Дневен план за навициСвали сега 

Арганово масло

Три пъти по-добро от зехтина!

В тесните улички на далечен Агадир, под жаркото пустинно слънце, търговци разнасят шишенца с безценна течност, съпровождани единствено от лекия бриз на Атлантика... Безценната течност с дълбок златист цвят, остър привкус и аромат на орех и екзотични подправки е известна като арганово масло. Всяка година местни африкански племена (бербери) събират около 350 000 тона семена от аргания, за да произведат над 12 милиона литра масло с изключителни лечебни и хранителни свойства.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Арганово маслоАргания бодлива (Argania spinosa) известна като "дървото на живота" или "желязното дърво", векове наред осигурява масло, лекарства, храна, строителен материал и гориво на многобройното мароканско племе. А в долината на река Дра, на площ по-голяма от 8000 км2 в покрайнините на Сахара, растат над 2 млн. дървета. Argania spinosa, дърво с изключително дълбоки корени и големи бодли, достига до височина 10 метра, а обиколката на короната му надвишава 15 метра. Плодовете на това дърво са зелени и приличат на маслини, но са по-големи и закръглени. Във вътрешността на плода е разположена костилка с много твърда черупка, в която има по три ядки. От ядките се произвежда безценното арганово масло - изключително дълъг и трудоемък процес, като за производството на 1 литър масло са необходими повече от 20 часа. Аргания бодлива живее около 150-250 год.

Плод от "Дървото на живота"

Маслото от плодовете на мароканската аргания се счита за едно от най-ценните и скъпи масла в света. Абделахи Тази (известен марокански историк) твърди, че през 8 век от н.е. започва износ на арганово масло в Близкия Изток. Всяка година в Африка се произвеждат около 12 милиона литра масло, на фона на 9 милиарда литра слънчогледово олио и приблизително 3 милиарда литра зехтин. Специалисти твърдят, че аргановото масло е продукт, три пъти по-добър от течното злато, наречено зехтин. Векове наред местното африканско население използва драгоценното масло за лечение на редица кожни болести (лишеи, невродермит, екзема, акне), срещу ревматични и артритни болки, за предпазване от спонтанни аборти, при профилактика на слънчеви изгаряния, за приготвяне на храна и сапун.

Аргановото масло е особено богато на витамин А и ненаситени мастни киселини (около 80% от него), полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Маслото е с високо съдържание на токофероли и фенолови съединения, който защитават кожата от свободните радикали и забавят процеса на стареене. Установено е, че олеиновата киселина в състава на маслото го прави особено полезно за регулиране на холестерола. Изследвания показват, че приемането на 2 с.л. от него дневно в продължение на един месец, могат значително да намалят нивото на холестерол в кръвта. Освен това, в състава на аргановото масло могат да бъдат открити вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите, като и вещества, способстващи за подобряването на циркулацията на кръвта, храносмилането и повишаване на защитните сили на организма.

Здравословни ползи

Различни научни публикации описват лечебните свойства на аргановото масло, според които то е особено подходящо за:

  • понижаване на нивото на „лошия” холестерол и повишаване на нивото на "добрия" холестерол;
  • понижаване на кръвното налягане;
  • подобряване функциите на черния дроб;
  • неутрализиране на свободните радикали и за възстановяване на хидролипидния слой.

Аргановото масло е с изразени антиканцерогенни свойства, тъй като съдържа антиракови вещества (скотенол). Особено полезно се оказва и при борба със затлъстяването, а приемано сутрин на гладно, маслото значително намалява чувството за глад.

Аргановото масло особено ценно в козметиката

Голяма част от производителите на козметични продукти използват 100% натурално масло, получено по метода на студено пресоване, без оцветители, ароматизатори и консерванти. Маслото от аргания обновява, ревитализира и подхранва кожата, изглажда бръчките и предотвратява тяхната поява. Рани, изгаряния или драскотини, третирани с арганово масло, заздравяват изключително бързо. А в съчетание със зехтин и бадемово масло, на фона на високото съдържание на витамин Е и омега-6 в състава си, аргановото масло се превръща в идеалната съставка на формулата anti-age.

Кой е основният недостатък на африканското масло?

Маслото от аргания не съдържа алфа-линоленова киселина, която задължително трябва да присъства в дневното меню. Това означава, че е препоръчително маслото да се допълва с рапично и соево олио. Подобно на зехтина, маслата с богато съдържание на полиненаситени мастни киселини не трябва да бъдат подлагани на термична обработка, защото губят своите вкусови и здравословни качества. Препоръчва се аргановото масло да се съхранява в хладилник и да се употребява в кратък срок след отварянето на бутилката.

Кулинарни съвети

  • Лекият привкус на орех на аргановото масло го прави изключително подходящо средство за овкусяване на различни салати, зеленчукови супи, каши. Може да се използва и за намазване на различни меса и зеленчуци, приготвени на скара.
  • Ако смесите арганово масло с печен бадем и мед, със сигурност ще получите незаменим афродизиак.

Използвани източници

  • vivisan.bg
  • doctorbg.com
  • medicalbg.com
  • zdrave.vselena.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow