01.01.14
19:38
Привет колеги!
За много години от мен, пожелавам ви повече успех и късмет през новата 2014 година.
Те така, по въпроса. Често ми се случва да чуя в залата реплики от рода на- “Оня взимал химия.” “Тоя боде” и така нататък... Не съм запознат изцяло с “химията” и по точно с препаратите, които спадат в тази графа. Бил съм на съквартиранти тестостерон, и това е. Интересно ми е (от чисто информационна гледна точка) какво е “химията” и по кое се различават с обикновените добавки.
Очаквам информационни отговори. Благодаря ви предварително.
Поздрави! :)
ти май още не си изтрезнял
да питаш к’ва е разликата м/у химия и добавки ?
01.01.14
19:55
Не бе маняк. Въпроса ми е друг. Кои препарати се числят към графата химия разбираш ли?
01.01.14
20:04
Боби го беше описал доста добре :
“Докато моите топки произвеждат тестостерона, всичко е наред” :)
Дано така направиш разликата ;)
01.01.14
20:09
Добре, но само тестостерона ли се приема като “химия”?
01.01.14
20:49
@Calion - даваш листата на някакъв смотан магазин и смяташ, че има в него всичко, за което би могъл да се сетиш :D ?
@Владислав Андонов - задаваш доста общ въпрос, но на ето тези адреси :
http://en.wikipedia.org/wiki/Anabolic_steroid
http://www.drugabuse.gov/publications/research-reports/anabolic-steroid-abuse/what-are-anabolic-steroids
може да получиш що годе приличен отговор.
01.01.14
21:00
Благодаря.
В днешно време всичко е химия. Иначе аз лично под жаргона “химия” разбирам най-вече: тестостерон и производни, соматотропин, инсулин и ИРФ-1, общо взето тия са светата тройца за билдерите, после на 2ра позиция ароматазните инхибитори и тестостероновите стимулатори (като най-изявен представител - трибестан). После ЦНС стимулатори - кокаин, ефедрин, азотен оксид, кофеин, таурин, серотонин, допамин и подобни. Накрая седатива, болкоуспокояващи и релаксиращи - аспирин, аналгин, диклофенак, ибупрофен, кодеин и други. Набързо ги нахвърлях и систематизирах, може да има пропуски и грешки, но тия са основните. Повечето са с рецепта, някои се водят и “забранени”, сам си прави изводите.
П.С. Честно казано не виждам смисъл от употребата, на което и да е от изброените, ако си любител и тренираш за кеф. Иначе интересът към ‘’химията’’ не знам защо е толкова голям, най-вероятно от силно преувеличените легенди където се разправят на ляво и надясно... и това постоянно рекламиране на “натурални” атлети и т.н. и т.н.
П.С. Сега понеже идват сесии и започват едни мъдри теми как да учим за изпит последните 2 дена, защото през семестъра сме си клатили краката и други органи -> Насочете се към графа ЦНС стимулатори. Колкото по-скъпо и по-забранено е веществото, толкова ефектът е по-силен, повечето имат и периферни ефекти, не особено желани.
Мнението беше редактирано от aleks на 01.01.14 22:23.
01.01.14
22:20
Всеки разбира различни неща под думата “химия”. Ако питаш някои мои авери, протеина, креатина, глутамина и дори и витамините са химия, защото се извличали и се правили по химични начини -_- тоест, ако изядеш един портокал и вземаш 50г витамин Ц е натурално, но ако изпиеш едно хапче 100мг. вит. Ц значи е химия...
Иначе според мен под химия се имат в предвид забранените препарати, а колко всъщност са забранени...
01.01.14
22:52
Благодаря за отговорите. Получих информацията, която ми е нужна, безсмислените коментари ги подминавам.
01.01.14
23:00
Ароматазният инхибитор може да е забранен от WADA но не попада под ударите на забраната на Боби - при него тестостеронът си се произвежда от самия човек, не се внася външно, така е и с трибестана.
Алекс, би ли ми казал колко от това, което си описал е забранено? Таурин, кофеин и прочие човек си набавя и чрез диетата, тауринът се произвежда и от тялото, затова и не може да се забрани.
Мнението беше редактирано от Lachezar Tomov на 01.01.14 23:01.
Ами то тестостерона, инсулина и хормона на растежа също се произвеждат от тялото.
01.01.14
23:14
aleks ме разсмя определено много :D
казано от aleks на 01.01.14, 22:09:
Колкото по-скъпо и по-забранено е веществото, толкова ефектът е по-силен, повечето имат и периферни ефекти, не особено желани.
На мене това ми е любимото от целия текст... :)
Мнението беше редактирано от Jikata на 01.01.14 23:26.
01.01.14
23:26
Така е - ако е от много забранените е по-яко :D
02.01.14
00:28
Да, да то имаше една приказа
Химията прави физиката, физиката прави стойката, стойката прави класата.
Стойката е временна, класата е вечна :D
02.01.14
01:06
http://www.wada-ama.org/en/world-anti-doping-program/sports-and-anti-doping-organizations/international-standards/prohibited-list/
Повечето неща тук.
02.01.14
01:07
казано от Владислав Андонов на 02.01.14, 00:28:
Да, да то имаше една приказа
Химията прави физиката, физиката прави стойката, стойката прави класата.
Стойката е временна, класата е вечна :D
Да,а пък 1 мой преподавател-доцент,физик казваше - химията е раздел на физиката. :D
казано от Lachezar Tomov на 01.01.14, 23:00:
Алекс, би ли ми казал колко от това, което си описал е забранено? Таурин, кофеин и прочие човек си набавя и чрез диетата, тауринът се произвежда и от тялото, затова и не може да се забрани.
Не знам кое е забранено и кое не, ако питаш за критериите на WADA.
Момчето се интересува и съвсем коректно е задал въпрос, не виждам нищо смешно в това, което съм написал. Един трибулус където се взима като бонбони тик-так и от 15-16 годишни деца повлиява хипоталамус-хипофизо-гонадната ос, после като го спреш и излезе от организма ендогенната продукция на ЛХ и ФСХ веднага спада. Който се интересува от здравето си в дългосрочен план според мен е добре да знае какво спада в графата “химия”.
02.01.14
09:24
Опитваш се да приказваш някакви много високопарни неща, може и да хванат дикиш при автора, но като цяло са глупост до глупост...
Набързо нареди наркотик (кокаин) и ефедрин до няколко далеч по-безвредни съставки, за да изглеждат опасни. Накрая сложи в една група кодеин и аспирин, обясни ни за “много забранените” и “малко забранените” добавки, а за капак почна да се опитваш и разни оси да слагаш, за да изглеждаш по-умен :)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15994038 - по въпроса с трибулуса и ЛХ.
А да не забравяме и че ни обясни, че сме си чесали мъдете цял семестър. Чудя се - воайор или просто врачка?
Иначе казано - що не се застреляш с тъпизмите си? Ако си от “all natty” сектантите, за които и протеина е вреден, остави ни да се тровим докато ти доживееш 139 години в перфектно здраве.
Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 02.01.14 09:30.
Една добавка по никакъв начин няма да навреди на здравето ти в дългосрочен план.
http://www.bb-team.org/articles/4559_tribulus-terrestris
Мнението беше редактирано от Calion на 02.01.14 12:37.
02.01.14
13:42
Боже господи......трибулуса е новия метан явно.
Интересно ми е защо мъж да кажем на 30 в добра форма да не взима химия?
02.01.14
13:52
Ало-ало, много се разраснаха емоциите в тази тема. Ще ви помоля да запазите добрия тон.
Химията е това, с което пича до теб прави 10 повторения на тяга с твоя макс при еднакво лично тегло, химия е това, което прави фитнес моделите и културистите да изглеждат така, както изглеждат.
Иначе казано без нея те няма да са това, което са ХУЦ ХУЦ.
На приказки всеки е цар или поне херцог и явно титлата дава напълно оправдано и заслужено самочувствие и завидна смелост, не мисля да продължавам с излишни словоизлияния. Всеки решава сам за себе си какво да употребява и какво не. Само искам да кажа за проведеното изследване в линка. Дозировката е ниска и не виждам особен смисъл в употребата на въпросното вещество в такива ниски дози, нормално е ефекта да е минимален или никакъв.
02.01.14
16:26
казано от aleks на 02.01.14, 15:32:
На приказки всеки е цар или поне херцог и явно титлата дава напълно оправдано и заслужено самочувствие и завидна смелост, не мисля да продължавам с излишни словоизлияния. Всеки решава сам за себе си какво да употребява и какво не. Само искам да кажа за проведеното изследване в линка. Дозировката е ниска и не виждам особен смисъл в употребата на въпросното вещество в такива ниски дози, нормално е ефекта да е минимален или никакъв.
А съм напълно съгласен с теб. Евала за мнението :)
Мнението беше редактирано от Pavel Ignatov на 05.01.14 15:00.
Повечето “разбирачи” наричат най- обикновенните хранителни добавки “химия”. В същото време когато ги заболи глава пият аналгин, предписани от лекаря им витамини, когато се разболеят зимата, приемат антибиотици, които влияят негативно на бъбреците и омирисват урината им, когато са жадни си купуват от магазинчето разни сокчета и студени чайчета под формата на прах и тн. Като се замисли човек, вече почти всичко е хранителни добавки, стимулатори, овкусители, оцветители, ароматизатори, набухватели тн.
Като се замисли човек, можеби ще е най- хубаво да се живее на село и да си произвежда всичко сам.
Но ако говорим в сферата на спорта, всеки малко или много запознат с нещата, ще прави разлика между хранителни добавки и стероидни медикаменти и тн. Така че тази тема ми се вижда малко изчерпана, мисля че имаше и др. подобни теми.
Аз съм на мнение, че даденият човек не се ли занимава професионално с даденият спорт който практикува, то той няма да има нужда от такива медикаменти. Какъв е смисъла да приемаш стероиди като нито ще чупиш рекорди, нито ще излизаш на сцена :D .
Ама то в днешно време всеки иска да е най- нацепената батка в квартала, дискотеката и селската кръчма.
Мнението беше редактирано от avitohol на 02.01.14 18:20.
Ще коментирам само моите представи по въпроса. Не твърдя,че са верни.
Химията може да се разглежда в тесен и широк смисъл на думата.
В тесния смисъл химия според мен са всички вещества и субстрати,които по принцип не се срещат в човешкия организъм, в животните и растенията. Примерно разни азотни бустери,виаграта,стероидите които са получени по химичен път чрез модифициране и промяна на химичната формула на нормалните хормони (тестостерон и други),разни химиотерапевтици (сулфонамиди и др.) използвани в медицината срещу заразни и паразитни болести. Разни други вещества синтезирани по химичен път и нямащи аналог в живата природа.
В широкия смисъл химия според мен са вещества и субстрати,които може да се срещат в живите организми, но се използват (от спортисти примерно) в концентрации надхвърлящи нормалните физиологични концентрации за организма. Примерно тестостерона (и евентуално креатина и карнитина).
Има и някои вещества,които не са химия,а разни растителни стимулатори,алкалоиди и др. Има ги нормално в някои растения. И се използват за лечение или стимулиране,както е случая с Трибулуса. Това са натурални вещества,но със силен физиологичен ефект. Те са натурални,съдържащи се в растения и животни,но не винаги са безвредни и безопасни за човека. Примерно пчелната и змийска отрова,татула,беладоната,дори есенния минзухар,някои наркотици.
Мнението беше редактирано от Миро на 02.01.14 18:25.
казано от aleks на 02.01.14, 15:32:
Повярвал си е човека, мисли се за херцог и много велик, ама е далеч от истината. Карай, важното е, че си е повярвал, жалко че другите не мислят така. То в България най-комплексираните най отворени излизат.
Мнението беше редактирано от Calion на 02.01.14 20:18.
02.01.14
20:20
Миро ми даде доста изчерпателен отговор. Синтезирам си го всичко на едно и го запомням.
Благодаря за отговорите.
02.01.14
20:36
казано от Петко К на 01.01.14, 23:07:
Ами то тестостерона, инсулина и хормона на растежа също се произвеждат от тялото.
Виж пак какво съм написал. Тауринът се набавя и чрез храната освен това се произвежда и от тялото.
02.01.14
20:39
казано от Миро на 02.01.14, 18:13:
Ще коментирам само моите представи по въпроса. Не твърдя,че са верни.
В широкия смисъл химия според мен са вещества и субстрати,които може да се срещат в живите организми, но се използват (от спортисти примерно) в концентрации надхвърлящи нормалните физиологични концентрации за организма. Примерно тестостерона (и евентуално креатина и карнитина).Има и някои вещества,които не са химия,а разни растителни стимулатори,алкалоиди и др. Има ги нормално в някои растения. И се използват за лечение или стимулиране,както е случая с Трибулуса. Това са натурални вещества,но със силен физиологичен ефект. Те са натурални,съдържащи се в растения и животни,но не винаги са безвредни и безопасни за човека. Примерно пчелната и змийска отрова,татула,беладоната,дори есенния минзухар,някои наркотици.
Не е въпросът само дали се срещат, а дали може да се набавят и по естествен път чрез храната. Креатин може да се набави чрез стабилно ядене на телешко и есетра например. Тестостерон не можеш да набавиш чрез храна.
Успех с набавянето на креатин от храната! Като успееш да си набавиш от храната толкова креатин, колкото от една пудра пак пиши.
Мнението беше редактирано от Calion на 02.01.14 21:38.
Друг е въпроса: Дали натуралното винаги е по-добрия вариант?
По-добре ли е витамин D да се набавя по естествен път от слънцето?
По-добре ли е да избръскаш кило мандарини за витамин C и да си разлюлееш инсулина вместо таблетка?
Добавките стават все по-чисти и качествени, а храната все по зависима от химията така че...
02.01.14
23:36
Под химия визирам анаболни стероиди,дека,тестостерон,стромба.Не знам доколко съм прав - както четох по-отгоре все има някой маняк за който дори и добавките са “химии”...Whatever
03.01.14
00:54
казано от Calion на 02.01.14, 21:37:
Успех с набавянето на креатин от храната! Като успееш да си набавиш от храната толкова креатин, колкото от една пудра пак пиши.
Теоретично е възможно
03.01.14
04:30
казано от Наталья Заболотная на 02.01.14, 14:30:
Химията е това, с което пича до теб прави 10 повторения на тяга с твоя макс при еднакво лично тегло, химия е това, което прави фитнес моделите и културистите да изглеждат така, както изглеждат.
Иначе казано без нея те няма да са това, което са ХУЦ ХУЦ.
КОА? НьЕ!!
Мнението беше редактирано от lordinario на 03.01.14 04:31.