Тае бо, спининг, пилатес или друга аеробик програма - какво да изберем?

Ако искате да тренирате в аеробик клуб, но не знаете какво, а програмата е толкова непонятна, че не ви помага, тази статия е точно за вас.

Обикновено програмите на аеробик студиата изобилстват от наименования на всякакви езици, които за непросветените (каквито са хората, нетренирали в такъв вид спортни клубове) са абсолютно непонятни. В аеробните стилове вече са се наложили  термини, чието съдържание е регламентирано и определено. В много малко случаи има разминавания между името на стила и това, което включва като тренировъчен метод, интензивност, динамика и тип на натоварването.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Обикновено програмите на аеробик студиата изобилстват от наименования на всякакви езици, които за непросветените (каквито са хората, нетренирали в такъв вид спортни клубове) са абсолютно непонятни. В аеробните стилове вече са се наложили  термини, чието съдържание е регламентирано и определено. В много малко случаи има разминавания между името на стила и това, което включва като тренировъчен метод, <a href=интензивност, динамика и тип на натоварването." title="Обикновено програмите на аеробик студиата изобилстват от наименования на всякакви езици, които за непросветените (каквито са хората, нетренирали в такъв вид спортни клубове) са абсолютно непонятни. В аеробните стилове вече са се наложили термини, чието съдържание е регламентирано и определено. В много малко случаи има разминавания между името на стила и това, което включва като тренировъчен метод, интензивност, динамика и тип на натоварването." width="200" height="300" align="right" />Затова за всички, които са се сблъсквали с неясните понятия в програмите на аеробик клубовете и които не са наясно какъв аеробен стил е подходящ за тях, сега ще разясним какво се крие зад тези сложни наименования:

Barre au sol

Гимнастика, взаимствана от тренировката на класическите балетисти. Означава "стенака на пода". Упражненията, които в класическият балет се правят на стенка, в barre au sol се изпълняват на пода. Много релаксираща гимнастика, която изправя стойката, помага срещу болките в гърба, прави тялото слабо и гъвкаво.

Cardio Combo

Комбинира няколко кардио стила. Обикновено аеробика, степ аеробика, тае бо. Аеробна тренировка, която може да се провежда със средна или висока интензивност, доста натоварваща и енергоемка.

Body Shaping

От този час можете да очаквате почти всичко. В превод означава "оформяне на тялото", но как точно ще стане това, зависи от индивидуалното виждане на инструктора или на мениджърите на аеробик клуба. Обикновено се комбинират степ аеробика, работа с тежести и упражнения за определени проблемни зони.

Pilates

Гимнастика, която обединява контролът върху дишането, работата на мускулите и концентрацията. Нискодинамичен стил, който на пръв поглед прилича на йога. Релаксира тялото, освобождава ума и мускулите от напрежението и стреса, изправя стойката, намалява болките в гърба, раздвижва и тонизира тялото, възпитава добра двигателна култура. Поради сходността на йога тренировката и метода Пилатес, възникват и комбинирани стилове - Йогилатес. Повече информация - "Пилатес (Pilates) - чували ли сте за този метод?"

Tae bo / Тае бо

Високоинтензивен стил, който комбинира аеробните движения и хореография с удари с ръце и крака от кикбокса и таекуон-до. Този стил, противно на все по-танцувалните тенденции в груповите кардио тренировки, съчетава по много добър начин динамиката на аеробиката с прецизността на изпълнение на ударите от бойните изкуства. Развива координацията на тялото, издържливостта, гори много калории.

Spinning

Интервална кардио тренировка, която се провежда върху специални велоергометри. Смяната на темпото на натоварване прави тази тренировка много енергоемка (губят се доста калории). Натоварва добре цялото тяло, щадяща е за ставите. Toзи стил съществува и във вариант, в който се практикува във вода - Aqua Spinning.  Повече информация - "Що е това спининг?"

H.E.A.T. Program - High Energy Aerobic Training.

Това е оригинална лицензирана тренировъчна програма, която пресъздава планински поход върху тренировъчна платформа, подобна на пътека за бягане. По време на тренировката се променя темпото на натоварване, както и наклона на платформата. Също е доста енергоемък стил. 

Body Pump

Силов стил, при който с помощта на лост и различни тежести се работи върху основните мускулни групи. Много натоварваща тренировка, която успешно може да замени натоварването във фитнес центъра.

Bally Dance

Стил, в който се използват основните движения от ориенталските танци. Ниско- до средно-динамична тренировка, в която се натоварва цялото тяло, като акцентът е върху корема. В превод означава "танц с корема".

Fat Burning Yoga

В този стил се съчетават йогийски асани с упражнения, които натоварват определени мускулни групи. Редуват се стягащи и разтягащи мускулите движения. Цели се без натоварване на сърцето да се постигне горене на мазнини и оформяне на тялото. Нискодинамичен стил, подходящ за хора, които не искат или не трябва да правят кардио тренировка.

Салса аеробика

Този стил възниква в отговор на все по-засилващата се тенденция в масовата аеробика да се набляга на танцувалния момент. Съчетава се аеробното натоварване с основните стъпки от различните стилове салса. Много атрактивна среднодинамична тренировка. Подобен стил е и Денс Аеробиката.

Комбинирана гимнастика

Както личи и по името, този стил (ако въобще може да бъде наречен така) комбинира различни стилове, различни типове натоварване, динамика и интензивност. Може да бъде със средна или висока интензивност. Тази тренировка е доста свободна като съдържание и зависи от виждането на конкретния инструктор.

Total Body

Ниско- до високо-интензивен стил, при който се работи комплексно върху цялото тяло. Името на стила означава точно това. Комбинира работа върху проблемните зони по различни методи и с различни уреди. Трайно гори мазнините.

Hi-Low Combo

Динамичен стил, съчетаващ висока и ниска интензивност на натоварване, което активира горененто на мазнини. Обикновено се изпълняват различни аеробни комбинации, развиващи пространственото мислене и координацията на тялото.

Work out

Този термин, който по принцип означава тренировка, в аеробик залите се използва за обозначаването на стил, който е ниско- до средно- динамичен. Включва работа върху основните мускулни групи със собствено тегло или различни уреди - тежести, Body Bar (тренировъчни лостове с различна тежест), ластици, ластични ленти, фитнес топка и т.н.

С тази статия, всъщност, се надявам да помогна на трениращите в аеробик часовете, но и да обърна внимание на мениджърите на залите относно коректността в наименованията на стиловете в програмите на клубовете. Така изборът на стил и вид тренировка от страна на клиентите ще бъде много по-лесен и по-верен, достъпът до аеробик залите по-отворен. И съответно броят на спортуващите, споделящи удоволствието от подходящото движение - много по-голям.

Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow