Дневен план за навициСвали сега 

Фитнес индустрията през 20-21 век

Чували ли сте за Наутилус?

Фитнес индустрията през 20-21 век

Промените във фитнес индустрията неотменно следват ръста на технологиите. Всяко ново десетилетие на двадесети век носи нови и нови открития, компании и модели за подражание. Изключение правят само периодите на световните войни. Присъствието на фитнеса и спорта като цяло в живота на хората се увеличава пропорционално на нарастващата автоматизация на труда.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Колкото по-къс е работният ден на един човек, толкова повече време за себе си има той.

Така благодарение на увеличаващия се жизнен стандарт и намаляване на работната седмица спортуването вече не е лукс за богаташи, а дейност за всеки.

Разбира се, това важи първо за развитите и след това за развиващите се страни. Хората, патентите и събитията, развили индустрията до моментното ниво, са хиляди.

Успях да подбера онези от тях, които смятам за ключови за прогреса на фитнес културата. Този път ще ви оставя да разгледате събитията, без да разделям периодите, тъй като това е част от новата история.

Вярвам, че ще се справите с периодиката и сами. Моите изводи можете да прочетете накрая.

Година Събитие Място Личност Коментар
1920 Дефиниран и разпространен бива  принципът на тренировки с динамично съпротивление САЩ, Ню Йорк Чарлз Атлас (с рожденно име Анжело Сицилиано) Атлас, както е по-известен в Щатите, е атлет, стартирал в YMCA и насочил се към силовите спортове. Той е много известен за времето си в САЩ и вдъхновява хиляди да следват примера му. За това допринасят участията му във филми и натурални фотографии за вестници. Той патентова своя система за тренировки от 12 урока, в които преподава техники за динамично съпротивление на мускул срещу мускул. На практика в програмата има изометрични, изокинетични и изодинамични техники.
1928 Създаден е познатият и до днес модел на олимпийски лост за олимпийските игри в Амстердам Германия, Veltum-Barbel, По-късно сляла се с друга компания в познатата и до днес Berg-Hantel Това е една от първите компании е Европа, произвеждащи специализирано спортно оборудване.
1932 Излиза филмът "Тарзан - човекът маймуна" САЩ Джони Вайсмюлер Вайсмюлер е професионален плувец с редица титли. Най-големият му принос за индустрията обаче се изразява в това, че благодарение на новата световна страст – киното, той се превръща в критерий за силно мъжко тяло. Оттук насетне всеки следващ пример ще бъде по-мускулест и по-изразителен и ще влияе в по-голям мащаб, докато последователите на спорта станат милиони.
1936 Първият брой на списанието на Уидър "Твоята физика" САЩ Джо Уидър Джо Уидър безспорно е човекът, създал комерсиалното лице на  бодибилдинга, за добро или за лошо. Той публикува своето списание "Твоята физика" едва на 17 години. Бавно и постепенно Уидър развива списанието си и добавя още и още, докато създаде своята медийна империя, която днес включва изданията: "Мускули и фитнес", "Мистър Америка", "Мускулна сила", "Форма", "Мъжко здраве", "Да живееш стегнат", "Първично здраве и фитнес", "Стегната бременност", "Готвачи", "Младши Голфьор", "Флекс". Джо притежава и компания за спортни суплементи, работата по която започва през 1952 г.: Weider Global Nutrition, т.е. десет години след основаването на компанията му за изработка на спортно оборудване: Weider Barbell Company.
1940 Появява се тренажор за предмишница с пружини за стискане САЩ Неизвестно от кого, но по-късно е копиран от IVANKOBarbell За това откритие разбираме от дизайна на ранен модел тренажор за предмишница на фирма IVANKOBarbell, наричан "The Super Gripper" и пуснат в производство през 1963 г. в САЩ и в Европа.
1946 Учредена е IFBB САЩ Бен и Джо Уидър До 1940 г. контролът върху силовите спортове са концентрира в Аматьорския Атлетически Съюз, организация, която се интересува преди всичко от вдигането на тежести и функционалния елемент в спорта, не толкова от визията на атлетите. Братята Уидър решават да променят това и създават IFBB като състезателна организация, която отрежда централно място на бодибилдърите и следва да се занимава с развитието и популяризацията на този спорт. Така са организирани състезанията Мистър Олимпия и Мис Олимпия, които постепено изместват Мистър Вселена по популярност.
1946 Винс Жиронда отваря студиото си и започва да създава атлети САЩ, Северен Холивуд Винс Жиронда "Железният гуру" е един от водещите генератори на промяна в американската силова индустрия. Той разработва десетки упражнения и схеми, тренира много атлети и оставя трайна следа, не по-малка от тази на Чарлз Атлас.
1949 Kettler отваря врати Европа, Германия Хайнц Кетлер Компанията стартира с производство на колела и машинни части, като по-късно през осемдесетте години започва да произвежда фитнес продукти за непрофесионална домашна употреба.
1952 Създадена е първата изкуствена пътека Вашингтонски Университет Д-р Робърт Брус и Уейн Куинтън Разбработват я за медицински цели, за да могат да проследяват сърдечната дейност на хора със сърдечно-съдови проблеми по време на физически усилия.
1957 Атлетичното тяло на Стив Рийвс обикаля света за година, благодарение на киното. Италия, Европа, а по-късно и в САЩ Стив Рийвс (1926 – 2000) Стив Рийвс  участва в "Херкулес" и се превръща в модел за желано мъжко тяло, измествайки "Тарзан". Рийвс е първият актьор с тяло на културист. Появата му в редица филми утвърждава новия образ на силния мъж: комбинация от силно тяло и силен характер.
1955 до 1960 Създадена е Пейката на Лари Скот САЩ Лари Скот Скот е знаменит в бодибилдинг средите заради неподражаемата форма на ръцете си. Треньор на Скот е Жиронда, а по-късно и Мило. Последният го представя пред широката публика. Лари Скот е популярен модел, бодибилдинг шампион и иноватор. Той дава на индустрията пейката за фиксирано сгъване, която става известна като "Скотова пейка" или "Пейката на Лари Скот", а упражнението е "Скотово сгъване".
1960 Създадена е The Cybex Ergometer Company, която през 1995 става CYBEX САЩ,  Роноконка, Ню Йорк The Cybex Ergometer Company, Lumex, Eagle Performance Systems, CYBEX След поредица от придобивания, стартирали през 1953 г.от Lumex, CYBEX е факт. Компанията се нарежда сред лидерите си с патент за уникална до този момент траектория на движение на своя хибрид елиптикал-степер "АркТренажор" през 2002 г. 
1967 Създаден е мултифункционален тренировъчен тренажор с плочки САЩ Харолд Зинкин, Universal Gym Equipment Universal Gym Equipment е основана от Харолд Зинкин, за да продава патента му за мултифункционален тренажор с плочки. Това е първият патентован по рода си продукт за спорт, с което прави революция, понеже позволява навлизането на аматьори в залите да става без непосредствен контрол от треньор.
1967 Основана е компанията "IVANKO" САЩ IVANKO Компанията и до днес е сериозен производител на щанги, фитнес и олимпийско оборудване при тежката атлетика.
1965-1973 Зейн е един от първите бодибилдъри, използващи модерни добавки САЩ Франк Зейн Зейн бил известен сред колегите си претенденти за Мистър Олимпия като "Химикът" заради склонността си да употребява големи количества добавки като аминокиселини, витамини и минерали. По негово време този научен подход все още се е смятал за странен.
1974 Патентована е Dynamic Variable Resistance  (DVR) технологията САЩ Universal Gym Equipment Тази технология се вгражда в мултифункционалните тренажори на Universal Gym Equipment и позволява съпротивлението при дадено движение да варира в рамките на работната амплитуда, като така стимулира слабите мускули към растеж или обратното, компенсира слабостта им.
1977 Франко Коломбу не успява да спечели "Най-силният мъж на света" САЩ Франко Коломбу Докато води, пада малко преди финала и контузва крака си сериозоно. След шестчасова операция лекарят му казва, че никога повече няма да ходи. Само три години по-късно той печели Мистър Олимпия за 1981 г. Това е отличен показател за това колко е напреднала спортната медицина на този етап. Стероидите вече играят своята роля.
1980 Ражда се "Precor" и гребният им тренажор САЩ Дейвид Смит, Precor Смит създава гребен тренажор, който започва да произвежда и продава на други спортни компании. Две години по-късно в компанията влиза Бил Потс, който я иновира чрез електронни технологии. Към 84-та компанията израства и вече е позната като  Precor Inc.
1982 "Конан Варваринът" завладява света и Арнолд се превръща в екшън икона и модел за подражание САЩ Арнолд Шварценегер Вдъхновен от актьорите, играещи  за "Тарзан" (Вайсмюлер) и "Херкулес" (Рийвс), Арнолд се запалва по бодибилдинга и на 14-годишна възраст вече е наясно с бъдещата си спортна кариера.  Шварценегер бяга от армията, за да участва в състезание. След като не успява да спечели Мистър Вселена през 1966-а, той се амбицира. Следва трениране при различни треньори: Чарлз Бенет, Рег Парк, Жиронда и Уидър. На професоналната сцена той е 7 пъти Мистър Олимпия. За широката общественост обаче и в широк смисъл за индустрията важна е появата му като лице на новия модел тяло за мъжа – Конан Варварина. Този филм ще вдъхнови следващото поколение. По-късно излиза и филмът "Pumping Iron", който показва света на бодибилдинга и постиженията на хората около Уидър и в частност успехите на Арнолд. Разбира се, там всичко е сценарий.
1982 Panatta Sport излиза на сцената Европа, Италия Руди Панатта Panatta Sport е компанията, която въвежда висок критерий към красотата на дизайна на машините си и съвем нов клас - фитнес оборудване за деца. 
1983 Основана е "Technogym" САЩ Нерио Алесандри, Technogym Основен лидер и днес в производството на фитнес оборудване. Тази компания патентова системата "Меки стъпки". Това е технология, която прави ходенето на пътека подобно на това по трева, поне според описанията. Всъщност това е добавянето на еластична дъска, която да улавя теглото на тичащия, като смекчава удара на крака с основната платформа.
1984 Основана е "Smooth Fitness" САЩ Smooth Fitness Днес компанията е лидер в производството на пътеки за спортни и медицински цели. На нея дължим доста от електронните иновации по пътеките.
1986 Наутилус се появява на широкия пазар и променя индустрията САЩ Артът Джоунс, Nautilus, Inc. Артър Джоунс изобретява мултифункционална машина за трениране с променящо се съпротивление по логаритмична спирала. Тя е лесна за употреба и не много скъпа. Става хит сред фитнес поколението. Машината Наутилус е творение на Доунс от 60-те години на миналия век, но официално историята на компанията му започва през 1986-а.
1990 Елиптикалът се появява на фитнес сцената Европа Nordic Track Inc. Компанията пуска първия кростренажор на пазара. Той е твърде неудобен и привлича ограничен интерес.
1996 Universal Gym Equipment фалира САЩ Universal Gym Equipment Компанията става жертва на високата конкуренция  на пазара и лошо планиране на разходите.
2004 Патентован е компактен елиптикал САЩ Precor Изработен е от Лари Д. Милър за Precor. По същото време много и различки компании изработват свои алтернативи или купуват лицензи, за да останат в играта.

Какво се случи с фитнес индустрията в ХХ век?

Преди всичко железният спорт се раздроби и профилира според целите на трениращите.

В началото на века силовите постижения вървят ръка за ръка с позингите, а в края на века, по-точно след "Златното поколение" бодибилдъри от 60-те и 70-те години, фармацевтичната индустрия изроди бодибилдинга в машина за мутанти (в буквален смисъл).

Неслучайно в тази таблица няма данни кога кой суплемент или кой медикамент е бил патентован и използван в спорта. Това би убило магията, а не това е целта ми.

Факт е, че без фармацевтичната индустрия много от големите момчета щяха да са далеч от нивото на "Златното поколение".

Не това е важното. Важното е, че спортът се разделя на профили: 

  • Визуално ориентирани: бодибилдинг (професионалисти, аматьори, натурални и т.н.) и фитнес;
  • Резултатно и силово ориентирали: силови състезания с разнороден характер, олимпийска тежка атлетика: изхвърляне, изтласкване, трибой и състезателна дейност по основни движения (клек, лег, тяга и т.н.)
  • Кондиционно и/или визуално ориентиран фитнес - аматьорски спорт за масите.

Спортът за масите е това, което превръща желязната индустрия в това, което е тя сега - култура на потребление с икономически дял за милиарди.

Хубавото тук е, че благодарение на голямата част от клиентите на тази индустрия прогресът й се насочва обратно към оригиналните й цели от самото й създаване, а именно: красиво и здраво тяло.

Това е посланието на Чарлз Атлас и силните мъже, живяли преди него. Добре е, че отново пътуваме натам.

Какво се случва с индустрията и предстои да се случи в XXI век?

Бодибилдингът умря в класическият си вид още през 80-те. В сегашният си вид едва ли ще надживее империята на Уидър.

Остава му да се прероди в класическата си форма или да остане странен и хм... залязващ спорт за единаци.

Надявам се искрено да наблюдаваме ново поколение състезатели, по-далеч от "Олимпия".

Силовите спортове също са близки с фармацията. И тук таванът на постиженията бе поставен през 80-те.

Спомняте си, надявам се, за легендарните атлети на Абаджиев. Олимпийските игри ще съхранят тези спортове и дано изхвърлят допинга от процеса на подготовка на атлетите.

Големи постижения обаче ще са рядкост - истинска рядкост. Тук интересът следва да е кой ще спечели и за коя страна, а не ще има ли рекорд. Дано да бъде така.

Фитнес индустрията вече не е само спортна индустрия, а част от една по-голяма такава - уелнес индустрията.

В нея спортът е част от кръг дейности, организирани в опазване, развиване, поддържане и удължаване красотата, способностите и здравето на човешкото тяло.

Индустрия в култ към живота в активния смисъл на думата. Това е бъдещето. 

В заключение

Навярно съм пропуснал някои атлети с ключов принос, патенти, събития или места, променили индустрията.

Ако откриете такива, оставете коментара си под статията, за да ги добавим в малкия ни списък на славата. Благодарим ви!

Прочетете и другите статии от поредицата:

Използвани източници

  • oldtimestrongman.com
  • Iron Game History
  • Снимка: Арнолд Шварценегер, Conan the Barbarian (1982)
Още съдържание по темата
Ритуалът-Guru
Ритуалът Guru

Преяждането като форма на просперитет

Възстановяване-от-тренировки
Възстановяване от тренировки

Може би най-важният и най-подценяваният тренировъчен елемент

Как-да-тренираме-когато-не-обичаме-да-тренираме
Как да тренираме, когато не обичаме да тренираме

Знаеш, че тренирането е полезно за теб, но не ти харесва. Какво може да направиш?

Тренировките-са-прекалено-лесни
Тренировките са прекалено лесни!

Тренировъчната ми програма не ме натоварва достатъчно!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow