10.01.14
19:26
Висока съм 170 см, тежа около 80 кг( може и повече, страх ме е от кантара), на 21 години... Винаги съм била пълничка, но откакто ме приеха студентка преди 3 години почти, нещата излязоха извън контрол. В постоянна борба съм с килограмите, започвам диети, спирам ги, ако не съм на диета, имам навика да преяждам, мисля, че е на психическа основа и е проблем. От понеделник( 06.01.2014) започнах отново, с условието, че това ще е балансиран режим, не ми е забранено да ям нищо, просто не искам(уж). Правя тренировки вкъщи, честно казано ме е срам да ходя на фитнес. Тренировките са 25 минути кардио и после цикъл от упражнения за корем, дупе и крака. Менюто ми днес е:
08;00 кафе с малко мляко, пол лъжичка мед, канела
11;00 сандвич от 2 пълнозърнести филийки с тънко парче кашкавал и кисела краставичка; варено яйце
15;00 салата айсберг с 1/3 консерва риба тон в растително масло и 2 чаени лъжици царевица от консерва
17;00 мляко с нес
20;00 салата айсберг с 1/3 консерва риба тон в растително масло и 2 чаени лъжици царевица от консерва
Водата не ми е проблем, успявам да изпия по 2 литра на ден, сол не използвам, но в салата слагам малко оцет.
Идеята ми е до лятото да сваля около 15-20 килограма, най- малко съм била 70, тогава се харесвах, имаше за сваляне, но бях приятно пищна :D
Ще си записвам тук менюто, за да знам нагледно какво съм яла :)
10.01.14
19:58
Мисля, че рибата тон в собствен сос, е по-добрата опция :)
11.01.2014
10;00 3 филийки пълнозърнест хляб с тънко масло и тънко сирене
13;30 бяло фрапе
16;00 варено яйце и малък банан
Събудих се ужасно гладна и си хапнах добре. Хлябът ми е на hmelbread, взех го от един уж здравословен магазин, филийката е 20 гр., дано не прекалявам като изяждам по 2-3 на ден. Яйцето и банана доста ме заситиха, към 8 ще хапна същата салата като вчера, ще й добавя кисели краставички. Имам ужасна мускулна треска на дупето и краката, не съм правила днес упражнения, но се поразходих около час и изчистих къщата :D Шести ден ми е, като цяло не съм твърде гладна, но ми е много лакомо, може би защото съм пред цикъл. Исках да се измеря( със сантиметъра) в понеделник, но четох, че по време на цикъл се задържа вода и няма да има отчетен резултат, затова ще се измеря след 2 седмици( броено от вчера), както си отбелязах при мерките.
:)
11.01.14
20:37
С 2/3 консерва риба и 1 яйце дневно няма как да се заситиш + захари, лактоза и салата, така че скоро очаквай “пристъп на лакомия”. Моят съвет е да имаш повече протеини (растителни или животински - ти си реши), дори и малко в излишък, докато тялото ти разбере, че няма да го подлагаш повече на лишения. Тогава почни да редуцираш калориите.
Ще почна да хапвам повечко яйца и сирене :D
Менюто за днес:
10;00 банан
11;30 2 филийки пълнозърнест хляб с малко масло
14;00 100 г. бяло месо от печено пиле, печени картофи, кисели краставички
Туко що се раздвижих 20 минути със скачане и упражнения за корем и дупе, поизморих се. Не съм гладна изобщо, но ако огладнея, ще си хапна отново бяло месо с краставички. Погледнах, че калориите на маслото са доста високи, 770 за 100 гр, аз си слагам съвсем тънко, но се чудя дали да не го пропускам.
Напредък- 7 дни без шоколад и всякакви сладки и тестени изделия (F)
Днес правих много вкусни крем карамелчета без карамел :D и с малко подлсадител вместо захар. Сложих 4 яйца, почти литър мляко, една ванилия, 1 чаена лъжичка подсладител, излезнаха 8 купички, не много сладки, по 100 ккал всяка. Друго ядох:
9;00 3 филийки пълнозърнест хляб с масло, кафе с половин кафена лъжичка мед
12;00 мляко с какао с едно кафяво захарче
14;30 100 гр. бяло месо с 2 кисели краставички
17;00 кремче
19;00 2 малки пълнени чушки; кремче
Днес ми е малко зле яденето като че ли. Походих доста, цикъла ми още не идва, но много ме болят яйчниците и едвам се влача. Вече съм запланувала утре да си направя омлет със сирене и кашкавал. Закуската ми се отрази добре, изпих 2 литра вода, сигурно ще добавя още половин докато си легна :)
Днес ми е ужасен ден, в цикъл съм, в понеделник бях на зъболекар, защото имах проблем с венците около мъдреците. Зъболекарят ми изряза излишното “месо” :( Болката днес е непоносима, не мога да дъвча, сутринта пих мляко с нес, следобяд хапнах 1/3 кофичка кисело мляко и един банан и това е, не съм и много гладна. Ще пробвам да вечерям 3 филийки пълозърнест хляб с масло и сирене и 1-2 моркова. По- късно ще се пораздвижа 20- 30 мин.
Храна:
11;00 2 филийки пълнозърнест хляб с масло и сирене
15;00 пилешка супа и кисело мляко
17;00 чай с мед
Ще вечерям супа и мляко и след това ще се пораздвижа. Венците още ме болят и трудно дъвча :(
Здравей!
Първо поздравления за решението да се погрижиш за себе си - ти си младо момиче, сега ти е времето да се радваш на живота и да се чувстваш добре в тялото си. (y)
После поздравления че си си направила дневник - не е лесно да следиш и описваш всичко, а също не е лесно и да се подлагаш на оглед.
Тъй! Дотук с положителното! Както си писала, имаш опит с диети, започване и зарязване. Защо не пробваш този път да е по- различно? Да е нещо качествено ново? Например нов начин на живот вместо диета? За начало ще повторя каквото са ти казали и други - ядеш много малко и най- вероятно ще дойде момента със зверския глад. Не е добре да се поставяш на екстремно и системно лишаване. Шпециалистен препоръчват 20% калориен дефицит. Започни като си намериш калориите необходими за базовия ти метболизъм. Формули има много, и коя от коя по- различна и различен резултат ще ти даде, но ти си харесай една и си сметни по нея. Приеми това число за отправна точка и си добави коефициент за активност (описани са надълго и широко тези сметки), после си слагаш 20% дефицит и почваш да си броиш калориите. Трябва да ги докарваш горе- долу в тази граница на ден или пък на седмична база си ги отчитай. Ако не можеш (или те мързи както е случая с мен) да смяташ всяко отделно нещо, което си яла, си направи нещо като дневни менюта, които знаеш че са около заветните минус 20% и си ги върти. С времето ще придобиеш усет колко като ядеш да си с горе-долу колкото трябва калории за деня.
И така, тренирай си, бъди в умерен калориен дефицит, яж протеин за да си запазиш мускулите докато отслабваш и се настрой че това ще ти бъде начин на живот, който с времето ще започнеш да харесваш, а не временно неудобство.
Успех с новото ти “Аз”!
Здрасти,
аз малко позарязах дневника, защото никой не ми обръща внимание :D Но си записвам в един тефтер вкъщи и си смятам калориите, определено ги дигнах постепенно за 3 седмици от 800-900 (първите няколко дни) и сега хапвам по около 1400, въпреки че може да се добавят още малко, но така се чувствам добре. Злоупотребих 2 пъти с шоколад, около 20-30 гр, за това време, хапвам си варени яйца, мляко, сирене, сурови орехи и семки, абе хапвам си добре май :D Тренирам си по 20-30 мин,колкото ми е приятно, не ми е тежко на корема никога, имам си енергия, като цяло добре се чувствам. Мерих се преди няколко дена, дръпнала съм надолу с по няколко сантиметра. Иска ми се отново да попитам за мнения за хляба на hmelbread, дано някой се включи :)
Здравей и честит дневник :) Надявам се не си се отказала от режима. Бих ти препоръчала да зарежеш хляба (пък бил и пълнозърнест), картофите, ориза и прочее и да наблегнеш на месото, яйцата, умерени количества млечни продукти, хубавите мазнини (ядки, зехтин, масло, сметана, авокадо ..), нескорбялни зеленчуци, плодове по малко и не всеки ден.
Като цяло се храниш с доста въглехидрати, не особено много мазнини и протеини. Това не е никак добър вариант, особено за жена с твоя проблем с кг. Преразгледай малко храната. Това го казвам с най-приятелски чувства.
За хляба - отрицателно мнение. Не само за марката, а като цяло за хляба, какъвто и да е той. Нямаш нужда от толкова въглехидратни храни.
За твоя ръст и кг-ми и натоварване ти трябват около 2300 калории за поддръжка на теглото, а за редукция - около 1600-1700-1800. Не се ограничавай под тези калории.
Мнението беше редактирано от Жанета на 27.01.14 15:51.
казано от Жанета Тончева на 27.01.14, 15:48:
Здравей и честит дневник :) Надявам се не си се отказала от режима. Бих ти препоръчала да зарежеш хляба (пък бил и пълнозърнест), картофите, ориза и прочее и да наблегнеш на месото, яйцата, умерени количества млечни продукти, хубавите мазнини (ядки, зехтин, масло, сметана, авокадо ..), нескорбялни зеленчуци, плодове по малко и не всеки ден.
Като цяло се храниш с доста въглехидрати, не особено много мазнини и протеини. Това не е никак добър вариант, особено за жена с твоя проблем с кг. Преразгледай малко храната. Това го казвам с най-приятелски чувства.
За хляба - отрицателно мнение. Не само за марката, а като цяло за хляба, какъвто и да е той. Нямаш нужда от толкова въглехидратни храни.
За твоя ръст и кг-ми и натоварване ти трябват около 2300 калории за поддръжка на теглото, а за редукция - около 1600-1700-1800. Не се ограничавай под тези калории.
Здрасти, мерси :) Както написах по- горе, не съм се отказала от режима, мисля, че добре върви. За хляба и картофите си знам, хляб продължавам да хапвам по 2-3 филийки на ден, картофи съм хапнала 2 пъти в умерено количество, мисля да ги намалявам постепенно тези храни, докато ги спра съвсем, смятам, че ще ми подейства по- добре и психически. С плодовете се справих, хапвам по половин портокал или една ябълка веднъж на 2- 3 дни. От няколко дена си правя като междинна следобедна закуска 200 гр. кисело мляко с 40 гр. орехи и чаена лъжица мед, засищащо е доста, но дали е подходящо? Още не съм се наканила извара да почна, гадна ми е на вкус :D
Благодаря на тези, които се включват :)
Щом постепенното намаляване работи за теб - значи това е начинът :)
200 г кисело мляко с орехи и мед не е най-подходящата закуска, но не мисля, че е зле :)
казано от Жанета Тончева на 29.01.14, 16:00:
Щом постепенното намаляване работи за теб - значи това е начинът :)
200 г кисело мляко с орехи и мед не е най-подходящата закуска, но не мисля, че е зле :)
Баба ми ми донесе едно кило сурови орехи, та затова сега на тях наблягам :D Ядох ги веднъж само тях и честно казано после ми беше тежко и мазно на корема и ми се повдигаше.
Ами на всеки различно понасят явно, аз нямам никакъв проблем, мога да изям 200 г орехи без да ми стане тежко :D
Днес за междинна хапнах банан с мед, не помня в чий дневник прочетох едно момче да съветва момичето да хапва това. Сладка бомба стана, само едната половинка хапнах с мед, другата така си я изядох. Тренировка вкъщи- 35 минути.
Не е добра идея банан с мед за самостоятелно хранене без нищо друго. Е, ако е рядко няма проблем де, но като практика - не.
казано от Жанета Тончева на 30.01.14, 16:55:
Не е добра идея банан с мед за самостоятелно хранене без нищо друго. Е, ако е рядко няма проблем де, но като практика - не.
Добавих и малка шепа орехи, че тоя банан ми отвори апетита :D Иначе реших да разнообразя днес. :)
30.01.14
17:33
казано от snejanka на 30.01.14, 16:47:
Днес за междинна хапнах банан с мед, не помня в чий дневник прочетох едно момче да съветва момичето да хапва това. Сладка бомба стана, само едната половинка хапнах с мед, другата така си я изядох. Тренировка вкъщи- 35 минути.
Съветите са индивидуални. Това, което работи и е добре за един, може да не работи и да е зле за друг :)
30.01.14
17:35
казано от snejanka на 30.01.14, 17:19:
...тоя банан ми отвори апетита :D
Обърни внимание на този факт и го запомни.
Нормално е да се случи точно това... ;)
Изварата не се харесва на всеки като вкус... но пък се смесва чудесно със заквасена сметана или кисело мляко, а към тях можеш да прибавяш още куп неща (от какао, през ядки, та до плодове и други екстри).
30.01.14
19:10
Зависи от куп неща... дай малко подробности :)
казано от Adriana Dacheva на 30.01.14, 19:10:
Зависи от куп неща... дай малко подробности :)
Ами тренировката ми е нещо от рода на 30 day shred, но към 35- 40 мин, като редувам 2 мин. кардио упражнения- jumping jacks, скоци с въже, тичане на място, ритници във въздуха, и после упражнения за различните зони, 2 упражнения по 2 серии, и ако приемем, че това е един кръг, правя по 6- 7, днес допълнително тичах накрая 5 мин на място. После половин час ми беше яко гадно, повдига ми се, сякаш съм болна, и като хапнах отшумя.
30.01.14
23:33
А хапна ли нещо преди това ? Може да ти е паднала кръвната захар
30.01.14
23:58
1) Ако си яла непосредствено преди тренировката или е било минало малко време ( тежка храна - с много мазнини)
2) Както каза Adriana може да ти е паднало кръвното
Относно бананите - хубаво е да ги намалиш, не са добър избор на плод ( за твоите цели ), или ако много ги обичаш - консумирай ги след тренировка, когато ти трябва бърз въглехидрат. По-добър избор на плодове са грейпфрут, ябълка и т.н.
Успех в начинанието!
Ами обядвах в 12;30 пълнозърнести филийки с масло и кашкавал и голяма салата айсберг с кисели краставички, тренировката беше чак в 3 и 1 час след нея хапнах банана, но ям по 1-2 в седмицата и то евентуално. Не ям всеки ден плодове, но като ям са ябълки и портокали. :)
А може би нямаш натренираност и всичката тази физическа активност ти идва много така наведнъж? Спомням си като ни опънаха да избягаме километър за пръв път в казармата - поне 1/3 от личния състав поврна в даден момент. След десетото бягане вече всичко беше нормално и само по- дълго или интензивно бягане можеше да предизвика гадене, като накрая правехме километри и километри дори захапали цигарите :)
казано от Димо на 31.01.14, 22:49:
А може би нямаш натренираност и всичката тази физическа активност ти идва много така наведнъж? Спомням си като ни опънаха да избягаме километър за пръв път в казармата - поне 1/3 от личния състав поврна в даден момент. След десетото бягане вече всичко беше нормално и само по- дълго или интензивно бягане можеше да предизвика гадене, като накрая правехме километри и километри дори захапали цигарите :)
Не мисля, че се претоварвам, но може пък и да е така. :) Сега си правя тренировка 2 дни и 1 почивам, дали е достатъчно? (wasntme)
01.02.14
17:39
Всичко е индивидуално, но 2:1 тренировка : почивка си е добре.
Днес ми е почивен ден, искам да си споделя храната за критики:
10;30- варено яйце, 2 пълнозърнести филийки с масло
13;30- мляко с нес, половин чаена лъжичка мед и канела
16;30- 200 гр. кисело мляко. 30 гр. сурови орехи, чаена лъжица мед
19;30- омлет от 2 яйца с масло, кисели краставички, 150 гр. извара, половин грейпфрут
Днес ми е яко бедно менюто откъм зеленчуци, не обърнах внимание, че така се получи.
01.02.14
20:55
И на обяд ти е бедно..откъм храна като цяло.
казано от Adriana Dacheva на 01.02.14, 20:55:
И на обяд ти е бедно..откъм храна като цяло.
Принципно обядът и закуската ги размених днеска, че се събудих много гладна :D Иначе почвам да забелязвам отпускане в дрехите и се чувствам супер.
Мнението беше редактирано от snejanka на 01.02.14 21:15.
01.02.14
21:52
Едното не е за сметка на другото :)
01.02.14
22:01
“И на обяд ти е бедно..откъм храна като цяло.”
