Дневен план за навициСвали сега 

Кайсии

Плодът, който "открива" лятото

Кайсии

Кайсиите (Prunus armeniaca) са растение от семейство Розоцветни и са близки роднини със сливите и прасковите. Дървото на кайсиите достига височина над осем метра и живее между 40 и 60 години, но при благоприятни условия може да достигне дори до 100. Плодове дава след третата година. Обича относително топъл климат, но вирее добре и при по-голяма надморска височина и в различни климатични зони, включително и при по-сурови условия. За негова родина се счита Армения, но има сведения, че в Китай кайсиите са били използвани още от древни времена.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Плодът е широко разпространен в Мала и Средна Азия, среща се дори в Хималаите на височина 4000 м. Заслугата за разпространението на кайсиите в Европа се приписва на Александър Велики, а през XVIII в. са пренесени и в Америка. У нас кайсията става овощна култура едва след Освобождението, а най-разпространени са сортовете Силистренска, Кишиневска (Бадемка), Роксана.

В Гърция я наричат "Арменска слива", откъдето идва и научното наименование на плода.

На нашите географски ширини кайсията дава златисто-оранжеви плодове за кратко време - от средата на юни до края на юли месец.

Консумация на кайсии

Най-здравословната и препоръчителна употреба на кайсиите е, разбира се, в прясно състояние. Когато не са в сезон, можем успешно да ги заменим със сушени или замразени кайсии.

Други популярни форми на употреба са под формата на компот, нектар и конфитюр.

Освен месестата част на плода, употреба намират и ядките, които имат сходни хранителни качества с тези на бадемите.

Хранителни стойности на кайсиите

Пресни кайсии – 100 г

Калории 48
Калории от мазнини 3
Общо мазнини 0,4
Холестерол 0
Общо въглехидрати 11
Фибри 2
Захари 9
Белтъчини 1
Вода 86,4
Гликемичен индекс 20
Гликемичен товар (ГЛ) 4

Здравословни ползи от консумацията на кайсии

Кайсията е чудесен източник на ниацин (витамин В3), фолиева киселина (витамин В9), пантотенова киселина (витамин В5), витамин С, витамин Е (алфа токоферол) и витамин К, а съдържащият се само в три кайсии каротен покрива половината от дневните нужди от витамин А. Освен това в плода се съдържат относително високи дози от минералите калий, желязо, мед, магнезий.

Кайсиите съдържат още ликопен, макар и в неголеми количества. От органичните киселини присъстват лимонена, ябълчена и винена.

Благодарение на високото си съдържание на калий, кайсиите са ценена храна за поддържане на сърдечно-съдовата система, както и за регулиране на калиево-натриевия баланс в организма. Имат леко диуретично действие и дават облекчение при отоци.

Желязото ги прави подходящи при състояния на анемия, а също така ценна храна за бременни жени и деца. Освен това те укрепват кръвоносните съдове и спомагат за здравето на очите.

Сокът от кайсии се препоръчва при състояния на хипертония, стомашно-чревни заболявания като повишена киселинност, колити, метеоризъм и дисбактериоза.

В традиционната китайска медицина кайсиите са почитани като храна, подпомагаща женското плодородие.

Здравословни рискове от консумацията на кайсии

  • Някои от сушените кайсии биват обработвани със серен диоксид или сулфити с цел убиване на микроорганизми и удължаване на трайността им. Това би могло да причини пристъпи на задух, затруднено дишане или гадене при по-чувствителни към сярата индивиди. Особено внимателни следва да бъдат страдащите от астма.
  • Алергии към кайсии не са изключени.

Как да изберем и съхраним продукта

Кайсиите имат най-добри хранително-вкусови качества, когато са добре узрели. За да разпознаете готовите за консумация плодове, избирайте такива с равномерен жълто-оранжев или наситено оранжев цвят. Плодовете е добре да бъдат умерено меки, да поддават на лек натиск, но да не се разкашкват и да нямат кафяви участъци. Последните са признаци, че са презрели или механично наранени. Избирайте плодове с мека ципа, чиято цялост не е нарушена. За предпочитане е да се купуват плодовете тогава, когато са в сезон.

Ако са леко зелени, можете да ги "доузреете", като ги поставите в хартиен плик за 2-3 дни. Узрелите кайсии можете да съхранявате в затворен съд в хладилник около седмица.

Идеи за употреба на кайсии

Горещо препоръчваме употребата на пресни кайсии. Те дават така необходимата свежест в организма в началото на лятото, когато са едни от първите пресни плодове, които се появяват на пазара. От тях можете да си направите плодов сок или да ги включите в състава на плодови шейкове, например от моркови и кайсии.

Освен това се използват за консервиране, като по този начин запазват една част от полезните си свойства.

Кайсиите са на почит и в сладкарството, където се влагат в различни видове сладкиши, кексове, бонбони и други.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Сладолед-с-плодове-и-бадемово-мляко
Сладолед с плодове и бадемово мляко
Фурми
Фурми

Полезен естествен подсладител

М-м-масло-от-фурми
М-м-масло от фурми
Орехова-наслада
Орехова наслада
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow