02.06.16
20:43
моного хора не ядат тази суперхрана поради точно тая причина. а то просто е грешка при готвене.
мен ме боли корема ако ям, надувам се и подобни коментари неща. не ти ли харесва не чети но не ми пречи да пиша!
не трябва да си гладен :) така се избързва , боба се пресича, цепва се и остава твърд колкото и да го вариш. и така не може да се обработи добре в червата и предизвиква газове.
пропорцията боб/вода е все тая, ако се наложи се долива студена вода. дали да се накисва или не е все тая, може би малко по бързо се сварява.
в гърне, тенджера, под налягане е все тая. дали ще сменяш води е все тая.
какъв вид боб и майстора само имат значение. просто ще се свари по бързо/бавно.
тайната на боба е да се вари на СЛАБ ОГЪН, продължително време докато стане готов.
трябва само ДА КЪКРИ , а не да се вари.
слаб огън значи слаб огън, а не първо ще го пусна на сулно да загрее и после ще намаля. еми той вече се е пресякал.
лично аз готвя боб така:
в тенджера под налягане, понеже става по бързо и не се налага доливане на вода.
котлона се включва на 1 или 2 примерно, зависи от котлона. взема се тенджерата, сипва се половин килограм измит боб и вода. колко ? все тая :) 2,3 литра примерно. слага се една суха чушка, люта или не и лук. нагласям си телефона да се обади след 2,5 часа и боба е готов.
отваря се , добавя се сол. може и джоджен. това е.
аз правя и класическа запръжка, без лук понеже вече има. загрявам масло, запържвам лъжица брашно(и повече ако водата е много) до златисто и готина миризма, добавям лъжица шарена сол, бъркам 5 секунди и сипвам от боба че да не загори. после всичко се сипва при боба и се вари още 10 минути.
това е.
пък ако малко преди да е готов се добавят малко зърнени. примерно боб с ориз или боб с просо. става супер супер храна.
при мен не се поличи ! еми пробвай пак, намали котлона, първия път никога не става :)
02.06.16
21:22
Алкин,пробвал ли си вместо запръжка с брашно-да извадиш, пресоваш малка част от боба и да го върнеш обратно-пак става.Инак бобеца е хубаво ястие.Имаше един лаф:Я кажи на дядо поп-има ли в гърнето боб :D
За боб без газове:
Измивам го добре, сипвам го в тенджера със вода 2 пръста над боба и 1 ч.л. сода, кипва за 5мин, изливам водата и пак го измивам. След това си го готвя в тенджера под налягане ;)
03.06.16
12:38
Е, какъв е кефа тогава от боба :D