Кедрови ядки

Какви тайни крият семената от сибирски бор?

Ценни носители на полезни вещества, витамини и минерали, семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора. А маслото на кедровите ядки е уникален продукт без аналог в природата, който многократно превъзхожда вкусовите и полезните свойства на зехтина.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кедрови ядкиКедровите ядки представляват ядливите семена на някои иглолистни дървета от семейство Pinaceae, род Pinus.

Според любителите на кулинарното изкуство това са ядки, но според законите на ботаниката правилното название на плодовете от Сибирски бор е семена.

В Европа семената се добиват от Pinus pinea - италианска пиния, вид иглолистно дърво с височина около 20 м, виреещо в южната й част. Семената на това дърво достигат дължина до 2 см.

Най-голямо значение за добива и износа на кедрови ядки има корейската пиния, добивана в Северен Китай.

Кедровите ядки били познати на хората още от древни времена. Твърди се, че един от най-древните лечители - Авицена, е бил запознат с техните питателни и целебни свойства.

Ароматните семена не само придават прекрасен екзотичен вкус на всяка гозба, но притежават също така уникални свойства, изразяващи се във високо съдържание на витамини и минерали, както и на повече аминокиселини, отколкото съдържат месото и млякото.

Хранителен състав на ядките

В 100 гр. кедрови ядки се съдържат около 30 гр протеин, а това превръща семената в "първенец" по съдържание на протеин сред останалите видове ядки. В състава на белтъците влизат 19 аминокиселини, като около 70% от тях са незаменими, което е показателно за високата им биологична ценност.

Преобладаващи са аргинин (около 21 гр/100 гр белтъци), лизин (около 12 гр/100 гр белтъци), метионин (около 6 гр/100 гр белтъци) и триптофан (около 3 гр/100 гр белтъци), като присъствието им е задължително не само в менюто на подрастващите, но и на възрастните.

От друга страна, семената се отличават с високо съдържание на фосфор, йод, мед, магнезий, манган, силиций, калий, калций и желязо, въглехидрати, мастни киселини, както и на витамините А, В1, В2, В3, F и Е.

Полезни качества на кедровите ядки

Консумацията им се препоръчва, тъй като:

  • влияят благотворно върху процесите на растеж на организма;
  • участват в обмяната на веществата;
  • оказват добър ефект върху работата на сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и нервната система;
  • оказват положителен ефект върху мъжката потентност и играят роля на добър афродизиак;
  • стимулират дейността на мускулите, а освен това подобряват функционирането на черния дроб и образуването на кръвта.

Потенциални рискове за здравето

Високото съдържание на протеини превръща кедровите ядки в силен алерген. Поради високата си калоричност те трябва да бъдат консумирани в ограничени количества.

Тъй като различните видове ядки съдържат различни полезни вещества, експерти по здравословно хранене съветват да се консумират под формата на микс, като дневната доза не бива да превишава 50 гр.

Как да ги съхраняваме?

Препоръчително е кедровите ядки да се съхраняват в дишащи кутии, на проветриви места, защитени от пряка слънчева светлина. Необелените ядки могат да бъдат съхранявни дълго време в хладилник, но преди консумация обвивката им трябва да бъде отстранена.

Вече обелените ядки имат сравнително кратък срок на годност, което означава, че трябва да бъдете внимателни в избора си, защото обикновено в търговската мрежа те се предлагат в този вид.

Какво можем да си приготвим с помощта на кедрови ядки?

Различният вкус на кедровите ядки ги прави подходяща добавка към много ястия и сосове. Те не само са основна съставка на прочутия сос Песто, но много често се използват при приготвянето на различни меса, риба, зеленчуци, ориз и спагети.

Кулинарни майстори ги прибават дори при приготвянето на шоколад и различни десерти, а резултатът винаги е един - шедьовър с несравним вкус и аромат.

Спагети със сушени домати и кедрови ядки

  • Необходими продукти: спагети, 8 броя сушени домати, 4 скилидки чесън, 1 с. л. кедрови ядки, 1 стрък розмарин, зехтин, сол, смлян черен пипер
  • Приготовление: Доматите се нарязват на тънки лентички, а чесънът на тънки филийки. В тиган се загрявяват около 4 с. л. зехтин и се добавят чесънът, розмаринът и кедровите ядки. След това сварените и отцедени спагети се прибавят към тази смес за около минута (заедно с доматите), след което се отстраняват от огъня. Поднасят се овкусени с черния пипер и солта.

Използвани източници

  • zvkedri.com
  • letsgym.com
  • gotvetesmen.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow