Премахване на мазнини с повече протеини и минимално количество въглехидрати- истина или не?

Здравейте на всички! Аз съм горе-долу нова, и имам един много важен въпрос към всички вас. Много хора твърдят,че за да махнем телесните мазнини, трябва да приемаме много протеини, и минимално количество въглехидрати и мазнини. Тренирам от 4-5 месеца, 5 дни в седмицата, и от първият месец се запалих по здравословното хранене. Не консумирам шоколад, пица, вафли и така нататък. Стегнах се адски много, но все още имам малко телесна мазнина в областта на корема. Диетите са глупост- след поредния опит го осъзнах. Около седмица се опитах да приемам САМО протеини, но уви- при силови тренировки ми призлява страшно много, и нямам никаква енергия. Тренирам и бокс- през тази седмица всяко движение беше лениво и забавено. Както и да е.
Световноизвестният диетолог- Бари Сиърс обаче, съветва една порция храна да съдържа 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% белтъчини.
Но все пак въпросът ми е: Кое е най-правилното съотношение белтъчини:мазнини:въглехидрати, и дали ако се приема например по 20% мазнини и 20%въглехидрати до обяд, а после само белтъчини, ще постигна резултат, а именно: да намаля мазнините в коремната област.
Благодаря предварително! Ще се радвам да получа ценен съвет! :)

Темата беше редактирана от Петко К на 23.11.13 19:40.

23.11.13
19:44

И кой казва, че трябва да се яде само протеин? За теб като жена мазнините са супер важни, така че никога не изключвай мазнините от храненето.
Основното при намаляването на мазнините не е съотношенията, а калорийния баланс. Докато си на дефицит с калориите, ще отслабваш.
Изобщо не се води по разни съотношения на Б/М/В.

23.11.13
20:20

За да изгаряш мазнини трябва и да приемаш мазнини. Лично аз когато отслабвам, увеличавам количеството на протеин, също така и мазнините. Но все пак си консумирам въглехидрати и подобни, но в по малко количество. Дори и леко понижавам тлъстините при консумацията на протеин на прах. При всеки е индивидуално все пак.
То нали имаше разни протеинови диети на Др. Оз (май така се казваше) които се оказаха доста вредни. Все пак едно тяло не бива да се лишава от ценните за него мазнини и въглехидрати.

23.11.13
22:55

Забелязвам, че пак всички хвърлят цялата тежест върху храната и хранителният режим.Еми НЕ, не е така!Храната и хранителният режим могат да ти помогнат да стигнеш до заветната цел.Да храната е може би 50% от успеха, но останалите 50% можеш само с тренировки да си ги вземеш.И то правилни тренировки!
Така че две неща:
1.В период на чистене е хубаво да се намалят въглехидратите за сметка на протеините и мазнините като оставаш на калориен дефицит.
2.Тренировки, тренировки и пак тренировки.Много интензивни тренировки, от които да се лее пот.

П.С. Това са два съвсем основни съвета, които всеки човек отделно си ги персонализира за себе си.

казано от Кристин Георгиева на 23.11.13, 19:33:

Здравейте на всички! Аз съм горе-долу нова, и имам един много важен въпрос към всички вас. Много хора твърдят,че за да махнем телесните мазнини, трябва да приемаме много протеини, и минимално количество въглехидрати и мазнини. Тренирам от 4-5 месеца, 5 дни в седмицата, и от първият месец се запалих по здравословното хранене. Не консумирам шоколад, пица, вафли и така нататък. Стегнах се адски много, но все още имам малко телесна мазнина в областта на корема. Диетите са глупост- след поредния опит го осъзнах. Около седмица се опитах да приемам САМО протеини, но уви- при силови тренировки ми призлява страшно много, и нямам никаква енергия. Тренирам и бокс- през тази седмица всяко движение беше лениво и забавено. Както и да е.
Световноизвестният диетолог- Бари Сиърс обаче, съветва една порция храна да съдържа 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% белтъчини.
Но все пак въпросът ми е: Кое е най-правилното съотношение белтъчини:мазнини:въглехидрати, и дали ако се приема например по 20% мазнини и 20%въглехидрати до обяд, а после само белтъчини, ще постигна резултат, а именно: да намаля мазнините в коремната област.
Благодаря предварително! Ще се радвам да получа ценен съвет! :)

Не вярвай на всичко, което чуеш.

Диетите не са “глупост”. Самото ти изказване е.

Естествено, че ще ти става лошо само на протеин! Това тяло има нужда от мазнини и въглехидрати също. Протеин ти трябва само до колкото да ти предпази мускулната маса. Повече не. Мазнините трябва да ти покрият нуждите, за да нямаш хормонални проблеми и все пак храната да има някакъв вкус. Всичко друго - вземай го от въглехидрати.

Отношенията не са важни. Количествата се базират на база телесно тегло/LBM. Всяко друго нещо може да е добро само по случайност.

казано от Борето на 23.11.13, 22:55:

Забелязвам, че пак всички хвърлят цялата тежест върху храната и хранителният режим.Еми НЕ, не е така!Храната и хранителният режим могат да ти помогнат да стигнеш до заветната цел.Да храната е може би 50% от успеха, но останалите 50% можеш само с тренировки да си ги вземеш.И то правилни тренировки!
Така че две неща:
1.В период на чистене е хубаво да се намалят въглехидратите за сметка на протеините и мазнините като оставаш на калориен дефицит.
2.Тренировки, тренировки и пак тренировки.Много интензивни тренировки, от които да се лее пот.

П.С. Това са два съвсем основни съвета, които всеки човек отделно си ги персонализира за себе си.

Когато си в калориен дефицит, тренировките трябва да са пак тежки, но не по-чести! Възстановяването е далеч по-лошо. Отделно, че за поддръжка на мускулна маса е нужно много по-малко от колкото за синтеза й.

Храненето определя движението в теглото, така че бих му дал много повече от 50% :)

24.11.13
00:02

Еми аз съм го написал.Може да не си ме разбрал.”Интензивни тренировки, от които да се лее пот” - Интензивни и тежки тренировки, които да те измарят след 30-40 минути, а не такива дето може и 2 часа да тренираш и пак да не си изморен.
А за храната определено не съм съгласен значението, което и отдават.Да тя е важна до определена степен.Все пак както са казали хората “Ние сме това, което ядем” , но без усилени тренировки каквато и храна да ядеш няма да изваеш тялото, което би искал.А пък обратният вариант е напълно възможен.

Ради, относно изказването ми, че диетите са глупост, имах предвид диетите, които спазвах аз преди време, и тези от типа на ‘’как да свалим 3 килограма за 7 дни’‘- жестоките и тежки лишения. Въглехидратите, които съм приемала през отминалите няколко месеца никога не са били прости. Единственото, с което сега осъзнавам, че съм прекалявала са плодовете, заблуждавайки се, че да ям само плодове като основно хранене, е полезно. Това, което научих, относно мазнините, за мен е изключително важно- досега ги бях зачеркнала почти изцяло. Относно тренировките- за по-нататък ще наблегна повече на кардиото, и ще взема предвид съветите, които ми дадохте.
Благодаря за полезната информация! :)

24.11.13
16:04

Малко офтопик, защото това по-долу едва ли касае авторката на темата

казано от Борето на 24.11.13, 00:02:

Еми аз съм го написал.Може да не си ме разбрал.”Интензивни тренировки, от които да се лее пот” - Интензивни и тежки тренировки, които да те измарят след 30-40 минути, а не такива дето може и 2 часа да тренираш и пак да не си изморен.
А за храната определено не съм съгласен значението, което и отдават.Да тя е важна до определена степен.Все пак както са казали хората “Ние сме това, което ядем” , но без усилени тренировки каквато и храна да ядеш няма да изваеш тялото, което би искал.А пък обратният вариант е напълно възможен.

Според мен подценяваш важността на храненето.Зависи за какви резултати става въпрос.
Трениращ с кофти хранене и трениращ с перфектно хранене, в даден момент неминуемо достигат и до разлика в тренировките си.
Храненето може да е и абсолютен лимитиращ фактор. Лимитиращ дотолкова, че нещо постижимо за месеци да отнеме години или..така и никога да не бъде постигнато.

24.11.13
16:55

Напротив!Не съм подценил храненето.Дал съм му толкова колкото заслужава - 50% от резултатите.Иначе е излишно да казваш, че 2+2 е по-голямо от 2+0
А това, че храненето може да е лимитиращ фактор съм абсолютно съгласен, само че ти се сещаш само за едната страна на нещата.А другата страна? С перфектно хранене и калпави тренировки пак доникъде няма да стигнеш ;)

П.С. Към авторката -  С наблягането на това кардио си на път да направиш втората грешка на повечето жени.

24.11.13
17:40

Не съм съгласна, че ако смесваш в едно хранене мазнини и въглехидрати ще стопиш собствените си мазнини. Опитай се да ги разделяш. Примерно яж един ден само белтъчини и мазнини и 2 дена само белтъчини с въглехидрати. Така ще си набавяш хем нужните мазнини, хем ще гориш твоите. Прави кардио (велоергометър, пътека под наклон, кростренажор) по 40 мин поне 3-4 пъти седмично и нещата ще се случат.

казано от the_powerpuff_girl на 24.11.13, 17:40:

Не съм съгласна, че ако смесваш в едно хранене мазнини и въглехидрати ще стопиш собствените си мазнини. Опитай се да ги разделяш. Примерно яж един ден само белтъчини и мазнини и 2 дена само белтъчини с въглехидрати.

Моля?!

24.11.13
17:47

Не съм съгласна, че ако смесваш в едно хранене мазнини и въглехидрати ще стопиш собствените си мазнини. Опитай се да ги разделяш. Примерно яж един ден само белтъчини и мазнини и 2 дена само белтъчини с въглехидрати. Така ще си набавяш хем нужните мазнини, хем ще гориш твоите. Прави кардио (велоергометър, пътека под наклон, кростренажор) по 40 мин поне 3-4 пъти седмично и нещата ще се случат.

Ко?НЕ!

Защо с увеличаване на кардиото може да допусна грешка? :)

И можеш ли да ми обясниш каква е причината да твърдиш, че трябва белтъчини и мазнини да се ядат в един ден, а белтъчини и въглехидрати - в отделен. Какво ще стане, ако ям и 3-те в един ден, разпределени в отделните хранения? Ще стана 200 кила? Ако може да се аргументираш, че ми стана любопитно.

казано от Кристин Георгиева на 24.11.13, 18:01:

Защо с увеличаване на кардиото може да допусна грешка? :)

Първо - момчето е написало “наблягане”, а не “увеличаване”. Според мен има предвид следното - повечето жени си мислят, че се отслабва с 1-2 часа тичане на пътека и въртене на колело. Не трябва кардиото да бъде за сметка на силовата тренировка. Тренирайки с тежести, ти ще изгориш много повече мазнини, ще се стегнеш много повече, ще забързаш повече метаболизма си и ще продължиш да гориш мазнини часове след като тренировката ти е минала. Нещо, което няма да постигнеш с 1-2 часа кардио тренировки - казвам ти го от личен опит. Затова - кардио 15-20 минути, интервално, след силова тренировка. (това естествено не е единствената възможност за кардио, но за мен е най-добрата)

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 24.11.13 18:09.

24.11.13
18:26

Ади ти е отговорила много добре затова няма нужда да пиша същото.Успех от мен :)

Благодаря на всички за мненията и съветите- ще ги последвам! :)

25.11.13
11:49

Начина на хранене заслужава едни 70% от общата физическа форма на човека!

25.11.13
15:14

казано от Adriana Dacheva на 24.11.13, 18:05:

И можеш ли да ми обясниш каква е причината да твърдиш, че трябва белтъчини и мазнини да се ядат в един ден, а белтъчини и въглехидрати - в отделен. Какво ще стане, ако ям и 3-те в един ден, разпределени в отделните хранения? Ще стана 200 кила? Ако може да се аргументираш, че ми стана любопитно.

Ок, яж си ги и трите, но поне да не са на едно хранене. Относно 0-те няма какво да коментирам, а за темата въглехидрати+мазнини има изписани доста мнения дори в този форум. Попрочети и ще ти стане ясно ;)

Изрядна аргументация, the_powerpuff_girl! (giggle)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 25.11.13 15:18.

28.11.13
19:25

казано от Кольо Пияндето на 25.11.13, 15:17:

Ето аргументацията ми! За да изгаряш подкожните си мазнини, трябва да намалиш приема на мазнини драстично. Няма как да премахнеш мазнините изцяло от диетата си, защото те са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини, образуването на хормони и т.н. Приемането на количеството мазнини се изчислява на базата на дневният ти калориен прием. Ако приемаш 2000ккал на ден, то 200 от тях трябва да идват от мазнините т.е това са около 10-12гр мазнини на ден. Приемането на мазнини с въглехидрати не е удачна комбинация,особено когато искаш да се изчистиш от собствените си мазнини, защото глукозата отключва най-голямо количество инсулин от панкреаса, в сравнение с белтъчините и мазнините. Инсулина от своя страна транспортира хранителните вещества до клетките => с транспортирането на глукогена до мускулите, ще транспортира и мазнините до мастните депа.Освен това инсулинът потиска разграждането на мазнините в мастната тъкан (липолиза). Поради тази причина от шоколада се пълнее толкова (сладък и мазен) :)
Когато дълго време спазваш един и същ хранителен режим организма ти свиква с него и забавя изгарянето на собствените си мазнини. За това се налага така нареченото “въртене на въглехидратите” или това са дни, в които се приемат само белтъчини и мазнини. По този начин организма се стресира и не може да привикне към хранителния режим. В дните на “нула” е задължително приемането на мазнини. Хубаво е те да са приемат след тренировката, защото освен, че спомагат за изгарянето на собствените мазнини от тялото, играят и важна роля за изграждането на мускулна маса.
Лично аз в дните на “нула” приемах по 20-30 гр орехи вечер, което ми беше напълно достатъчно.
Надявам се да съм била изчерпателна и полезна с поста си. ;)

казано от the_powerpuff_girl на 28.11.13, 19:25:

Приемането на количеството мазнини се изчислява на базата на дневният ти калориен прием. Ако приемаш 2000ккал на ден, то 200 от тях трябва да идват от мазнините т.е това са около 10-12гр мазнини на ден.

Това е пълна глупост. Ще вкараш някой в големи проблеми! Минималните мазнини се изчисляват на база есенциалните нужди на организма (гр/кг). 10% от калорийния баланс е доказано проблемно (да, със същата цифра е експериментирано)!

Приемането на мазнини с въглехидрати не е удачна комбинация,особено когато искаш да се изчистиш от собствените си мазнини, защото глукозата отключва най-голямо количество инсулин от панкреаса, в сравнение с белтъчините и мазнините.

Има достатъчно инсулиногенни протеини. Дори по-мощни от някои въглехидрати. Отделно, че комбинирането на мазнини+въглехидрати по никакъв начин няма да попречи. Никъде няма данни за подобно нещо.

Когато дълго време спазваш един и същ хранителен режим организма ти свиква с него и забавя изгарянето на собствените си мазнини. За това се налага така нареченото “въртене на въглехидратите” или това са дни, в които се приемат само белтъчини и мазнини.

Адаптациите по-скоро се дължат на намаляне на собствената телесна маса. Когато на тялото му се налага да предвижва по-малка маса в пространството, нуждата от енергия (BMR/RMR) спада. А въглехидратните зареждания се правят с друга цел.

По този начин организма се стресира и не може да привикне към хранителния режим. В дните на “нула” е задължително приемането на мазнини. Хубаво е те да са приемат след тренировката, защото освен, че спомагат за изгарянето на собствените мазнини от тялото, играят и важна роля за изграждането на мускулна маса.

Как точно мазнините играят роля за изграждането на мускулна маса? И между другото, мазнините всеки ден са “задължителни”. Те са есенциални (за разлика от въглехидратите).

28.11.13
22:15

Поради тази причина от шоколада се пълнее толкова (сладък и мазен) :)

Вярно ли, не знаех. Сигурно затова хем ям шоколад ВСЕКИ ден, хем свалям мазнини без проблем.

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.11.13 22:18.

казано от Кольо Пияндето на 25.11.13, 15:17:

Ето аргументацията ми! За да изгаряш подкожните си мазнини, трябва да намалиш приема на мазнини драстично. Няма как да премахнеш мазнините изцяло от диетата си, защото те са необходими за усвояването на мастноразтворимите витамини, образуването на хормони и т.н. Приемането на количеството мазнини се изчислява на базата на дневният ти калориен прием. Ако приемаш 2000ккал на ден, то 200 от тях трябва да идват от мазнините т.е това са около 10-12гр мазнини на ден.

Може би за това на високомазнинна за 3 месеца свалих 3% подкожни мазнини и качих 1 кг активно тегло, съчетано с тренировки.. Говориш пълни глупости, не се излагай. Ключът е в калориите, които приемаш, а не толкова в това колко грама са ти мазнините,въглехидратите и протеина. Както и кое КОГА и КАК приемаш. Лично се убедих сама в това с времето. Все едно,ако приемам 20гр мазнини - край, спирам процеса на горене на мазнините! Но видиш ли,ако са до 12 грама - процесът си тече......

29.11.13
13:37

казано от Adriana Dacheva на 28.11.13, 23:36:

Може би за това на високомазнинна за 3 месеца свалих 3% подкожни мазнини и качих 1 кг активно тегло, съчетано с тренировки..

И по колко въглехидрати ядеше при високомазнинната ?

казано от the_powerpuff_girl на 29.11.13, 13:37:

казано от Adriana Dacheva на 28.11.13, 23:36:

Може би за това на високомазнинна за 3 месеца свалих 3% подкожни мазнини и качих 1 кг активно тегло, съчетано с тренировки..

И по колко въглехидрати ядеше при високомазнинната ?

Като виден специалист по хранене ти е ивестно,че като е “нисковъглехидратна”,приема на въгл. трябва да е в условните рамки от 0.8 до 1 гр на кг тегло. Тежа 56 кг, така че можеш да си отговориш и сама. И не отклонявай темата. Какво стана с изречението “за да сваляш мазнини, трябва да намалиш приема на мазнини драстично”  и “не повече от 12 грама на ден”. Единственото нещо, с което съм съгласна от изписаното от теб, е това, че не е добре да се съчетават приемите на мазнини с въглехидрати в едно хранене. И до там.

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 29.11.13 20:20.

30.11.13
00:58

Аз и  с това не съм съгласен ;)

30.11.13
17:44

Не съм казала, че съм специалист по хранененето. Споделих моят опит, тъй като бях на такъв режим година и половина. Още на първият месец и половина мазнините ми се стопиха (имах предимно по краката и задника) и орелефих доста, като не съм имала никакви здравословни проблеми и се чувствах страхотно. Като добавки през този период съм взимала само л-карнитин и БЦАА и нещата при мен се случиха, а и познавам доста хора, които с подобен начин на хранене са успели да се изчистят. Не се определям като голям разбирач, но и не мисля, че си нямам хал хабер как да се храня.

04.01.14
19:57

:)

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:27.

05.01.14
15:40

казано от Снайпериста на 04.01.14, 19:57:

тука чета следните ГЛУПОСТИ: тренировката ми била видиш ли 50% от нещата. (да се смея ли да плача ли). Правилната тренировка е около 20% от целия процес!

Абе от къде се пръквате такива “разбирачи” не мога да разбера?!?!? Поне като нищо не знаеш си замълчи, а недей да ръсиш глупости!

Мнението беше редактирано от Борето на 05.01.14 20:21.

05.01.14
15:50

Всъщност човека има право донякъде.

05.01.14
16:23

казано от Снайпериста на 04.01.14, 19:57:

тука чета следните ГЛУПОСТИ: тренировката ми била видиш ли 50% от нещата. (да се смея ли да плача ли). Правилната тренировка е около 20% от целия процес!

За момиче,което иска да свали 2-3 килограма може и така да е,ама за сериозно трениращ индивид с цел покачване на мускулна маса/рекомп/запазване на мускулна маса играе бая повече от 50%.
Останалото е просто без коментар и минава просто с едно ” :D “

Мнението беше редактирано от Teen Power на 05.01.14 16:24.

08.01.14
17:13

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:30.

Снайпериста, нека успокоим топката.
Говорим за приоритет по отношение на резултатите.
Не говорим за физическото време от денонощието, което отнема тази или онази дейност.

08.01.14
17:24

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:30.

Не разбираш това, което имам предвид.

Успехът на един режим се определя от три основни фактора - хранене, двигателна активност и възстановяване. Възможно е тези фактори да се компенсират частично, но не изцяло. Идеята е, че значението на тренировката за постигането на целта спрямо останалите фактори не е толкова малко, колкото твърдиш ти. Повтарям, че не говорим за това колко % от времето ти през деня заема тренировката.

Най-културно те моля да понамалиш квалификациите (кое е тъпо, остро, за смях, за плач и т.н.).
Отделно от това тук сме свикнали да уважаваме българския език.

08.01.14
17:36

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:29.

За ползването на кирилица благодаря, но това е далеч от грамотно писане... съответно го смятаме за неуважително - към езика и към самите нас.

08.01.14
17:44

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:29.

08.01.14
18:18

казано от Снайпериста на 08.01.14, 17:13:

давам ти един пример: ако 100% от цялата ти работа е тренировка това значи че 24 часа трябва само да тренираш без да правиш нищо друго. което значи че ти ако тренираш 1 час на ден ти остават 23 часа през които 8-9 почиваш ако се храниш 5 пъти на ден по половин час това са ти 2:30 ядене.. сущо така готвиш и най-различни неща.. и кво излиза ти ми казваш че над 50% трябва да ти е тренировката ли.. ми ти си за уебника по смехотерапия за болни хора бе :D:D

Момче за какво говориш??Как изобщо направи такава връзка и какво общо има това, което си написал?Кольо няколко пъти се опита да ти обясни.Става въпрос за това каква роля играят тренировките, хранителният режим и възстановяването за постигането на целите.Ако за теб е 20 на 80 хубаво, но за мен и двете имат еднакво значение за успеха и постигането на целите.Без правилни тренировки или без правилно хранене и възстановяване все ще си на половината път от заветната цел.
Успех

Мнението беше редактирано от Борето на 08.01.14 18:40.

08.01.14
18:24

Мнението беше редактирано от Снайпериста на 08.05.14 20:28.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1