Превантивни упражнения за изгърбване?

04.12.10
23:37

От 8:00 до 14и30 съм на училище, после съм от 18:00 до 22и30 на работа, 12 клас - което означава, че имам нужда от време за учене. Работя зад компютър и освен това и в училище стоя седнала и се получава тоя “застоял живот” вече почти от година. Направо ми се реве. Не разполагам с физическата възможност да тренирам пълноценно или въобще да правя движение, а този начин на живот ме депресира. Когато мога, винаги вървя пеша, но това е едно от малкото неща, над които имам контрол. На всичкото отгоре взех и да се прегърбвам пред тоя компютър, даже го усещам.
Моля ви от цялата си душа, напредналите, кажете някакви упражнения примерно за отпускане а гръбначния стълб, врата, костите, сухожилията и от този род - тонизиращи или превантивни да не се изгърбя. Опитвам се да правя някакъв стречинг или клякания, но гледам все пак да внимавам, защото въобще нямам тренинг и да не идва стресиращо. Накараха ме преди няколко дни да правя 20 коремни преси и от 3 дена имам мускулна - смятайте за какво иде реч!
(sweat)

П.П. Предполагам, че за врата и гръбнака ще ми кажете да посетя лекар, но положението не е такова - клинично.

АЧ

04.12.10
23:48

И аз имам изгърбване на гръбначния стълб. Просто гледай, когато си на стол, гърбът да ти е прилепнал на облегалката и да седиш по изправена. И аз отскоро се опитвам така. Дано има ефект. Правя и упражнения за гръб като набирания, хоризонтални набирания. Пробвай висене на шведска стена като си момиче. За 10 мин работа :)

AZ

05.12.10
13:39

Включи някаква физическа активност-било то и 20 минути сутрин,но не веднага след ставане.Ще ти се отрази положително и на стойката,а и на настроението.
Вариант е и събота и неделя да правиш някакви упражнения,естествено,ако и тогава графикът ти не е така пълен.

05.12.10
14:35

Ето ти нещо, публикувано в моя дневник - сега е моментът да се изнесе оттам и да послужи и на още някого. Тези упражнения се правят лесно в домашни условия и ще ти помогнат в борбата с изгърбването:

казано от Limka на 09.11.10, 08:10:

Относно долния трапец:
- пробвай уол слайдс (бел.ред. wall slides) на рамка на врата - заставаш с позиция за разтягане на гръдни мускули и рамо, т.е. със свити на 90 гр лакти, подпряни на касата на вратата, и натискаш тялото леко напред. От тази позиция сваляш лактите надолу и обратно до 90 гр.
- на земята, на 4 крака, т.е. на колене и длани, колене под таза, дланите под раменете. Сгъваш едната ръка и я слагаш зад врата и започваш да повдигаш сгънатия лакът и главата нагоре. В същото време стягаш корема яко. Усукването на гръбнака е от гръдната,  а не от лумбалната област на гръбначния стълб. Иначе казано, трябва да усещаш яко смачкване между плешките
- с леко сгънати крака, навеждаш торса да е успореден на земята (все едно ще вдигаш лоста за тяга). Ръцете си висят свободно надолу. Изнасяш едната ръка настрани и нагоре, като палецът води. И тук стягаш яко корема.
- Т push ups (push-up Plus) - заставаш в положение за лицева опора, стягаш корема, прибираш раменете (съответно и плешките) максимално надолу и назад, след което ги отпускаш, все едно да ти запушат раменете ушите. Пак ги стягаш надолу и назад. Отпускаш. Внимаваш коремът да е стегнат. Няма движение в лактите или краката.
- всичките Т, Y, W и подобни най-известни предполагам ги знаеш :)
По 10 пъти (на страна, ако е двустранно), контролирано и бавно, без тежест. Лицевите опори може и повече :)

05.12.10
17:00

Не, събота и неделя съм свободна, за щастие.

инис9, да видим дали съм ги разбрала правилно упражненията:
- http://www.youtube.com/watch?v=78eUEBk3DGo
- http://prikachi.com/images/877/2729877f.jpg
- http://prikachi.com/images/878/2729878Y.jpg
- http://www.youtube.com/watch?v=ALzFr2GT-Is
?

АЧ

05.12.10
17:07

Това последното упражнение ми хареса, ще го правя всеки ден.

05.12.10
19:08

Да, така +

I/T/Y :

I/T/W/L:

и още:
http://www.youtube.com/watch?v=G10em2Ir8OY&list=PL7C876AFC614DB164&index=3&playnext=19

Можеш да използваш напр. малки бутилки от минерална вода.

Хубавото на всички тези упражнения е, че ако си постоянна, ще имат резултат. А и ще свикнеш и в ежедневието да пазиш добра стойка.

Мнението беше редактирано от Инис на 05.12.10 19:09.

05.12.10
19:13

Аа, аз си имам гирички ^.^

Значи тези упражнения развиват мускулите, които поддържат гръбначния стълб изправен?

05.12.10
19:22

Точно така.
И ти трябва да имаш едно наум - усетиш ли, че се изгърбваш, стягай трапеца и изобщо гледай винаги да поддържаш изправена стойка.
Защото упражненията помагат, но ако 23,30 часа от 24 стоиш изгърбена и очакваш резултат само от тях, няма да се получи...

АЧ

05.12.10
20:12

Извинявам се, че се намесвам и аз, но тия упражнения могат ли да се правят всеки ден или трябва да има някаква почивка ?

05.12.10
23:02

Могат да се правят всеки ден, даже е препоръчително, доколкото зная.

Буквичките (I,T,Y,W) могат да се правят във фитнеса на наклонена лежанка с леки дъмбели.
Други упражнения - foam roller, no money drill, супермен, външни лакътни ротации, кобра, фейс пул. Все полезни за стойката. Всички се изпълняват бавно.

Ето идея за кифозата - посочени са упражнения като scapular wall slides, prone cobras, face pulls, thoracic extension. Поне 3-4 пъти седмично. Много хубави упражнения и за превенция.

АЧ

05.12.10
23:49

Още от утре мисля да приложа някои упражнения. :) Дано с Елица Хийл да се пооправим :P

АЧ

06.12.10
10:30

inis9, а някакви препоръчителни серии и повторения има ли, или колкото си иска човек ? И дали могат да се изпълняват дори и два пъти на ден ? :) Сега направих 4 упражнения от тези, по 3 серии, по 10-15 повторения просто да видя дали имат ефект.  И НАИСТИНА ИМА ЕФЕКТ ! Много прибират плешките и стягат гърба. Не позволяват да се отпусна напред. Много се радвам. Напрежението е страхотно точно в тая област, където съм леко изгърбен.

Мнението беше редактирано от Ачо на 06.12.10 10:51.

06.12.10
13:52

Принципно, това са упражнения, които не могат да се правят с много кила. Тяхната функция е само да напомнят на плешките коя е правилната им позиция. Нещо като...събуждащи упражнения за мускулите, които спят, когато сме изгърбени.
Иначе казано..можеш да си правиш едно-две от тези упражнения всеки път, когато усетиш, че се изгърбваш, и така да напомняш на раменете си, че правилната им позиция е не да запушват ушите ти, а да са макс надолу.
Аз правя уол слайдс всеки път, когато ходя до 00, например...

Обикновено 1-2 упражнения в 1 серия х 10-15 бр е достатъчно.

06.12.10
15:18

Аз снощи хванах 3кг гирички да правя I/T/Y prone и само дето не ми издъхнаха раменете, много тежат тия 3 кг, бе хахах Всъщност е за срам, като гледам този мъжага от клипчето, ама...

Имам си любимо упражнение даже - wall slides, надявам се да го изпълнявам правилно, че не съм намерила още някой да ме види как ги правя. Аз толкова се опъвам нагоре, че чак си забучвам главата в стената.)))

06.12.10
15:25

Аз правя тези wall slides, не клипчето което си пуснала ти, между другото

06.12.10
15:39

Aами, по описанието, което инис9 е дала разбрах, че е това, което аз пуснах. Иначе повечето клипчета в youtube бяха с това, което ти даде:)

06.12.10
17:41

Не точно... в обяснението фигурира ‘рамка на врата”.
такива клипчета в youtube не успях да намеря, но идеята е, че заставаш в касата на вратата, разтваряш ръце, както на клипчето за wall slides, което пуснах, и поставяш сгънатите на 90 гр. в лактите ръце зад рамката на вратата. По този начин усещаш разтягане в предната част на рамото (която ужасно много се скъсява при изгърбване) и в същото време стягаш плешките, като движиш ръцете надолу-нагоре.

Ето в такава поза си, като добавяш движение нагоре-надолу от плешките

Между другото, важно за противодействане на изгърбването е, да се разтягат и гръдните мускули, както е показано на това клипче.
Така че спокойно можеш да направиш 2х30’ сек разтягане на гърди преди да започнеш да стягаш плешките

Поздрави,

АЧ

06.12.10
18:58

От тези упражнения днес като ги правих сега ме пък боли малко плешката от дясната страна. Сигурно съм ги натоварил добре и заради това. Но пък днес цял ден стоях по-изправен и ми харесва така.

BU

21.02.11
11:16

ИЛИ ,АЛТЕРНАТИВНО - здрава тяга,здраво гребане и набирания.

Disclaimer : не съм чел темата. :Д

BU

21.02.11
11:18

Сега прочетох първия пост. :) Значи,накарай гаджето като се любите да ти мине отзад,да ти хване ръцете и да ги дърпа за противотежест.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1