Варен ориз със зеленчуци, гъби и няколко вида месо, пък може и яйца.

08.02.13
23:19

Варен ориз със зеленчуци, гъби и няколко вида месо, пък може и яйца.

Време за приготвяне: 40-60 минути

Необходими продукти:
1 ч.ч. бланширан бял ориз
½  ч.ч. грах (замразен, бурканиран или предварително сварен до полуготовност)
½  ч.ч. царевица (замразена, бурканирана или предварително сварена до полуготовност)
2 средно големи моркова
200 гр. гъби печурки
1 ч.л. краве масло
Едно от трите: ¼ ч.л. сол, къри или подправка от зеленчуци за ястия и супи на “Пикантина”
Слънчогледово олио (ако изберете този вариант за приготвяне на месото)

За вариант с яйца:
3 яйца

Ако искате да добавите месо:
100 - 200 гр. пилешко филе
100 - 200 гр. свинско месо за готвене

Начин на приготвяне:

Ориза
Завираме 3-4 ч.ч.  вода в неръждаема тенджъра, изсипваме ориза и веднага намаляме котлона на половина или на минимална степен ако е много мощен. Разбъркваме постоянно и внимаваме да не залепне. По желание може да се добави подправка при самото варене. След 20-тина минути ориза е готов. Веднага след свалянето му от котлона оцеждаме водата. Ако има гевгир ориза се изсипва в него. След това измиваме ориза под студена вода докато го разбъркваме. Ако сме използвали гевгир измиваме съда в който е бил ориза и връщаме ориза там. По желание може да добавим подправката тук.


Зеленчуците и гъбите
Гъбите се измиват добре и се нарязват. В неръждаема тенджера слагаме 1 ч.л. краве масло и поставяме на котлона при умерен оган или мощност. Изсипваме гъбите и и бъркаме. Когато гъбите променят цвета си от всички страни добавяме граха, царевицата и нарязаните на ситно моркови и захлупваме. Разбъркваме постоянно. Ако е необходимо добавяме 2-3 с.л. вода. След 10-тина минути зеленчуците и гъбите са готови. Смесваме зеленчуците и гъбите с ориза.

! До тук рецептата е за хората които предпочитат вегетарианската кухня.
Месото

Нарязваме на ленти свинското месо и пилешкото филе. Запържваме ги в тиган. Запържването може да стане във слънчогледово олио, в марината ако сме мариновали предварително месото или във вода и собствен сос.
Ако запържваме в слънчогледово олио: докато месото не придобие златиста коричка.
Ако запържваме в марината: докато се изпари маринатата и месото придобие златиста коричка.
Ако запържваме във вода: докато водата не се изпари  и месото не започне да се запече еднакво от всяка страна.

При пържене в маринатата и водата оставяме соса и смесваме с ориза, зеленчуците и гъбите.

При пърженето в слънчогледовото олио оцеждаме месото след изваждане от тигана и тогава смесваме с ориза, зеленчуците и гъбите.

За варианта с яйца

Запържваме яйцата на тиган като ги разливаме напълно по тигана включително и жълтъка. Ако е в тефлонов тиган може и без мазнина. След като са готови ги нарязваме на ленти с шпатолата или с нож и добавяме към ориза, зеленчуците и гъбите (и месото ако сте избрали този вариант)

Личен коментар за рецептата:
Рецептата изглежда голяма играчка на пръв поглед но ако имате рутина и правилна подредба на действията не е. Ако използвате замразени зеленчуци, не ги размразявайте предварително.
Зеленчуците могат да се задушат и само във вода а месото да се изпече на фурна, в микровълнова печка или на скара. Това е вариант за хората които не искат допълнителни мазнини в ястието.
Лично аз предпочитам храната ми да е овкусена предимно от съставките в нея и добавям много малко количество подправки и понякога овкусявам със соев сос. Рядко използвам сол, само в случаите че присъства във състава на някоя подправка. Понякога мариновам месото във соев сос, лимон и бяло вино и го готвя директно с маринатата.
Количеството стига за от 2-4 храненета, зависи от човека :)
Итадаки мас :)

Темата беше редактирана от Иван К на 08.02.13 23:23.

ще я изпробвам утре , звучи доста вкусно :P

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1