05.01.14
18:27
Има ли смисъл да включвам въглехидрати в последното ми хранене 21:30-22 часа,в период на покачване съм ? Или няма смисъл,щото ще ми се лепят само като мазно ?
05.01.14
18:56
Има значение само и единствено дали си в излишък дали приемаш повече калории от колкото ти трябват.Дали ще ядеш въглен вечер сутрин на обед следобед няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ! : )
05.01.14
21:40
казано от Master Admin на 05.01.14, 18:56:
Има значение само и единствено дали си в излишък дали приемаш повече калории от колкото ти трябват.Дали ще ядеш въглен вечер сутрин на обед следобед няма НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ! : )
Ако инсулина не съществуваше, да. По темата, избягвай го по ред причини особено ако лягаш след това скоро. Попринцип няма проблем малки количества с нисък ГИ особено ако тренираш вечер.
06.01.14
01:36
казано от Alex Ivanov на 05.01.14, 21:40:
казано от Master Admin на 05.01.14, 18:56:
Ако инсулина не съществуваше, да. По темата, избягвай го по ред причини особено ако лягаш след това скоро. Попринцип няма проблем малки количества с нисък ГИ особено ако тренираш вечер.
При здрави хора нивата на инсулина се нормализират сравнително бързо, така че не е чак такъв фактор, какъвто си мислиш ти. Напълно подкрепям твърдението за калорийния излишък, основавайки се както на доказани факти, така и на личен опит ;)
Аз докато свалям, редовно ям въглехидрати вечер. Още повече, че и тренировките през седмицата са ми вечер.
06.01.14
08:46
Съвременната фитнес общност определено има някаква въглехидратна фобия. Даже профи културистите яко се връзват на всякаква bro science, свързани с инсулин, скорост на метаболизма и т.н. Което не им пречи да предозират какво ли не, вкл. БЦАА-та по всяко време, без значение, че и те правят сериозен инсулинов отговор.
По темата - ако си с нормални за спортуващ човек нива на подкожна мазнина, няма проблем да си ядеш въглехидрати вечер. Не е оптимално, ако ти пречи на съня. Хора със някаква степен на затлъстяване не би трябвало да го правят, защото метаболизма им в спящо състояние е по-бавен от този в покой (докато при по-’нацепените’’ е обратното).
Интересно четиво по темата - 6 месечно изследване, с контролна група, едните ядат въглехидратите през деня, другите - вечер, а резултатите са интересни (и като цяло противоречат на бро-сайънса).
Аз като се нагърмя с въглени вечерта на другия ден обикновено изригвам в залата :)
Отдавна съм ги отсвирил тия тинтириминтири за въглените вечер, наблюдавам си тялото и преценявам...
06.01.14
09:40
При мен също няма никакъв проблем с прием на въглехидрати вечер и постигането на желаните цели. Тренирам от 19 до 21 часа и вечерям между 21:30 и 22 часа (тогава имам задължително въглехидрати в храната). По-скоро се старая да осигуря въглехидрати в храненето след тренировка, независимо по кое време на денонощието. Съобразявам се с вида и количеството на въглехидратите, не с това дали да ги ям сутрин, обед или вечер. Ако трябва да съм честен до край, чувствам се чудесно от както махнах всякакви въглехидрати от закуската сутрин.
Solomon Kane чудесно напомни, че силен инсулинов отговор предизвикват и много суплементи (ВСАА и протеинови шейкове са най-често приеманите). Това твърде малко хора го знаят (съответно - отчитат).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 06.01.14 09:45.
Хм, интересна тема.
@Solomon Kane - мисля си тук каква би била правилната стратегия примерно за “хора със някаква степен на затлъстяване”, спазващи хранителен план с прилично отрицателен калориен баланс? Нисковъглехидратно хранене вечер или повече “изригване” (както точно се изрази колегата gotcha) в залата на другия ден? Някак все ми се струва, че се обръща повече внимание на позиционирането на тези 200 грама картофи/ориз в режима за деня отколкото на това, колко тежка, интензивна, приятна ти е тренировката.
06.01.14
10:30
казано от Кольо Пияндето на 06.01.14, 09:40:
При мен също няма никакъв проблем с прием на въглехидрати вечер и постигането на желаните цели. Тренирам от 19 до 21 часа и вечерям между 21:30 и 22 часа (тогава имам задължително въглехидрати в храната). По-скоро се старая да осигуря въглехидрати в храненето след тренировка, независимо по кое време на денонощието. Съобразявам се с вида и количеството на въглехидратите, не с това дали да ги ям сутрин, обед или вечер. Ако трябва да съм честен до край, чувствам се чудесно от както махнах всякакви въглехидрати от закуската сутрин.
Solomon Kane чудесно напомни, че силен инсулинов отговор предизвикват и много суплементи (ВСАА и протеинови шейкове са най-често приеманите). Това твърде малко хора го знаят (съответно - отчитат).
Съгласен съм с теб, и аз самия тренирам от 21-21:30 до 22-22:30 и след това нагъвам 100г бял ориз с телешко и се чувствам прекрасно, но когато се прибера (23-23:30) ям последно и ми се е случвало при прием на въглехидрати да не мога да спя и почти винаги сутринта задържам вода. Затова казах, че няма проблем особено ако тренира вечер, но според мен е добре да го избягва преди сън.
06.01.14
10:32
казано от Дългия на 06.01.14, 09:55:
Хм, интересна тема.
@Solomon Kane - мисля си тук каква би била правилната стратегия примерно за “хора със някаква степен на затлъстяване”, спазващи хранителен план с прилично отрицателен калориен баланс? Нисковъглехидратно хранене вечер или повече “изригване” (както точно се изрази колегата gotcha) в залата на другия ден? Някак все ми се струва, че се обръща повече внимание на позиционирането на тези 200 грама картофи/ориз в режима за деня отколкото на това, колко тежка, интензивна, приятна ти е тренировката.
Ако приемем, че тренировъчната цел е повишаване на мускулната маса, т.е. търси се ускоряване на белтъчния синтез, стандартния бодибилдърски подход е свързан с идеята за инсулиновият отговор - према се, че инсулинът е силно анаболен. Тук има различни мнения, като спорът опира до това дали въглехидратите са статичстически значими или физиологически значими за синтеза на белтъчини. Знам че звучи малко дървено, но такива различия водят до съвсем различни изводи за хранителната стратегия. Има теория (ще се опитам да го намеря ако се интересувате - от един уеб-инар), че нисковъглехидратните диети при пълни хора в дългосрочен план ги правят още по-пълни. Метаболитна адаптация, компенсационни маханизми и т.н.
Прав си за значението на тренировката, но все пак зависи дали говорим за фукционални цели или за мускулна маса/подкожна мазнина.
Благодаря за отговора. :) Някак за пореден път се убеждавам, че нещата са силно индивидуални. Като се има предвид, че диаметрално противоположни хранителни режими могат да се похвалят с много близки положителни резултати, става още по-трудно да се изведе някакъв общ принцип. А споменах тренировките, защото съм забелязал, че когато имам приличен режим, но нещата не вървят особено, проблемът е в това, колко са ми адекватни тренировките, а не дали си поемам въглехидратите сутрин с кафето или в 23.00.
казано от Solomon Kane на 06.01.14, 10:32:
Има теория (ще се опитам да го намеря ако се интересувате - от един уеб-инар), че нисковъглехидратните диети при пълни хора в дългосрочен план ги правят още по-пълни. Метаболитна адаптация, компенсационни маханизми и т.н.
Аз лично започнах преди точно 10 години от 34% мазнини и със стриктно НВД стигнах до 13%. Сега съм малко повече, но далеч под 20 (примерно 16-17%). Твърдението според мен е несъстоятелно и ако ще се търси в него някаква истина, то тя е свързана с отдавна известния йо-йо ефект, ефект на махалото или както там искате да го наричате. Този ефект ще се прояви след всякакъв тип ограничения, водещи до ОКБ при хора с някаква степен затлъстяване след връщане към предишната им консумация с положителен калориен баланс и въпросната теория само отбелязва частен случай на това явление.
Отделно от това каквито и компенсаторни механизми да се задействат, те не могат да компенсират кумулативния ефект от ОКБ плюс достатъчно голяма физическа активност. Мисля, че практиката го показва доста ясно и то не в един и два изолирани случаи. Разковничето е в постоянство както в храненето, така и в тренировките.
Говоря за хора с нормален, здравословен процент мазнини или такива над него. Културисти с 2-3% мазнини не мога и не искам да коментирам - това е насилие над човешкия организъм и честно казано не ме вълнува особено как го постигат (или си мислят, че го правят).
06.01.14
13:29
казано от Дългия на 06.01.14, 13:02:
Благодаря за отговора. :) Някак за пореден път се убеждавам, че нещата са силно индивидуални. Като се има предвид, че диаметрално противоположни хранителни режими могат да се похвалят с много близки положителни резултати, става още по-трудно да се изведе някакъв общ принцип. А споменах тренировките, защото съм забелязал, че когато имам приличен режим, но нещата не вървят особено, проблемът е в това, колко са ми адекватни тренировките, а не дали си поемам въглехидратите сутрин с кафето или в 23.00.
Да бе, ще влеземе в яко нърд режим, ако почнем да циклим на храненето. Аз не казвам че има някаква абсолютна истина, просто аз съм стигнал до някави изводи на базата на чуто, видяно, прочетено. Но аз горе нямам предвид индивидуални фактори. Често съм го виждал при разни пичове, които се готвят за състезания - правят брутална нисковъглехидратна диета за примерно 12 седмици, свалят въглехидратитите на минимум, тренират, правят и много обемно кардио; свалят по 10-12 кила, падат от 12-13% подкожни мазнини на 5,6,7%. Като се върнат на нормален режим рязко омазняват и свръхкомпенсират.
Има няколко фактора, които се недоглеждат. Примерно всички обясняват как нисковъглехидратната диета подобрява инсулиновата чувствителност. Да ама освен на мускула, се подобрява и инсулиновата чувствителност на мазното - съответно при първа възможност направо попиват въглехидратите. Това много личи при хора, които са на кето диета - като хапнат въглехидрати при зареждането и се чувстват все едно са изяли кит.
При нисковъглехидратни диети, особено когато се правят от по-пълни хора се влиза в един доста подценяван цикъл: ограничаваш горивото, пада термогенезата, намалява лептина и оттам започва да се забавя скоростта на метаболизма, лека полека започват да се топят мазнините, мастните клетки се свиват на обем; после, след спиране на ограничението, лека полека мастните клетки връщат обем (а понякога дори се създават условия за прозиводство на нови мастни клетки), качва се грелина и започва да подава сигнали за ускоряване на метаболизма. Но това става по-бавно и често отнема повече време да си възстановиш скоростта на метаболизма отпреди диетата - т.е. хем в един момент си идват на нивото подкожни мазнини от преди, хем са с по-бавен метаболизъм. Няколко поредни такива цикъла и чувствително се забавя скоростта на метаболизма. Много хора почват да си мислят, че не са им наред хормоните, че нямали достатъчно тестостерон и т.н., а просто тялото търси хомеостаза. Т.е. за тялото ефикасността би била винаги да си има резерв и калориите, които влизат да са повече от изгорените. При fat-loss ние търсим обратното, т.е. не искаме механизма да е ефикасен.
Ако може да има извод - гледаш си активността, и се опитваш да я обезпечиш с възможно най-малко калории, но без драстични ограничения, защото те актвират защитна реакция.
казано от Дългия на 06.01.14, 13:02:
Някак за пореден път се убеждавам, че нещата са силно индивидуални.
(handshake)
казано от Solomon Kane на 06.01.14, 13:29:
Ако може да има извод - гледаш си активността, и се опитваш да я обезпечиш с възможно най-малко калории, но без драстични ограничения, защото те актвират защитна реакция.
Абе аз казвал ли съм ти, че си голяма работа...
07.01.14
12:48
казано от slavko на 06.01.14, 13:46:
...
Абе аз казвал ли съм ти, че си голяма работа...
Чувствата са взаимни, макар че ме надценяваш ;) не мога да се въздържа и ще ти отговоря с цитат на Хашек:
”...когато е наложително да се похваля, аз си служа с най-скромните изрази и решително застъпвам становището, че скромността краси мъжа, че истинският мъж не бива много да се разкрасява, поради което не бива да бъдем и прекалено скромни.... Нека не се стесняваме открито да заявим своите предимства! Колко хубаво е, когато съм в състояние да обявя смело: „Аз съм гений, ваша милост“ — там, където скромният човек съвсем неуместно би казал: „Ваша милост, аз съм говедо.“
Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 07.01.14 12:49.