Дневен план за навициСвали сега 

Тай-чи - медитация в движение

Упражнения, вдъхновени от съвършените движения на жерава

Тай-чи - изкуството на движенията от Древен Китай понякога се описва като подвижна медитация. Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Древен метод за редуциране на умората, свързване с висшето "аз" и управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Тай-чиЗа основоположник на тай-чи се смята китайският монах Чан Сан Фън, който бил последовател на даоизма и влага в своя метод основните принципи на това философско учение, според което Вселената е хармонично движение на "ян" и "ин", плавно преливане от един сезон към друг, от раждане към смърт.

Според философията на тай-чи физическото равновесие е ключът към душевния мир, а по своята същност предствалява вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от други бойни изкуства, не силата и агресията са в неговата основа, а спокойствието.

Упражненията от тай-чи представляват продължителни серии от плавни движения, изпълнявани едно след друго в последователност, наречена Форма. Тези движения помагат на вашето "Ки" или т. нар. вътрешна енергия да се движи свободно из цялото тяло, като по този начин допринася за хармонията между ума и тялото. Контролираните плавни движения и ритмичното дишане имат благоприятен ефект върху физиката, като подобряват координацията и здравословното състояние на организма.

Корените на тай-чи трябва да се търсят в Древен Китай, където още през 15-ти век се практикува в манастира на Шаолин, а през 80-те години на 20-ти век навлиза в западния свят, като днес вече е на второ място по популярност в САЩ след йогата.

Какво ни дава тай-чи?

Тай-чи ще ви помогне да усетите и контролирате тялото си. Прецизните, повтарящи се движения наблягат на постепенното напрягане и отпускане и могат да ви дадат по-ясна представа относно това как работи цялото ви тяло. Това от своя страна подобрява стойката, координацията и равновесието, отпуска напрегнатите мускули и намалява сътресението върху костите и ставите. А цифрите са категорични: за един час тренировка вие ще се лишите от 300 ккал, но резултатите ще бъдат много повече от стройно и добре оформено тяло. Основна цел е тялото да бъде на добро физическо и духовно ниво. Бавните и контролирани движения натоварват костите и тренират мускулите в някои части на тялото, които често се пренебрегват, например при традиционните упражнения с тежести.

Регулярните занимания с тай-чи спомагат за заздравяването на костите, повишават еластичността на ставите и са добра превантивна мярка срещу остеопороза. А дълбокото дишане от своя страна подобрява кръвообращението и укрепва стените на кръвоносните съдове. След проведено проучване с хора на възраст между 50 и 60 год. е установено, че след 6 месеца редовни тренировки по 30 минути на ден, мускулната сила на крайниците на участниците се е повишила с 20%.

Според последователите, практикуващи тай-чи, от особена важност са следните принципи:

 • Трябва да сте естествени и отпочинали, движенията да бъдат спокойни и свободни, а мускулите да не бъдат напрегнати и сковани. Дишането трябва да бъде дълбоко и непрекъснато, защото практикуването на тай-чи изисква сила и мекота.
 • Умът трябва да бъде спокоен, но със съзнание, което командва тялото, за да се постигне хармония на движението.
 • Движенията на тялото трябва да бъдат напълно координирани през цялото време, изпълняват се в леко приклекнала стойка, а тялото се "носи" като по вода.

Какво е предимството на тай-чи?

Без съмнение едно от най-големите предимства на тай-чи е, че може да се практикува от всеки - и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които са на мнение, че тези упражнения са с изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания. Много спортисти използват тай-чи за възстановяване след различни травми и операции, доро някои терапевти ги препоръчват и за деца с гръбначни изкривявания. И това не е случайно, защото упражненията са с ниска степен на сътресение и малък риск от травми, което ги прави подходящи за по-възрастните или за хората, страдащи от проблеми на костите и ставите. Тъй като движенията подобряват равновесието, те значително намаляват риска от падания и фрактури.

Форми на тай-чи

През вековете са се обособили редица резлични стилове на тай-чи, а най-често практикуваният днес е янг. Характеризира се главно с вертикални стойки и отпуснати движения, изпълнявани с бавно темпо и допълвани от спокойно и равномерно дишане. Във всеки едни стил има по няколко Форми, като броят на движенията в една форма може да бъде от 12 до 108.

Чували ли сте за Форма "Потупване на кон"? Изпълнява се по следния начин:

 • Заемете стоеж с крака, разтворени на ширината на хълбоците. Насочете лявото ходило право напред и задръжте дясното една крачка назад, като сочи навън - тази стойка се нарича "Лък". С дясната си длан направете "Човка" и изпънете ръката встрани от тялото. С лявата ръка направете движение, сякаш избутвате нещо с дланта си.
 • Започнете да изтегляте назад левия крак, като повдигате петата. Придвижете дясната ръка още встрани и отворете дланта, лявата длан обърнете надолу и погледнете към дясната си ръка.
 • Обърнете глава пак наляво, а погледът ви трябва да е насочен напред. Придвижете отново дясната ръка напред, така че да е почти права, с обърната надолу длан. Лявата ръка спуснете надолу към левия хълбок с дланта нагоре.

А знаете ли, че...

Според изследване, проведено в университет в Илинойс, тай-чи може да възстанови равновесието при пациенти, преживяли мозъчен инсулт. В изследването участвали над 136 души, прекарали инсулт преди повече от 6 месеца, като упражненията, които изпълнявали, били свързани с дишане, седене, ходене и запаметяване. След 6 седмици с по три часа упражнения на ден, пациентите показали впечатляващи резултати.

Друго проучване, проведено в Университетската медицинска школа на Емъри и докладвано в Journal of the American Medical Association през 1995 г., сравнява ефекта от три вида програми, включващи тай-чи, върху вероятността от падания при възрастни хора. Резултатите били следните: при първата програма били включени силови упражнения, както и упражнения за издръжливост и равновесие, като потенциалният риск от падане бил намален с 10%. Втората програма включвала единствено упражнения за равновесие и намалила риска с 25%. А третата програма, която се състояла само от тай-чи упражнения, намалила риска от падания с 47%.

В заключение можем да обобщим:

 • Тай-чи подобрява концентрацията и контрола на тялото;
 • Подобрява равновесието и стойката;
 • Тонизира мускулите и увеличава обема на движенията;
 • Сравнително ниска е степента на сътресение, както и рискът от травми;
 • Редица лекари препоръчват тай-чи като помощна терапия за лечение на заболявания на опорно-двигателната система (артрит, гръбначни изкривявания, ошипявания, раздвижване след оперативна намеса);
 • Нервно-психични проблеми, както и произтичащите от тях заболявания;
 • ...и не на последно място - спомага за духовното израстване на организма.

Тай-чи е изкуство, което изисква последователност и търпение, а колкото повече старание влагате, толкова по-голяма ще бъде ползата ви от тези упражнения. Само след няколко тренировки ще забележите подобрения в гъвкавостта, равновесието и стойката на вашето тяло.

Използвани източници

 • chudesa.net
 • dieti.rozali.com
 • "Здрави кости, мускули и стави" - Рийдър Дайджест, София 2010
Още съдържание по темата
Плуване-никога-не-е-късно-да-се-научим
Плуване - никога не е късно да се научим!

Спортува ви се извън спортната зала? Опитайте в басейн!

Плувайте-с-вашето-бебе
Плувайте с вашето бебе

Физическо и емоционално преживяване за родителите и техните малки съкровища

Тонус-във-водата-с-5х4х50
Тонус във водата с 5х4х50

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Тонус-във-водата-долна-част
Тонус във водата: долна част

Тонизиращ воден тренировъчен комплекс за една забавна и активна почивка

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow