Дневен план за навициСвали сега 

Пиле. Пилешко и кокоше месо

Шампион сред фитнес храните

Предлагам Ви кратко съчинение около достойнствата на пилешката мръвка. Прочитайки го, ще сте наясно, каква е разликата между пиле и бройлер, а и ще си отговорите на въпроси като: "Кое е по-добре, да хапнете месо от бутче или от пилешки гърди?" и "Къде има повече мазнина, в крилцата или в месото по гърба?"

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Пиле. Пилешко и кокоше месо

Кратка история на пилешкото

Думата "пиле" се отнася за мъжкото и женското младо потомство на кокошките, което е поне на четиримесечна възраст. Думата "бройлер" от своя страна фиксира мъжко поколение на възраст между четири до осем седмици. 

За пръв път кокошката била опитомена по долното поречие на река Инд в югоизточна Азия преди повече от 4000 години. В Европа първата кокошка дошла от Мала Азия около пет века преди Христа, заедно с корабите на странстващи търговци в Средиземно Море. Кокошката се оказала много лесна за отглеждане храна. Тя била всеядна, наддавала бързо и се хранила с това, което намери около курника си или остатъците от трапезата на стопаните. Способността й да снася я издигнала на още по-високо ниво и няколко века по-късно тя се срещала в почти всеки дом.

Сега кокошки, пилета и бройлери се консумират във всички части на света, но популярността им значително варирала в историята. В определени исторически периоди пилето се смятало за луксозна храна, която да се консумира в неделите, докато по друго време изпадало в пренебрежение. След Втората световна война с откритието на индустриалната птицеферма, пилето се превърнало в изключително масова храна. Генетиката и породистото размножаване в днешни дни правят възможни появата на все по-бързо растящи и по-мускулести пилета, все по-снасящи кокошки и т.н.

Какво определя високата цена на пилешкото?

Всички тези нововъведения разширяват пазара на пилешкото месо, но в състояние на жестока конкуренция с други видове (телешко, свинско) и променят ежедневната кухня на цивилизацията. През последното десетилетие обаче пилето (и месото като цяло) започна да поскъпва с бързи темпове. Важна, но не основна причина е все по-честата поява на модерната пилешка чума (птичи грип), която е летална и за човека. Поскъпването на енергията, фуражите, глобалната търговия и покачването на стандартите за безопасност също се отразяват върху цената на пилешкото месо. Спекулата с полезността на пилешкото спрямо червеното месо, заради ниското му съдържание на холестерол обаче изиграва  (според мен) най-сериозната роля за навлизането му в ежедневното меню на милиони потребители в САЩ и Европа. Фитнес културата от своя страна награждава пилешкото с нов медал, а именно най-много протеин към ту най-малко мазнини. 

Видове пилета

Бройлери - пилета на възраст между 6 до 8 седмици. Най-често се убиват в средата на седмата седмица. Тежат около 1-2 кг.
Пилета за печене - Тежат доста повече от бройлерите, понеже се убиват около 10-тата седмица, когато достигнат тегло от около 3 кг.
Свободно отглеждани пилета - това са пилета, хранени по стар стандарт, който им позволява сами да избират храната си и да се разхождат из курник. Това подобрява значително вкуса на месото им, но увеличава цената с поне 50%.
Кокошка/Петел - кокошките и петлите имат около 100% повече мазнина, отколкото пилешкото месо, за сметка на вода и протеин (мускулна тъкан).

Видове продукти от пилешко месо

 • Месо от бут
 • Пилешки гърди
 • Пилешки крилца
 • Месо от гръб

Хранителен състав на пилешкото месо

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Месо от бут,
без кожа
76.4 119 20.6 3.4 0 77  0

Пилешки гърди,
без кожа

74.9 114 23.2 1.7 0 58  0
Пилешки крилца,
без кожа
75 126 22 3.5 0 57  0

Месо от гръб,
без кожа

75.3 137 19.5 6 0 81  0
 • богато е на витамините: В12, В6 и В3;
 • богато е на минералите: фосфор, цинк и калий.

Как да изберем и как да съхраним пилешкото

Когато купувате замразено пиле, уверете се за срока му на годност. Ако купувате охладен продукт, огледайте го за жълтеникав цвят или проверете за тежка миризма, на разлагащо се месо, дори да е в срок на годност. Често при транспортиране на пилетата, последните не се съхраняват добре и се развалят предсрочно. Бъдете внимателни!

Замразеното пиле може да се съхранява до 20 дни или месец според температурата на замразяване. Веднъж размразено, то трябва да се сготви и консумира. Охладеното пиле (съхранява се размразено в хладилна витрина) има срок на годност най-често до три дни. Веднъж сготвили, може да съхраните оцеденото месо до 48 часа в хладилник или за седмица, ако го осолите и замразите. 

Идеи за приготвяне на пилешко месо

Печено:

 • печено на скара - шишчета, пържоли
 • печена на фурна - бутче, гърди, цяло пиле
 • след охлаждане в салати - изпечени обезкостени пилешки гърди
 • кайма - кюфтета, кебапчета

Задушено: • задушено със зеленчуци

Пържено: • запържена с не окисляващи се мазнини
 • панирана кайма - шницел

Варено:

 • на супи
 • за директна консумация
 • за салата, след охлаждане

Пушени меса и деликатеси:

 • филета и шунки -  сандвичи, салати, ястия, пици

@ Препоръчваме ви да опитате Пикантна салата с пилешки филенца

Идеи за по-здравословна кухня:

 • Ако сварите пилешките гърди на пара ще запазите по-голяма част от витамините им
 • Използвайте кокосово масло, зехтин, мас или масло - за да пържите

Диетолози съветват да консумирате свободно отглеждани пилета, хранени с натурални фуражи, тъй като съдържат по-малко токсични вещества от хранените със сухи смески пилета. Кулинарите съветват да киснете пилешкото в маринати от подправки, за да му придадете по-добър вкус!

Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow