Дневен план за навициСвали сега 

Батати - деликатесен зеленчук или надеждна ежедневна храна

Ако бататите не са картофи, то картофи ли са сладките картофи?

Бататите са сравнително непозната храна в рамките на източна Европа, включително и у нас. В тази статия ще прочетете повече за силните и слабите страни на този грудков зеленчук. Ще се запознаете и с особеностите на връзката между батати, картофи и сладки картофи - нещо, което определено може да Ви изненада.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

БататиБататите (Ipomoea batatus, Convolvulaceae) са грудково растение, произлизащо от земите на Централна Америка. Първите останки от батати в рамките на човешката история датират от преди повече от 10 до 12 000 години. Това ги прави по-стари от картофите, а някои антрополози смятат, че въпросните грудки са били в кухнята на хората още през праисторическите времена. 

Моментът на славата за бататите настъпва през 16 век, когато испанските търговски флотилии ги пренасят във Филипините и в Южната част на Северна Америка, а португалците ги представят пред Африка, Индия и Южна Азия.

Днес най-големият производител на батати в света не се намира в Южна или Централна Америка, а в Азия. Разбира се, става дума за Китай, следван от Индонезия, Виeтнам, Уганда, Япония и Индия. Бататите са добили статут на основна въглехидратна храна в много азиатски и южноамерикански национални кухни.

Бататите са сплеснати и продълговати по форма. За разлика от големите картофи те имат леко заострени краища. По цвят на ядливата кожа варират от бяло, през жълтеникаво към оранжево, червено и мораво. Цветът на вътрешността им може да бъде бяла, жълта или орaнжева. Обикновено са по-едри от картофите.

Интересното е, че корените не са единствената ядлива част на бататите. Листата на този зеленчук се използват по начин, сходен с тези на спанака. Има около 400 разновидности на батата, които разделят зеленчука в две главни категории според това как се променя сърцевината на грудката, когато се сготви. Едните стават сухи и твърди, а другите се скашкват. Логично едните видове са подходящи за каши и кашести гарнитури, а другите се използват за изпичане и запържване.

Батати, картофи и сладки картофи - има ли връзка?

Всъщност, макар че между двата кореноплодни зеленчука има визуална прилика, те нямат близка филогенетична връзка освен тази, че са грудкови зеленчуци. Това значи, че не произлизат от близки по родственост растения. Бататите (сладките картофи) много си приличат с един друг грудков зеленчук, който е напълно непознат в България. Става дума за Ямс - не са батати, както вече забелязахте, а съвсем различни грудкови зеленчуци, за които ще прочетете повече в близко бъдеще.

Видове продукти от батати

 • Сурови батати;
 • Листа от батати;
 • Бататено нишесте (брашно от батати);
 • Сухо бататено пюре.

Хранителен състав на картофите

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурови

77% 86 1.57 0.05 20.12 - - 3

Варени,
без кожа

80% 76 1.37 0.14 17.72 - - 2.5

Здравословни ползи

 • Изключително добър източник са на провитамин А, богати са и на витамините В2, В6 и С, като съдържат и умерени количества от витамин В9;
 • Подобно на картофите и бататите са бедни на минерали.
 • Сладките картофи имат умерен към висок гликемичен индекс 51-57 и умерен към висок коефициент на гликемично зареждане 17, което значи че зареждат кръвта с глюкозата по-бавно от картофите.

Здравословни рискове

Някои хора проявяват алергия към бататите. Като цяло това е характерно за страни с висока консумация на батати. Въпреки това бъдете предпазливи първият и вторият път, когато ги консумирате.

Как да изберем и съхраним картофите?

Когато избирате сладки картофи, спрете се на грудки с равна гладка кожа, без наранявания, натъртвания и меки места. Избягвайте замразени батати, понеже те са с променен вкус.

Бататите се развалят по-бързо от картофите. Съхранявайте го на сухо, тъмно и хладно място, с температура не по-висока от петнадесет градуса по Целзий. Така можете да запазите бататите за седем до десет дни. Колкото по-висока е влажността и температурата на мястото за съхранение, толкова по-лесно се развляват грудките. Не съхранявайте сладките картофи сурови в хладилник. Веднъж сготвени, можете да ги държите охладени за седмица, или да ги замразите за месец.

Идеи за използване на картофите  

Веднага след обелване, поставете обелените резени картофи във вода, така че да ги покрие напълно. Начинът им на приготвяне е идентичен с този на картофите, както и рецептите, в които можете да ги вложите.

 • Варени: в салати, на пюре, в супи, в гарнитури, в сладкиши;
 • Печени: самостоятелно, пълнени с плънка, в гарнитури, на гюведже, на шиш, на жар;
 • Варени на пара: в зеленчукови блюда или по отделно;
 • Пържени: в масло, в кокосово олио, в мас или в зехтин. Избягвайте пържени в растителни масла картофи, заради афинитета на този тип мазнини да добиват токсичен характер при високо-температурна обработка.

Нашето кулинарно предложение:

Важно е да запомните че 100 гр. картофи по състав се равняват на 65 гр. батати. Вместо картофи използвайте батати в следните ястия:

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow