Въпроси - митове или реалности?

06.01.17
12:32

След дълги години любителски занимания със спортове бих искала някой да сподели ако знае истината по следните въпроси:

Мит или реалност е теорията за калориите?
(първи закон на термодинамиката)

Колко кг мускулна маса е възможно да бъдат качени за половин година?

Колко килограма вода и гликоген общо задържа средностатистическият женски организъм?

Каква разлика има за мозъка дали ще работи на кетони или на въглехидрати?Колко точно въглехидрати са нужни на мозъка?Каква е разликата за черният дроб?

Мит или реалност са бързият и бавен метаболизъм?

06.01.17
15:23

Ще следя.
Някой от въпросите и мен ме тормозят от известно време.

06.01.17
16:57

казано от Lili Grigorova на 06.01.17, 12:32:

Калориите са си калории - няма митове тук. От друга страна обаче човешкото тяло е много сложна система и играят роля страшно много фактори - начин на живот, хормони, способност за адаптация. В крайна сметка не е възможно всичко да се сведе до калориен дебит и кредит, но все пак следенето на калориите помага да разбереш тялото с. 

Колко кг мускулна маса е възможно да бъдат качени за половин година?

Ами... отново зависи. :) Тренировки, хранене, изходна позиция, начин на живот, докъде си готова да стигнеш и още много знайни и незнайни променливи пречат да получиш точен отговор.

Колко килограма вода и гликоген общо задържа средностатистическият женски организъм?

По-малко, отколкото си мислят повечето жени.

Каква разлика има за мозъка дали ще работи на кетони или на въглехидрати?Колко точно въглехидрати са нужни на мозъка?Каква е разликата за черният дроб?

Човешкият организъм си синтезира достатъчно глюкоза, за да не страда работата на мозъка дори при диета, крайно бедна на въглехидрати.

Виж отговора на първия си въпрос. Факторите, които влияят върху метаболизма, са толкова много, че е страшно трудно да се класифицират, камо ли да се сведат само до две “нива”.

Принципът ми е известен, но какво по точно те интересува при теорията за калориите? По принцип човешкото тяло не прави изключение относно законите на термодинамиката.

Не е мит, че ако приета+усвоена енергия = на изразходвана -> няма да има промяна в теглото
Не е мит, че ако приета+усвоена енергия > изразходваната -> теглото ще се покачва
Не е мит, че ако приета+усвоена енергия

< изразходваната ->

теглото ще се понижава

По-скоро е мит обаче, че можем на 100% да определим калорийния си прием чрез формули (както и разход), защото в реалността има много други фактори, от които зависи колко точно калории ще усвоим/изразходим. Мит е, че можем с точност да определим колко от приетите калории реално ще усвоим. Бяхме коментирали тук, че човешкото тяло не е бомбен калориметър и се случват процеси, които в бомбения калориметър няма как да се имитират. Така че формулите могат да служат като добър ориентир, който обаче да се провери и промени в практиката така, че да срещне реалните нужди на конкретен човек.

Съжалявам, ако не съм разбрала правилно този въпрос.

Колко кг мускулна маса е възможно да бъдат качени за половин година?)

Много общ въпрос, отговорът на който се нуждае от още изходяща информация и не мисля, че може да се получи точно число.
Зависи от конкретния човек, пол, дали приема анаболни стероиди или не, зависи от тренировки, хранене, начин на живот, хормонален статус и дали има някакви специфични здравословни казуси, които имат отношение по въпроса.
Предполагам, че питаш за натурално трениращи жени? Бих отговорила, че това става с бавни темпове и крайното количество ЧИСТА мускулна маса не е голямо, но отново - не мисля, че може да се даде точен отговор. :) Но дори и да получиш такова число, как смяташ да следиш с точност в практиката си колко чиста мускулна маса ще качиш?

Запасите на глюкоза в организма (мъже/жени) не са толкова големи. Бях срещала за пример, че 68 кг човек с 15% телесни мазнини може да съхранява около 500 г глюкоза.
За водната задръжка при жените - тук вече може да има много големи разлики от жена до жена. Особено пък като се вземат предвид и различните фази от менструалния цикъл, когато доминират и различни хормони, имащи отношение. Зависи и от диетата. Има и други фактори, като стрес например, но не се изчерпват само с него. Някои жени преди цикъл се усещат страшно подути и задържали вода, а като се качат на кантара, стойността показва колебания + 1 кг, което не мисля, че на ежедневна база може да се отчете като ориентир. Тоест при тях е просто усещане. Други жени пък, ако имат някакви здравословни проблеми, биха могли да задържат по-голямо количество излишна вода и т.н.

Мозъкът може да използва както глюкоза, така и кетони, за да регенерира ATP, просто е важно да има достатъчно енергия за протичането на процесите.
Мозъкът не може да съхранява собствена глюкоза, затова използва тази от последното хранене, а когато тя свърши, се преминава към използване на глюкозата от черния дроб.

Виж и тази статия (абзац “какво количество ни остава за ползване?”)

Според мен е малко неточно и неправилно метаболизмът да се свежда и разделя просто до “бавен” и “бърз”. В крайна сметка метаболизмът представлява обмяната на веществата и включва както анаболизъм, така и катаболизъм - процеси, от които всеки си има своя функция. Така че са си реалност процесите, но е мит, че метаболизмът трябва да се разглежда само като “бавен” и “бърз” и с това да се изчерпа темата.

Ще се радвам и аз, ако се включат повече хора. :)

Редакция: Боби, знаех си, че всичко може да се каже много по-кратко и много по-ясно и точно, ама ей на... :D :D :D

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 06.01.17 17:05.

06.01.17
17:12

И аз съм се чудила за черния дроб. И не само.
Кетоза=ацидоза? Ако да, как се компенсира? И до какви стойности?
При моите пациенти ацидозата е болестно състояние, дори и при моногастричните.

06.01.17
19:01

Благодаря, ще следя и занапред отговорите.

Питам, защото ми е интересно дали е възможно за половин година смяна на тренировъчния режим да съм развила мускулни групи, които са били неактивни дълго време?

Как така ацедозата е болест? Може би това обявнява защо организмът ми се съпротивлява срещу моментите, когато се опитвам да му наложа ВМНВД....или това зависи от вида натоварване?

Мнението беше редактирано от Lili Grigorova на 06.01.17 19:05.

06.01.17
23:33

казано от БПН на 06.01.17, 17:12:

И аз съм се чудила за черния дроб. И не само.
Кетоза=ацидоза? Ако да, как се компенсира? И до какви стойности?
При моите пациенти ацидозата е болестно състояние, дори и при моногастричните.

При нормални обстоятелства (изключваме диабетно болните) концентрацията на кетони в кръвта е около 0.1 mmol/dl. Когато в черният дроб произвежда повече кетони, те започват да се натрупват в кръвта. Говорим за кетоза в клиничен смисъл, когато концентрацията на кетони надхвърли 0.2 mmol/dl. Лека кетоза, около 2 mmol, често се получава след тренировка. Кетоацидоза е налице когато концентрацията на кетони в кръвта достигне 7 mmol/dl. Болестните състояния от друга страна (като диабетна кетоацидоза или алкохолна) се характеризират с концентрация на кетони до към 25 mmol.

Компенсационният механизъм при здрави хора е свързан със секреция на инсулин - когато кетоните достигнат висока концентрация в кръвта (около 4-6 mmol), се отделя инсулин. Това забавя отделянето на свободни мастни киселини (FFA) от мастните клетки; а заради повишаването на съотношението инсулин/глюкагон се забавя производството на кетони в черния дроб; освен това секрецията на инсулин води до повишаване на съдържанието на кетони в урината.

Хората на ВМ-НВД с времето стават по-ефективни в зареждането на глигогеновите запаси. Рязкото зареждане върви с водна задръжка, оттам се появява усещането, че организмът се съпротивлява :)

07.01.17
09:43

Мерси, значи ...ами...почти всичко май ми стана ясно без частта дали е възможно да съм качила мускул....
...дали факта, че мога да тренирам с по-големи тежести е показател?

07.01.17
11:26

Кетоза=ацидоза?

Хранителната кетоза не е болестната кетоацидоза.

07.01.17
13:32

казано от Lili Grigorova на 07.01.17, 09:43:

Мерси, значи ...ами...почти всичко май ми стана ясно без частта дали е възможно да съм качила мускул....
...дали факта, че мога да тренирам с по-големи тежести е показател?

Това е като въпроса ти за това

С въпроса си търсиш директна връзка, което ограничава отговора. Ще ти дам пример:

“Защо днес в метрото в моя вагон има толкова много хора?” - Отг. 1: “Защото повече хора са се качили, отколкото са слезли”; Отг 2. “Защото сега е час пик, този транспорт е максимално удобен и/или няма достатъчно влакове за да поемат всички пътници по това време”. И двата са верни.

Когато тренираш и се храниш, ти повишаваш активното си тегло, а то повишава скоростта на метаболизма. Ако си качила 1 кг., например, то той не винаги е 100% мускул. Може да е 40% мускул, 15% кост, вътрешни органи и т.н., което е даже по-добре. Има много фактори, както каза Боби, не е необходимо да се ограничаваме с две възможности.

10.01.17
23:54

Компенсационният механизъм при здрави хора е свързан със секреция на инсулин - когато кетоните достигнат висока концентрация в кръвта (около 4-6 mmol), се отделя инсулин. Това забавя отделянето на свободни мастни киселини (FFA) от мастните клетки; а заради повишаването на съотношението инсулин/глюкагон се забавя производството на кетони в черния дроб; освен това секрецията на инсулин води до повишаване на съдържанието на кетони в урината.

Хората на ВМ-НВД с времето стават по-ефективни в зареждането на глигогеновите запаси. Рязкото зареждане върви с водна задръжка, оттам се появява усещането, че организмът се съпротивлява :)

Забелязъл съм, че за да се получи този ефект е необходим плюсов калориен баланс. Ако такъв няма, тогава инсулина не действа. Това е ключа на вмнвд - без инсулин да работим. Затова свалянето на кг на вмнвд е по лесно отколкото качването на кг.
Ефективното складиране на гликоген при вмнвд е преувеличено. Това действа при константни кг. Иначе ако искаме повече маса и сила ввд е в пъти по енерго-стимулираща при условие калориен плюс.

10.01.17
23:58

казано от Margi на 07.01.17, 11:26:

Кетоза=ацидоза?

Хранителната кетоза не е болестната кетоацидоза.

Точно. Затова е без значение. По важен е калорийния баланс и микронутриентите(витамини,минерали,аминокиселини,ензими) и всички сервизни механизми. Енергия бол в мастните депа,мускулите и черния дроб.

Мнението беше редактирано от GEORGIO на 10.01.17 23:59.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1