05.01.17
22:13
Здравейте,
Решил съм да пробвам, да тренирам с полудвижея (ако въобще така се наричат). Общо взето ще си избера някакъв 4 дневен сплит и вместо да го изпълнявам с пълни движения, ще го изпълнявам с полу :). Любопитно ми е да чуя и друго мнение за такъв тип тренировка. Също така ще се радвам и на препоръки. :)
Мислех и за варианта примерно:
Понеделник :
4 серии по 8 повторения от лежанка, като спускам до среда.
3 серии по 8 повторения флайс някакъв, пак до среда.
4 серии набиране, като спускам до среда.
3 серии по 8 гребане, като спускам до среда.
3 серии по 8 повторения бицепс от стоеж, като сгъвам до средата.
3 серии по 8 повторения бицепс чук, като сгъвам до средата.
———————————————————————————————————————————-
Вторник:
4 серии по 8 повторения клек, като спускам до средата.
3 серии по 8 бедрено разгъване, като разгъвам до средата.
3 серии по 8 раменна преса, като спускам до средата.
3 серии по 8 странично рамо, като разгъвам до средата.
и някакъв трапец.
Четвъртък (всичко е обратно на понеделник, демек - не “до средата”, а “от средата”):
4 серии по 8 повторения горна лежанка, като спускам от средата (или избутвам до средата.
3 серии кофи, като спускам от средата (или избутвам до средата.
4 серии някаква тяга, но как ще се правят полудвижения не знам (вероятно римска).
3 серии по 8 повторени хоризонтален скрипец, като дърпам от средата (или отпускам до средата).
3 серии по 8 френско, като спускам от средата (или избутвам до средата).
3. серии по 8 някакво друго друго за трицепс, вероятно на скрипеца нещо, като почвам да разгъвам от средата.
Петък (всичко е обратно на сряда, демек - не “до средата”, а “от средата”):
4 серии по 8 преса за крака на машина.
3 серии по 8 бедрено сгъване.
3 серии по 8 повторения раменна преса.
3 серии по 8 пеперуда.
и някакъв трапец.
И това се обръща симетрично за другата седмица.
Ако ме питате, защо така съм избрал броя или самите упражнения - нямам теоретична (че даже никаква) обосновка :).
Друго, което вероятно би трябвало да споделя е, че съм на 32, тренирам от 4 години по 4-5 дни (по-често 4, с известни пиянски паузи), 175 см., 100 кг.
Идеална цел - много мускул и малко сланина естествено ;)
Реалистична цел - разнообразие с някаква ефективност.
И май е това. Надявам се на полезна дискусия.
Темата беше редактирана от Атанас Валентинов на 05.01.17 22:13.
05.01.17
22:28
казано от Атанас Валентинов на 05.01.17, 22:13:
Ако ме питате, защо така съм избрал броя или самите упражнения - нямам теоретична (че даже никаква) обосновка :).
А каква е идеята в това да изпълняваш движенията наполовина?
казано от Кольо Пияндето на 05.01.17, 22:28:
казано от Атанас Валентинов на 05.01.17, 22:13:
А каква е идеята в това да изпълняваш движенията наполовина?
Как каква? Поставил си е половин цели и ще получи половин резултати. :) Ясно като бял ден в мъглив район. :)
05.01.17
23:09
Общо взето, това не са полудвижения, ако се изпълняват правилно, то това са движения с малка амплитуда, като мускула е непрекъснато под напрежение, без да се отпуска. Това е принципа на ББ де факто. Ще дам линк даже за изпълнението на такива упражнения:
https://www.youtube.com/watch?v=jjfYkhJPlh8#t=22
абстрахирайте се от това, че е Батко Рони.....такива тренировки, когато мускула е в напрежение, карат кръвоносните съдове да не пропускат кръв.....става хипоксия и в следствие на което - адаптация, разширяването на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвоснабдяването на мускула....увеличава се размера, обема на мускула. Тук не става въпрос за сила, която не се увеличава право пропорционално на обема, да не се бърка. Това е ББ принцип - голям обем на ММ, който е издържлив на такива тренировки и нищо повече. Демек, красива голяма ММ....
Това не са половинки, а амплитуда на движение, без отпускане на мускула в крайни положения!
казано от Carbohydrate на 05.01.17, 23:09:
Общо взето, това не са полудвижения, ако се изпълняват правилно, то това са движения с малка амплитуда, като мускула е непрекъснато под напрежение, без да се отпуска. Това е принципа на ББ де факто. Ще дам линк даже за изпълнението на такива упражнения:
абстрахирайте се от това, че е Батко Рони.....такива тренировки, когато мускула е в напрежение, карат кръвоносните съдове да не пропускат кръв.....става хипоксия и в следствие на което - адаптация, разширяването на кръвоносните съдове и увеличаване на кръвоснабдяването на мускула....увеличава се размера, обема на мускула. Тук не става въпрос за сила, която не се увеличава право пропорционално на обема, да не се бърка. Това е ББ принцип - голям обем на ММ, който е издържлив на такива тренировки и нищо повече. Демек, красива голяма ММ....
Това не са половинки, а амплитуда на движение, без отпускане на мускула в крайни положения!
Мисля, че той има друго предвид, по-скоро да не пуска на лежанката до долу, а в горна точка си е до край изпълнението, полу клек вместо пълен и т.н. Някой правят такива упражнения с цел да вдигат по-големи тежести. На мен този подход не ми харесва, аз предочитам пълно изпълнение.
05.01.17
23:47
Благодаря за обосновката. Прегледах клипа и мисля, че схванах. Взимам си бележка и за термина. Занапред ще го ползва, за да не обърквам другите. А ще кажете ли няколко думи за самия сплит?
05.01.17
23:50
казано от deqn91 на 05.01.17, 23:44:
Това не са половинки, а амплитуда на движение, без отпускане на мускула в крайни положения!Мисля, че той има друго предвид, по-скоро да не пуска на лежанката до долу, а в горна точка си е до край изпълнението, полу клек вместо пълен и т.н. Някой правят такива упражнения с цел да вдигат по-големи тежести. На мен този подход не ми харесва, аз предочитам пълно изпълнение.
Имам предвид и двете. В един от случаите да спускам до средата (или малко под нея), а в другия да избутвам до средата (или малко над нея).
06.01.17
17:13
Тренирай си с пълна амплитуда на движенията. :) Мисля, че така ще постигнеш повече по повод идеалната (+ комбинация с храненето) и реалистичната цел, отколкото с полудвиженията, които си замислил.
Понякога можеш да прилагаш принципи за частични повторения, но това трябва да има определена цел, да следва някаква логика и да се прилага по специфичен начин + да не ти е основната част от тренировките.
07.01.17
01:47
казано от Вероника Налбатска на 06.01.17, 17:13:
Тренирай си с пълна амплитуда на движенията. :) Мисля, че така ще постигнеш повече по повод идеалната (+ комбинация с храненето) и реалистичната цел, отколкото с полудвиженията, които си замислил.
Понякога можеш да прилагаш принципи за частични повторения, но това трябва да има определена цел, да следва някаква логика и да се прилага по специфичен начин + да не ти е основната част от тренировките.
Уважавам мнението Ви, но все пак съм решил да пробвам. Имам желание да експериментирам. Много време тренирам с пълна амплитуда, суперсерии, кросфитове, челни стойки и всичко, което съм прочел като препоръки. Едни 6 седмици едва ли биха ме върнали много назад (или с пълните амплитуди изстреляли много напред). Ще споделя резултат. Предполагам, че няма да е по-различен от стандартна тренировка.
:)
17.01.17
12:25
Това може да го приложиш, за да коригираш някои дисбаланси в конкретни движения, но не виждам никаква логика да изпълняваш всичките наполовина.