Дневен план за навициСвали сега 

Люто, люто!

Обичате ли шоколад с люти чушки?

"Само с хляб не се живее!" -  гласи популярна мъдрост. Стремежът на човек да разнообрази храната си води до създаване на различни пикантни комбинации в кулинарията. Лютите храни са част от кухнята на много народи, но най-типични са за Азия и Ориента. Поради редица географски и културни особености лютото присъства и в нашата национална кухня - обикновено под формата на чесън, лук, люти чушки. Огненият вкус цери болести, гори калории и подмладява. Ацтеките са го ценяли наравно със солта. Един лекар казва: "Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство."

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЛютоЕмблема на този противоречив вкус са чушките чили (Capsicum annuum). Родината им е Южна Америка. Употребата им е позната на местното население на Перу 6000 г. пр. Хр. Пренесено веднъж на Стария континент, лютивото изкушение бързо се разпространява по целия свят, а в Индия и Тайланд дори е обект на обожание.

Защо люто?

Едва ли има българска трапеза, на която целогодишно да не се ядат чушки - сурови, сухи, на туршия или смлени на пипер. Една от причините за популярността на лютите храни е, че те подобряват защитните сили на организма срещу инфекции и простуди. Това влияние върху имунитета се дължи на веществата фитонциди, притежаващи силен бактерициден ефект. Те подобряват и кръвооросяването, понижават артериалното налягане и кръвната захар, понижават холестерола. Освен че са вкусна храна, пиперките са и много полезни, защото съдържат много витамини и минерали, протеини и захари. Само в 100 г люти чушки се съдържат: 0,7 г белтъци, 10 мг калций, 13,2 мг магнезий, 24 мг фосфор, 76 мг витамин С, 115 мг витамин А, витамините Е, В1, В2, В6, желязо, калий, ниацин, триптофан и др. В три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони!

Много полезен е капсаицинът, за който се знае, че подпомага бързото изгаряне на калориите и има антиоксидантно действие. Предизвиква парене в устата, хранопровода и стомаха дори при прием на 1/800 от мг. Капсаицинът е апетитовъзбуждащ и причинява обилно отделяне на слюнка в устата, както и на стомашен, панкреасен и чревен сок. Заедно с ликопена имат противораково действие и са средство за борба с остаряването.

Лютите пиперки се смятат и за мощен афродизиак. Помагат при белодробни заболявания.

А защо не?

Лютото би могло да се превърне в проблем при хора с холецистити, гастрити, колити, язвена болест, проблеми със задстомашната жлеза. нарушена функция на стомаха и червата - появяват се болки, често се стига дори до кървене. Като цяло е трудно да се каже еднозначно дали пикантната храна е вредна. Дори признати специалисти в гастроентерологията не са на едно мнение. Лекарите препоръчват на хората с проявена язва да спазват определен хранителен режим. Най-важното е да избягват люти, пикантни и солени храни, защото това дразни стомаха - употребата на силни подправки (горчица, люти чушки, черен пипер), лук, чесън, праз. В тези случаи подправките може да предизвикат влошаване на състоянието. След нарушаване на диетата обикновено настъпва изостряне на проблема.

Би могло заболяването да не реагира на нарушената диета. В такъв случай употребата на пикантни храни не предизвиква болка. Тук едни лекари твърдят, че пикантната храна все пак трябва да се избягва, други пък смятат, че подправките не са вредни. Парадоксално, но благодарение на лютите чушки някои хора успяват да излекуват язвата си. Отговорът е в стимулирането на отделяне на слуз в стомаха, която създава протективен слой върху стомашната лигавица. В някои европейски страни гастроентеролозите дори вече не препоръчват диети. Днес на пациентите с жлъчно-чернодробни заболявания се разрешава да прибавят в ястията си по малко винен оцет или лимонов сок, варен кромид лук, сладък червен пипер.

Лютото: фат-бърнър?

Когато хапвате люто, се загрявате и изпотявате, нали? Това е знак, че лютите храни изгарят повече енергия при усвояването им. Сгрявате се и едновременно с това горите мазнини... Изследвания показват, че чилито повишава с 50% сърдечната дейност и обмяната на веществата в рамките на 3 часа след хранене. Капсаицинът допринася за изгарянето на повече калории. Редица изследвания доказват, че хората, които често подлютяват храната си, консумират 200 килокалории по-малко в следващите три часа в сравнение с останалите. При разумна употреба рискове няма - капсаицинът подобрява терморегулацията и повлиява положително протичането на метаболитните процеси.

Лютото - наркотик?

Учените откриха още едно свойство на лютия вкус - при консумация човек изпада в състояние на леко наркотично опиянение. Лекари обясняват нахлуването на ендорфини в кръвта след консумиране на люти чушки - капсаицинът изгаря нервните окончания на езика и изпраща фалшиви сигнали за болка до централната нервна система. Мозъкът реагира мигновено, произвеждайки ендорфини. Този био-наркотик бързо пристрастява почитателите на лютото, карайки ги да посягат към все "по-горещи" сортове.

Лютото бори рака?

Лютото дори може да убие ракови клетки. Това са установили учени от университета в Нотингам, след като са наблюдавали ефекта на капсаицина върху култура от ракови клетки от бял дроб и задстомашната жлеза. Установено е, че капсаицинът се свързва с митохондриалните белтъци на раковите клетки, което  отключва процес на генетично програмирана смърт, без да се засягат здравите клетки. На базата на капсаицина евентуално ще се разработят ефикасни противоракови лекарства.

Парливи бомби от витамини

Когато ги използваме, не бива да забравяме, че ако постоянно "пришпорваме" храносмилателните си жлези, те ще произвеждат по-големи количества стомашна солна киселина и смилателни ензими, което води до "смилане" на  повърхностните слоеве на стомашната лигавица и с течение на времето обуславя появата на атрофичен гастрит.

Модерни лютивковци

Напоследък е разпространена употребата на комбинации от подправки като кетчуп, къри, сос "Уорчестър" и пр. Обикновено точната им рецепта остава неизвестна за потребителя. Често в комбинацията участват лютиви съставки в големи дози (червен лют пипер, черен пипер, хрян, чесън на прах и пр.), които могат да вредят. Те са и крайно неподходящи за неукрепналата храносмилателна система на децата, които най-често прекаляват с тях, изливайки ги щедро върху дюнери и пици. Дори шарената сол не е съвсем безопасна - често съдържа прекалено много сол.

В заключение - лютото не е вредно за един здрав организъм. Но при всяка употреба на подправки, добре е да помним старото римско правило: "Мярката стои в основата на успеха."

Използвани източници

  • dieti-otslabvane.com
  • paper.standartnews.com
  • dar-center.com
  • framar.bg
  • ossem.eu
Още съдържание по темата
Как-да-предотвратим-болките-в-гърба
Как да предотвратим болките в гърба?
Основната-причина-популярните-диети-да-не-работят-за-теб
Основната причина популярните диети да не работят за теб
Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow