07.11.11
13:57
Причината да пусна тази тема е наскоро обсъжданите резултати от приема на Трибулус и резултатите от последвалите изследвания, които Камен Илиев сподели с нас.
Та по темата: Обмислям цикъл със Трибулус, D-aspartic acid, креатин монохидрат както и съпътстващи продукти като витамини, омега3, протеин.
Целта на цялото занятие разбира се е повишаването на тестостерона по естествен път, но за съжаление това води до неизменно повишаване на естрогена, което не само не е желателно, но води и до редица негативи (дори има сведения, че Д-аспартата в единични случаи може да доведе до гинекомастия).
Първоначалния замисъл включваше SERM като средство за борба с естрогена, но вметката на Камен, че е възможно да се ползва ароматазен инхибитор(AI) за целта, определено ме накара да се замисля и да стигна до извода, че това е по-добрия вариант, по-добър защото механизма който използва SERM е да заема мястото на естрогена в рецепторите като по този начин го възпрепятства да свърши това което се опитваме да избегнем, докато AI блокира ензима ароматаза, с което възпрепятства превръщането на тестостерона в естрадиол, което опредено ще доведе до по-високи нива на тестостерон.
До тук добре, сега остава да се намери подходящия AI, което се оказва съвсем не толкова лесна задача, има няколко доста добри ароматазни инхибитора, но първо са лекарствени средства, второ никак не са безопасни и трето цената им е изключително висока, следващия вариант са стероидните AI, които се намират на пазара, 6-OXO който доказано увеличава тестостерона, но последните изследвания показват, че по отношението на естрогена не се справя особено добре та дори клонящо към никак, ATD е следващия заподозрян, но предвид способността му да “убива” тотално либидото и другите странични ефекти също бива изключен от списъка.
Опитах се да намеря натурален AI и се насочих към различните флавоноиди, но и там нещата се оказаха изключително противоречиви, Chrysin (5,7-Dihydroxyflavone) съставка на немалко продукти, чиято цел е повишаване на тестостерона, като той е включен именно като AI в състава на тези продукти, да, ама не, попаднах на изследване за последния, в което участват две групи плъхове, едната е контролна а другата е на Chrysin, след края на изследването се установява, че Chrysin не само няма отношение в борбата с естрогена, но и опитните плъхове били по-пълни причината за което в последствие се оказва, че Chrysin-а блокира ензим отговорен за преобразуването на Т3 в Т4. Доста противоречива е информацията и за останалите флавоноиди.
Тук е мястото да си задам въпроса, има ли подходящ AI, който доказано работи и същевременно е достъпен и ценово ефективен.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 07.11.11 13:58.
Доста интересна тема, за жалост ограничена само до няколко потребители от форума, но какво да се прави такова ни е нивото. Лично аз съм се интересувал единствено от “Natural Aromatase Inhibitors”, т.е. флавоноидите за които спомена. Можеш да погледнеш и Xeno-Estrogen Control Complex-а на Anadraulic State GT (3beta-hydroxyurs-12-en-28-oic acid/Ursolic Acid, Ellagic Acid). Изобщо самият продукт е доста добър според мен(поне на хартия, защото не съм го пил).
07.11.11
15:36
Значи, аз четох доста по въпроса защото имам проблем с ароматизацията на собствения тестостерон, и си поръчах Reversitol v2
другия ми вариянт беше Extreme PCT..прочетох доста мнения по форуми, след няколко дни пристига, ще взимам и трибулус с мака през това време и ще опиша ефекта.
казано от slavko на 07.11.11, 15:41:
Мислиш ли, че ще имаш такива проблеми с естрогена от трибулус и мака...
Не ме е страх от проблеми, ароматазния инхибитор може да доведе до повишаване на тестостерона в пъти. Пък и основния играч не е трибулуса а именно комбинацията от AI + D-aspartic acid. Иначе много продукти са добри на хартия.
ПП Сега се усетих, че въпросът ти не е адресиран до мен. Днес главата ми пуши отвсякъде и чета през ред.
Мнението беше редактирано от Valdis на 07.11.11 16:16.
07.11.11
16:31
Valdis, ЦИНК-ът е много добър ароматазен инхибитор. Също така този минерал е важен за андрогенните рецептори на клетките.
Добре е да добавиш:
Витамин Д - намалява лошите ефекти от намаления естроген.
Витамин А - Ползват го като антиестроген, но ползата му идва от това, че помага на черния дроб да метаболизира излишния естроген.
Мнението беше редактирано от gynecomastia-bg на 01.04.14 16:47.
LG Sciences Formadrol Extreme
Anti-Aromatase Complex 27mg
3-Beta-Hydroxy-Urs-12-En-28-Oic Acid
2-Phenyl-Di-Benzyl-Benzopyran-4-One
SERM Complex 520mg
Sodium Caprylate
Ellagic Acid (Highly Standardized)
Ginger (Highly Standardized)
Quercetin
Luteolin
Piperine
07.11.11
16:50
Мислиш ли, че ще имаш такива проблеми с естрогена от трибулус и мака...
Имам нещо като пубертетна гинекомастия, която нарасна доста преди 2-3 години, когато бях затлъстял, и сега като свалям, мазното по гърдите си остава. В този ред на мисли, искам да изчерпам възможностите относно суплементационните варианти.
Пробвах с тамоксифен и трибулус 1 месец, намаля малко, сега като ги спрях пак тръгнаха да се отпускат зърната.
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 07.11.11 16:53.
казано от antov12 на 07.11.11, 16:43:
LG Sciences Formadrol Extreme
Anti-Aromatase Complex 27mg
3-Beta-Hydroxy-Urs-12-En-28-Oic Acid
2-Phenyl-Di-Benzyl-Benzopyran-4-OneSERM Complex 520mg
Sodium Caprylate
Ellagic Acid (Highly Standardized)
Ginger (Highly Standardized)
Quercetin
Luteolin
Piperine
Това е един от вариантите, които съм разглеждал.
3-Beta-Hydroxy-Urs-12-En-28-Oic Acid - Ursolic acid, не съм запознат с това вещество, но самия Патрик Арнолд изкара продукт с тази съставка съвсем наскоро.
2-Phenyl-Di-Benzyl-Benzopyran-4-One = 7,8-benzoflavone - Спорен ефект грешка, много ефективен, но при орален прием показва слаба бионаличност, т.е. необходими са високи дози, ама ще пручвам допълнително точно какви, лошото е че при proprietary blend не можеш да разчиташ на точно дозиране.
SERM комплексът не ме интересува засега.
Продуктът на Driven Sports Triazole има доста гръмки обещания и също е в списъка на продукти, които ще проучвам.
Мнението беше редактирано от Valdis на 07.11.11 17:08.
Валдис, дръж ни в течение, моля те!
Тоя Нолвадекс някак си май не трябва да го обсъждаме тук...иначе се сещам за още 2 подобни препарата, които помагат...
07.11.11
17:24
7-methoxyflavone е активната съставка в някои продукти, вкл. Reversitol v2… тези които си посочил, 1вото го дават токсично, второто канцерогенно в някои сайтове...според мен не си струват риска ;)
Тоя Нолвадекс някак си май не трябва да го обсъждаме тук...иначе се сещам за още 2 подобни препарата, които помагат...
Аз просто споделих опита си :)
Мнението беше редактирано от Joe Musashi на 07.11.11 17:25.
не виждам защо “тамоксифен” да е тема табу
чел съм в няколко руски форума, че комбинацията от тамоксифен и кломифен цитрат могат да намалят ароматизацията почти до 0 ... беше преди години, но утре ще се поразтърся ... ако те интересува информацията
07.11.11
21:34
Тамоксифена не намалява самото превръщане на тестостерон в естроген, а заема мястото на естрогена в рецепторите на клетките, а авторът на темата предполагам търси нещо което да пречи на тестостерона му да става на естроген.
07.11.11
23:03
казано от Valdis на 07.11.11, 13:57:
Тук е мястото да си задам въпроса, има ли подходящ AI, който доказано работи и същевременно е достъпен и ценово ефективен.
Повечето от тази група препарати се използват в медицината най-често при рак на гърдата при жени и няма как да съчетаят и “достъпен и ценово ефективен”. “Фемара”-та (Letrozole) беше спрягана за ефективна, но е бая скъпа.
Може да погледнеш:
http://en.wikipedia.org/wiki/Letrozole и http://en.wikipedia.org/wiki/Anastrozole
Славко, Франко, препаратите които предлагате са типичен SERM и не вършат работа.
Знам ги, три препарата са и трите са много ефективни и много скъпи. Именно тях съм споменал в началото.
08.11.11
00:59
Мислил ли си за препарати съдържащи Анастразол (Аnastrazole) от рода на Аримедекс, Озолан, Дисполан и т.н. ? Пак имат странични ефекти върху либидото и в някои случаи върху костната плътност, но поне са достъпни. Освен тях - Аромазин?
Има разни нови AI за които само съм чел - като MPV-2213ad (Finrozole) , но те май изобщо не са достъпни.
Да, проучвал съм ги и цената на всичките е много висока, но основната причина да ги избягвам е това, че не желая да прибягвам до подобен род медикаменти, затова търся натурален AI. Посочените препарати и особенно Letrozole могат да спрат ароматизацията на 100%, нещо което едва ли някой би искал да му се случи, засега съм се насочил към флавоноидите като компромисен вариант. В крайна сметка целта ми е да постигна желаното без да правя компромиси със здравето си, защото ако търсим тестостерон на всяка цена всички знаем, че има доста по-лесни начини.
не мисля, че има достатъчно (ако има изобщо и то достоверни и независими) клинични тестове на натурални ароматазни инхибитори. не съм търсил, но си мисля, че ще има малко достоверни ревюта на потребители (направени със всичките му изследвания на хормоните “преди”, “по време” и “след”) .... а и не трябва да се забравя, че има и индивидуална толерантност - т.е. на един може да действа, на друг - не.
единствения вариант (май) в този случай е да се имат под ръка няколко продукта и редовно да се правят хормонални изследвания - ако нещо не върши работа, да се заменя с друго ... но си е цифра
Не вярвам да ароматизираш дотолкова от това стакче,но ако случайно си лесно предразположен и нещо тръгнее нагоре а-декса е спасението,добавките са риск печели риск губи а това е един от случаите в ,които не искаш да губиш.Изследвай си Е2 преди и по-време на стака ти.
п.с. избрал си добър вариант като включваш д аспартик.
казано от Тони1 на 08.11.11, 11:50:
Не вярвам да ароматизираш дотолкова от това стакче,но ако случайно си лесно предразположен и нещо тръгнее нагоре а-декса е спасението,добавките са риск печели риск губи а това е един от случаите в ,които не искаш да губиш.Изследвай си Е2 преди и по-време на стака ти.
п.с. избрал си добър вариант като включваш д аспартик.
Ако прочетеш малко по внимателно ще разбереш, че не искам да ползвам AI като протектор и стандартна PCT, а с малко по-различна цел.. Франко, логовете не са достоверна информация за подобни суплементи, по скоро човек трябва да се заровии да чете, има достатъчно изследвания, но за съжаление времето точно в момента ми е доста ограничено, но пък и аз не бързам за никъде. В краен случай ще ползвам ATD и най много да оставя на сухо жената за един месец :D Въпреки, че съм ползвал Novedex като тест бустър в миналото и не съм забелязал подобен ефект, доста хора се оплакват от тотален спад по отношение на либидото.
казано от Valdis на 07.11.11, 13:57:
Целта на цялото занятие разбира се е повишаването на тестостерона по естествен път, но за съжаление това води до неизменно повишаване на естрогена, което не само не е желателно, но води и до редица негативи (дори има сведения, че Д-аспартата в единични случаи може да доведе до гинекомастия).
Отговорих ти в следствие на горе написаното,ароматизация не се туширва с добавки.От тук нататък ти си знаеш.
Мнението беше редактирано от Тони1 на 08.11.11 16:41.
Тони, пак ти казвам не става въпрос за туширане, прочети по-добре и вероятно ще разбереш за какво иде реч. Ако толкова се притеснявах от излишния естроген просто щях да ползвам selective estrogen receptor modulator и щях да си реша проблема много лесно без да си създавам излишни главоболия. Знам, че си активен във форуми със различни идеали от ББ-тийм, но ще е хубаво да направиш разлика между SERM, AI, и SARM (selective androgen receptor modulators), като последното съм сигурен, че ще предизвека интересът ти, а и последно време излезе доста итересна информация по въпроса.
А моята цел всъщност е, да запазя колкото е възможно повече тестостерон като се предотврати неговата ароматизация чрез блокиране на ензима ароматаза, а не да се боря с последствията от това.
Поздрави!
Интересно, за съжаление добрите отзиви за LG sciences се срещат единствено в собствените им реклами.
Валдис, ползвал съм новедекс хт и при недобре подбрана доза, го има тоя ефект със загуба на либидото (личен опит ми е) - това беше при 2/ден. при 1 - никакви проблеми.
а за жената ... цял месец на сухо ... дърпаш котето за опашката ;) :))))))
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance_bodybuilding_supplements/naturally_occurring_aromatase_inhibitors
08.11.11
22:46
Здравословна доза песимизъм :) и на мен винаги ми се е струвало, че разните фито-продукти са доста преувеличавани като ефект.
Добра статия, хареса ми мнението на автора за кризина.
Може би има известен потенциал в калциевия D-глюкарат и Индол-3 Карбинола...
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 08.11.11 22:51.
Още едно доказателство, колко откровено лъже тази индустрия. Ще потърся изследването за кризина, което бях споменал по-горе. Истината е, че добрите ароматазни инхибитори в своята същност обикновено са ефективни в борбата с рака на гърдата при жените, който е пряко следствие от естрогена (поне в повечето случаи) и съответно се класифицират като лекарствени средства. Незнам със сигурност кое обуславя безбожната им цена, но имам съмнения, че не се касае толкова за скъп производствен процес, колкото за спекулация със здравето или по скоро със живота на пациентките с диагноза рак на гърдата. Да извършваш подобно лечение е изключително скъпо, но поставен пред въпроса живот или пари, кой би избрал парите? Индиректно подразбрах, че се касае за невероятни суми за патентни права, за да може дадена фармацефтична компания да произвежда някой от препаратите, които обсъждахме.
Така, последния заподозрян е Formestane, тези дни ще се поразровя сериозно по въпроса и ако поради някаква причина се откажа от него като последен вариант остава ATD в ниска дозировка от порядъка на 25мг., доза която се оказва що годе ефективна и с незначителни странични ефекти. Колкото до Форместана, съм се спрял на трансдермален вариант поради ниската бионаличност при орален прием.
15.11.11
10:50
Аримедекса е класика в жанра и е много добър медикамент .Друг е въпроса че от стака който си описал нямам как да получиш проблем:)
Ей го и тоз! А да видя някъде да съм се опасявал от проблем? Или просто влезе да си начешеш крастата като даваш мнение чел-недочел?
15.11.11
11:07
“целта на цялото занятие разбира се е повишаването на тестостерона по естествен път, но за съжаление това води до неизменно повишаване на естрогена, което не само не е желателно, но води и до редица негативи (дори има сведения, че Д-аспартата в единични случаи може да доведе до гинекомастия).”
аз ли не мога да чета, ти ли не можеш да се изразяваш?:))))
И къде в частност видя моите опасения? А и по-долу, няколко пъти е коментирано, че AI е с друга цел, иначе просто щях да си взимам тамоксифена и подобен проблем би бил решен по възможно най-простия начин. Дано поне си начеса сърбежа.
15.11.11
15:49
Valdis, не знам дали прочете мнението ми, но Реверситола е точно това което търсиш, защото и аз последните два месеца търся такава субстанция, поради същите причини каквито и ти, ...активната съставка блокира ензима ароматаза, а не рецепторите на естрогена, и мисля да го взимам с трибулус и ДХЕА следващия месец.
15.11.11
16:05
казано от Infernaloverkill на 15.11.11, 15:49:
Valdis, не знам дали прочете мнението ми, но Реверситола е точно това което търсиш, защото и аз последните два месеца търся такава субстанция, поради същите причини каквито и ти, ...активната съставка блокира ензима ароматаза, а не рецепторите на естрогена, и мисля да го взимам с трибулус и ДХЕА следващия месец.
Обаче в момента, в БГ не се предлага ;)
казано от Мак Сим на 15.11.11, 16:05:
Обаче в момента, в БГ не се предлага ;)
Това е най-малкия проблем, 98% от добавките, които използвам ги поръчвам от чужбинско, по-големия проблем е че въпросната дбавка, като повечето други от този тип и използва същите съставки, които се оказва, че не са особено ефективни. Форместана засега остава като вариант.
Имай предвид, че на книга Реверситол v2 съдържа и SERM комплекс, не само ароматазен блокер.
20.11.11
19:11
Както много тук се изразиха, не би имал проблем с естрогена при такъв натурален стак. Както ти обаче казваш целта ти не е да избегнеш гинекомастия, а да блокираш превръщането на тестостерона в естроген и така да имаш повече от него. За това търсиш инхибитор на ензима ароматаза. До тук само пказвам това, кото съм разбрал от постовете ти до момента. Ако нещо не съм разбрал, ме коригирай.
Само ще дам моето мнение: Ароматазните инхибитори се вземат най-общо от културисти към края и след края на цикъл, когато предстои да бъде нарушено съотношението Т/Е в тялото. По време на цикъла количествата Т са изкуствено завишени, като част от него се превръща в естроген, за да се възстанови баланса в съотношението, но на по-високо ниво. Това става с повишаване активността на ензима, неговата концентрация в тялото и др. Като спрат цикъла, ензима си продължава да превръща Т в Е. Тук идват и ароматазните инхибитори, които може да се вземат и по време на цикъла в определени дози. Те целят да спрат това по-нататъшно превръщане на Т в Е, който бидейки вече намалял в кръвта едно евентуално превръщане на малкото Т в Е би намалило още повече нивата му в тялото с всички ефекти като загуба на либидо, мускулна маса и др. Тук според мен е по-добре да се комбинират SERM и АИ, едните намаляващи превръщането, а другите просто заемайки мястото на ОПРЕДЕЛЕНО количество естрогени в рецепторните им локуси. До тук предполагам повечето са съгласни с мен.
По-нататък при описания стак както сам знаеш няма да имаш проблем с прекалено повишен тестостерон и прекалена продукция на естроген, за да искаш да го инхибираш радикално - с АИ. Искам да кажа, че определено количество естроген е нужно в тялото за поддържане на неговите функции, за поддържане на минералната плътност на костите, в черния дроб за регулиране обмяната на добрия и лошия холестерол, дори ако щеш и за покачване на мускулната маса и силата. Има изследвания, които доказват, че е нужно и известно количество естроген за постигане на по-горните ефекти. И ако се замислиш с извинение към модераторите - тези анаболни стероиди, които ароматизират до известна степен, са по-добри за качване на маса и сила от тези, които не ароматизират. Помисли Анадрол 50 и Примоболан. Кое е по-анаболно? (това го казвам малко в разрез с правилата на форума, но с цел да дам по-пълна информация по въпроса на момчето).
Сигурен съм че си наясно с негативната обратна връзка по оста хипоталамус-хипофиза-тестиси. Вземайки стака, част от него ще действа като повишава нивото на ЛХ, който ще действа на тестисите и те ще произвеждат Т, който заедно с евентуално образувалия се естроген, циркулирайки в кръвта, ще се захващат за рецептори за стероидни хормони в хипоталамуса, давайки по този начин сигнали за намаляване продукцията на Релизинг гонадотропин, който пък казва на хипофизата да произвежда ЛХ. Резултата е намаляване продукцията на ЛХ и Т. АИ, пречейки на преобразуването на Т в Е няма да повляят на общото количество строидни хормони в кръвниия ток, защото ти ще имаш повече Т отколкото Е, но като цяло количеството на стероидни хормони е едно и обратната връзка ще бъде отново в сила, намаляваща продукцията на Т, на която ти ще противодействаш със стака, само че тук губиш естрогена и неговите плюсове както казах по-горе. SERM имат същия ефект, но някои от тях са селективни и блокират рецепторите в хипоталамуса, казвайки му, че няма достатъчно стероидни хормони, на което той отгоаваря с повече ЛХ, докато в същото време, не блокират рецепторите за естроген в костите. Така ти пак ще имаш повече Т, нищо, че ще имаш и естроген, който обаче плува втялото неактивен в определени тъкани.
Като заключение и двете възможности са с един ефект - повишаване на тестостерона, макар и с малки разлики. Така че тук достъпността и цената биха играли решаваща роля.
Камене, с хиляда думи каза нещо, което можеше да се каже със сто, и в крайна сметка нищо което да е кой знае колко полезно по въпроса. От обсъжданите препарати само един има способноста да блокира ароматаза напълно и това е Letrozole, но както споменах не желая да ползвам подобни медикаменти, така че рисковете и негативите от пълната липса на естроген не седят на дневен ред. Целта ми е редуциране на ензима в рамките на 60-80%, което е напълно достатъчно за целта, която гоня. За скептиците, ще дам няколко факта за самостоятелно използване на ATD, при определени дозировки има сведения, че повишава нивата на свободния естествен тестостерон до около 400% в рамките на две-три седмици, количество което се равнява на инжекциона доза от 400-600мг. тестостерон енантат седмично (нямам точна идея, но предполагам, че това е една прилична доза) От тук на сетне апелирам в темата да не се споменават забранени и лекарствени вещества и ако е проблем нещо, което съм споменал ще направя нужните корекции на поста си. От прочетеното до тук за форместана той остава като фаворит засега, за съжаление времето ми напоследък е много ограничено и нямам много време за четене, а до 4-5 дни съм решил да правя поръчката и да започвам цикъла. Има известен резон със включването на SERM, но ще се въздържа защото пак стигаме до медикаменти, които не желая да използвам. Засега цикъла е планиран за период от 45дни, като целта е основно повишаване на силата и опит за 200 от лежанка при макс в момента около 170-180кг (тренирам сам и отдавна не съм правил опит за макс, килограмите са приблизителни на база калкулатори за one rep max.)
На какъв окончателен вариант си се спрял като:
а). продукти;
б). дозировки / начин на приемане (по колко мг, колко пъти на ден)?