Тренировки по време на отпуската

Да се приспособяваме към промените

Често за активните спортисти проблем се оказва невъзможността да тренират по време на почивката си така, както са свикнали - заради липса на специфично оборудване, климатични особености и други фактори. Този на пръв поглед голям проблем има лесно решение - ако подходите с малко изобретателност и адаптирате новата обстановка така, че да ви помогне да поддържате форма и добро настроение.

Изясняване на целите

На море или планина, почивката може да бъде както време за отмора и презареждане на батериите, така и възможност за дълги среднощни забавления. Това зависи от личните разбирания, приоритети и нагласа. Изясняването на целите ще помогне в намирането на оптимално решение.

Без тренировки по време на ваканцията

Взели сте решение, че 1 седмица без тренировки няма да навреди на спортната ви форма. Чудесно.
При много хора това би било добър старт за още по-добри резултати, ако са тренирали прекалено здраво и тялото им има нужда от наистина качествено възстановяване.

В тази ситуация е редно да следите приетата храна - като калории, качество и вид.
За да наградите тялото си за добрата работа, която върши, осигурете си пълноценен хранителен режим.

 • Ако не желаете да качите тегло, следете калорийния прием.
 • Ако не се притеснявате от 1-2 кг в повече, но искате да се чувствате добре - обърнете внимание на това от какво идват калориите. Лично мнение е, че е по-добре да прекалите с месо, риба, плодове и зеленчуци, отколкото с мляко, захар, тесто и алкохол.

Тренировки по време на отпуската

Какво като е отпуск? Тренировките са важни целогодишно.

Ако сте от тези ентусиасти, които обичат да тренират, където и да се намират, редно е да се съобразите с няколко неща:

 • Проучете мястото, на което отивате.
  Какви биха били опциите за провеждане на желаните от вас тренировки (има ли фитнес зала - как е оборудвана; има ли възможност за бегови упражнения - на открито или закрито, вид на терена; има ли лостове; има ли басейн - провеждат ли се групови занимания, има ли възможност за свободно плуване; опция за наемане на колело и т.н). Предварителното информиране ще ви спести много нерви в бъдеще.

Тренировки по време на отпуската

Тази точка е изключително важна за професионалните спортисти, при които отпуската съвпада със състезателна подготовка. При тях ситуацията е сложна и по-скоро спецификата на практикувания спорт ще определи почивното място.

 • Носете тренировъчен аксесоар със себе си.
  Ако проучването не ви е помогнало в предварителното изготвяне на тренировъчната стратегия и решите, че ще действате на място, нищо не пречи да се подсигурите. Вземете нещо, което ще ви е от помощ. Това може да са пудовки (ако сте с личен транспорт), въже за скачане и/или тренировъчни ластици (леки и незаемащи много място). Така ще знаете, че каквито и условия да ви предостави ваканционното място, под ръка ще имате добри приятели за ефективна тренировка.
   
 • "Имам тяло - не ми трябва нищо друго".
  Ако следвате тази максима, то вие нямате нужда нито от предварително планиране, нито от аксесоари.
  В хотела, на поляната, в гората, до реката - за вас мястото няма значение, щом разполагате с тялото си.

Тренировки по време на отпуската

Тренировки по време на отпуската

Един съвет - нищо не пречи да съставите комплекси от собствено тегло, които да са в унисон с тренировъчните цели. Например, ако целите запазване на силата, не е удачно да правите безкрайни кросове, ориентирайте се по-скоро в спринтове.

Мисля, че схванахте идеята ми. Познавам много хора (в това число включвам и себе си), които са се тръшкали, защото за една седмица няма да имат достъп до фитнес зала. Нещата обаче не са толкова страшни.

Първо, защото това е прекалено кратък период и нищо фатално няма да се случи. Второ, защото щом имате под ръка тялото си - вълшебната машина.

Колкото по-рано разберете това, толкова по-пълноценна ще бъде почивката ви.

Примерни тренировки

Тренировка от типа "1% Body Workout"

Идеята на този тип тренировки е да се изберат упражнения от затворен тип кинетична верига, които са по-енергоразходващи и обхващат повече мускулни групи. Подредете ги в комплекс, който да отнеме не повече от 15 минути. Скалирайте според възможностите си.

Тренировки по време на отпуската

Кросфит комплекси

Има богат избор от кросфит комплекси в базата данни на изданието. Съобразете с целта, нивото на опит и това, с което разполагате.

Тренировка за сила на открито

Тренировки по време на отпуската

Тренировки по време на отпуската

Тя се състои от лицева опора, клек на един крак и набирания. Запознайте се със самата тренировка

Диви тренировки

Диви и игриви - тренировките, които съчетават съвсем естествени движения като пълзене, бягане, скачане, хвърляне и т.н. Наслаждавайте се на природата около вас и спортувайте, докато се забавлявате. Усмихвайте се и използвайте свободното време за събиране на нови приятни изживявания.Така ще имате истински ползотворно лято и пълноценна почивка!
 

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вероника Налбатска

Вероника Налбатска

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.

Научи още
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1