Кое е по-важното в съставянето на хранителен режим - калориите или макронутриентите?

15.01.17
22:56

с цел подържане на килограми

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.01.17 10:44.

16.01.17
00:27

И двете са важни и взаимносвързани.

16.01.17
09:46

Всичко е важно, но най-важно е да не прекаляваш със захар и захарни изделия.

16.01.17
10:40

Простичък, но много добър въпрос!

Аз мисля, че може да се сложи трета страна на въпроса Калории- Макронутриенти и това е Бионеобходимост.
Какво имам предвид: живите същества не са като машини, които за да работят на “х” температура трябва да им се сложи “у” гориво.

Давам примера, защото един приятел свали и поддържаше килограми, като си мислеше, че високо- мазнинната диета му е решила прболема окончателно. Да- възможно е да караш само на заквасена сметана и бадеми, но трябва да се прави в някакви разумни срокове. Имаш биологични потребности и когато си мислиш, че всичко е наред, само защото си заковал желаните килограми, всъщност тялото работи на режим “извънредно положение”.  Храната трябва да се разглежда освен като макронутриенти и калоричност, а и като богата/ бедна на вода, соли и витамини. Примерно луканката е богата на протеин и ти идва точно в сметката като калории и протеин, ама е солена - следователно имаш завишени потребности от вода. В луканката няма и витамини- следоватлено повече плодове. Те пък ти объркват сметката с въглехидратите.

Затова смятам, че диетата трябва да е гъвкава, разнообразна и според потребностите, дори ако за целта е необходимо да се надвишат/ намалят изчислените предварително калории или Б-М-В.

16.01.17
13:37

Не забравяй и микронутриентите :)

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1