Дневен план за навициСвали сега 

Интервю с Георги Гайдов

"...прием на хранителни добавки без правилно хранене е все едно да наливаш вода в чаша, която има малка дупка на дъното."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Георги Гайдов

Представи се на читателите ни?

Казвам се Георги Гайдов, на 19 години съм, от София, кандидат-студент.

От колко време се занимаваш с фитнес и до каква степен темата е част от ежедневието ти?

На 10 януари 2005 година ми беше първата тренировка във фитнес зала. Не съм спирал да се занимавам от тогава. Най–голямото ми прекъсване беше 2 месеца, но бързо се възстанових, така че смея да кажа, че съм абсолютно постоянен. Фитнесът е не просто част от ежедневието ми, а начин на живот. Интересувам се от всичко свързано с това – добавки, състезания, фитнес зали и т.н. Всички подробности са важни за мен. От известно време действам и професионално в тази сфера.

Ще опишеш ли накратко принципите, които спазваш в храненето? Има ли определени режими, на които симпатизираш?

Колкото може повече протеин и умерени въглехидрати. Това гледам да спазвам най-вече. Спазвал съм режими и мога само добри думи да кажа за това. Когато знаеш какво правиш и го правиш правилно, не може да нямаш резултат. Затова гледай да знаеш колкото се може повече. Хляб, пържени храни, fast food и т.н. избягвам тотално. Общо взето, когато нямам време да подбирам качествено храната си (а това се случва все по–често за жалост), просто гледам да избягвам посочените в миналото изречение. Една такава елементарна култура на хранене може да спазва всеки човек, независимо с какво се занимава. В противоположното никой не може да ме убеди.

А как стоят нещата при тренировъчните принципи?

Тренирам тежко и продължително. Експериментирам постоянно. Откривам сам кое действа най–добре на мен. Обикновено следвам класически културистичен три- или четиридневен сплит. Всички основни упражнения участват задължително – клек, лег, мъртва тяга, раменни преси, набирания, напади, гребане с щанга, бицепсово сгъване с прав лост и т.н.. Тежестите не са ми приоритет и никога не са били. Дали днес ще правя с 90кг., а другата седмица с 85, това не е фатално. Силата ми варира доста в последно време. Виж правилното изпълнение и контракция са доста важни за мен. Ако усетя, че тренировката ми не върви, значи там е проблемът.

Употребяваш ли хранителни добавки и какво е мнението ти за тяхната употреба по принцип? До каква степен играят роля за успеха на спортуващия?

Употребявам, но на периоди. През зимния сезон се запасявам с по 5-6 добавки. През останалото време само с един протеин или аминокиселини си карам. За хранителните добавки мога да кажа само добри неща. Ако са качествени, действат. НО (винаги има „но”) трябва храненето ви също да е добро. Иначе все едно наливаш вода в чаша, която има малка дупка на дъното. Схванахте идеята. Това е индустрия, която се развива доста в последните години и затова можем само да се радваме. Много от добавките спомагат за възстановяването, за заместване на някое хранене през деня (доста от днешните хора се нуждаят от това поради липса на време), за тонус, за укрепване на ставите и много други положителни неща за един спортуващ човек, а и не само.

Не може да не засегнем пороците. Имаш ли такива и ако да, то какви са те?

Не пуша, пия много много рядко и само ако има някакъв повод, който трябва да е доста специален, та да ме накара да пия. За друго не се сещам. Ако седенето до късно пред компютъра е порок – то имам такъв.

Какво е мнението ти за фитнес индустрията и здравословния начин на живот у нас? Възприема ли се положително, има ли развитие или всичко е твърде в началото, за да може да се направи оценка.

Развитие определено има! Преди години нямаше нито толкова фитнес зали на добро ниво, нито толкова фирми за хранителни добавки, нито  толкова популярност самият спорт. Цялата индустрия се развива макар и бавно (хубавите неща стават бавно). Имам доста наблюдения в почти всички сфери на този спорт и култура.

За здравословния живот вече положението е малко по–кофти. Има си един определен кръг от хора, които живеят така и той се разширява прекалено трудно. Повечето хора нямат представа какво ядат изобщо и колко е важен сънят например. За жалост разбиранията на хората трудно се променят. Добре е, че влизат да тренират във фитнес залите, но трябва и да се информират за другите аспекти. Иначе работата е половинчата и не постигат желаните резултати. Получава се един омагьосан кръг. Ние сме хората които трябва да го разомагьосаме.

Фитнесът е твоето свободно време или то е ангажирано с други хобита?

Както казах по–нагоре фитнесът е моят начин на живот. Той е хоби, страст, релаксирам така (психически, иначе тренирам здравата) и професионално начинание. Други такива сериозни хобита нямам. През останалото време правя неща свързани с най–близките ми хора.

Представи си, че водим този разговор след 5 години. Кой от дадените отговори би бил драстично различен?

Надявам се този за фитнес индустрията. След 5 години се надявам да сме по–напред с материала, както се казва. Иначе не вярвам нещо от останалите да се промени.

По какъв начин се запозна с нашето издание, какво ти допадна, какво би могло да се подобри?

От списание „PC Mania”. На последните страници имаше малка статийка за този сайт. При първа възможност влязох в интернет (тогава все още нямах вкъщи), взех първите две програми за начинаещи и започнах по тях. Допадна ми това, че всичко е написано на достъпен език. Малко тематични сайтове могат да се похвалят с това. Трябва му малко повече реклама за да се подобри още. А това е съвсем постижимо, сигурен съм.

Би ли искал да споделиш или пожелаеш нещо на (другите) наши читатели?

Искам да им пожелая да имат винаги дух и желание за спорт и движение. Постоянството е най–важно във всяко начинание.

Основател и идеолог на BB-Team. Имайки предвид, че прави това, откакто е на 13 години, разбираме, че буквално израства в така наречената фитнес индустрия. Занимавал се е с почти всички разновидности на тежестите - фитнес, бодибилдинг, кросфит, функционални и нефункционални тренирания (последното е шега). Активно търси практичното в необятната сфера на здравословното хранене и трениране, като подкрепя наученото и чрез обучения от Precision Nutrition (Канада), NSCA (САЩ), CPPS Academy (САЩ) и други.
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow