Дневен план за навициСвали сега 

Предменструален синдром

Ежемесечно психологическо неразположение или хормонален дефицит?

За доста голяма част от жените най-неприятният момент се явява месечното неразположение. За една преобладаващата група неразположенията идват далеч преди появата на цикъла и до голяма степен диктуват в отрицателна посока един по-дълъг период от месеца.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Предменструален синдром

Какво представлява синдромът?

Предменструалният сиднром (ПМС) представлява комплекс от неприятни симптоми, които започват седем до десет дни преди началото на менструацията. Състоянието е характерно за периоди в живота на жената, в които производството на хормоните намалява. Някога смятан за психологически, предменструалният синдром започва да се възприема като физически такъв, след като британският гинеколог Катарина Далтън установява, че почти половината жени, приемани в болница заради инциденти или психологически заболявания, са в предменструалната си седмица. Други изследвания показват, че около половината от престъпленията, извършени от жени, са били извършени в този период (чудесно оправдание). Предменструалният синдром засяга 25 до 90 процента от жените в зависимост от това, кой как го дефинира.

Д-р Далтън имала личен интерес, тъй като самата тя страдала от хронична предменструална мигрена. Тя обаче забелязала, че симптомите и изчезнали през последните шест месеца от бремеността й. Тъй като знаела, че в този период нивата на прогестерона са двадесет до тридесет пъти по-високи, отколкото през останалото време, тя продължила да се лекува с всекидневен прием на прогестерон след раждането на бебето си. Мигрената не се появила. След това връзката с нивата на прогестерона е потвърдена при хиляди други жени.

Обикновено жената с предменструален синдром има и проблеми с черния дроб - органът, натоварен с разграждането на хормоните и другите отпадни продукти на метаболизма, както и всякакви други токсини, попаднали в тялото. Стресовите фактори от околната среда, токсичните вещества в храните и медикаментите натоварват допълнително тази огромна преработвателна станция. В дните преди мензиса този товар става още по-голям, поради прилива на хормони.

Какви са симптомите на предменструалния синдром?

Симптомите на ПМС са резултат от хормонален дисбаланс и стресът ги задълбочава. По време на нормалния менструален цикъл, непосредствено след овулацията, нивата на естрогена и прогестерона се покачват и продължават да се повишават до менструацията. Прогестеронът действа като антагонист на естрогена и не позволява нивата му да се покачат прекомерно. Но стресът - физически, емоционален, хранителен и от околната среда - може да намали запасите от прогестерон и да предизвика конвертирането на прогестерона в кортизол. Без достатъчно прогестерон нивата на естрогена стават твърде високи. Тогава излишъкът от последния предизвиква симптомите, свързани с предменструалния синдром, включително задържане на сол и течности, ниска кръвна захар, съсиреци, проблеми с щитовидната жлеза и наддаване на тегло. Тези физически дисбаланси предизвикват резките промени в настроението и другите физиологични и психологични симптоми:

 • Главоболие;
 • Подуване на корема и гърдите;
 • Увеличена жажда и задръжка на течности;
 • Повишен апетит за определени храни;
 • Тревожност и раздразнителност;
 • Депресия, враждебност и загуба на увереността.

Как да се справим с проблема?

 • Изкуствен внос на прогестерон във вид на медикаменти - съществуват много препарати с различна дозировка на прогестерона. Ползата е безспорна, но след прекратяване на приема им, синдрома "се завръща";
 • Изкуствен внос на хранителни добавки - допълнителен прием на калций, калий, витамини от група Б, витамин Е, есенциални мазнини и витаминни комплекси, специално създадени за жени, допринасят за облекчаване на симптомите.
 • Хранителни решения - един от начините да не се позволи на нивата на естрогена да се покачат твърде високо е да се увеличи консумацията на растителни влакна и да се намали приемът на мазнини. Изследвания са показали, че жените, чиито диети са богати на фибри и бедни на мазнини, по-рядко страдат от ПМС.
 • Редовни физически занимания - освен като чудесно средство срещу стрес, физическите дейности допринасят и за поддържане на здравословно тегло, което е изключително важен фактор за жените с хормонални колебания.
 • Детоксикация и релакс.
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow