Проблеми с хранителната програма

Темата е заключена.

12.01.14
15:05

Добър ден. На 17 години съм, 170 см. висока и тежа цели 76кг.
Борбата с килограмите започна преди около 8 месеца. През това време успях да сваля само 8 кг., въпреки,че тренирах редовно.
Прекалено бавно свалям и реших,че проблема се крие в хранителната ми програма.
От миналата седмица си изготвих хран.прогр., но не разнообразието за мен е нещо меко казано “убийствено”. Винаги съм имала проблем с подтискането на апетита и за мен е наистина голямо усилие защото имам огромен апетит и това ми се отрази в пубертета , буквално за 3 години дръпнах с 18 килограма и това ме изплаши много, бях на ръба на депресията, мислех ,че най-вероятно съм болна от нещо. Сега съм се взела в ръце и съм решила завинаги да се преборя с наднорменото тегло и да се отдам на здравословен начин на живот. Въпреки килограмите, тялото ми винаги е било много стегнато,защото не съм някакъв мързел, много физически активна съм,но както казах апетита ми е.. направо страшен и депресиращ за мен.
Хранителната ми програма се състои във:
1. Закуска 7:30 - половин кофичка кисело мляко 0,1% + 20гр.орехи/ябълка
2. 2ра закуска 10:30 - половин кофичка кисело мляко
3. Обяд 13:30 - 150 гр. пилешко/пуешко месо/ риба + малка салата от моркови и зеле или краставица.
4. 16:00 банан или малко ядки,които да подтиснат зверския ми глад.
5. Вечеря 2 варени яйца + салата и риба
Обикновено вечерята е след като тренирам и се състои в часовете м/у 19:00 и 21:00.

Приемам всякакви критики и бих желала компетентни хора да коригират програмата ми ако има нужда, също така предложения за разнообразие приемам,защото както казах по-горе не разнообразието за мен е нещо меко казано “убийствено”.

Мисля, че ще бъде по-добре, ако закуската ти е малко по-питателна. С тази половин кофичка кис.мляко само си изостряш глада и до обяд сиг. си озверяла от глад. Закуската трябва да те зареди с енергия, за да можеш да дадеш добър старт на деня си.

12.01.14
15:44

За режима нека дават мнения повече знаещите от мен, но бих си позволила да ти кажа един трик за апетита - вода, ама много вода. Гледай да имаш навсякъде около теб бутилки с вода, за да се подсещаш да пиеш по-често и повече. Друго, което може да ти свърши работа е да похапваш пресни зеленчуци, когато огладнееш :) Освен вода може и билков чай да си правиш, както и чай от джинджифил :)

12.01.14
16:21

А най-добре зелен чай.

Здравей, Катерин! И честит дневник! Мога да ти дам насоки как да свалиш здравословно, но ще е от полза, ако си публикуваш и тренировъчната програма. Първо, колежката от горния пост е много права за водата, вземи си шише вода и постоянно го дръж до теб! Второ изчисли си калорийния баланс. След това, сутрин ябълката на почти гладно само ще ти засилва апетита, аз те съветвам в млякото да си слагаш 20-30 грама овесени трици + 10 грама пшеничени трици, те ще набъбнат в корема ти и не само ще работят за метаболизма ти, но и ще те държат сита, а ябълката остави най - добре за 2рата закуска. Вместо орехи, спокойно можеш да си киснеш по една лъжица ленено семе вечер и сутрин да я консумираш преди закуска или в киселото мляко. Обядът ти е добре. Следобедната обаче ти се явява храната преди тренировка и е добре да е по - балансирана. А след тренировката ти трябва въглехидрат да възстановиш и протеин вечер. Най - добре е вечер да хапваш 200-250 гр. обезмаслена извара (нея можеш да я включиш и в менюто си принципно доста засища). Освен изварата, да хапваш малко пълнозърнест хляб е повече от желателно, той ще те държи сита и ще ти дава енергия, също и варивата (бобът, лещата, соята, варен грах) никак не са лош избор. И не забравяй и някакви мазнини - сурови бадеми, слънчоглед, тиквени семки, маслини! Успех!

12.01.14
16:35

Благодаря ви много за бързите отговори! Нямате си на идея колко много значи за мен вашата помощ. Още утре ще публикувам тренировъчния си режим, започнах го преди 5 дни и още не знам упражненията как точно се казват.
След всяка тренировка минимум 30 минути кардио. Редувам 3 дни интензивни тренировки 1 ден почивка, после пак 3 дни тренировки 1 ден почивка. Обмислям да започна приемането на л-карнитин, вие какво мислите по въпроса? Подходящ ли е или бихте могли да ми предложите нещо по-добро?

Мнението беше редактирано от Katerin . на 12.01.14 19:56.

Аз съм на мнение, че с аминокиселини шега не бива, ама не съм веща никак по въпроса, някой друг да те посъветва. Но определено бих заложила само на режим и фитнес. :)

Л-карнитинът е нещо, което собственото ти тяло произвежда, Виктория, така че няма как да бъде вредно. Просто количествата, които можем да произведем сами са много ниски, а има дори хора, които поради здравословни причини не могат да го произвеждат. Ако се пие в препоръчителните дози, не би трябвало да има проблем, но ако имаш проблем със сърцето и с кръвното, трябва да си имаш едно на ум и да внимаваш с дозите, които приемаш, защото може да има странични ефекти като сърцебиене, виене на свят и тн. и това е пак само при съчетаване на прием с физическа активност. Това, което прави л-карнитинът всъщност е транспортирането на мазнините до митохондриите и от там използването им като енергия. Започваш да се потиш повече, повишава се термогенезата, хубаво е да се пие 30-45 мин преди физическо натоварване. Има различни форми на л-карнитина, за мен най-добрата е ацетил л-карнитинът. Има полза от добавката, но само при добър хранителен режим и ефективни тренировки, както е с повечето добавки.. Пие се на цикли - демек е добре да се почива. Това е, което знам аз :)
Има го и плацебо ефекта разбира се, моят съвет е първо да си направиш един хранителен режим и да се храниш така 2-3 месеца, а след това, когато дойде застой, тогава да мислиш за добавки :)

П.С аминокиселините са едни от най-полезните и безвредни хранителни добавки, АКО се пият според указанията. Това не са анаболни препарати.

Катерин, надявам се тренираш с инструктор, защото виждам, че тренировките ти са разделени на сплитове. Ако си начинаеща, мисля, че ще е по-добре да започнеш с кръгови тренировки поне първия месец :)

Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 12.01.14 17:30.

12.01.14
19:51

Адриана,благодаря за  информацията. Тренирам от 8 месеца,но сега съм на сериозна програма с инструктор.
Ето и в какво се състои, днес я взех от залата :
Първи ден - фитнес тренировка + кардио дейност
1. 7-8 минути велоергометър (или бягаща пътечка) в бавно до умерено темпо за разгрявка.
2. Повдигане на щанга от полулег - 3 серии по 15 повторения
3. Избутване на дъмбели от полулег - 3с. по 15повт.
4. пек-дек - 3с. по 15повт.
5. раменни преси с дъмбели - 3с. по 15повт.
6. разтваряне с дъмбели - 3с. по 15повт.
7. сгъване с дъмбел от стоеж - 3с. по 15повт.
8. концентрично сгъване - 3с. по 15повт.
9. вдигане на крака от висилка - 3с. по 20повт.
10. химерекстензии - 3с. по 20повт.
11. 30 минути бягаща пътека в аеробно темпо

Втори ден - фитнес тренировка + кардио дейност
1. 7-8 минути велоергометър (или бягаща пътечка) в бавно до умерено темпо за разгрявка.
2. Придърпване на вертикален скрипец - 3с. по 15повт.
3. Придърпване на долен скрипец - 3с. по 15повт.
4. Гребане с дъмбел - 3с. по 15повт.
5. Разтваряне на обратен пек-дек за задно рамо - 3с. по 15повт.
6. Френско разгъване с щанга - 3с. по 15повт.
7. Разгъване на скрипец за трицепс - 3с. по 15повт.
8. Коремни преси - 3с. по 30повт.
9. Вдигане на крака от висилка - 3с. по 20повт.
10. Извивки встрани - 3с. по 30повт.
11. 30 минути бягаща пътека в аеробно темпо

Трети ден -  фитнес тренировка + кардио дейност
2. Клякане с щанга - 3с. по 20повт.
3. Бедрено разгъване - 3с. по 20повт.
4. Бедрено сгъване - 3с. по 20повт.
5. Аддуктор с машина - 3с. по 30повт.
6. Абдуктор с машина - 3с. по 30повт.
7. Глутеус машина - 3с. по 20повт.
8. Повдигане на калф машина за прасец - 3 серии до отказ
9. Коремни преси - 3с. по 30повт.
10. Вдигане на крака от висилка - 3с. по 20повт.
11. Хиперекстензии - 3с. по 25повт.
12. 30 минути бягаща пътека в аеробно темпо

Четвърти ден - почивка

Проблема ми е само в 3ти ден, 1то упражнение е клякане с щанга и след това краката ми едва се държат за другите упражнения и не мога да си правя повторенията качествено. Също така бих ли могла да заменя почивния ден с кардио дейност?

Добре е да имаш един ден,в който да си почиваш. Три дни поредни тренировки и то по сплит все пак си натоварват мускулите, естествено не знам с каква тежест работиш. Ако след 3 дни тренировки на четвъртия ден се чувстваш добре, все пак не мисля, че ще е проблем да потичаш малко например. Прави го по лична преценка и според това как си чувстваш тялото:)

Koгато започнах да спазвам режим, аз също имах ужасен и неописуемо голям апетит. ‘’Само’’ 6 месеца ми отне да се преборя с него. Когато съчетаваш месо със салата/зеленчуци, изяж първо зеленчуците(добре е да са богати на фибри-броколи, карфиол...), пий много вода, даже  понякога можеш да заменяш салатата със зеленчукова супа, като отново я изяждаш като предястие. Освен това е добре да имаш малко бадеми- те също потискат апетита. Аз със зеленчуците преди хранене се контролирах на масата, и сега използвам този ‘’трик’‘- много по-лесно ми е. Също така няма да е зле преди основното да пиеш по 1-2 чаши хладка вода с лимон. Успех! ;)

15.01.14
19:36

Благодаря!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1