Дневен план за навициСвали сега 

Смокини - древни и вкусни

По-вкусни от шоколад!

В случай, че се чудите как да заместите шоколадовите бонбони по време на пролетната диета, то смокините са идеалният вариант. Консумирайте ги пресни в комбинация с кисели ябълки или вишни при съотношение 1:1.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

СмокиниСмокините са плодовете на смокиновото дърво (Ficus carica, Moraceae) което расте в субтропичните, тропичните и по-трудно в умерените климатични зони. Дървото не е много претенциозно към климата и качеството на почвата и се отглежда лесно. Расте между три и десет метра на височина, листата му са големи, а плодовете имат формата на малки торбички с размер между три и пет сантиметра. Цветът на смокинята се променя от светло към тъмнозелен до кафяв с настъпване на узряването.

Смокините са познати на човека от самото зараждане на цивилизацията. Споменати са в Стария завет на Библията като дърво из "Райската градина". Именно със смокинови листа се покриват Адам и Ева след грехопадението. Смята се, че смокинята е била култивирана за пръв път в Древен Египет.

Филогенетичният произход на смокините сочи, че те са се оформили като вид в Азия. Днес са естествено разпространени из Средна Азия, Мала Азия, по крайбрежието на Средиземно море и Балканите (вкл. България). В наши дни смокините са култивирани и се отглеждат като важна търговска култура най-вече в Азия, Мала Азия, Централна и Южна Европа и по-слабо в Северна Африка, Северна, Централна и Южна Америка.

Видове продукти от смокини

 • Сурови смокини - пресните смокини се продават сезонно, през пролетта и лятото.
 • Сушени смокини - можете да ги намерите целогодишно. Биват сурово сушени и сушени на пара.
 • Замразени, захаросани смокини - у нас се срещат по-рядко, най-често са внос от Гърция и Турция.
 • Консервирани смокини - цели плодове, сладка и мармалади.
 • Сироп от смокини - използва се като дресинг за сладкиши.

Хранителен състав на смокинята

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Сурови смокини

79% 74
0.7 0.3 16.3 - 16.3 2.9

Сушени смокини

30% 249
3.3 0.9 54.1 - 47.9 9.8


Здравословни ползи

Здравословни рискове

Рисковете, свързани с консумация на смокини, са:

 • Прояви на алергични реакции към смокините: те са рядко явление, но не са изключени. Ако имате някакви подозрения, че тялото ви е свръхчувствително към смокините, най-добре ги избягвайте дори и в състава на термично преработени храни. Консултирайте се с алерголог.
 • Оксалати. Смокините са сред храните, които съдържат оксалати. Това са естествени съединения, които, попаднали в тялото в големи концентрации кристализират и могат да предизвикат здравословни проблеми. Кристализирайки, оксалатите отнемат калций от тялото. В случай, че имате здрав стомашно-чревен тракт, няма причина да се притеснявате от консумацията им, стига да не се стига до системни преяждане с неразумни количества.
 • Сулфити и серен диоксид. Сушените смокини могат да бъдат тренирани със серен диоксид и сулфити, за да бъде консервирани така, че да запазят търговския си вид за по-дълъг период. Ако сте чувствителни към серни продукти, внимателно проверявайте етикетите, преди да купувате сушени плодове. Реакции на чувствтелност проявява средно един на всеки сто човека. Смокини, сертифицирани като БИО (органични) не съдържат сулфити.

Как да изберем и съхраним смокините?

Пресните смокини са едни от най-лесно ферментиращите плодове, затова следва да се пазаруват в количества, позволяващи изяждането им в рамките на един до два дни. Когато пазарувате смокини, проверете кожата им да няма разкъсвания, да бъде гладка и мека. На цвят следва да са зелено-кафеникави. "Пъпчето" от долната страна на плода следва да е изсъхнало и през него да се процеждат ситни капчици нектар от сърцевината. На пипане смокините трябва да са равномерно меки, но да оказват известно съпротивление при опит за промяна на формата им.

Суровите смокини се съхраняват охладени в хладилник, където могат да се запазят за два дни. Замразяването е възможно при специални условия в захаросана вода.

Идеи за използване на смокини

 • Сурови: самостоятелно, в плодова салата с други плодове, в мюслита с овес, ръж, пшеница и др.
 • Сушени: самостоятелно, в нискокалорични сладкиши, с пресни плодове в плодови салати, в мюслита и каши с овес, ръж, пшеница и др.

Нашето кулинарно предложение:

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • whfoods.com
 • nutritiondata.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow