Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес форма по време на празниците

Възможно ли е да съчетаем полезното с приятното?

Подготвил съм Ви няколко практически съвета за това как да съчетаете приятното изкарване на наближаващите снежни празници с поддържането на добра фитнес форма. Преди всичко обаче е важно да повярвате, че можете да го направите, стига да следвате кратък план на хранене и тренировки.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Фитнес форма по време на празниците

Кои са Вашите приоритети?

Идват празници и всички са обхванати от празнично настроение. Вниманието на хората се насочва към удоволствието от живота, появява се желание за разпускане. Диетите и тренировката остават назад, подобно на работните задължения. В съзнанието конфликтът на приоритетите "фитнес форма" и "забавления" завършва с безславна загуба за тонуса.

До тук на пръв поглед всичко изглежда реалистично. В очите на треньора обаче "забавленията" и "фитнес формата" са в конфликт, чак когато хората несъзнателно ги поставят в такъв. Напълно възможно е при едно добро планиране на пред- и следпразничния период, почивката да е в помощ на спортуващите, вместо да ги връща назад.

Има два основни подхода да спечелим от празниците:

  • намаляване на негативните елементи
  • внасяне на малки тренировъчни и хранителни хитрости в ежедневието

Преди да продължите с четенето, вземете решение! Имате ли мотивацията, да направите нещо за себе си, докато се забавлявате?

Ако за вас забавление е време, прекарано без планове, то след статията по-добре се насочете към рецепти">нашите рецепти. Да си харесате някоя за празниците е "малкото добро", с което можем да допринесем за фитнес формата Ви, без да пречим на отпуската. В случай че понятията "план" и "забавление" за вас се съчетават без конфликт, непременно си създайте малък фитнес план за идните седмици.

Храна - толкова вкусна и в синхрон с диетата Ви?

Да, напълно възможно е да хапвате каквото ви се прияде и да останете верни на диетата си. Ето ви няколко предложения за това каква стратегия за хранене може да приложите в останалата част от месеца. 

  • Двуседмичен план за мускулна маса - Това е интересна стратегия за покачване на тегло изпитана от автора й, треньорът Белчо Христов. Ако започнете стратегията от днес, то Бъдни вечер и Коледа ще се паднат във фаза 2, а нова година във фаза 4. Разбира се, системата е писана за мъже и изисква системни тренировки и по празниците.
  • Калориен шок - Друга интересна схема, подходяща и за дами. Идеята и цели постигане на преформиране - загуба на мазнини и покачване на мускулна маса по едно и също време. За целта се налага да се тренира дори в празнични дни.
  • Въртене на бързи и бавни въглехидрати - Система, която може да ви позволи да определите ниско въглехидратни дни между празниците, в които чрез контрол над инсулина и калориите да блокирате/забавите процеса на пълнеене от празничните блюда. 

Преяждането - как да се справим?

Преяждането е сериозен проблем за отслабващите, който става особено актуален по време на празници. Ще се спрем по-широко на него в следващата статия от седмичната ни тема. Тук ще спомена за част от решението. Напоследък много се рекламират различни продукти за блокиране на усвояването на мазнини и вълглехидрати. Ще ги нарека "блокери", за да обхвана всички разновидности. Макар да съм против системната им употреба заради склонността им да подкопават волята на трениращите празниците са време, през което дори ги препоръчвам. 

Дефицит на протеин в храната, ами сега?

Ако се стремите към покачване или поддържане на мускулно тегло, липсата на протеин и излишъкът от въглехидрати и мазнини няма да работи за мускулната ви маса. Идеи за избора на блюда ще посоча в специализирана статия. Моето предложение за обогатяване на храната по празниците:

  • протеинови напитки - за закуска и два часа преди традиционните постни вечери
  • аминокиселини - за закуска и заедно с постните гозби
  • протеинови вафли (барове) - за закуска и за десерт след постни блюда

Много + различна храна = киселини, газове и стомашно чревен дискомфорт?

Яденето на корем често води до моментна ензимна недостатъчност. Може да избегнете поява на такава, като се подсигурите с комплексна формула ензими, които да ви помогнат в храносмилането на необичайно големите по обем порции храна. Така ще си спестите неприятните усещания и ще знаете, че сте усвоили почти всичко от погълнатото. Ако сте на високо калорична диета, тази стъпка си е задължителна.

Внимание! Не смесвайте ензими с блокери на мазнини и въглехидрати, резултатът е немислим!

Накратко за тренировките 

Да се отдадете ли на пълна почивка?

Пропускането на тренировки за седмица може да се отрази добре на трениращите. Ще им помогне да провокират нов мускулен растеж след празниците. Ако досега не ви е хрумвало, то помислете и за подобна възможност. За отслабващите е по-добре да провеждат кратки поддържащи тренировки във фитнеса или в домашни условия. 

Да тренираме набързо?

Може да проведете тренировки с редуциран обем (по-малко серии) и/или да намалите тяхната интензивност (по-малки тежести), но не се опитвайте да скъсявате почивките! 

Тренировки у дома?

Определено съм за! Провеждането на 20-30 минутни раздвижващи и тонизиращи тренировки със собствено тегло може да задържат тонуса и нивото на подкожните ви мазнини там, където сте ги оставили преди празниците.

Силови опити?

Не бъркайте празничната еуфория с максималните си възможности. Лошото настроение което ще ви обхване, ако опитът ви се провали, е нищо в сравнение с настроението което ви очаква, ако се контузите. Ваканцията ви ще се изниже без да я усетите.

Сън кога и по-колко?

Предстоят ви две седмици, изпълнени със забавни вечери и нощи. Сънят обаче е незаменим за добрата фитнес форма, затова опитайте се да наваксате с дневни дрямки. По-късно сутрешно ставане и 2-3 часа следобеден сън ще ви осигурят нормата от 7,45 часа сън. Не бива да бъркате преспиването със здравословния сън. Да спите повече от девет часа ще ви лиши от поне една порция храна. Това не е добре за тялото Ви! 

Пожелаваме ви да прекарате празниците по най-добрия за вас и Вашето тяло начин! Успех при поддържането на чудесна фитнес форма!

Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow