Трениране единствено с лег, клек и тяга - 3 пъти седмично?

03.02.17
14:30

Здравейте. Нов съм във форума и се радвам, че вече съм част от вас.
Поводът ми на регистрация е задаването на конкретен въпрос, а именно: до какви резултати биха довели тренировки единствено с “трите големи” - лег, клек и тяга? Идеята е да се правят три пъти седмично, в три отделни дни /понеделник клек, сряда тяга, петък лег/.
Навсякъде пише, че това са трите златни и базови упражнения, които натоварват цялото тяло, влияят на хормоните, създават анаболна среда и мускулен растеж.
За какво може да се използва такава стратегия? Ясно е, че тялото няма да изглежда както би изглеждало ако се тренира по програма, с още 10-15 детайлни упражнения. Но все пак, до какво ще доведе?

Темата беше редактирана от Васил Илиев на 03.02.17 14:31.

03.02.17
14:34

казано от Васил Илиев на 03.02.17, 14:30:

Но все пак, до какво ще доведе?

До загуба на време :) Е, по-добре от нищо, но пък чак толкова минималистична схема и профи трибоец няма да тръгне да прави.

03.02.17
14:39

Въпреки че тези три упражнения засягат толкова много мускулни групи и се правят тежко ли?

Мнението беше редактирано от Васил Илиев на 03.02.17 14:40.

03.02.17
14:40

По-скоро точно поради това :)

03.02.17
14:46

Ще съм много благодарен ако ми обясниш малко по-подробно и разбираемо. Наистина искам да ми се изясни този въпрос и ще се радвам да ми съдействаш ;)

03.02.17
14:51

Загуба на време е да тренираш с три движения и всяко по веднъж седмично, точно защото ако примерно ги правиш и трите по три пъти седмично, ще имаш неизмеримо повече полза и напредък - и визиуално и силово. Не вижда какво има да се обяснява по този въпрос.

Мнението беше редактирано от James Hinks на 03.02.17 14:55.

03.02.17
14:53

Още повече пък във варианта, който си намислил

понеделник клек, сряда тяга, петък лег

е само загуба на време. Ако ще ги правиш само трите, поне ги прави и трите в Понеделник, Сряда и Петък. Всъщност какви са ти целите?

03.02.17
14:57

Адаш, с тая програма какви цели? Освен да излиза от вкъщи за по един час в понеделник, сряда и петък...

03.02.17
15:15

Мога да ги правя в един ден, даже го пробвах, но направо имам чувство, че ще умра и вече губя сила за последното упражнение, а ако например ги правя всичките в понеделник, после до сряда не мога да се възстановя, а в петък мускулната треска е брутална и усещам, че претренирам.

Мнението беше редактирано от Васил Илиев на 03.02.17 15:19.

03.02.17
15:26

Ех, това претрениране :D

“Губиш сила” за последното, защото не си натрениран, като почнеш да ги правиш редовно, няма да губиш сила, а ще се адаптираш.

И пак да попитам - какво целиш?

03.02.17
15:29

Целя повечко сила в основните мускулни групи, оформяне и тонус. А не разбрах нещо друго - нали като се тренира по сплитове, също всяка мускулна група се натоварва веднъж седмично. А ако лег, тяга и клек са разделени в 3 отделни дни, защо е проблем те да натоварват съответните мускулни групи веднъж седмично?
Примерно ако се тренира по сплит /гърди-бицепс, гръб-трицепс, рамо-крака/, на практика излиза, че гърдите ги тренираме 1 път седмично, гърбът също, краката също и т.н.?
При клек в понеделник, тяга в сряда и лег в петък, нали пак товарим тези групи 1 път седмично, само че с много по-базови упражнения, а не с изолирани?

Мнението беше редактирано от Васил Илиев на 03.02.17 15:31.

Разгледай Тексас метода мисля, че ще ти пасне на идеята клек, лег и тяга :)

03.02.17
15:49

казано от Васил Илиев на 03.02.17, 15:29:

А не разбрах нещо друго - нали като се тренира по сплитове, също всяка мускулна група се натоварва веднъж седмично. А ако лег, тяга и клек са разделени в 3 отделни дни, защо е проблем те да натоварват съответните мускулни групи веднъж седмично?
Примерно ако се тренира по сплит /гърди-бицепс, гръб-трицепс, рамо-крака/, на практика излиза, че гърдите ги тренираме 1 път седмично, гърбът също, краката също и т.н.?

Тренирането на една група по веднъж седмично със сплит също е загуба на време. Особено пък ако търсиш сила.

03.02.17
17:13

казано от Васил Илиев на 03.02.17, 15:29:

Целя повечко сила в основните мускулни групи, оформяне и тонус. А не разбрах нещо друго - нали като се тренира по сплитове, също всяка мускулна група се натоварва веднъж седмично. А ако лег, тяга и клек са разделени в 3 отделни дни, защо е проблем те да натоварват съответните мускулни групи веднъж седмично?
При клек в понеделник, тяга в сряда и лег в петък, нали пак товарим тези групи 1 път седмично, само че с много по-базови упражнения, а не с изолирани?

При тренирането по сплит правиш повече от 1 упражнения за мускулната група, т.е. освен тягата правищ и гребане, набирания и т.н... Иначе както си го решил да правиш 3-те упражнения, може да ги въртиш така, че за 1-во упражнение да првиш всеки път различно.

Васил, ако държиш да въртиш трите упражнения, но да вземеш съветите по-горе под внимание, може нагледно да видиш пример при Starting Strength. Дали ще е оптималното решение за теб, не съм сигурен, но ще е по-добро от текущото.

03.02.17
21:25

3-пъти седмично тегаво ще ти бъде в началото.. Хубаво е да започнеш с клек, след това тяга и накрая лежанка. Можеш също така да добавиш гребане или набирания. При мен имаше голям ефект макар,че 2-пъти седмично съм тренирал и то само тези движения. Сила ще качиш и доста по-едър ще станеш.

03.02.17
21:40

казано от James Hinks на 03.02.17, 14:34:

До загуба на време :) Е, по-добре от нищо, но пък чак толкова минималистична схема и профи трибоец няма да тръгне да прави.

Да спомена, че един от младите шампиони на горнооряховския отбор само това тренира- всеки път (предполагам всеки ден , защото го виждам последователни дни - не 3 пъти седмично) клек лег и тяга в тази последователност в единици, двойки или тройки (след загрявка).
Другите от отбора си имат други схеми, но тва момче винаги прави само състезателните движения- наблюдавам го  от поне 2 години и прогресира много (е, има и други фактори, за които е забранено да се коментира тук)

казано от Queen Cobra на 03.02.17, 21:40:

казано от James Hinks на 03.02.17, 14:34:

Да спомена, че един от младите шампиони на горнооряховския отбор само това тренира- всеки път (предполагам всеки ден , защото го виждам последователни дни - не 3 пъти седмично) клек лег и тяга в тази последователност в единици, двойки или тройки (след загрявка).
Другите от отбора си имат други схеми, но тва момче винаги прави само състезателните движения- наблюдавам го  от поне 2 години и прогресира много (е, има и други фактори, за които е забранено да се коментира тук)

Това е истината.

Мнението беше редактирано от Горан Здравков на 04.02.17 16:00.

Аз пък мисля (без да съм изпробвал подобна схема), че би могло да се получи, ако се заиграеш с параметрите, примерно в деня правиш само едно упражнение (съответно клек, лег или тяга) първо няколко серии с голяма тежест/ниски повторения, после няколко със средна тежест/повече повторения и накрая с лека тежест и още повече повторения. Но не мисля, че всеки би прогресирал по подобна схема, още повече зависи какви са целите. Сила ще се качи със сигурност, маса също, но основно в най-големите мускулни групи, по-малките ще бъдат неглижирани. Също така от гледна точка възстановяване на краката би било по-удачно понеделник-клек, сряда-лежанка и петък-тяга.

Carbohydrate

07.02.17
20:27

Казват се “цикли”. Може да се тренира така - на цикли (Шейко, например, Суроветцки и т.н.). Но това е трениране, след като стигнеш някакъв лимит. А до тогава се тренира : 5 по 8; 5 по 5; 5 по 3;....и после се почва с циклите. Кото в межсезонието, когато няма състезания, се прави обем и се спират тези 3 движения изцяло!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 07.02.17 20:30.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1