Прясното и киселото мляко

Прескочи до:

11.09.09
15:13

Като цяло съм признал млечните продукти на БОР ЧВОР. Най ми се доближава вкусът до истинския .

19.09.09
22:33

Кисело мляко Боженци а прясно каквото има :D

21.09.09
14:02

казано от Стоянчо на 10.05.09, 20:27:

Боженци кисело и Фитнес (my day) прясно.

+1

AZ

22.09.09
09:45

кисело мляко “тити”,а прясно-от един дядка домашно си взимам-краве или иначе от най-евтиното в магазина  :lol:

Мнението беше редактирано от az100yan на 22.09.09 09:45.

22.09.09
14:15

Роса

23.09.09
10:27

От киселото мляко: Синята Пършевица, Зелената Елена, Бор Чвор.
Преди си купувах само прясно мляко “Пършевица”, но напоследък си взимам и от това на Фантастико, евтиното, дето е в плик.
Не си ли е то домашно прясното мляко според мене разлика няма в марката, а цената се надува от опаковката и рекламата  ;-).

Сещам се за нещо. Млякото в кутии има много по-голяма трайност от това дето е в плик на Фантастико. Последното има срок на годност към 3 дена от датата на опаковане.

Мнението беше редактирано от maria на 23.09.09 10:39.

23.09.09
13:09

За мене, ако е от магазина то прясното ще е Елби - много е добро с вкус и мирис на истинско мляко, а киселото Елена - зелена.

25.09.09
11:51

казано от me4oka83 на 23.09.09, 13:09:

За мене, ако е от магазина то прясното ще е Елби - много е добро с вкус и мирис на истинско мляко.

Даваш добра референция.
Никога не съм си взимала от продуктите на Елби, но съм ги виждала в големите магазини. Обезателно ще пробвам прясното им мляко.

Мнението беше редактирано от maria на 25.09.09 11:52.

25.09.09
14:17

Правя си сама кисело, но иначе Зеленката Еленка май ми допада най-много :)
Прясно - не съм голям фен. Каквото-такова

29.09.09
10:43

ето нещо интересно по въпорса за млеката -статия за изследване на кисели млека от Българска Асоциация на Потребителите, направена през 2006 - http://e-vestnik.bg/5850

експеримент на една майка, заквасила прясно мляко с 7 от най-популярните марки кисели млека, от януари 2009
http://missby.wordpress.com/2009/01/26/7-kiseli-mleka/  - 1 част
http://missby.wordpress.com/2009/01/27/7-kiseli-mleka-2/ - 2 част

21.11.09
19:45

казано от alleN на 11.09.09, 15:13:

Като цяло съм признал млечните продукти на БОР ЧВОР. Най ми се доближава вкусът до истинския .

+1 :)

ПИ

21.11.09
20:00

казано от Barbie на 21.11.09, 19:45:

казано от alleN на 11.09.09, 15:13:

+1 :)

Спряно е, последните 2-3 седмици не го виждам в “Билла”. Като попитах казаха, че вече не произвеждат.

Мнението беше редактирано от Питбула на 21.11.09 20:01.

21.11.09
20:18

и аз си цъкам бор чвора ;)

22.11.09
07:17

Кисело Хипноза 2 % .. то май пак е на бор чвор. Прясно в кутии lactea или fitness по 0.1 %

Мнението беше редактирано от vaskotoo на 22.11.09 07:17.

22.11.09
08:58

казано от Стоянчо на 10.05.09, 20:27:

Боженци кисело и Фитнес (my day) прясно.

И аз така, само, че вместо Боженци - Активия или Верея.

22.11.09
18:21

И аз съм ЗА зелената Елена 2%, а напоследък си вземам и Сердика 2%, което ми наподобява на Елената, за прясното - не го консумирам много често, но ако вземам ще е на Верея 1.5%.

23.11.09
22:10

а Сердика е добро наистина !

24.11.09
06:02

А за обезмаслената Култура какво ще кажете? Истина ли е малкият процент?

24.11.09
06:16

казано от Asystolette на 24.11.09, 06:02:

Истина ли е малкият процент?

По-малак процент, повече лактоза.
По-здрави.

Точно за културата не е истина малкия процент.

