Дневен план за навициСвали сега 

Ензимната недостатъчност - честият спътник на диетите

Видове ензимна недостатъчност и видове ензимни хранителни добавки

Недостигът на ензими или ензимната недостатъчност е сериозна тема. Когато в един организъм не достигат определени ензими, неговата способност да се възстанови след нараняване, изтощителна болест или стрес, какъвто за тялото се явява всяка една силова тренировка, се възпрепятства. Бързото възстановяване е пряко свързано с броя и активността на ензимите в тялото.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява ензимната недостатъчност?

Фактори като старост, заболяване, диети, стрес, нараняване, храносмилателни и генетични проблеми могат сериозно да повлияят ензимния синтез и активност.

Някои хора не могат да консумират аспартам (подсладител, който широко се влага в безалкохолните напитки в България), тъй като в организма им има недостиг на ензима фенилаланин-хидролаза (те страдат от болестта фенилкетонурия).

Поради този недостиг фенилаланинът, който е съставна част на аспартама, не може да бъде разграден и се натрупва в кръвта, което може да доведе до необратими и тежки последици.

По подобен начин някои хора страдат от т.нар. лактозна нетолератност - в тях липсва ензимът лактаза и поради това те не могат да усвояват лактозата от прясното мляко, при което тя преминава непроменена през тънките черва и отива в дебелите, където естествените микроорганизми-обитатели на дебелите черва я разграждат с отделяне на неприятно миришещи газове.

Образуването на свободни радикали е още един признак за ниски нива на някои ензими и това сипмтоматично се изразява със сбръчкване на кожата, бавно възстановяване или заболяване. 

Вероятно вече сте чували за някои ензими, известни като антиоксиданти, като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион, пероксидаза, които помагат на тялото да се освобождава от свободните радикали и по този начин го поддържат в тонус.

От друга страна не всички ензимни недостатъчности се изявяват с клинични симтоми и по тази причина много от нас са с тонус под оптималния, понякога поради недостиг само на един вид ензим в тялото ни.

За да раберете дали евентуално не страдате от недостиг на някой ензим, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е вашето храносмилане. Нарушено храносмилане, болки в стомаха, отделяне на газове и др. са все симптоми, подсказващи за евентуален ензимен недостиг.

Някои храни, като фасула, са по-трудни за храносмилане от други и когато не бъдат добре разградени, те остават в червата и започват да гният. Понякога ензимната недостатъчност може да бъде преодоляна с прием на ензимни суплементи, друг път - не.

Комбиниране в използването и лечение с ензими

Поради огромното многообразие от видове ензими и субстрати, върху които те действат, широкия диапазон на оптималните им киселинност и температура и взаимноповишаващата се активност при съвместното им действие, много производители на суплементи предпочитат да създават и продават смеси от различни видове ензими от различен произход.

Например ензимите с животински произход се "чувстват" по-добре при температура, близка до телесната и при неутрално или алкално рН, докато ензимите от растителен или микробиален произход са по-активни при високи температури и кисело рН.

В такива смеси ензимите могат да работят кооперативно и да покрият широка гама от стойности на киселинността, субстрати и температури, давайки възможност на тези смеси да бъде намерено широко приложение.

Има изследвания, които доказват, че някои състояния като акне, алергии, автоимунни заболявания, забоявания на кръвообращението, инфекции, възпаления, спортни травми и вирусни заболявания могат да бъдат лекувани с ензими.

Отговорът на тялото към лечението с ензими зависи от дозата, антропометричните характеристики (височина, тегло и др.) и от вида състояние, което искаме да повлияем.

Основни ензими, използвани като съставка на ензимните суплементи

Повечето от ензимите, които ще бъдат изброени, могат да бъдат забелязани като съставка на някои суплементи или се намират в продукти, които можете да си закупите от магазините за здравословни храни.

Алфа-галактозидаза/Мелибиаза

Този eнзим спомага за разграждането на въглехидрати като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Тези полизахариди обичайно се срещат в бобовите растения и не могат да бъдат разградени в тънките черва, поради което преминават в дебелото черво.

В дебелото черво те служат като енергиен източник за бактериите, които са естествени обитатели на дебелите черва, като в процеса на тяхното усвояване микроорганизмите отделят неприятно миришещи газове. Ензимът действа чрез крайно отцепване на 1,6-нередуциращите галактозидазни остатъци от поли- и олигозахаридите.

Очевидно този ензим се използва когато искаме да подпомогнем организма си в усвояването на храни, богати на целулоза и други влакнини, като фасул и други семена, и да предотвратим чревния дискомфорт, причинен от консумирането на такива храни. В храната може да бъде открит в краставиците.
От микробиален произход се добива от плесенните гъби Aspergillus niger и Aspergillus oryzae.

Амилаза (Гликогеназа)

Този ензим разгражда (хидролизира) много въглехидрати като нишестето и гликогена и други производни полизахариди и олигозахариди, като първо ги разцепва на дизахариди и след това на монозахариди, като например глюкоза.

Хората, които имат проблеми с усвояването на мазнините (например тези, които имат възпаление или камъни на жлъчката), обичайно завишават приема си на въглехидрати, за да покрият енергийните си нужди. Ако обаче се прекали с въглехидратите, се развива амилазна недостатъчност и симптомите, които следват от това.

Най-често този ензим се изолира от растения и в най-голямо количество се намира в сладките картофи (батати), ръжта, пшеницата, овесените ядки, цвеклото, бананите, зелето, яйцата, пресния пчелен мед и много други храни.

Амилазата често се използва в комбиниация с други ензими при проблеми в храносмилането. Извлича се от говежди и свински задстомашни жлези. Микробиалните продуценти на този ензим са много и от различен вид.

Бромелаин (Бромелин)

Това е ензим, който се изолира от ананаса и който подпомага цялостното храносмилане (особено това на белтъчините) и абсорбция на хранителните вещества. Бромелинът има широк рН (киселинен) диапазон и може да бъде използван като заместител на пепсина и трипсина, ако бъде установено, че страдате от недостиг на тези два ензима.

Едно странично действие на бромелина е и способността да подтиска възпалението, да намалява отоците и да подтиска образуването на фибрин. Може да се използва, за да ускори възстановяването от голям брой травми.

Може и да се използва терапевтично при респираторни проблеми като възпаление на гърлото, синузит и пнемония, както и за подобряване на състоянието при дегенеративни ставни заболявания като артрит. Повърхностно се прилага при възпаления на кожата.

Освен това бромелинът подтиска апетита, значително стимулира имунната система и предпазва от проблеми със сърцето. Подобрява и абсорбията на антибиотиците. Най-добър източник на бромелин са свежите, сурови ананаси – използвани за храна или повърхностно.

Диастаза (Малцова диастаза)

Това е ензим, разграждащ въглехидратите. Може да бъде открит в малца и свежата ръж. Трябва да се приема орално.

Инвертаза (Бета-фруктофуранозидаза, захараза)

Субстрат за този ензим е захарозата, или обикновената захар. Той я разгражда, при което се образуват почти равни количества фруктоза и глюкоза. Най-добрите източници са картофите и някои микробни продуценти, като например хлебопекарните дрожди от род Saccharomyces. Трябва да се приема орално.

Лактаза (Бета- галактозидаза)

Това е ензимът, от който хората се нуждаят, за да разграждат лактозата – въглехидратът, който се намира в млякото. Организмът на хората, страдащи от т.нар. лактозна нетолерантност или не произвежда лактаза, или я произвежда в много малко количество.

Средно около 4% от европейците и една много голяма част от азиатците са лактозно нетолерантни – в общи линии, колкото по-рано в исторически план даден народ е започнал да използва млечни продукти, толкова по-вероятно е той да е лактозно нетолерантен в масовата част от населението си. Естествено, този ензим се използва при лактозна нетолерантност.

Лактазата може да бъде получена от говежди черен дроб и от много микробиални източници. Чрез храната тя може да бъде набавена посредством доматите, ябълките, прасковите, бадемите и млякото. Най-добре е да се приема орално.

Липаза

Този ензим разгражда липидите до глицерол и нисши мастни киселини и по този начин подпомага усвояването им от организма в процеса на храносмилането, като това води до намаляване на мазните в изпражненията. В организма липаза се синтезира от стомашната лигавица и от панкреаса. Използва се при проблеми с панкреаса.

Орално приетата липаза действа синергично с липаза, намираща се в кръвта и по този начин увеличава действието й. Липаза може да бъде изолирана от говежди и свински панкреаси, агнешки търбух, много микробиални източници, авокадо, пшеничен зародиш, ориз, царевица, кокосов орех, гроздови семена и други растения, чиито семена имат високо маслено съдържание.

Малтаза

Този ензим се използва за подпомагане на храносмилането и действа върху малтозата и разклонените въглехидрати. Намира се в ечемика, бирената мая, кафявия ориз, цвеклото, бананите и гъбите. Приема се орално.

Панкреатин

Това всъщност е комбинация от ензимите трипсин, химотрипсин, амилаза и малтаза. Поради това панкреатинът действа върху протеините, въглехидратите и мазнините. Използва се при лечение на недобро усвояване на липиди, панкреатична недостатъчност или отравяне, след гастеромия. Активността на панкреатина може да бъде повишена с приемане на калций. Изолира се от свинска и говежда задстомашна жлеза. Най-добре е да се приема орално.

Папаин

Това е сходен с химотрипсина ензим и по начин на действие, и по приложение, но за разлика от него разгражда освен протеините и други компоненти на храната като мазнини и въглехидрати.

Особено полезен е при подпомагане на храносмилането при консумиране на високобелтъчни храни. Изолира се от папаята. Освен като суплемент за подобряване усвояемостта на храната, папаинът се прилага при лечение на цьолиакия, болки, причинени от нематоди, алергии, инфекции, възпаления, наранявания на меките тъкани, псориазис, кожни заболявания, инфектирани рани, язви и за ускоряване на заздравяването на рани.

Фитаза

Скорошни изследвания доказват, че приемът на фитаза може да окаже значителни ефекти върху усвояването на двувалентни йони като калций, магнезий и желязо в червата. Фитазата е ензим, разграждащ фитиновата киселина.

Поради химичната си природа отрицателно заредената фитиновата киселина образува неразтворими комплекси с гореизброените катиони, а също и с положително заредените протеини, и по тази причина често се нарича "антихранителен фактор". Растителните фитати (фитинова киселина) се среща в много растения, като царевицата и царевичните продукти, бобовите растения, соята и някои други зърнени храни.

Използването на фитаза като ензимен суплемент елиминира възможността от образуване на подобни неразтворими комплекси и по този начин подобрява усвояването на макро- и микроелементите, които се поемат с храната или чрез други суплементи.

Фицин (Фиацин)

Този ензим действа по подобен на папаина начин и разгражда протеините, така че може да се използва за подпомагане на усвояването им. Подпомага отоците и понижава възпалението. Фицинът може да бъде естествено изолиран от латексовото дърво и от смокиновото дърво, но смокините също са добър източник. Приема се орално.

Химотрипсин

Това е един от протеолитичните (разграждащи протеините) ензими, който може да намали отоците и възпалението и да блокира артрита, също и да подпомогне цялостното възстановяваване след хирургична интервенция.

Химотрипсинът се използва за лечене на мекотъканни увреждания, продължителни и остри травми, кръвоизливи, различни отоци и спортни травми. В животни може да бъде изолиран от говежди или свински панкреас и може да бъде приеман през устата, повърхностно или да се инжектира.

Изключително предпазливо и внимателно трябва да се подхожда при инжектиране на ензими, защото това може да застраши сериозно вашия живот.

Целулаза

Много плодове и зеленчуци съдържат несмилаеми влакнини. Целулазата е ензим, който разгражда целулозата- другото име на една от тези несмилаеми влакнини.

Целулазата се използва за подпомагане на храносмилането, когато имаме проблеми със задстомашната жлеза и консумираме големи количества зеленчуци и друга, богата на влакнини храна. Намира се в авокадото, граха и множество микроорганизми. Приема се орално.

Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow