесена бисквита+кексче с шафран(от една пекарна до фитнеса).Сега съм на кафе с 50 гр.мляко :) Хубав ден на всички!
05.08.16
17:51
На обяд:11 маслини(чела съм за бройката на маслините) :D св.пържола,а сега за вечер мисля само варени зеленчуци с хималайска сол(пипер,броколи,картоф,морков,грах и царевица)за десерт круша,хляба е царевичен.
Мнението беше редактирано от Деница Иванова на 05.08.16 17:55.
06.08.16
21:00
Общо взето днес преядох,понеделник ще трябва яко да се поизпотя,сутрин:250 гр.100 гр.бяло сирене,10 гр.краве масло,на обед заквасена сметана с пресни краставици,копър и сух чесън(това си е моя рецепта,нещо което обожавам) и 2 парчета диня,за вечер:телешко варено с бял хляб 1 филия,2 парчета диня и сметанов сладолед
09.08.16
18:46
казано от Деница Иванова на 03.08.16, 21:49:
На обяд бях с варени броколи само,а вечерта беше пиле фрикасе с черен хляб семена(от пекарна).Скачах на въже 10 мин.бях чела,че 10 мин.скачане на въже,се явяват 30 мин.бягане,вярно ли е според вас съфорумци?
10 мин скачане на въже се равняват само на...10 мин скачане на въже.
Сравними са принципно като енергоразход ,ако бягаш в темпо да кажем 150bpm със ситни крачки, и скачаш със същото темпо.
14.08.16
22:01
Здравей!
Аз също съм с желязодефицитна анемия, така че ще следя дневника ти. :) От опита ми с това състояние, мога да ти препоръчам като храна твърдо сварени яйца (в частност жълтъка), червени меса, както и зелените листни зеленчуци. Бих искала да те попитам, какво ядеш преди и след тренировка? Спомена, че се изморяваш докато тренираш, намерила ли си нещо, което да те укрепва, но и от което да не ти става тежко? Благодаря за отговора и успех! :)