24.11.09
15:20

Аз съм доволен от кисело мляко “Боженци”, без значение процента.Преди година правихме изследване на това мляко и резултатите показаха, реално съдържание на описаните хранителни  компоненти( белтъчини, мазнини, въглехидрати). Тук отварям една скоба: В продължение на една седмица опити върху различни партиди кисело мляко 2% от гореспоменатото, не намерихме нито една с реално съдържание на мазнини по-ниско от 3,4.
За прясното мляко нямам фаворити, но държа да отбележа, че това в пликове се доближава най-много до натуралното прясно мляко. Болшинството от прясното мляко в кутии е UHT, т.е. обработено е при висока температура (145 градуса за 1 сек. или по технология с еквивалентен ефект), при която се променят биохимичните и оттам физичните и органолептичните характеристики на продукта. С други думи търсете пастьоризирани пресни млека.
И пак “Боженци” е номер едно за мен. :-)

Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 24.11.09 15:21.

24.11.09
17:19

казано от Cholesterol.monster на 24.11.09, 11:53:

Точно за културата не е истина малкия процент.

А чий нисък процент е истина, тогава? :D

Ами немога да те посъветвам нищо,защото аз съм ял само пълномаслени.Виж темата,доста хора ядът Елена,Верея и др.Чети етикетите,защото може да има уловки с някой-напр. Герма,Бор-Чвор и др. са от същата мандра на културата ;-) .Гледай да е рядко ако е обезмаслено,в противен случай:1-може да не е хич обезмаслено или 2-пълно с нишестета.И за да не си усложняваш живота да допълня,че по БТВ казаха,че децата които консумират пълномаслено мляко били средно с 4кг. по-слаби в сравнение с другите на обезм. мляко.Не,че няма и др критерий,но пак е нещо :lol: .За прясното мляко-има само едно и се казваше Lactea май,ако не са го развалили това е най-доброто от обезмаслените и това е в общи линий май :) .

24.11.09
22:22

Е щом вече и по БТВ са го дали, мисля си че масата от хора ще го осъзнае ... а до тогава обезмаслените млека може да поскъпват - нали народа не иска да става дебел :)

25.11.09
04:33

Абсолютен хаос, изглежда, както всички опити на българите да произвеждат здравословна храна..

25.11.09
15:29

Аsystolette,По-сигурно е да си купуваш по-ниския процент мляко. Все може наистина да налучкаш нисък процент. :-) А това колко е истинско млякото, може да съдиш по трайността му - колкото е по-малко като дни, толкова по-истинско. В миналото киселото мляко беше с трайност 3 дни, тогава се продаваше в стъклени буркани с метални (фолио) капачки.Сега е с трайност 10 дни. хахахахахаха

25.11.09
16:47

Ужас, явно здравословното хранене е в ръцете на веганите и на фермерите..
Ще направя една статистика на масовите млека-фаворити на форума :D Конформизмът понякога не е излишен..

25.11.09
18:10

Аз хапвам само Елена,само то ме кефи на вкус.От време на време взимам и Добруджанско,не е лошо и то.А що се отнася до пресните млека най-често Лактеа 0,1 %,ама колко е качествено това е друг въпрос.

Еми сравни го с фитнеса и другите мой-твой ден и ще разбереш ;-) .

26.11.09
10:16

Тъкмо обратното. Мандрите са много и почти всяка мандра разработва своя марка мляко.Колко са качествени - остава под въпрос.

16.02.10
17:34

Верея, нискомаслена 0.1% и прясно, и кисело

14.03.10
14:54

В къщи ядем Елена или Боженци, заради малката ми дъщеря купуваме пълномаслено. Изпробвала съм да заквасявам с тях дом. прясно мляко и с двете се получава добре, което ме навежда на мисълта, че са истински.
Прясно мляко, консумираме само домашно. Наскоро чух, че стените на кутийте, в които се продава пр. мляко са напоени с антибиотик, който попада и в млякото. На това се дължи дългият срок за консумация, ето защо се отказах от пр. мляко от магазина...

казано от mariav на 14.03.10, 14:54:

Прясно мляко, консумираме само домашно. Наскоро чух, че стените на кутийте, в които се продава пр. мляко са напоени с антибиотик, който попада и в млякото. На това се дължи дългият срок за консумация, ето защо се отказах от пр. мляко от магазина...

Между “чух, че...” и истината понякога има цяла пропаст...
Да, възможно е, но все пак е редно да се вземат предвид и особеностите на технологиите UHT и Tetra Pak.

При употреба на домашно мляко, продавано от чичковци и лелки на улицата, стои много по-сериозен проблем с хигиената. Прав ли съм?

P.S. Какво е ‘кутий’? Да не би да е нещо подобно на ‘батерий’?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.03.10 16:24.

14.03.10
16:40

Мда, мен това е ме възпира да си купувам домашно мляко от бабите по улиците.

25.03.10
18:11

President 0,3! Мляко да видите ;) Ама е 4.30 ако не се лъжа литъра...

25.03.10
19:14

на 8 декември 2009 взехме Верея 2% - 6 бройки стекче от метро.Изядоха се 2,  като другите бяха забравени в хладилника за около 1 месецец.След въпросният месец отворихме 1 кофичка ,която беше с НЕпроменен вкус :) и затова решихме да оставим останалите ,за да  видим ефекта след време.Отваряхме по 1-на на месец и вчера отворяме поредната и я сравнихме със същото само ,че в срок на годност.Резултата бешееее....НИКАКВА промяна във вкуса на нашето естествено българско кисело мляко за 4 месеца :D .Така ,че по-добре от лелките,отколкото от завода :)

казано от immortal88 на 25.03.10, 19:14:

Така, че по-добре от лелките, отколкото от завода :)

Подценяваш хигиената като фактор. Да, може млякото от лелката да се разваля в очакваните срокове, но... до колко уверен можеш да бъдеш, че шишето е чисто от инфекции? Къде е било това шише, кой го е употребявал, как е почиствано и с какво - все въпроси, чиито отговори са по-скоро предположения и надежди. Умишлено няма да изброявам опасностите, които крие ниската хигиена. Тях ги знаеш добре, предполагам (или лесно можеш да ги научиш). Ако млякото на Верея съдържа консерванти, сухо мляко и други не особено желани съставки, то поне вероятността да навреди на здравето ти не е особено голяма, дори и извън срока на годност. Консумацията на мляко от лелките и чичковците е много по-рискована.

26.03.10
04:25

Аз пък също съм от отбора на лелките.. Никой от нас не живее стерилен, трябва да строим естествен имунитет. :D

Не говоря за стерилност, естествено, че няма как да се постигне пълна изолация от инфекции.
Въпросът е в големината на риска при двата варианта.

26.03.10
13:34

Бачо Кольо, по скоро трябва да се плашиш от промишлените храните и доводи много, но за тях трябва да отворя нова тема !
Домашното мляко, както всички знаете, задължително се вари до кипване и това елиминира всички бактерии в него.
Аз цял живот ям само домашно прясно и кисело мялко, тъй като близко до нас гледат крави и също така познавам много хора, които цял живот са само на домашно мляко и не знам някой от тях да е имал здраволсловни проблеми от млякото ! Понякога много завиждам на хората по селата, които всичко си отглеждат сами и като сравнявам тяхното здравословно състояние със хората на тяхната възраст, които живеят в града виждам каква огромна разлика има.

Това което се произвежда в заводите е с една единствена цел - печлаба, а това което се произвежда в домашните стопанства за собствени нужди и всички знаем на какво са способни хората, когато става въпрос за пари те биха стигнали много далече, а да не говорим за липсата на котрол на храните в България. Няма контрол за мен на храните в България, толкова смешна държава и си спомням дори, когато даваха по новините за сиренето, че почти няма сирена в България без растителни мазнини и това става защото някой журналист беше решил да напави изледване на тези продукти и след, като това стана обществено достояние, чак след това някой се сети, че трябвало на етикетите производителите да пишат дали продукта съдържа раст. мазнини или не. Е Бога му за какво говорим а, ами точно преди 2 една си говоря с майка ми за месата и тя вика, че една позната и е казала, че нейния син работи в София в някъв завод за меса, където РАБОТАТА МУ Е БИЛА ДА ВКАРВА ВОДА СЪС СПРИНЦОВКа ВЪВ МЕСАТА , да това му е точната длъжност, но мен тези неща въобще не могат да ме шокира защото знам за какво става на въпрос.
Целия проблем идва от ниския стандарт на живот в България, във момента в който българите започнат да имат достатъчно пари, за да могат да избират спрямо качеството, а не спрямо цената тогава може би лека по лека производителите ще бдат принудени да произвеждат качествени храни, но дори и тогава без сериозен контрол това няма да стане !

Според мен трябва да почнат да ги вкарват в затвора такива боклуци, които печелят за сметка на здравето на хората защото повярвайте почти всички здраволсовни проблеми на човек идват именно от храната, стреса и околната среда.
Преди няколко дена гледат по телевизията за една ферма за бизони в България и там казах, че индианците, които се хранели предимно с бизони не страдали от болести на кръвоносната система и казаха, че бизоните, тъй като те се отглеждат в резерват на свобода и при тях няма стрес това се отразява на местото в което няма адреналин за разлика от другите животни, които се отглеждат в затворени пространсва и в неестесвтвена среда за тях което води до стрес.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1