06.03.10
06:28
30гр брашно
70 гр. гейнър прот.
70 гр суроватъчен прот.
200мл мляко
3 яйца
масло
Сместта на пасатора, след това във предварително загрят теф.тиг. с масло се оформят паличките.
За сутрешна закуска подправени с мед ,банан и орехи стават мощните палачинки
Темата беше редактирана от Yuurgen на 07.03.10 22:03.
06.03.10
07:04
70 гр. гейнър прот.
70 гр суроватъчен прот.
Не съм сигурен дали не е противопоказно, гейнер и протеин да бъдат подлагани на термична обработка.
Вече го обсъдихме в другата готварска тема за домашното “Корни”.
Предлагам авторите на сайта да направят една статийка по повода :)
06.03.10
21:29
Данчо, вкусни ли са палачинките :lol: Отде ти идват наум ;D
70 гр. гейнър прот.
70 гр суроватъчен прот.Не съм сигурен дали не е противопоказно, гейнер и протеин да бъдат подлагани на термична обработка.
доста вкусни идват мхм...
Мнението беше редактирано от Yuurgen на 06.03.10 23:59.
Вече го обсъдихме в другата готварска тема за домашното “Корни”.
Може ли линк към дискусията,защото определено ми е интересно и на мен ?
аха...голямо обсъдане... в т-нейшън пише и го приемаме за факт.хубаво,на мен обаче ми е интересен начина и фактите за достигане не този извод ... някой по-запознат да коментира ..?
Ами нека дадем едно предложение до редакторите на форума , ако са запознати с проблема , да напишат една статия . Много ще е полезно на всички читатели и дано спрем да подлагаме протеиновата пудра на термична обработка :-P
07.03.10
10:04
аха...голямо обсъдане... в т-нейшън пише и го приемаме за факт.хубаво,на мен обаче ми е интересен начина и фактите за достигане не този извод ... някой по-запознат да коментира ..?
Мислех си да напиша нещо в този стил, но от уважение към дамата не го направих.
Ето още неща, на английски. Един човек със същите терзания пита производител на протеин. Ето какво му отговарят (разбира се, хвалят собствения си продукт, но това всеки производител може да го каже ;) ):
Thank you for contacting Abbott Nutrition. Yes, the 100% Whey Protein powder can be reconstituted and heated without destroying the nutrients. Whey protein is a soluble protein source that can more easily withstand the heating process with less coagulation compared to many other proteins. Heating of the reconstituted whey protein under typical home-heating methods will not reduce the protein quality. Whey protein can be mixed into several recipes to help increase the protein content of the food (see the Eating-for-LIFE book and the Body-for-LIFE website for recipes). Under standard home-heating or cooking temperatures, the nutrients, primarily protein, are not destroyed and still provide a readily digestible, high quality protein. The other nutrients, such as calcium, potassium and sodium are quite stable in heat and will not be destroyed. However, we do not recommend reconstitution of the EAS 100% Whey protein and then boiling the solution because the organoleptic qualities will be affected. (e.g. flavor and odor can be compromised)
Side Note: Coagulation is involved with the denaturation of proteins under certain stressors, such as heat. An example of protein coagulation is when we cook eggs and the egg whites turn from a clear liquid to a white solid. This is a heat-induced physical change to the protein but this does not reduce the protein quality.
Please let us know if we can be of further assistance.Sincerely,
Sean
EAS Fitness Advisor
Накрая те привеждат примера с коагулацията на яйчния белтък (в другата тема аз дадох за пример пилешката пържола). Т.е. когато готвим белтъка, той се променя, но това не влияе съществено на хранителните му качества.
Моето мнение: правете си шейковете, но ако понякога за разнообразие ви се иска да сготвите нещичко - не е проблем :)
Ами нека дадем едно предложение до редакторите на форума , ако са запознати с проблема , да напишат една статия . Много ще е полезно на всички читатели и дано спрем да подлагаме протеиновата пудра на термична обработка :-P
Още вчера дадох предложението към Админа на лични ;)
Като вкус много добре, но ефекта от протейна се губел :(
Обратното бе, човек! Протеинът си е протеин, ама може да му развалиш вкуса.
Като вкус много добре, но ефекта от протейна се губел :(
Обратното бе, човек! Протеинът си е протеин, ама може да му развалиш вкуса.
в моят случай се получи обратното...от гаден протеин станаха невероятно вкусни палачинки :))))
Мнението беше редактирано от Yuurgen на 07.03.10 10:19.
Незнам от къде си взела линка, но просто е напълно грешен.
1.Протеините коагулират ако преминат през термична обработка. Знам го.
2.Яйчният белтък след термична обработка губи известно к-во белтъчини. Не се променял - променя се най-добре!
07.03.10
11:14
Вземете си Any whey, щом искате да готвите с протеин.
Пийте си шейковете и не мислете за глупости. Достатъчно съм се отвратил от храна вече :D не вкусът е най-важното!!!
Мислех си да напиша нещо в този стил, но от уважение към дамата не го направих.
искаш да кажеш,че аз не уважавам дамата ли ?
или факта,че тя е дама те възпира от това да изразиш мнението си ?
С Владимир пак сме на различни мнения, но уважавам много това, че винаги изразява мнението си без да обижда. Надявам се и аз да го правя.
Такааа, това че коагулира никой не го отрича. Тази сутрин видях каква отврат сътворих с кафето :lol: Но това, което прочетох по темата от доста места (не смятам да пействам всички източници, но не чета от едно място) е, че при затоплянето се разрушават само някои пептидни връзки, които така или иначе се разрушават при храносмилането. Да, променят се нещата, но не толкова значително, че да се плеснем по челото и да започнем да си пием храната. Предпочитам да пия бира :lol:
Та така: ако искаме непокътнат протеин: ядем сурови яйца и месо и от време на време пудри с лъжицата :) Другият вариант е: пържола, омлет, протеинова палачинка :) Въпрос на избор. Но според мен в крайните цели няма да има разлика между хората, които избират едното или другото.
07.03.10
15:31
или факта,че тя е дама те възпира от това да изразиш мнението си ?
По скоро това. Дамата употреби израза “вече го обсъдихме”, а специално за мен постването на един линк към поредната статия в Интернет, не е обсъждане, и думата “вече” не е съвсем актуална предвид това, че както виждаме темата тепърва се развива. Освен това, чрез запитване до производител лично аз не бих очаквал производителя да ми каже “в никакъв случай не ми пии прахчето чрез гозби защото е вредно”, по скоро ще е нещо в стил “няма проблем, те се разпадат връзки ама така или иначе си се разпадат, дори може да пиеш повечко дози”.
Само, че както знаеш, не съм от най тачените потребители нито от тези които им се занимава да четат лекции по ...нещо си.
Освен това както казах в една друга тема, с телевизори не ми се занимава.
Аз лично, ако имам протеинова пудра и сериозно съмнение доколко е термоустойчива, изобщо не бих я слагал в гозбите. Те хорат са създали специални протеини за готвене, без вкус, без да се разрушават при термична обработка и т.н., но са си доста скъпи.
Самия факт, че някой е създал подобен протеин ме навежда на мисълта, че има разлика между този и онзи.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 07.03.10 15:33.
Пийте си шейковете и не мислете за глупости. Достатъчно съм се отвратил от храна вече :D не вкусът е най-важното!!!
Не всички можем да ядем както теб, за съжаление. Как успяваш да ядеш нещо, което не ти е вкусно? Аз се опитвам да ям овес, но на всяка следваща хапка ми става все по-гадно и по-гадно и ако не прекъсна яденето, усещам че ще върна поръчката. Сигурен съм, че и на теб не ти е вкусен, но как успяваш да преодолееш тази бариера на “гадостта” и да преглътнеш всяка следваща порция, без значение какъв е вкусът й? Предполагам, че това до голяма степен е на психическа основа, но аз не мога да преодолея гадния вкус...
Мнението беше редактирано от unamed на 07.03.10 18:56.
07.03.10
20:00
Самия факт, че някой е създал подобен протеин ме навежда на мисълта, че има разлика между този и онзи.
Не е задължително да е така. Вика му се маркетингов трик.
Психиката играе много голяма роля. Много често си пасирам храната и я пия за 5 секунди. Бързо, лесно, но не особено вкусно :)
07.03.10
21:27
Не е задължително да е така. Вика му се маркетингов трик.
Не казах, че е задължително, а че ме навежда на мисълта, считам, че е доста различно. Освен това като видиш разликата в цените не ти се струва да е много маркетингов трик.
Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 08.03.10 10:01.
е недей така де,хората (като мен) от гурме обществото ще се обидят,ако не се наслаждаваме на добре приготвената храна - на какво друго да се наслаждаваме ? Границите разделят хората ,добрата храна ги събира...
Психиката играе много голяма роля. Много често си пасирам храната и я пия за 5 секунди. Бързо, лесно, но не особено вкусно :)
Пробвал съм и аз, но ако трябва да пасирам 200гр овес и да стане “течна” сместа, е необходимо поне още 500мл течност. Става огромно количество и трябва да се пие на големи почивки. И пак ми отпада като вариант...
Мнението беше редактирано от unamed на 08.03.10 11:04.
200гр овес с 800мл вода го пия наведнъж. Половин час ми е надут корема. След един час няма проблеми и отивам да тренирам :) Гадно е издуването и подпухването, но се свиква! :)
Малко офтопик: добре де, как може човекът, който има най-вкусния аватар, да не обича храната и не й се наслаждава.
До преди година и нещо обожавах месо,зелечуци, овес, ориз :) Могат да се приготвят вкусно, ДА! Но ми е много по-лесно да “пия” един шейк и съм готов. Хем мога да погълна повече храна - по-големи резултати, хем не мисля за насладата от храната - по-големи и по-бързи резултати :) Храната не е само удоволствие. Като малък бях брутален чревоугодник затова 6 клас бях 90кг. Сега пак съм 96, но разликата е доста голяма. Гледам на храната вече под друг ъгъл. Пак съм й роб, но по друг начин ;)
П.С. Разни хора, разни идеали! Брех, тоз Алеко умен човек !
08.03.10
19:32
Влади, останал съм с впечетлението, че ти не ядеш, а пиеш.