голям гръб може ли да се направи без мъртва тяга ???

Темата е заключена.
Прескочи до:

28.06.08
16:15

Пенкеле, като говориш кой ли те слуша...

28.06.08
18:36

казано от D3BEP на 28.06.08, 14:36:

Ок, ами ако тягата е спълен разтвор на ръцете и раменете ще натовари.
Първо, това е откачено.

Btw има такъв вид old school тяга, кадето се хваща за дисковете и се прави. Но по въпроса ДЗВЕРа наистина е прав, защото това, което пита момчето и това, за което вие си говорите са 2 различни неща. Истината е, че за широк гръб много повече ще му помогнат набиранията и гребането отколкото тягата. Тя помага в по-общ план за гърба. А на всичкото отгоре момчето се притеснява за ръста си и от травми, така че отговорът е да. Ако пита за плътен гръб и не се плаши от мъртвата тяга разбира се, че е препоръчително да я прави(дори за мен задължително). Но всеки си знае целите/опасенията, така че ...

28.06.08
20:29

Ами истина е че доста хора не правят тяга и клякания, но от това те губят. Аз не виждам защо толкова тягата се спряга като много опасно упражнение - когато се прави с правилна техника тя е напълно безопасна а техниката се изгражда с по - малки килограми, вариантите на тягата също не са с нещо по - опасни. В крайна сметка лошото е че доста хора са така наплашени от нея че не се решават изобщо да я почнат и така не използват едно от най - добрите упражнения а страха им е необоснован.
Който иска може да прочете повече за тягата -
тук - http://www.bodybuilding.com/fun/casi4.htm
и тук http://www.bodybuilding.com/fun/randy51.htm

А какво да отговоря конкретно на въпроса на stefanak? - да предполагам че може да се изгради гръб и без тяга но ще е значително по - трудно и ще трябва да се включат още доста упражнения за да се постигне приблизителен ефект, нещо като да развиеш гърди без вдигане от лег.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 28.06.08 20:33.

Тягата е толкова упражнение за гръб, колкото и за крака.
Ти сам го нарече “многоставно”.
И то си е такова.
Много хубаво е наистина.

.... и плуването е много хубаво
ама от него някои се давят. Не хвърляйте в басейна някой, който не знаете дали може да плува!

Както казах в една друга тема, убежденията са си убеждения, но всичко не е за всички. Това, че тягата е много хбаво упражнение, не значи че е за всички, нито че е единствена.
Мога да се съглася с колегата Огнем... Ак осе прави леко, даже може да е полезна.
Така е, но е упражнение за професионалисти и е винаги добре да се прави под наблюдение.
Понеже човекът го е страх за много неща, по  -добре поне да изчака да приключи растежа и тогава да я прави.
Ако я прави правилно, професионално и леко : няма проблем.
Ако има притеснения: може да я замени и е добре да я замени.

Лично аз ще ви кажа, че трибойците даже - професионалисти в тягата - страдат от котешки гръб и контузии в кръста.
Та не знам как точно си представяте безпроблемната тяга пр иедин начинаещ. Аз лично препоръчвам: да потренира някоя година и после да почне тяга.
И... спирам темата, щото никога няма да свърши.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1