Мàзало!

Нека и аз споделя едно нещо, което отдавна се прави в семейството ми, а аз леко ъпгрейднах.

Име на рецептата: Мàзало!

Време за приготвяне: Около 90-120 минути, в зависимост от ловкостта, бързината и кухненския опит на готвача. :)

Необходими продукти:
1. Извара (нискомаслена) - 350гр.
2. Майонеза (35% масленост) - 400гр.
3. Яйца - (L) - 5 броя или 350гр. общо тегло.
4. Кисело мляко (2% масленост) - 400гр.
5. Макарони (пълнозърнести) - 200гр.
6. Пилешко филе - 150гр. изпечено тегло.
7. Грах (замразена) - 400гр.
8. Маслини - 100гр. с костилките
9. Кисели краставички - 300гр.
10. Чесън - 10 скилидки или 50гр. общо тегло.
11. Лимон

Начин на приготвяне:
Взима се голяма тенджера. Наистина голяма, тъй като общото тегло на приготвеното е 2900гр. В нея се слагат майонезата, киселото мляко и изварата. Объркват се хубаво, докато не се получи прилична смес, но не се престаравайте, тъй като и за напред ще се бърка.

Петте (или колкото са според размера) яйца се сваряват до твърдо състояние за около 10 минути и се настъргват чрез ренде в тенжерата. Отново всичко вътре се бърка до получаването на прилична смес.

В този момент, преди да добавите останалите продукти, можете да използвате миксер за наистина добро смесване. След този момент използването му е доста рисково за тапетите ви.

Грахта и макароните се варят около 15-20 минути, след което се добавят към общата смес и отново всичко се разбърква хубаво. За предпочитане е макароните да са възможно най-къси и малкък на големина вид.

Маслините и киселите краставички се нарязват възможно най-ситно и дребно. Киселите краставички можете и да настържете с ренде, но се губи приятното усещане от хрупането им докато се яде.

Чесънът се пресова/настъргва и се добавя в тенджерата. Отново всичко се разбърква.

Пилешкото филе се нарязва или накъсва на възможно най-малки частици, добавя се в тенджерата и всичко се разбърква. Накрая се добавят лимонов сок, сол, ако има желание и други подправки и воала!

Оставя се да изстине и се държи в хладилник поне 3 часа преди консумация. Яде се винаги студено, тъй като вкусът е в пъти по-приятен.

Хранителен състав за цялата смес:
Въглехидрати - 250,6 грама.
Фибри - 40,5 грама.
Протеин - 213,3 грама.
Мазнини - 211 грама.
Наситени мазнини - 15,5 грама.
Холестерол - 1689 мг.
Калории - 3760.

Калций - 1185 мг.
Желязо - 19 мг.
Фосфор - 2314 мг.
Калий - 3179 мг.
Натрий - 5729 мг.

Хранителен състав за 100 грама:
Въглехидрати - 8,6 грама.
Фибри - 1,4 грама.
Протеин - 7,4 грама.
Мазнини - 7,3 грама.
Наситени мазнини - 0,5 грама.
Холестерол - 58,2 мг.
Калории - 129,6.

Калций - 40,9 мг.
Желязо - 0,7 мг.
Фосфор - 79,8 мг.
Калий - 109,6 мг.
Натрий - 197,6 мг.

Личен коментар за рецептата: Според мен, полученото е добре балансиран продукт, съдържащ няколко вида протеин, включително и голямо голичество казеин. Това го прави изключително подходящ за консумация преди лягане, като фибрите и мазнините допълнително ще забавят скоростта на усвояване.

Мисля, че рецептата е напълно подходяща за хора, които тренират вечер и имат възможност само за 1 хранене преди да заспят, като оптималният вариант е веднага след тренировката да са приели суроватъчен протеин или BCAA и прибирайки се у дома да консумират мàзалото. Аз лично го консумирам върху филии хляб, като се получават страхотни сандвичи.

Цената на всички продукти на мен ми излезе 12лв., а получената смес съдържа 29 порции х 100гр.

Прикачвам две снимки, за да добиете обща представа. Bon Apeti!

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 29.10.11 22:37.

След снимките те мразя......прияде ми се :D

MF

29.10.11
22:58

Зарибена съм. Изглежда наистина яко! Нещо като авторска руска салата. :)

29.10.11
23:13

Еййй Тихомире,
сега обяснявах на баба ми, че не ми трябва мъж, ама сега като видях тази рецепта, мъжа вече можеше да я приготвя...:P

Така и така количеството е голямо. Направи ни на някоя форумна среща :)
Една тенджерка под мишница, или две - за баланс.
Изглежда готино и със сигурност е вкусно !
Браво и за отделеното време в сметки:)

Хе-Хе! Радвам се, че има заинтригувани. :)

Рецептата търпи промени, тъй че се чувствайте свободни да добавяте или изваждате продукти. Примерно вместо грах може да се сложи царевица.
За любителите на мазнинното хранене може да се намали изварата и да се добави сирене, да се вземе по-мазна майонеза. Масълце... и т.н.

Успех в готвенето, пък някой ден ако се видим може да ви посготвя. Вкусът е гарантиран! :P

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.10.11 10:15.

MF

30.10.11
19:55

Което ме води на мисълта... кога ще си намерим повод да се срещнем повече хора? :)

30.10.11
20:10

Мисля , че ще е добра идея да се прави нещо като събиране на бб тийма редовно.Да речем през 3-4 месеца в различни градове ?(май се беше коментирала такава идея..ако не - пуснете една тема и да видим к’во ще стане ^^)
Рецептата е много добра , евала ! ^^

30.10.11
20:24

казано от Rasengan94 на 30.10.11, 20:10:

Мисля , че ще е добра идея да се прави нещо като събиране на бб тийма редовно.Да речем през 3-4 месеца в различни градове ?(май се беше коментирала такава идея..ако не - пуснете една тема и да видим к’во ще стане ^^)
Рецептата е много добра , евала ! ^^

Добра идея- но за съжаление неосъществима... Повечето хора от форума работят и нямат как на секи 3-4 месеца да се люшкат по България... същото важи и за другата част- пубертети, като мене, които нямат години и не живеят в София- съответно немогат да дойдат ....
По темата:- Добра е рецептата, лично аз си я правя само с макарони, пилешко филе, майонеза ,яйца и зеленчуци ;)

30.10.11
22:28

Модерация: Мнение без връзка с темата.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.10.11 07:28.

31.10.11
20:48

И аз правя тази рецепта, само че вместо майонеза и извара, слагам заквасена сметана. Много добре се получава с кус-кус.
Другото подобно, което правя е трицветни макарони, пилешко филе, сметана, царевица и някакви зелени листенца (маруля например).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1