Съвет за хранене

27.03.17
22:03

Като си приготвям хранителния режим(ВВД) попаднах на много теми относно въглехидратите вечер и исках да се консултирам за последно, да не действам погрешно.
Режима ми е от 6 хранения, по следното разпределение :
Тренировъчен ден - Въглехидрати / Белтъчини / Мазнини   
Хранене 1 (7:00)    85гр            41,3     12,2                    
Хранене 2 (10:00)    60,6гр        41,3     12,2                  
Хранене 3 (1:00)      60,6гр        41,3     12,2                
Тренировка (2-3:30)
Хранене 4 (4:00)      85гр          41,3     12,2
Хранене 5 (7:00)      60,6гр        41,3     12,2                  
Хранене 6 (10:00)    60,6гр        41,3     12,2                  

Нетренировъчен ден - Въглехидрати / Белтъчини / Мазнини
Хранене 1 (7:00)        95гр          41,3     12,2                      
Хранене 2 (10:00)        63,5гр        41,3     12,2                  
Хранене 3 (1:00)        63,5гр        41,3     12,2                  
Хранене 4 (4:00)        63,5         41,3     12,2                  
Хранене 5 (7:00)        63,5гр        41,3     12,2                  
Хранене 6 (10:00)      63,5гр        41,3     12,2                  

Ако питате, защо ям 6 пъти на ден- просто съм го разделил на едни и същи интервали от време, защото уча и точно тогава имам възможност да хапна.
На някой места пишеше че ако тренирам на обяд(както аз правя), да махна въглехидратите вечер, а на други пишеше че са задължителни, като сметнем че аз в момента качвам.
Относно въглехидратите вечер, дали да ги приемам или не ?(Става дума за 10 часа) В момента хапвам - 100-150гр извара с кисело мляко, и тия въглехидрати не знам от къде да си ги набавя, за това реших да се консултирам с Вас.Също така не мога да набавя и тези белтъчини, другия ми вариант е да пия протеин вечер и да легна,  или да оставя по-малък грамаж белтъчини вечер - примерно 25гр и останалите 16 да ги разпределя между останалите хранения през деня?! И ако евентуално е нужно да ги употребя тези въглехидрати вечер, от коя храна мога да си ги набавя?

Темата беше редактирана от Музи Сали на 27.03.17 22:03.

Няма как едно хранене да съдържа САМО въглехидрати... освен ако приемаш само захар, разбира се. Няма как всички хранения да съдържат еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати... освен ако се храниш всеки път с една и съща храна (като състав и количество).

27.03.17
22:08

казано от Кольо Пияндето на 27.03.17, 21:15:

Няма как едно хранене да съдържа САМО въглехидрати... освен ако приемаш само захар, разбира се. Няма как всички хранения да съдържат еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати... освен ако се храниш всеки път с една и съща храна (като състав и количество).

Забравил съм да добавя стойностите за Белтъчините и мазнините.
Относно това за еднаквото количество белтъчини, мазнини и въглехидрати съм се ориентирал по тази тема. Ако има друг вариант, моля да споделиш (не съм запознат много с храната по принцип).

казано от Музи Сали на 27.03.17, 22:08:

Относно това за еднаквото количество белтъчини, мазнини и въглехидрати съм се ориентирал по тази тема. Ако има друг вариант, моля да споделиш (не съм запознат много с храната по принцип).

Питаш кога да приемаш въглехидрати... добре, но първо помисли има ли шанс да направиш така, че всички хранения да съдържат еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Чисто технически и на практика - кога е възможно това?

27.03.17
22:37

Храната за деня ти е малка като количество, защо ще я ядеш на 6пъти като може да я изядеш за 3

27.03.17
22:51

Питаш кога да приемаш въглехидрати... добре, но първо помисли има ли шанс да направиш така, че всички хранения да съдържат еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Чисто технически и на практика - кога е възможно това?

Въпроса ми е предимно към въглехидратите вечер, дали изобщо да ги приемам, ако не трябва, ще махна тия въглехидрати от последното хранене и ще го разпределя по равно в останалите. А пък относно храната, да има вероятност да съдържат еднакво количество белтъчини/ мазнини и въглехидрати просто трябва да ям едно и също. А какво е твоето предложение? Все пак нямам никакъв опит в това да смятам калории това онова, и за това се допитвам до вас да се ориентирам.

казано от Tony Leen на 27.03.17, 22:37:

Храната за деня ти е малка като количество, защо ще я ядеш на 6пъти като може да я изядеш за 3

Е нали казват, че по-добре се е усвоявала храната при повече хранения с по-малки количества?

Мнението беше редактирано от Музи Сали на 27.03.17 22:51.

казано от Музи Сали на 27.03.17, 22:51:

Въпроса ми е предимно към въглехидратите вечер, дали изобщо да ги приемам, ако не трябва, ще махна тия въглехидрати от последното хранене и ще го разпределя по равно в останалите.

Съобрази количеството на въглехидратите за деня, разпредели ги както ти е удобно и вкусно. Според мен лоши резултати можеш да очакваш не заради въглехидратите в последното хранене, а заради колосалното количество въглехидрати в режима като цяло.

А пък относно храната, да има вероятност да съдържат еднакво количество белтъчини/ мазнини и въглехидрати просто трябва да ям едно и също.

Точно така. Точно едно и също. Всеки ден.
Хайде сега помисли дали можеш и дали ще ти е приятно да го правиш няколко месеца... една година... или две-три години... а завинаги? Или смяташ, че като постигнеш един резултат веднъж и ще го имаш до края на живота си, независимо какво ядеш и тренираш после?

А какво е твоето предложение?

Да си балансираш храненето (да намалиш този значителен приоритет на въглехидратите) и да разпределиш въглехидратите както ти е удобно, съобразявайки единствено общото им количество за деня.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.03.17 11:04.

28.03.17
15:03

казано от Кольо Пияндето на 28.03.17, 11:04:

Съобрази количеството на въглехидратите за деня, разпредели ги както ти е удобно и вкусно. Според мен лоши резултати можеш да очакваш не заради въглехидратите в последното хранене, а заради колосалното количество въглехидрати в режима като цяло.

Белтъчини - 30% x 3,300 = 990 : 4 = 247,5гр/ден 
Въгл - 50% x 3,300 = 1650 : 4 = 412,5гр/ден   
Мазнини - 20% x 3,300 = 660 : 9 = 73,3гр/ден   
Стойностите ми са такива, значи няма значение дали 1-то хранене ще съдържа 100гр въглехидрати, а другото 60 ?
И относно това със сметките на макроси, дали има някакъв калкулатор(за предпочитание мобилно приложение[iphone] - имам MyFitnessPal, но го няма на български и има много разминавания) или нещо от сорта, да ги изчисли и да видя колко ми оставят за деня?

Точно така. Точно едно и също. Всеки ден.
Хайде сега помисли дали можеш и дали ще ти е приятно да го правиш няколко месеца... една година... или две-три години... а завинаги?

Не няма да ми е приятно,  знам че ще дойде време и ще ми писне(да ям едно и също).

Или смяташ, че като постигнеш един резултат веднъж и ще го имаш до края на живота си, независимо какво ядеш и тренираш после?

Не, не смятам така, искам да поддържам тази маса(естествено като кача достатъчно, ще изчистя и тогава ще поддържам)

Да си балансираш храненето (да намалиш този значителен приоритет на въглехидратите) и да разпределиш въглехидратите както ти е удобно, съобразявайки единствено общото им количество за деня.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1