13.08.16
17:25
Здравейте,
бих искала да попитам как мога да контролирам качването на нежелано тегло при отказване на цигарите. Доколкото знам, при спиране на цигарите е неизбежно натрупването на килограми, независимо дали човек се храни по същия начин, както преди. Не ми е проблем да се ограничавам и да земествам цигарите с моркови, ябълки и т.н., но ме притеснява, че въпреки това ще кача килограми.
Също знам, че забавеният метаболизъм от отказването на цигарите се компенсира с тренировки. Проблемът е, че по принцип тренирам 3 пъти в седмица (1 час HIIT кардио, съставено от клекове, напади, бърпита....) и нямам възможност за по-чести тренировки, а след като тялото ми е привикнало на това натоварване и изгаряне на калории, според мен отказването на цигарите пак ще се отрази лошо на килограмите :-(
Моля за съвет как мога да сведа до минимум увеличаване на теглото! Много искам да се откажа от тези гадинки!
( На 28г. съм, жена, 178 см, 55 кг.)
Благодаря предварително!
13.08.16
21:01
Здравей!!!Сигурно ще се включат по-опитните момчета и момичета(по-опитни по отношение на правилно хранене,знания относно метаболитните процеси),но ще си позволя да ти споделя моя опит.Принципно не е задължително на 100% да качиш килограми.Аз не качих нито един.Пушех 15 години преди това-не пуша от някъде 3 месеца.Като спрях цигарите усещах просто никотинов глад,на който не обръщах внимание(усещах го в областта на диафрагмата-най-грубо казано) и след около 3 седмици отшумя и така.Не съм качил кг..Не знам дали е вярно това твърдение,че метаболизма се забавя при спиране на цигарите,но да предположим че е така,може да направиш следното(горе-долу):Като пушач и трениращ(както казваш),ако калорийния ти баланс е 1500ккал. примерно-като спреш цигарите,и предположим,че теорията за забавяне на метаболизма е вярна-би трябвало баланса да ти падне-колко да падне-да кажем на 1300ккал.Чиста хипотеза изказвам просто.Ако това е вярно,дори и да приемаш същата храна(калории),то след спирането би трябвало да си в излишък.За да се избегне това-или увеличи тренировките,или мини в лек дефицит,който при спиране на цигарите автоматично ти става баланса и така.Може и да си съчинявам-просто споделям мисли.Опитните ще се включат да ти кажат.Основната ми мисъл е,че аз не качих килограми след спиране на цигарите.
Мнението беше редактирано от Марин Димитров на 13.08.16 21:03.
Според изследвания, спирането на цигарите забавя метаболизма с около 10%, което не е кой знае колко, но отделно има и ефект върху психиката. Хората посягат към храна за да си набявят хормони на щастието, които иначе си ги набавят в следствие действието на никотина. И не, не е неизбежно качването на килограми, поне според науката. 25% от отказалите цигари не качват нищо. И това са най- често тези, които са имали нормално тегло докато са пушели (нито дебели, нито кльощави). Най- често хората качват 4-5 килограма след като спрат цигарите и то най- вече в първите 6 месеца след отказването. 10% от отказалите цигарите качват по 15 килограма.
Това казва статистиката.
А сега мотивационната реч.
Ако имаш воля да спреш цигарите, може да се напънеш още малко и да намериш и воля да се контролираш какво и колко ядеш и да тренираш повече. Да, звучи лесно на думи, но уви, знам от болезнен личен опит че на практика не е толкова лесно. Аз качих 5-10 кг след като спрях цигарите и ми отне доста време да се отърва от тях. За себе си мога да кажа: #бъдипонеужасенпример. Така че, стегни се от сега още и не допускай да ги качиш тези килограми, а бъди в тези 25% тафмадафакас които съставят положителната статистика. #бъдипримерзадругите #напукнакофтистатистиката #влезвположителнатастатистика
Мнението беше редактирано от Димо на 15.08.16 11:51.
20.08.16
01:01
Всичко зависи колко страстен пушач си. Има пушачи и такива които само хабят цигарите. Ако си от страстните пушачи, големият проблем идва от това, че трябва да ги замениш с нещо. Повечето хора прибягват до храната, просто я увеличават без да се усетят, от там идва качването на килограмите. Всичко останало е тинтири-минтири. Спирай отровата и да не ти пука дали ще качиш някой килограм. От теб зависи.
17.12.16
01:12
Решението да спреш цигарите е много правилно. Също така е хубаво, че си правиш сметката за килограмите. Аз ги отказах преди месец и половина. Мъж съм, 180 см, 90 кг, пушач с 22 годишен стаж. Също като теб знаех, че се качват килограми, затова още със спирането увеличих тренировките и леко намалих храната. Въпреки всичко рязко качих 7 кг. Увеличих тренировките до 6 пъти в седмицата по 45-60 мин. кардио, спрях газираното, спрях алкохола, спрях мазното, ограничих калорийния прием на 1200-1400 калории и сега вече не качвам рязко, а плавно.Трима от четиримата бивши пушачи, които познавам не са свалили натрупаните след отказа на цигарите килограми. Така че , да не се лъжем и заблуждаваме, че това е незначителен проблем и като спрем цигарите всичко ще бъде прекрасно. И все пак ги спри. Ако има нещо- питай.
Пушил съм 15 години като последните 10 от тях по 30 цигари на ден.
Цигарите нямат нищо общо с метаболизма.
Наддаването на тегло се получава с търсенето на заместител и това води до яко плющене.
След като ги спрях не съм качил килограми.
Захарта и цигарите са по силни зависимости и от дрогата.
Успех, не е трудно !
И по - лесно отказах цигарите отколкото захарните.
Всъщност тях не съм, борбата е жестока при тях.
Мнението беше редактирано от ISB на 17.12.16 04:31.