08.02.13
23:19
Варен ориз със зеленчуци, гъби и няколко вида месо, пък може и яйца.
Време за приготвяне: 40-60 минути
Необходими продукти:
1 ч.ч. бланширан бял ориз
½ ч.ч. грах (замразен, бурканиран или предварително сварен до полуготовност)
½ ч.ч. царевица (замразена, бурканирана или предварително сварена до полуготовност)
2 средно големи моркова
200 гр. гъби печурки
1 ч.л. краве масло
Едно от трите: ¼ ч.л. сол, къри или подправка от зеленчуци за ястия и супи на “Пикантина”
Слънчогледово олио (ако изберете този вариант за приготвяне на месото)
За вариант с яйца:
3 яйца
Ако искате да добавите месо:
100 - 200 гр. пилешко филе
100 - 200 гр. свинско месо за готвене
Начин на приготвяне:
Ориза
Завираме 3-4 ч.ч. вода в неръждаема тенджъра, изсипваме ориза и веднага намаляме котлона на половина или на минимална степен ако е много мощен. Разбъркваме постоянно и внимаваме да не залепне. По желание може да се добави подправка при самото варене. След 20-тина минути ориза е готов. Веднага след свалянето му от котлона оцеждаме водата. Ако има гевгир ориза се изсипва в него. След това измиваме ориза под студена вода докато го разбъркваме. Ако сме използвали гевгир измиваме съда в който е бил ориза и връщаме ориза там. По желание може да добавим подправката тук.
Зеленчуците и гъбите
Гъбите се измиват добре и се нарязват. В неръждаема тенджера слагаме 1 ч.л. краве масло и поставяме на котлона при умерен оган или мощност. Изсипваме гъбите и и бъркаме. Когато гъбите променят цвета си от всички страни добавяме граха, царевицата и нарязаните на ситно моркови и захлупваме. Разбъркваме постоянно. Ако е необходимо добавяме 2-3 с.л. вода. След 10-тина минути зеленчуците и гъбите са готови. Смесваме зеленчуците и гъбите с ориза.
! До тук рецептата е за хората които предпочитат вегетарианската кухня.
Месото
Нарязваме на ленти свинското месо и пилешкото филе. Запържваме ги в тиган. Запържването може да стане във слънчогледово олио, в марината ако сме мариновали предварително месото или във вода и собствен сос.
Ако запържваме в слънчогледово олио: докато месото не придобие златиста коричка.
Ако запържваме в марината: докато се изпари маринатата и месото придобие златиста коричка.
Ако запържваме във вода: докато водата не се изпари и месото не започне да се запече еднакво от всяка страна.
При пържене в маринатата и водата оставяме соса и смесваме с ориза, зеленчуците и гъбите.
При пърженето в слънчогледовото олио оцеждаме месото след изваждане от тигана и тогава смесваме с ориза, зеленчуците и гъбите.
За варианта с яйца
Запържваме яйцата на тиган като ги разливаме напълно по тигана включително и жълтъка. Ако е в тефлонов тиган може и без мазнина. След като са готови ги нарязваме на ленти с шпатолата или с нож и добавяме към ориза, зеленчуците и гъбите (и месото ако сте избрали този вариант)
Личен коментар за рецептата:
Рецептата изглежда голяма играчка на пръв поглед но ако имате рутина и правилна подредба на действията не е. Ако използвате замразени зеленчуци, не ги размразявайте предварително.
Зеленчуците могат да се задушат и само във вода а месото да се изпече на фурна, в микровълнова печка или на скара. Това е вариант за хората които не искат допълнителни мазнини в ястието.
Лично аз предпочитам храната ми да е овкусена предимно от съставките в нея и добавям много малко количество подправки и понякога овкусявам със соев сос. Рядко използвам сол, само в случаите че присъства във състава на някоя подправка. Понякога мариновам месото във соев сос, лимон и бяло вино и го готвя директно с маринатата.
Количеството стига за от 2-4 храненета, зависи от човека :)
Итадаки мас :)
Темата беше редактирана от Иван К на 08.02.13 23:23.
16.03.16
20:15
#1
ще я изпробвам утре , звучи доста вкусно :P