Spa etiquette или как да се държим в spa център

Изживейте прекрасни и незабравими мигове, наслаждавайки се на магическата сила на водата! А знаете ли как?

Във водовъртежа на забързаното ежедневие и всекидневния стрес, поставящ на изпитание тялото и психиката ни, запазването на физическото здраве и пълноценната релаксация са ни нужни повече от всякога, за да се радваме дълго на спокоен и пълноценен живот.

Спа етикеция

Съществуват много модерни и традиционни учения за поддържане здравето на човека, за които е писано доста и поради това няма да бъдат засегнати в настоящата статия. Ще се спрем обаче на едно древно учение, намиращо все по-голяма популярност в наши дни - философията, която поставя водата в основата на здравето на човека или т.нар. SPA (от лат. sanus per aquam - здраве чрез водата). В далечните времена  римските легионери водели битки по границите на тогавашния цивилизован свят и търсели начини за изцеляване на своите рани. Така била открита лечебната сила на минералната вода и хората започнали да строят бани. Римляните нарекли местата с лековитите извори - Sanus Per Aquam (SPA) - здраве чрез вода. Така бил основан известният и днес със своите минерални извори град Спа, разположен на територията на днешна Белгия.

Какво е СПА център?

Един от начините да се насладим на животворната и лековита сила на водата е да посетим мястото, където се предлагат процедури с вода или т.нар. СПА център. Строго и чисто професионално погледнато СПА център е само онова място, което предлага процедури с вода. Много често обаче водните процедури се комбинират с козметични процедури на цялото тяло, масажи, обвивания на тялото с различни продукти и последващ активен релакс.

Правилното наименование на подобен център е Wellness & SPA център, но често дългото Уелнес и Спа се съкращава и се нарича накратко СПА. СПА центърът е самостоятелно обособена сграда или част от хотелски комплекс. Водната процедура и в двата случая е в основата на изживяването в Уелнес и СПА центъра, който условно се разделя на няколко зони: процедури с топлина, процедури с вода, масажи и козметични процедури, активен реклакс.

Днешният СПА център е място за релаксиране и зареждане на ума, тялото и духа. Хората посещават СПА за фитнес, управление на стреса, душевен релакс, лукс, за здраве и уелнес. СПА центровете предлагат разнообразни начини за задоволяване на нуждите и желанията на клиентите си - традиционни и модерни, от Изтока и от Запада: шведски и японски шиацу масаж, тай масаж, масажи на лицето, акупунктура, пилинги със соли от Мъртво море, кални бани, таласотерапия, аромотерапия, рефлексология, микродермоабразио, рейки, хипнотерапия, уроци по здравословно хранене, медитация, йога, фитнес центрове с персонални треньори и т.н.

Какво е spa etiquette?

Да намерим подходящото място, където да получим желаните от нас възстановяващи процедури вече не е никак трудно - информацията е достатъчно много и е широкодостъпна. Не толкова информирани обаче са хората за това какво ги чака при посещението в СПА центъра, нужна ли е предварителна подготовка, какво е необходимо да носят и т.н. Преди седмица мой добър познат сподели въодушевлението си от посещението на СПА център и... притеснението си от факта, че не знаел, че е необходимо да си носи бански. За да не изпадате в недоумение пред прага на СПА центъра, ви предлагаме някои простички правила или т.нар. spa etiquette1, които ще гарантират комфортен престой и максимални ползи от него не само на вас, но и на околните посетители, дирещи здраве чрез водата.

Предварителна резервация

Специализираните и хотелските СПА центрове често се радват на много посетители, за това организирайте вашето посещение и направете резервациите си възможно най-рано. В някои центрове е необходимо да заявите желаните от вас процедури преди пристигането си. Искате да избегнете навалицата и блъскането ? Опитайте се да резервирате процедурите извън натоварените часове или през седмицата. За това е възможно да получите и отстъпка.

Медицинска история

Ако имате някакъв здравословен проблем в момента на посещението или история на заболяване, не забравяйте да го споменете при правенето на резервациите. Някои процедури може да не са препоръчителни за вас или дори да са ви противопоказни. При масаж на лицето уведомете масажиста, ако носите контактни лещи.

Какво да избягваме след посещение в СПА център?

В деня на процедурите в СПА центъра избягвайте излагане на слънце и прекомерната консумация на алкохолни напитки. Въздържайте се от големи физически натоварвания. Ако имате някакви съмнения, попитайте консултанта в СПА центъра какво още е нежелателно да правите след СПА процедурите.

 • Ценни вещи - за да избегнете всички тревоги и стрес, свързани с опазване на личното си имущество, оставете бижутата и ценните си вещи в сейфа на хотела или СПА центъра и не ги внасяйте в помещението, където ще се извършват процедурите.
 • Пристигайте навреме - най-добре е да отидете 15-30 мин. по-рано, за да можете да преминете към процедурите без да си създавате стрес от бързане. Закъснението ви може да причини намаляне на времето на вашите процедури. След приключване на процедурите е нормално да освободите помещението до 5-10 мин. като можете да прекарате допълнително време в стаите за релакс или просто да изчакате в общите помещения.
 • Проучете СПА съоръженията - обикновено СПА центровете в хотелите имат повече удобства и съоръжения, от т.нар. „дневни СПА центрове". При пристигане в центъра проучете списъка с дейностите, за да не пропуснете нещо, което ви интересува. Помолете някой да ви придружи на обиколка преди да започнат процедурите ви. Така ще имате възможност да се запознаете с различните СПА съоръжения - сауни, парни бани и стаи за релаксация. Обикновено тяхното ползване е безплатно, ако ползвате и други процедури, но някъде може да се таксуват допълнително.
 • Мъж или жена терапевт? - ако имате предпочитания към пола на терапевта, който ще извърши процедурите, не се колебайте да уведомите служителите на рецепцията за своя избор. Ако сте особено доволни от услугите на определен терапевт при предишно посещение, се чувствайте свободни да „поискате" точно този човек. Това ще ви осигури допълнителен комфорт и ще ви спести евентуалното разочарование.
 • Голота - идеята да се появят au naturel   е стряскаща за много хора. Ако прекалената срамежливост и неудобство биха представлявали проблем за вас, направете предварителна консултация със служители в центъра. Някои процедури могат да се направят дори и когато сте напълно облечени, но други ( като хидротерапията ) имат най-голям ефект, ако тялото ви е голо по време на процедурата. В сауна или джакузи може да се наслаждавате на магическия ефект на водата в бански костюм или без него.
 • Облекло - освен банския костюм предвидете и подходящо облекло за други дейности, на които смятате да се насладите: леко комфортно облекло за фитнес уроци, обувки за ходене и др. В някои СПА центрове подобни екипировки и облекло могат да се закупят.
 • Отменяне на посещението - понякога се случват непредвидени неща и се налага да отмените направената резервация. В подобна ситуация уведомете СПА центъра възможно най-скоро. Не забравяйте да попитате дали парите ви ще бъдат възстановени, тъй като политиките по канселиране варират в различните центрове.
 • Направете го свое - всички процедури могат да бъдат модифицирани по вашия вкус: количеството светлина, видът на музиката / или отсъствие на музикален фон /, температурата на помещението, разговор или пълна тишина по време на процедурите. Ако желаете терапевтът да ви направи по-енергичен или пък по-нежен масаж, споделете с него. Чувствайте се свободни да питате. Вашият терапевт би се радвал да отговори на въпросите ви и евентуално да разсее вашите съмнения. Ако някоя част от процедурата не ви допада, единствено от вас зависи да я прекратите.
 • Епилация на кожата - препоръчително е бръсненето на брадата при мъжете и епилациата на кожата при мъжете и жените да се направи поне 2 часа преди началото на процедурите, особено когато става въпрос за масаж на лицето или специализирани козметични процедури по тялото при жените.
 • Храна и напитки - опитайте се да не поемате храна поне 1 час преди процедурата и избягвайте консумацията на алкохол 1 ден преди това. Пийте много вода, особено ако смятате да спортувате във фитнес залата или да използвате терапии с топлина като сауна или парна баня.
 • Използване на общите помещения - задължително вземете душ преди да влезете в басейна или джакузито. Когато се наслаждавате на горещината в сауната или парната баня винаги постилайте хавлия и носете джапанките си.
 • Парфюми - тъй като акцентът при престоя в СПА центъра пада върху релаксацията, най-добре не използвайте парфюми и парфюмирани козметични продукти преди процедурите или заниманията във фитнес залата. Топлината прави ароматите по-интензивни и това би могло да предизвика алергична реакция или непоносимост у хората около вас.
 • Пушене - в повечето СПА центрове пушенето не е позволено, освен на специално обозначените за това места.
 • Децата - СПА центърът е чудесно място да останете насаме със себе си. Ако можете да избирате, оставете децата под 16 г. на грижите на близки или роднини, защото техния организъм не е устойчив на предизвикателствата, които се крият зад вратите на центъра. За удобство на своите посетители, много СПА центрове предлагат допълнителни услуги като детегледачка или детски аниматори. Ако въпреки това с вас има деца, бъдете нащрек за тяхната безопасност и комфорт, както и за комфорта на хората около вас.
 • Мобилни телефони - оставете мобилните си телефони или други устройства за комуникация в стаята си в хотела или съблекалнята в СПА центъра или ги изключете преди да влезете в помещенията за процедурите.
 • Разговори - стремете се да говорите тихо в стите за релаксация и останалите помещения.
 • Усещане за екологичност - уважението към природата е част от вашето СПА преживяване. Използвайте само необходимия брой кърпи. Знайте, че тяхното изпиране и дезинфекция изразходва вода и електричество, които в някои общества са ограничени ресурси. Ако прекарвате време сред природата, грижливо прибирайте отпадъците и ги изхвърляйте на обозначените за това места.

Спазването на тези прости правила може да осигури не само на вас, но и на хората около вас извличане на максимално удоволствие и полезен ефект от престоя ви в СПА центъра. Не забравяйте, че всеки център може да има и собствена СПА политика.

Насладете се на прекрасните мигове на душевен и физически релакс и създайте истински празник на сетивата си.  Резултатите няма да закъснеят...

Използвани източници
 • wellnesslegend.com
 • spafinder.co.uk
 • spas.about.com

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1