Бюстът и фитнесът

Бюстът и фитнесът

Влиянието на тренировките върху женския бюст и неговото състояние

Бюстът е важна тема за една жена. Без значение каква е големината на гърдите, убедена съм, че всяка от нас би предпочела стегнат и повдигнат бюст, вместо увиснал такъв. Доказано е, че фитнесът и правилната стойка могат да доведат до подобряване състоянието на бюста.

Какво представляват гърдите?

Да разгледаме съвсем накратко анатомията им, за да разберем може ли фитнесът да повлияе на бюста, до каква степен и как.

Гърдите са част от вторичните полови белези при жената. Състоят се най-общо от тяло и ареола и са изградени от мастни, жлезисти и секретиращи мляко тъкани.

През пубертета женският хормон естроген повишава нивата си и гърдите се увеличават по обем. Във вътрешността им се развиват млечни жлези, чиято функция е да произвеждат мляко (лактация) за изхранване на новороденото.

Основата на гърдите лежи върху големия гръден мускул (Pectoralis major muscle), на нивото между второто и шестото ребро.

Устройство на гърдата

 • Тяло – включва млечна жлеза, която е прикрепена за гръдния мускул чрез сухожилията на Купър (Astley Cooper). Тя от своя страна е изградена от:

1. Паренхима – мрежа от млечни жлези (лобули); канали, чрез които секрецията от лобулите да се достави до мамилата (зърното, където се отварят порите на млечните жлези).

2. Строма – слой от съединителна и мастна тъкан.

 • Ареола – централно разположена около зърното пигментирала кожа. Състои се от много жлези, които секретират по време на кърмене.

Виждате, че гърдите не са изградени от мускули, а от мастна тъкан. Технически това означава, че няма как да влияете на формата им чрез упражнения, действащи директно върху тях.

За да създадете вид на оформен и стегнат бюст, трябва да работите именно върху гръдните мускули, които се намират зад него.

Фитнесът

Лежанката далеч не е само за мъже и посещенията във фитнес залата (а и не само) могат да помогнат в постигането на един по-стегнат вид на бюста.

Гърдите лежат върху мускулите, покриващи гръдния кош. Това са: голям гръден мускул, преден зъбчат мускул (Serratus anterior), прав коремен мускул (Rectus abdominis) и външни коси коремни мускули (External oblique).

Трябва да подбирате движения, в които тези мускули да са двигатели или стабилизатори (фиксатори и поддържащи мускули). Тоест – или да са основните извършители на движението, или да имат второстепенна роля като подпомагащи движението.

С приоритет, разбира се, е гръдната мускулатура.

В изданието има голямо разнообразие от упражнения за гърди. Разгледайте ги, и ако има непознати за вас движения, се запознайте с правилното им изпълнение.

Тези, върху които ще наблегна, са:

Ако всеки път тренировките ви включват цялото тяло, може да редувате различните упражнения за гръдната мускулатура (например в понеделник повдигане от тилен лег, в сряда – избутване от наклонен лег с дъмбели; следващата седмица може да ги замените с лост и т.н.).

Старайте се да включвате в програмата си движения от наклонен лег, защото спомагат за повдигането на бюста.

Това, което съм забелязала е, че много жени подхождат страхливо към лежанката или изобщо не стигат до тази стъпка. И за това си има причина.

В момента се сещам за четири случая в последната година и половина, при които различни представители на мъжкия пол са ми давали следния съвет: "Защо правиш лежанка? Внимавай! Гърдите ти ще се стопят."

Всъщност това е далеч от истината. Причината я изяснихме по-горе – женските гърди сами по себе си не са мускул и за стопяването им влияние по скоро би имало храненето.

Храненето

Хранителният режим има отношение за това как ще изглеждат гърдите ни. Тук имам предвид не конкретни храни, а режими за намаляване/покачване на тегло.

Резките колебания в личното тегло са нежелателни – не само защото са нездравословни за целия организъм, а и защото се отразяват зле на бюста.

Изяснихме, че гърдите са предимно мастна тъкан и един хранителен режим с приоритет редуциране на мазнините ще се отрази и на тях. Няма такъв вариант, в който да сваляме мазнини, а бюстът да стои непокътнат.

Ето защо свалянето на килограми трябва да става постепенно и плавно, за да не се отпуска кожата и да не увисват гърдите.

При рязкото качване на килограми е възможно кожата да се преразпъне и да се образуват стрии. Разбира се, има различни кремове, но при тях положително действие би се наблюдавало евентуално след упорито и продължително третиране.

В хранителния ви режим трябва да присъстват разнообразни храни, богати на различни витамини, които да имат отношение върху кожата.

Пийте достатъчно вода, за да подобрите нейната еластичност.

Стойката

Тайната на красивия бюст се крие и в добрата и правилна стойка.

Слабият гръб и недостатъчно развити мускули на гръдния кош могат да доведат до лоша позиция, която от своя страна и с помощта на гравитацията – до увиснат бюст.

Стойката ви трябва да е с изправен гръбначен стълб и изтеглени назад рамене. Така бюстът се повдига и изглежда по-оформен и стегнат.

Сядайте с изпънат гръб, а докато ходите си представяйте, че крепите предмет на главата си – така ще придобиете изящна и привличаща очите стойка.

При някои жени с прекалено едър бюст може да се наблюдава гръбначно изкривяване, което да попречи на добрата стойка. Нужна е консултация с кинезитерапевт/физиотерапевт, който да прецени състоянието и да назначи съответното лечение.

Съвети за красив бюст

 • Не подценявайте спортните сутиени и не жалете средства за тях. Особено ако практикувате по-динамични спортове, където има много подскоци и т.н. Мислете в по-дългосрочен план и се грижете за гърдите си дори и в дребните детайли.
  При дамите с по-голям бюст нека и задната лента на сутиена да е по-широка. При притежателките на по-малки гърди – избягвайте ежедневната употреба на подплънки, защото не позволяват на кожата да диша. Като цяло – залагайте на удобството, сутиенът не бива да ви стяга.
 • Тренирайте гръдните мускули.
 • Избягвайте "диети", обещаващи бързо сваляне на килограми.
 • Правете контрастни душове и хидромасажи.
 • Не излагайте бюста си на директна слънчева светлина или солариум. А ако това се случва – ползвайте специална козметика за хидратиране и предпазване от вредните лъчи.
 • Пийте достатъчно течности.
 • Ходете изправени и със самочувствие.
Използвани източници
 • emedicine.medscape.com
 • medicinenet.com
 • nlm.nih.gov

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска
Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1