И френското, и сгъването от стоеж за бицепс са изолиращи. Базови са тесен лег, тесни кофи, тесни набирания...
08.01.14
21:25
Набирането 1во в тренировката!
08.01.14
21:39
казано от `~1! на 08.01.14, 21:11:
И френското, и сгъването от стоеж за бицепс са изолиращи. Базови са тесен лег, тесни кофи, тесни набирания...
Хайде бе. Дали можеш да сравниш скотово сгъване и сгъване от стоеж? Защото можеш да сравниш 2 скрипци за гръб, но тези упражнения не можеш. Също така, ако си ме разбрал грешно, не искам да кажа, че тези 2 упражнения са базови, а че скотовото например и другите подобни за по-изолиращи. Т.е. сгъването и френското са по-базови от тях.
казано от Херцог Трън на 08.01.14, 21:25:
Набирането 1во в тренировката!
След тягата набирането не ми е проблем, а пък след римска тяга - абсолютно никакъв. Ще пробвам все пак така, ако случайно ми тежи пак (макар че се съмнявам), ще го изкарам първо. Лошото на тягата като второ упражнение е, че няма да мога да хвърля максимални усилия в нея. Все пак колкото и да са ми слаби набиранията, тягата ми е по-важна.
Мнението беше редактирано от Ронката на 08.01.14 21:47.
казано от TonsOfDamage на 08.01.14, 21:39:
Хайде бе. Дали можеш да сравниш скотово сгъване и сгъване от стоеж? Защото можеш да сравниш 2 скрипци за гръб, но тези упражнения не можеш. Също така, ако си ме разбрал грешно, не искам да кажа, че тези 2 упражнения са базови, а че скотовото например и другите подобни за по-изолиращи. Т.е. сгъването и френското са по-базови от тях.
Така съм съгласен вече. ;)
08.01.14
21:51
казано от `~1! на 08.01.14, 21:46:
Така съм съгласен вече. ;)
Ама аз от одеве това ти обяснявам и ти пак спориш... Чети малко де*ба :D
малко ядене днес, ‘щото забравих от бързане да си взема храна за даскало
5 цели варени яйца - 270г, 100г овесени ядки, 300мл прясно мляко, 1л.мед, 90-100г пилешка пържола, 180-200г задушени картофи, 3 картофени кюфтета - към 300г, 50г луканка, 40г пълнозърнест хляб, 4 банана
Стига си мрънкал ,че след набирания ти тежи тягата ! Ще ти тежи много ясно нали така трябва ! Килограми ли гониш какво, трибоец ли си ? Мога да ти кажа ,че моята тренировка винаги започва с 4 серии набирания то отказ, отначало и аз чувствах умора когато тягата ми е последно упражнение, но вече не ме зори чак и я правя с добри кг и изцеждам на макс. Пробвай да видиш, щом няколко човека ти казваме не си чешем езиците напразно ;)
Мнението беше редактирано от parad1se3 на 08.01.14 22:28.
На тягата гоня максимална тежест с добра техника, с надхват, без колан и фитили. Това е.
Преди, когато правех 5х5, набирането ми беше последно упражнение и мога да кажа, че имах сила. Сега съм натрупал още няколко месеца стаж отгоре, набирането ми е второ, съмнявам се да ми е толкова тежко, при положение че съм качил само 7-8кг от тогава, но и гърбът е заякнал определено.
Мнението беше редактирано от Ронката на 08.01.14 22:35.
казано от parad1se3 на 08.01.14, 22:28:
Стига си мрънкал ,че след набирания ти тежи тягата ! Ще ти тежи много ясно нали така трябва ! Килограми ли гониш какво, трибоец ли си ? Мога да ти кажа ,че моята тренировка винаги започва с 4 серии набирания то отказ, отначало и аз чувствах умора когато тягата ми е последно упражнение, но вече не ме зори чак и я правя с добри кг и изцеждам на макс. Пробвай да видиш, щом няколко човека ти казваме не си чешем езиците напразно ;)
Хммм правиш 4 серии набирания до отказ и след това правиш тежка тяга?! Може ли да знам колко повторения са ти набиранията до отказ и с каква почивка ги правиш? И ми е чудно после на какви килограми правиш тяга?
Не виждам как набиранията пречат на тягата. По-скоро обратното е вярно. Единствено хвата може да е проблем, но и за това си има решения.
Аз миналата тренировка точно така тренирах и тежестите си ми бяха нормални. Първо направих 4х5 работни набиране с 30-35 кг., като сериите бяха практически до отказ, с 2-3 мин. почивка някъде. После тяга, 3х5 със 70,100 и 130 (без фитили и с надхват) и 3х3 със 170 кг. (тук вече с фитили, щото имам слаб хват). До тук тренировката е 35 мин. без бързане.
Хайде бе. Дали можеш да сравниш скотово сгъване и сгъване от стоеж?
Всъщност мога. И двете са изолиращи, тъй като движението е само в една става. А ако трябва да избирам от двете, бих заложил на скотовото, тъй като не позволява чийтинг и изолира по-добре бицепса. А за сгъване от стоеж препоръчвам дъмбели - всяка ръка работи сама за себе си, по-безопасно е за китките и сухожилията и имаш повече свобода и амплитуда на движение, от колкото с щангата.
Т.е. сгъването и френското са по-базови от тях.
Има изолиращи, има и многоставни движения. Това, че сгъването с щанга е прието в залите като основно за бицепс, не значи, че е по-базово от скотовото. Също и френското. Колкото и някои хора да се кълнат в него, аз не виждам с какво е по-добро от другите упр. за трицепс.
За сметка на това, от него болките в лактите почти винаги са ми гарантирани, като почна да увеличавам тежестите.
Така, в петък почвам с набиране, след това ще няправя и някои други упражнения и ще видя как ще е. В сряда пък ще почна с тяга и ще сравня. Мерси за съветите.
Клипчетата от вчера:
тяга 6х85
преден клек 6х55
гребане 6х65
лег 4х60
набиране 9хст
09.01.14
11:25
Набиранията изобщо усещаш ли ги в гърбът?? Струва ми се че цялото движение се води от ръцете.. Как е отново на даскало? хаха
09.01.14
11:25
Имам чувството, че на набиранията дърпаш с ръцете, а гърба е доста неактивен...
09.01.14
14:02
За набирането съм съгласен с колегите.Като се дърпаш изтегли тялото си към лоста т.е. горната част от гърдите(получава се нещо като изпъчване във въздуха),а не ръцете. И хвани малко по-широко ,няма да ти се скъси амплитудата кой знае колко.
09.01.14
16:27
ее сутринта гледам има кийбоард файт между борето овчия и джейме старшия,но нямах време да го чета щото бях от телефона само го скивах и си викам ся довечера ще чета преди тренировка :( па то няма
От цялата словоблъсканица, дето се изля следобед, май най-добре е да си отбереш съвета на Животното и да обърнеш хвата, докато наистина не ти заякне гърба в движението.
Почни малко неутрален и подхват.
И защото почнах да пиша...нямам си и аз работа :
-тягата е прилична;
-на лега не знам защо, не си вкараш палеца отвътре. Така както си хванал, стават сакатлъци на големите гири;
-по принцип и изобщо съм върл противник на гребане от стоеж. Няма ли как трупа да ти е подпрян някъде, да няма напрежение в кръста;
Мнението беше редактирано от slavko на 09.01.14 16:36.
казано от Борето на 08.01.14, 23:17:
казано от parad1se3 на 08.01.14, 22:28:
Хммм правиш 4 серии набирания до отказ и след това правиш тежка тяга?! Може ли да знам колко повторения са ти набиранията до отказ и с каква почивка ги правиш? И ми е чудно после на какви килограми правиш тяга?
1-рвата серия ми е 12 повторения широк хват лактите назад и заключвам лопатките като 13-тото тръгвам да го правя и не мога да го направя на макс => мисля ,че това ми е отказа, 2-рата е 9 и другите 2 обикновено пак на 9 или 8. Има дни в който се чувствам силен и слагам тежест 5-10кг и пак правя отказ. Тягата обикновенно правя около 2 загрявки 1-рвата серия с 50, 2-рата 70 или 80, и след това 100-8, 120-6, 120-6 Ако трябва да говорим за максове имам стабилна и лека 2-йка на 140 както и 1-ца на 150. Но това беше преди месец и половина. Много рядко слагам колан само когато ще правя максове. Фитили не използвам защото за сега хвата си ми е мега здрав. Не съм имал проблем с изтърване а го правя над хват (Смесен НЕ!)
Еми то след такива серии 12 ; 9 ; 9 ; 8 то все едно нищо не си правил.Нормално е да нямаш никаква умора нито в ръцете нито в гърба и после да си прави каквато искаш тяга.
09.01.14
17:03
То пък,я направи максимална 12ка с тежест,но на последните 2-3 повторения с толкова усилие че да риташ на 2-3 тласъка докато докоснеш гърдите/изкараш брадата и спусни бавна негативна,повтори го още 3 пъти да видим дали ще си свеж.
-по принцип и изобщо съм върл противник на гребане от стоеж. Няма ли как трупа да ти е подпрян някъде, да няма напрежение в кръста;
Конкретна причина или просто лична антипатия? Много любимо, много работещо затова питам. (Единственият проблем е, че от него ти гръмват предмишниците и... не можеш да правиш тяга след това... (wasntme) )
Ми за възрастта ми е достатъчно и доста уморително за мен ! Правя ги перфектни !!! Бавна негативна част лактите назад и заключвам лопатките. Това че ти правиш повече мен не ме интересува защото не съм те питал ;). Ти ако си решил тук да се заяждаш или да осмиваш хората, си се объркал ;). По горе в поста си написах иронично към ронката “Я стига си се оплаквал” => на него щом след набирания му тежи тягата това е хубаво ,че ще изцеди на макс и ще натовари мускула.
09.01.14
17:34
Какво да не е нещо бройка на набирания или тежест?Да е казал, че може и после да е спекал? :Д
Дискусията (ако може да се нарече така) за тягата и набиранията беше преместена тук - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/71885
Така че, спрете да цапате повече дневника.
Според мен, освен че не се набираш с гръб, а по скоро с рамене и ръце и лежанката ти не е добре. Усещаш ли я да ти натоварва гърдите с толкова тесен хват ? А и лактите ги пускаш напред все едно правиш лежанка с тесен хват, което не би трябвало да е така при класическата според мен. Може и да греша, по-вещите да ме поправят ако е така.
Мнението беше редактирано от Николай на 09.01.14 17:55.
казано от slavko на 09.01.14, 16:32:
От цялата словоблъсканица, дето се изля следобед, май най-добре е да си отбереш съвета на Животното и да обърнеш хвата, докато наистина не ти заякне гърба в движението.
Почни малко неутрален и подхват.
И защото почнах да пиша...нямам си и аз работа :
-тягата е прилична;
-на лега не знам защо, не си вкараш палеца отвътре. Така както си хванал, стават сакатлъци на големите гири;
Първо мерси за съвета, Славко!
Подхват правя. Неутрален (успореден) нямам възможност да правя, ‘щото в залата успоредният хват е тесен, няма лост за раменен успореден.
На лега (и на всяко друго бутащо движение с щанга) хващам така (с палец при другите пръсти), защото вече обикновеният хват ми е неудобен. Не знам как, но просто не мога вече с него да бутам (говоря за щанга само). А пък дъмбелите си държа нормално и нямам проблем.
Много бих се радвал, ако имаше в залата някаква опора за гърди и да я ползвам за гребане, но за съжаление са само машини.
храната
2 сандвича със свинско филе и кашкавал, миш-маш, мусака, 100г свинско филе, 280г пълн.хляб, 300мл прясно мляко, 4 банана
09.01.14
22:34
Е че тесният успореден е мега харен ве роне,15-20 см растояние е перфектно. Не е като с преплетени пръсти неудобно,но и е като че ли малко по-лесно от баш раменният. Раменният си е за надхват най-вече и след това подхват,успоредният според мене трябва да е леко по -тесен, горе като си набрат ,палците на успоредният да ти докосват средата на горната част на гърдите , както и при подхвата. Широк хват само в надхват.
утре ще се понабирам на него да видим
аз докато бях на бутане-дърпане в последните тренировки се набирах на него и мога да кажа, че са ми горе-долу еднакво трудни...
09.01.14
22:42
на него ми е най лесно лично,след това на подхват със същата ширина мога същите повторения но на -3 4 5 кила, а надхвата почти 7-8 10 даже.
Това днешното не може да се нарече тренировка. Научих едно - не трябва да се тъпча преди тренировка. Аз такъв си нагъвам яйца и си викам да имам енергия, ама ми се драйфа на поразия. Набиранията където и да ги преместя все си е същото. Просто трябва да ги правя често и да съм постоянен. Хич не се харесах на нито едно упражнение днес. Пробвах гребане с дъмбел, и то не ми хареса и отидох на мечката. За долна част въобще не си и помислих.
1А: Набиране с тесен успореден хват 8 5 3
1Б: Набиране с раменен подхват 5 5 5
2: Кофички 9 7 6
3: Мечка на машина 12 (20кг) 12 (30кг) 10 (40кг)
4: Раменна преса на машина 8 (20кг на ръка) 8 (същото) 8 (същото)
Не засякох време.
Опа, объркал съм. Ся като гледам кофите и ги броя, че са 9, не 10.
Мнението беше редактирано от Ронката на 10.01.14 20:08.
Без претенции за компетентност от моя страна, чувал съм, че като почнеш да се товариш и ти се вдигне адреналина, храносмилането спира и от там нататък храната става просто една допълнителна тежест в корема, докато всичко не се нормализира отново.
10.01.14
12:18
казано от `~1! на 10.01.14, 10:51:
Това днешното не може да се нарече тренировка. Научих едно - не трябва да се тъпча преди тренировка. Аз такъв си нагъвам яйца и си викам да имам енергия, ама ми се драйфа на поразия.
Понякога е хубаво някои грешки човек да си ги допуска, за да се увери лично в тях. :)
От къде идва този панически страх да тренирате на гладно - не знам...
Ето клиповете:
Кошмарни са изпълненията, знам. На набиранията пробвах да изпъча гърдите, както ме посъветвахте, не знам да ли съм го докарал, май не. Кофичките са хипер зле, краката ми се люлеят яко, ‘щото не съм стегнал пояса и въпреки това слизам до пълно разтягане на първите 4 повторения.
Брат, махни кубинките и Те сигурно тежат 3-4кг. :D :D (в кръга на шегата)
казано от PhoenixH на 10.01.14, 19:59:
Кофичките ги пускай до 90 градуса.
Това не ми е проблем. Проблемът е, че главата я давам много назад с идеята за изправя гърба, а пък раменете отиват напред, което мисля, че е неправилно.