15.01.17
22:56
с цел подържане на килограми
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.01.17 10:44.
Всичко е важно, но най-важно е да не прекаляваш със захар и захарни изделия.
16.01.17
10:40
Простичък, но много добър въпрос!
Аз мисля, че може да се сложи трета страна на въпроса Калории- Макронутриенти и това е Бионеобходимост.
Какво имам предвид: живите същества не са като машини, които за да работят на “х” температура трябва да им се сложи “у” гориво.
Давам примера, защото един приятел свали и поддържаше килограми, като си мислеше, че високо- мазнинната диета му е решила прболема окончателно. Да- възможно е да караш само на заквасена сметана и бадеми, но трябва да се прави в някакви разумни срокове. Имаш биологични потребности и когато си мислиш, че всичко е наред, само защото си заковал желаните килограми, всъщност тялото работи на режим “извънредно положение”. Храната трябва да се разглежда освен като макронутриенти и калоричност, а и като богата/ бедна на вода, соли и витамини. Примерно луканката е богата на протеин и ти идва точно в сметката като калории и протеин, ама е солена - следователно имаш завишени потребности от вода. В луканката няма и витамини- следоватлено повече плодове. Те пък ти объркват сметката с въглехидратите.
Затова смятам, че диетата трябва да е гъвкава, разнообразна и според потребностите, дори ако за целта е необходимо да се надвишат/ намалят изчислените предварително калории или Б-М-В.