Салатка, марулка, месце... Сърбят ме ръцете да ти изпратя една статия. Много се надявам да не я изтълкуваш погрешно, а да се замислиш - почти всички използваме умалителни в ежедневната си реч, но защо това не е добре да се прави, прочети тук:
Теория и практика на умалителните.
“Възникнали като “думи на нежност”, превърнали се в стратегия за оцеляване, днес умалителните са преди всичко израз не просто на ниска езикова култура (никоя дума не е себе си, когато е смалена), а на заразата, наречена “зариване на главата в пясъка”. На измамната илюзия, че ако наричаме нещата с умалителни и умилителни имена, те ще станат по-малко грозни и страшни, ще се смалят, ще станат сладки и безобидни и ще изчезнат от само себе си.
Защото, за да се изправиш срещу предизвикателството, първо трябва да го назовеш по име. Цялото име.”
Мнението беше редактирано от Елена на 03.03.16 12:23.
Прочетох позицията на авторката за умаляването, би ми интересно да прочета и нейната позиция за преувеличаването/хиперболизацията, защото за мен е именно това, което тя прави с тази статия. А пък частта с бойкотирането на магазина я препрочетох няколко пъти, по-голяма драматизация не бях чел през последните няколко седмици.
Мнението беше редактирано от Bro на 03.03.16 12:45.
:) Да, това с бойкотирането на магазина е малко смешно и прекалено като реакция. Статията е малко разводнена също така и не всичко е на място, но изводите са доста точни според мен.
П.П. Видях редакцията ти - разбира се, че хиперболизира. Мисля, че донякъде това ѝ е целта - да се противопостави на прекалената умалителност и умилителност. Интелигентен човек си и знам, че разбираш всъщност защо предложих тази статия на Старчето - във всеки негов пост има “месце”, “сланинка”, “свински гърдички” или нещо такова. Едно намигване към Старчето, което мисля, че ще му бъде от полза.
Мнението беше редактирано от Елена на 03.03.16 13:04.
казано от Елена на 03.03.16, 12:07:
Салатка, марулка, месце... Сърбят ме ръцете да ти изпратя една статия. Много се надявам да не я изтълкуваш погрешно, а да се замислиш - почти всички използваме умалителни в ежедневната си реч, но защо това не е добре да се прави, прочети тук:
Теория и практика на умалителните.“Възникнали като “думи на нежност”, превърнали се в стратегия за оцеляване, днес умалителните са преди всичко израз не просто на ниска езикова култура (никоя дума не е себе си, когато е смалена), а на заразата, наречена “зариване на главата в пясъка”. На измамната илюзия, че ако наричаме нещата с умалителни и умилителни имена, те ще станат по-малко грозни и страшни, ще се смалят, ще станат сладки и безобидни и ще изчезнат от само себе си.
Защото, за да се изправиш срещу предизвикателството, първо трябва да го назовеш по име. Цялото име.”
Мисля че това е поредната безсмислена статия в интернет пространството.
Това какви са нещата не зависи от това как ги наричаме, те ще са си такива независимо дали ги наричаме с цяло име или не. А това дали ги виждаме като грозни, страшни или красиви, зависи единствено от нас.
Зариване на главата в пясъка е когато вярваме на приятната лъжа, и бягаме от болезнената истина,а не когато използваме умалителни думи.
03.03.16
14:10
Мислех въобще да не засягам темата за моята НИСКА езикова култура, но само ще помоля Елена да отвори на страницата с Дамски дневници, на първа страница излизат: Дневниче, Дневник на Миленче, Karfi4ka, Лелчето тренира...
Явно доста народ с ниска езикова култура се е събрал тук, не ми се рови да изкарам хиляди умалителни от дневниците.
Та точно в моя случай едва ли има някакво значение дали ще кажа 500гр. свинско месо или 500гр. свинско МЕСЦЕ. Защо авторката на статията, която ми прати, сравнява българския с английския, там нямало умалителни, еми като няма... жалко, трябва да се радваме колко богат е нашия език, колко много неща могат да се кажат по хиляди начини, не искам да давам примери, защото е излишно и за мен поне е хубаво да използваме максимално възможностите на езика ни.
Ако не можеш да кажеш на малкото си дете да седне на “столчето’‘, да “хапне” от храната си и...мога да изброявам доста дълго, то... мога само да те съжалявам.
Много съм против прекомерното глезене и използване на, не бих ги нарекъл умалителни, а по- скоро лигави имена между хората и то при някои е постоянно.
Та се надявам, за да не го приема за някакво лично отношение, да “смигнеш” поне на тези, които са си кръстили дневниците с гадните, зловещи умалителни имена, тъй като едва ли осъзнават какво злодеяние са извършили.
Мога доста неща да ти напиша, но тъй като съм с ниска интелигентност, просто няма смисъл да навлизам в безумни спорове и дискусии.
Даже и това не трябваше да се връзвам и да го пиша, но... добре че ми поразмина и няма да задълбавам. Принципно не ползвам много- много умалителни имена в ежедневието си... явно трябва да се постарая да не присъстват само в дневника ми. Когато хората използват някакви умалителни за любимия човек какво използват: Мишенце или мишко, наричаш го като някакво животинче или... животно...
Стига толкова, имаш толкова забележки да направиш още и... не искам да ти губя времето... моето вече го изгуби.
Държиш се като ощипана мома. :) Малка закачка във форума, пък била тя и във вид на леко заяждане, не бива да те обижда толкова. ;)
Иначе си прав, де.
казано от на 03.03.16, 14:10:
Karfi4ka
Да му се не види, казвам се karfi4ka откакто използвам интернет въобще :D :D :D
П.п. Старче, извинявай за спама, ама понеже бях спомената :D :D :D
Целта ми не беше да обиждам езиковата ти култура, ни най-малко. Друго исках да кажа, но изглежда, че няма да разбереш (защото си афектиран), а да се впускам в обяснения и спорове няма смисъл. Едно е да говориш на дете за столчето му, защото то наистина е столче, друго е възрастен мъж да нарича храната си с умалителни имена. Няма повече да се “заяждам”, но стоя зад думите си. Който разбрал - разбрал.
Извинявам се искрено, ако нещо от това, което казах, е прозвучало като заяждане, както и ако съм те засегнала.
Мнението беше редактирано от Елена на 03.03.16 15:05.
Всъщност ако някой е неграмотен, това е автора на стстията. В английския има много умалителни.
03.03.16
17:58
За разлика от руския език,в който много често се използват умалителни,то българският език е коренно различен,умалителните не се използват така често.
05.03.16
10:13
Здравейте,
Днес тренировката беше за гърди, нещо се поизморих и нямаше кардио, само гърди.
1. С дъмбели от хоризонтален лег- 3*10- 30кг.- тежестта навсякъде е за единия дъмбел.
2. Флайс на същата лежанка- 3*12- 22.5кг.
3. Вдигане с дъмбели от наклон- 3*10- 27.5кг.
4. Флайс на наклонена лежанка- 3*12- 22.5кг.
Накрая взех дъмбели 22.5кг. на наклонената лежанка, вдигнах до отказ, оставям за няколко секунди тежестта, после пак до отказ и така докато не мога да направя повторение, така 2 пъти. Всички серии са изпълнени стриктно, с леко задържане в горно положение.
Добавки- 40мин. преди тренировката- 2гр. Л- карнитин База, 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА. Веднага след тренировката- 5гр. Л- глутамин, 5гр. БЦАА, 10гр. САА. 30мин. след това- 40гр. Изолат.
Първото хранене ще бъде 5 цели яйца в масло, после ще е нещо навън, ако имам време, ще нанеса по- късно.
Тренировката беше доста изтощителна. Доволен съм. Засега е това. Лек ден от мен.
07.03.16
13:09
Здравейте,
Съжалявам, че не попълвам всеки ден, но е временно. Проста имам много работа и ми е трудно да пиша, но до седмица се надявам да си потръгнат по старому нещата и да пиша всеки ден надълго и нашироко.
Днес тренирах гръб.
1. Чукчета с щанга- 5*10- 90кг.
2. Чукчета с подхват- 5*10- 90кг.
Тук се ядосах, че отдавна се каня да си взема прав лост, а вкъщи имам само силно огънат, спрях тренировката и отскочих до една зала за буквално 20мин. Просто не ми се иска да обяснявам как се правят упражнения за прав лост с по- тежки тежести с крив лост. Там тренирах на каквото имаше свободно и... така. Принципно не обичам уредите, предпочитам свободните тежести, но в случая направих изключение. Та тренировката беше:
1. Чуково дърпане на уред- 3*10- всички тежести.
2. Горен скрипец- 3*10- всичките тежести.
3. На порталния скрипец от едната страна направих нещо като хеликоптер-3*10- тежестта в бързината не я запомних.
4. Намерих една фиксирана щанга 50кг. и направих няколко серии обръщания- бяха почти без почивка и им изгубих бройката.
Добавки:
40мин. преди тренировка- 2гр. Л- карнитин База, 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА.
Веднага след тренировка- 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА.
30мин. след тренировка- 40гр. Изалот.
Преди лягане- 2гр. Л- карнитин Тартрат.
Евентуално едни 5- 10гр. Омега 3, но само ако ми се сторят малко мазнините.
В 17.00 ще има още 40гр. Изолат.
Храна:
11.00- 200гр. Риба тон филе+ салата от айсберг със зехтин.
14.00- Пилешко бутче без кожата със същата салата.
17.00- 40гр. Изолат- Вече споменах, че откакто смених това хранене с протеин, се чувствам по- добре.
20-20.30- 200гр. Риба тон с все още неизяснена салата. най- вероятно домати.
За днес не си бях сготвил и малко импровизирам, макар че това с рибата е добре, тази която ям е на цяло парче в консервата и е много вкусна.
Усетих много по- добро напомпване с по- големите тежести и мисля да оставя кардиото само за дните, в които няма силова тренировка, може би и корема ще отиде там, че с диета и обемни тренировки няма да го бъде, а и принципно обичам да тренирам по една мускулна група дневно. Пак повторенията ще са около 8- 10, но ще има серии и с по- малко.
Хайде стига за днес, че много се отнесох, а имам ужасно много неща за вършене.
Старче, не можа ли един бут да изядеш, ами с бутчета се занимаваш ;)
И като виден чревоугодник бих казал, че да прочетеш, че някой си е ХАПНАЛ свинско МЕСЦЕ или ПЪРЖОЛКИ е много по-вксуно, отколкото сухото “Ядох месо” :(
Успех с целите и дневника. Ще следя :)
08.03.16
16:31
Здравейте и Честит празник на всички дами.
Днес поради ред причини ще бъде нетренировъчен ден. Имам доста добра мускулна треска от вчера и днес ще пропусна.
От утре ще започна нещо като нова програма, като ще включа и КРАКА, за да не бъда линчуван.
Ще махна по- голямата част от кардиото и корема и...така. Програмата ще бъде следната:
1ден- Гърди и гръб- суперсерии, около 10-12 на брой с около 6-9 повторения.
2ден- Крака- не съм тренирал кой знае колко крака и ще трябва адаптация, но...10- 12 серии по 8- 12 повторения.
3ден- Рамене и ръце, като ръцете ще бъдат в супер серии- серии- неизвестно колко, повторения- 8- 10.
4ден- Кардио.
5ден- Гърди и гръб- супер серии с по около 12- 15 повторения, по- лекичка тренировка.
6ден- Крака- по около 15- 20 повторения.
Кардио може да вмъкна след някоя тренировка, а може да си остана и само с 1 ден, корем... когато остане време, ще има няколко супер серии и за него.
Всичко ще гледам да е със супер малко почивки. И малко по- тежко, дори и вкъщи може тежко. Вчера в залата като видях, че за гръб навсякъде по машините тренирам с всички тежести и то за по 10 повторения... реших че няма смисъл да се лигавя повече.
Добавките и храната ще са същите, в общи линии 600- 700гр.(в сурово състояние) МЕСЦЕ, доста зеленчуци, от време на време яйца, засега не включвам ядки и тем подобни, не мога да кажа, че се храня високо- мазнинно, просто не меря мазнините, сипвам зехтин на око, месото от време на време ще е по- мазно, ще има и въглени, но рядко, яйцата са в масло.
Жалко, че имам мускулна треска на гърба, но колкото се е възстановил- толкова.
Тази вечер ще има доста алкохол и въглени... като за последно... Надявам се да има ефект от програмата, не пиша какви упражнения ще правя, защото това го решавам на момента, никога не съм знаел какво ще правя. Няма да се филмирам, просто ще си спазвам режима и... дано има и положителни резултати.
Весело изкарване на всички празнуващи.
Мнението беше редактирано от "СТАРЧЕТО" на 08.03.16 16:37.
09.03.16
11:17
Здравейте с днешна дата.
Снощи беше размазващо, сутрешната тренировка също. Дали в следствие на алкохола и недоспиването, или на Л- карнитина и здравата тренировка, направо плувах в пот и нямах сили за нищо, едва си взех душ.
Тренировката беше за гърди и гръб, в супер серии:
1.1. Повдигане на дъмбели от хоризонтален лег- 4*8- 35кг.- тежестта навсякъде е за единия дъмбел.
1.2. Придърпване на дъмбел за гръб- 4*8- 35кг.
2.1. Флайс на хоризонтална лежанка- 4*12- 25кг.
2.2. Чукчета- 4*8- 90кг. Всичкото почти без почивка, исках да направя още по едно упражнение, но се почувствах много уморен и направих 2*12 пуловър с 30кг.
Не е кой знае какво, но като за мен си е добре, пък и със загрявката всичко приключи за само 30мин.
Добавки: 40мин. преди тренировката- 2гр. Л- карнитин База, 5гр. БЦАА, 5гр. Л- Глутамин, 10гр. САА.
Веднага след тренировката- 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА.
30мин. след това- 40гр. Изолат.
Ще има 40гр. Изолат в 17.00 часа, 2гр. Л- карнитин тартрат преди лягане и 5 до 10гр. Омега3.
Храна:
11.00. 200гр. риба тон+ салата от айсберг, домати и зехтин.
14.00. Свинско на фурна- 300гр. в сурово състояние+ от същата салата.
17.00. 40гр. Изолат.
20.00- 20.30. 5 цели яйца в масло.
Може би прави впечатление, че няма тяга. Тя ще бъде утре с краката, тъй като нямам кой знае какви условия за упражнения и тягата ще бъде там, няколко серии с прави крака, може би и някоя и друга серия класическа тяга... ще видим, че тези крака са ми голям стрес. Всъщност трябва да започна внимателно с тях, че със сигурност няколко дни няма да мога да ходя след това.
Да си призная тяга не съм правил никога, преди 1- 2 години един познат ми разправяше, че за да правиш тяга с над 150кг. трябва химия и се вързах на акъла му и пробвах, няма да кажа с колко направих, но доста го изненадах, въпреки че нямам никаква техника, но започнах от 50кг. и в пирамида и... така, за да не се контузя, та ще ми е ново упражнение и няма да е кой знае какво. Пък и с моя крив лост... ще подгоня нещата да взема един лост, че едва правя някои упражнения. Това е за днес.
11.03.16
10:46
Здравейте,
Започвам първо с отчета за вчера.
Тренировката беше за... КРАКА. Ако може да се нарече тренировка, въпреки че сега едва движа.
1. Клякане с два 30- килограмови дъмбела- 4*12.
2. Напади- 4*12- тук пробвах на първата серия с тежест, но тъй като правя за първи път, следващите 3 серии бяха без тежест.
3. Мъртва тяга с прави крака- 3*8- 90кг.
4. Мъртва тяга- 4*5- 120кг.
Никога не съм правил тяга, както писах в миналия пост, не знам как съм с техниката, изгледах много клипчета и се надявам поне да я доближавам. Мускулната ми треска е жестока.
Крака може да се каже че никога не съм тренирал.
Добавки- както всеки ден.
Храна:
11.00- 5 цели яйца в масло.
14.00- Гюведже с домашна наденица, много подправки, малко сирене и кашкавал+ 2 яйца.
17.00- 40гр. Изолат.
20.30- 300гр. свинско+ овчарска салата.
Мнението беше редактирано от "СТАРЧЕТО" на 11.03.16 11:07.
11.03.16
18:53
Здравейте отново, да си кажа и за днес каква я свърших.
Сутринта се измерих- 114.800. Днес няма да тренирам, чувствам се доста изморен, храната е- 600гр. свинско каре+ зелена салата, това за деня, вечерята може би ще е навън и най- вероятно ще има добро количество алкохол.
Доволен съм, макар че си измерих ръката сутринта веднага след ставане и беше малко над 47см, надявам се сваля ли до 105кг, тя да не надвишава 45. Може би трябва да погладувам малко, за да се посмаля, ще видим, утре ще ми е ден за размисъл, че имам едни идеи и... ще видим. Така имам чувството, че раста, а не това е идеята. Позамислил съм да спра с тези културистични хранения и тренировки и да се отдам на плодове и аеробика... ще видим. И без това тук не съм срещнал кой знае каква подкрепа и поощрение, така че... по- добре да се доизложа и... така.
Утре ще реша и може и... да пиша.
Може би прави впечатление, че не ям въглехидрати, но от години ги ям само на моменти, нещо като въртене, ама на моменти с брутални количества. Това е... когато получа прозрение ще взема да драсна някой ред.
12.03.16
13:55
Здравейте,
Снощи беше тежка вечер, но днес продължавам по план. Тренировката- рамене и ръце в супер серии. Всичко беше тежко.
1. Раменна преса с дъмбели- 4*6- 35кг- тежестта навсякъде е за единия дъмбел.
2. Повдигане за предно рамо- 4*8- 15кг.
3. Арнолд преси- 4*6- 25кг.
Ръце:
1. Френско за трицепс- 3*8- 45кг.
1.1. Бицепс с дъмбели, прав- 3*6- 25кг.
2. Кик бек- 3*8- 15кг.
2.1. Концентрирано от седеж- 3*6- 15кг.
3. Френско с дъмбели- 3*10- 15кг.
3.1. Чуково за бицепс- 3*10- 25кг.- тук с чийтинг.
Накрая взех един 25кг. диск, разгъвам с две ръце за трицепс до отказ и веднага сгъвам за бицепс до отказ, като на последните повторения задържам свалянето колкото мога. Така 2 пъти.
Добавки- както винаги, но включих и Oxy- ще има и едно след обяд. Много енергия ми дава. Принципно съм пил и пия много добавки, но малко мога да похваля.
Започвам да си тренирам по старому и... така. От следващия месец ще започна да тичам 2 пъти седмично на стадиона.
Храна- 600гр. месо от пилешки бутчета+ зелена салата+ зехтин+ синьо сирене. Това за през деня, за вечеря си купих да си направя ципура.
Тренировката беше супер, мислех да продължа с малките тежести и стриктните и бавни повторения, но не получих положителни мнения от вас и... промених. Спрях Л- карнитина, че бърнъра достатъчно ме поти и ми дава много енергия, особено след тежка вечер е супер.
Принципно си направих дневника, за да променя нещата при мен, но май ще си карам както винаги. Ще посваля още някой и друг килограм, ще си къркам и тренирам и това е. Аз свалям лесно, но и лесно качвам. Свалял съм по 25- 30кг. за кратко и то без много строги диети и после уж тренирам, храня се чисто и... пак качвам...
Няма да пиша всеки ден, че изпадам в някакви лирични отклонения и монолози, когато мога, ще драсвам по някой ред...
Лек и успешен ден на всички.
12.03.16
14:05
казано от на 11.03.16, 18:53:
И без това тук не съм срещнал кой знае каква подкрепа и поощрение, така че... по- добре да се доизложа и... така.
Не знам каква подкрепа си очаквал да срещнеш, лично аз ти дадох съвет, който ти пренебрегна, а беше точния път, по който би следвало да вървиш :)
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/78786#p-1188751
Започвам да си тренирам по старому и... така. От следващия месец ще започна да тичам 2 пъти седмично на стадиона.
Според мен не си за тичане - тежък си, съмнявам да имаш правилна механика на бягане и вероятно ще съжаляваш.
Принципно си направих дневника, за да променя нещата при мен, но май ще си карам както винаги.
Нещата се променят не с дневник, а промяна на тренировките и режима. Беше написал нещо и за “аеробиката” - забрави я засега, тежките силови свалят килограми много повече от “аеробиката” при някой в твоето положение, въпроса е да са правилно структурирани като тежест, обем и обхват.
12.03.16
15:00
Далеч съм от мисълта да споря, но сваля ли под 110кг. бих могъл да тичам, макар че и това с кг. е относително, свалял съм голямо количество кг. и това не ми е фикс идея.
Това че не съм правил никога тяга а направих няколко серии със 120кг. също мисля че е добре. Просто във времето най- добре за мен е работила тази програма, по която съм в момента и с добро хранене и добавки е имало резултат. Дори и на кг, които съм, имам доста активно тегло и не ме притеснява тичане и тем подобни дейности... Не съм чак такава торба, каквато ме изкарахте, но... няма да споря, по- нататък ще дам и снимки от различни периоди и на различни кг. Нито искам да се оправдавам, нито да се доказвам. Преминал съм през много режими, пил съм много добавки и мога да кажа много и за тях... Написах, че съм 123кг. и започнахте да ме съжалявате, че съм в плачевно състояние, а не е точно така... Ето, свалих близо 10кг. Ще сваля и още, моето тегло е било и по- високо, но винаги съм си тренирал и въпреки, че сигурно съм доста дебел, се чувствам добре. На 105- 110кг. се харесвам най- много и това ми е целта. Мога да я постигна и за 2- 3 седмици, но се надявам да не го правя.
Отдавна чета форума, препрочел съм много пъти много дневници, с много хора бих поспорил, но се радвам, че си направих дневник и... много се отклоних.
Засега достатъчно.
12.03.16
15:14
Теб не те притеснява, но колене, глезени и таз ги притесняват.
12.03.16
15:22
Не видях някой да те е изкарал в плачевно състояние. Ти си тежък за бягане, пък ако щеш го приемай, ако не щеш недей. Ставите не ги вълнува особено колко активно тегло носят когато бягаш, освен ако на тези килограми не клякаш нещо от порядъка на 10 повторения с 2СТ и нямаш поне 2,5 СТ тяга. Или пък не бягаш 5000 метра за 20 минути.
Щом си готов да спориш с много хора, защо се оплакваш, че не си срещнал подкрепа ? Поспори, обори ги...току виж те подкрепили :)
Казваш, че тази схема ти действа най-добре - ОК, а колко други различни методи на трениране си опитал за малко по-дълъг период, за да можеш да си направиш такива генерални изводи ?
Твоя работа си е как ще тренираш и какво ще правиш, аз се включих отново, защото прочетох, че не си срещнал подкрепа. Приемай моята критика и преди и сега като подкрепа ;) Понякога шамара от приятел е по-добър съвет, отколкото похвалата от лицемер :)
14.03.16
08:29
Много хора не слизат от колите и изведнъж решават ,че ще тичат.Не те знам колко физически активно ти е ежедневието .
Ако не е един приятелски съвет...просто почни да ходиш пеша, лесно е и приятно,обличаш се и ходиш.
Като почнеш да не усещаш 10-15 км ходене,тогава се затичай ....Поздрави
Мнението беше редактирано от doni dimitrov на 14.03.16 08:30.
14.03.16
09:13
Мен пък Старчето ме кефи . Работи с прилични тежести , но наистина трябва да се замисли , дали е удачно да бяга.
П.П Прави крака, ФИКИИ :D
14.03.16
09:26
Не мога да разбера как е пълно с тъжни души в тоя форум, търсещи внимание и подкрепа, а след като им се каже истината се започва с едни романи как те си знаят най-добре да тренират. Като знаеш за какво внимание, поощрение и подкрепа си тука?
Един психолог мисля, че бая клиенти може да си намери тука (не визирам само тоя дневник)
Позамислил съм да спра с тези културистични хранения и тренировки и да се отдам на плодове и аеробика... ще видим.
Защо не си закупиш велосипед? Това хранене с плодовете няма да ти е достатъчно, при колоезденето се гори много енергия, така че ще можеш да си продължиш да си ядеш месото и ориза и овеса. Започва се пак от малко, но постепенно се свиква и на ден можеш да прекарваш часове върху колелото. Всичко излишно ще се стопи, но без ефекта на травмите от бягането. Да, изисква се първоначална инвестиция, но свестен велосипед начален клас може да се намери и за около 500-600 лв. Но пък ставите и коленете са безценни. Ако си отворен към идеята и имаш въпроси, мога да съдействам.
14.03.16
11:12
Да, подкрепям с две ръце казаното от Анелия. Аз познавам върли пияници/ алкохолици/, които значително подобриха формата си, благодарение на колоездене :D
14.03.16
14:11
Даа. ..миналата есен, поради ред причини се бях рзклинил сериозно.Ахилеси ,прасци, тазобедрена става и без това с лявата ръка съм почти сакат.Видях се в чудо.Та с на сина ми колелото ,цяла зима се натоварвах доста прилично и си запазих формата .Сега съм по-добре.Карах основно по черни пътища и гледах да катеря баири със сериозна денивелация...
17.03.16
16:15
Здравейте, днешната тренировка беше за гърди и гръб в супер серии.
1. Вдигане с дъмбели от лег- 4*8- 35кг.
1.2. Гребане с дъмбел- 4*8- 40кг.
2. Флайс- 4*10- 22.5кг.
2.2. Чукчета- 4*10- 90кг.
3. Флайс на наклонена лежанка до отказ с 25кг. и направо продължавам с вдигане от лег без да пускам тежестта. Така 3 пъти.
4. С щанга 80кг.- чукчета 10бр.+ 10 повторения мъртва тяга+ до отказ повдигане на раменете за трапец, без да оставям щангата.3 пъти.
10мин. монотонно кардио на велоергометър.
Добавки:
40мин. преди тренировката- 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА, 1 Oxy, 2 капсули екдистенд с родиола.
Веднага след тренировката- 5гр. БЦАА, 5гр. Л- глутамин, 10гр. САА, 2 капсули екдистен с родиола, половин доза Витарго.
30мин. след това- 40гр. Изолат.
През деня- още едно Oxy към 14.00ч., 17.00ч. 40гр. Изолат, 10гр. Омега3, 2гр. Л- карнитин преди лягане.
Храна: 700гр. Месо от пилешко бутче без кожа и кост на фурна, зелена салата със зехтин, 80гр. варен боб на салата с лук и зехтин.Това за 11.00, 14.00 и за вечеря към 20.30. Боба за първите 2 хранения.
23.03.16
17:00
Здравейте,
Няколко дни не съм тренирал и храненето беше много зле, че ме беше пипнал някакъв вирус и... гадост голяма. От утре се връщам в играта, но съм решил да направя някои промени. Тренировките и храната ще са същите, като режима ще го затегна максимално.
Мисля да спра Глутамина и евентуално БЦАА- то, принципно си намерих едни немски течни аминокиселини, няма да правя реклама, но каквото и да съм пил на тази фирма, е било много добро. На същата фирма си взех и течен Аргинин, като има 6гр. в доза. Мисля от утре преди тренировка да пия бърнър, аргинин и амино, след тренировка само амино и след това протеин. Пил съм какво ли не, но аргинин... никога... а обичам от личен опит да знам максимално много за добавките. Та мисля да пробвам, дават го добър за чистене, само се чудя дали да удрям по половин доза и вечер, или ще ми и много. И въобще искам да помоля за мнения, че от утре почвам и... нещо последните 2-3 седмици пиех много добавки и мисля малко да почина, пък и с аргинина да поочистя организма, че с тези количества месо...
Знам че БЦАА-то и Глутамина не пречат, но много време ги пия и то в прилични количества, та затова мисля да ги прекъсна. Чакам някакви мнения и коментари, че наистина не съм много наясно как да ги направя нещата.
18.03.17
12:45
Здравейте, отдавна не съм писал. Имах доста проблеми, с които няма смисъл да ви занимавам. Да кажем, че има някакъв шанс нещата да са се пооправили и да е дошло време да вляза в някаква форма, макар че доста поотпуснах нещата.
Последните дни съм на нещо като воинска диета, ЦХ или интервално хранене... и аз не знам точно и бих искал да събера мнения за този вид хранене. Удобно го съчетавам с работата и искам мнения от хора, които са били на такъв режим, защото изчетох всичко в нета, познавам и сериозни атлети, които от доста време са на този режим, но малко повече отзиви и инфо не вредят.
Проблема ми е, че тренирам сутрин на гладно и сега само на БЦАА без протеин и храна до вечерта...не знам дали е правилния начин.
Режима ми е следния:
Сутрин пия Л- Карнитин и БЦАА преди и БЦАА след тренировка, след това 3-4литра вода, не пия кафета не пуша...само вода до 20.00. Снощи примерно изядох около 1кг. Кайма от 400гр. чисто телешко и 600гр. заешко месо, направено на кюфтета във фурната...обаче не можах да хапна друго...за салати и тем подобни не ми остава място в стомаха. Иначе имам енергия и се чувствам добре.
Дали е добре към 19 часа да изпия 2 дози протеин и храната към 20.30… че ми се струва малко протеина. Или ако съм на тази храна и правя на 3-4 дни един зареждащ. Просто знам, че трябва да наглася режима за себе си,но не бих отказал и малко помощ.
Прозореца от време, в който не ям не знам дали не е голям и дали няма да има здраво спадане на мускул. Благодаря предварително, ако някой се включи с мнение. Тренировките ще ги опиша в следващ пост.
Не е проблем, че тренираш сутрин. Не е проблем и че не ядеш след това през целия ден. Даже аз бих пил аминокиселините само след тренировка, защото иначе ги използваш за енергия, а според мен имаш други източници на енергия в тялото, които да използваш и които са на много лесно място специално при този режим. Мускул няма да загубиш, ако си набавяш достатъчно калории в прозореца за хранене.
Относно храненето:
20 часов глад е напълно достатъчен прозорец, че дори и 18. Особено в началото. Ако ти е трудно да си набавяш нужните калории увеличи малко прозореца за хранене докато се адаптираш. ако се спреш на 18 глад и 6 хранене, което е малко извън стриктните препоръки на режима, може да започваш да се храниш в 18:00 часа и да приключваш в 22. Остават ти два часа да разградиш до 12, че да започнеш да си броиш фаста от тогава.
Не ти остава място за салати, защото почваш с мръвките. Започни с кисел плод или салата в 18:00 ч., тогава може да мушнеш и суроватка ако държиш на нея, но аз бих я пропуснал. Месо със салата в 18:30. В това хранене може да включиш различни източници на мазнини - малки по обем и богати на калории. Почини си до към 20:30 - 21:00 ч. и направи още едно стабилно хранене, в което може да включиш и въглехидрати. Като спреш да ядеш към 22:00 си чук, а и да не спреш, пак си чук. Това е само примерен вариант. Има още хиляди такива.
22.03.17
18:48
Здравейте, спазвам си режима, просто нямам време тези дни да пиша, пък и все още се адаптирам към храната и тренировките. Тренирам сутрин, преди тренировка пия 2гр. Л- карнитин база, след тренировка 5гр. БЦАА, през деня 3-4л. вода и вечер от 20.00 до 21ч. ям. По около 700-800гр. месо, салата, яйца и евентуално малко сирене и извара със салатата. На всеки 4 дни правя един зареждащ, като пак храненето е 1, или по- точно за 1 ч. Режима ми харесва и ми понася, макар и за кратко, виждам резултат, освен това имам много енергия и си правя тренировките доста добре. Тези дни ще гледам да влизам и описвам ежедневно, за да мога да следя.
Много ти е малък хранителния прозорец.
Един час е крайно недостатъчно за набавяне на нужната енергия и количествата храна, които приемаш затормозяват организъма.
23.03.17
10:18
Да се отчета за вчера. Имаше тренировка за гръб с обичайните добавки. Храната - 20.00ч. салата от домати, краставици и малко сирене, последвани от около 500гр. свински пържоли на фурна, от които само една вратна, другите филе. Прочетох съвета да имам по- голям прозорец за хранене и към 22.00ч. си направих една салата от 250гр. извара, малко обезсолено сирене, зехтин, чесън и доста печени чушки... доста преядох, ама си мисля, че това е максималното количество храна, което бих могъл да погълна.