То това не е обяд :Д , не знам какво е, но дори на закуска ми се струва малко..на пбелтъчини..
Е да де, ама аз и по- горе съм написала, че рядко закусвам, пия си мляко с нес обикновено сутрин, днес беше изключение, като се насилвам и ми става гадно :D
01.02.14
22:41
Щом тази формула работи за теб :) , все пак различни хора - различни режими!
казано от snejanka на 31.01.14, 22:55:
Не мисля, че се претоварвам, но може пък и да е така. :) Сега си правя тренировка 2 дни и 1 почивам, дали е достатъчно? (wasntme)
Аз по- скоро имах предвид дали не ти идва прекалено интензивна тренировката за кратко време - има-няма правиш 45 минути натоварваща тренировка. В желанието си да ускориш нещата може да не си даваш почивка между сериите или да се изсилваш при скоростта на изпълнение. Ако е от това, просто си давай 1-2 минутки повече почивка между упражненията или пък малко по- спокойно и контролирано ги прави самите упражнения. Или пък просто след десетата тренировка вече ще си попривикнала на това натоварване и ще спре да ти се гади. А следиш ли си пулса? Има там едни препоръчителни стойности на пусла колко да ти е при аеробно натоварване.
казано от Димо на 02.02.14, 12:52:
казано от snejanka на 31.01.14, 22:55:
Аз по- скоро имах предвид дали не ти идва прекалено интензивна тренировката за кратко време - има-няма правиш 45 минути натоварваща тренировка. В желанието си да ускориш нещата може да не си даваш почивка между сериите или да се изсилваш при скоростта на изпълнение. Ако е от това, просто си давай 1-2 минутки повече почивка между упражненията или пък малко по- спокойно и контролирано ги прави самите упражнения. Или пък просто след десетата тренировка вече ще си попривикнала на това натоварване и ще спре да ти се гади. А следиш ли си пулса? Има там едни препоръчителни стойности на пусла колко да ти е при аеробно натоварване.
Не, не бързам, давам си около 15- 20 секунди почивка между сериите, колкото да ми се успокои леко пулсът. Пробвах да го меря, но честно казано го губя, много съм смотана :D
20 секунди е минимума почивка между серии. То зависи и от натоварването де, но хората препоръчват 3-5 минути при упражнения с тежест 50 до 90% от максималното повторение и 20 до 90 секунди почивка между сериите при тренировки за издръжливост.
Както и да е де, ако е от това гаденето, много скоро ще отмине като свикнеш с натоварването при тренировките.
казано от snejanka на 01.02.14, 20:17:
Днес ми е почивен ден, искам да си споделя храната за критики:
10;30- варено яйце, 2 пълнозърнести филийки с масло
13;30- мляко с нес, половин чаена лъжичка мед и канела
16;30- 200 гр. кисело мляко. 30 гр. сурови орехи, чаена лъжица мед
19;30- омлет от 2 яйца с масло, кисели краставички, 150 гр. извара, половин грейпфрут
Днес ми е яко бедно менюто откъм зеленчуци, не обърнах внимание, че така се получи.
A, и сега се зачетох в менюто ти за деня. (имам супер отегчителна работа вкъщи и си измислям всевъзможни поводи да я отложа :D)
Но сериозно - във всяко ядене имаш някакъв бърз въглехидрат. Без да съм диетолог ще кажа, че май не е добре това положение. Чел съм за инсулинови пикове, които се получават от консумиране на храни с висок гликемичен индекс и тези мед, хляб, плод - са все храни с такъв висок гликемичен индекс. Трябва да си измислиш меню, което не включва толкова често бързи въглехидрати. Аз съм фен на Любомир Иванов, който е дипломиран и доказан в практиката специалист и редовно му чета сайта (разгледай го и ти - супер е), та той казва че ендоморфите (предполагам че ти спадаш към тази група по описанието ти че винаги си била пълничка) са със слаба инсулинова чувствителност и трябва да ограничат въглехидратите и най- вече бързите до минимум - евентуално само след тренировка или като част от някаква въглехидратна ротация (няколко дни почти не ядеш въглехидрати и 1 ден ядеш малко повече въглехидрати за да залъжеш организма че не е подложен на въглехидратен глад).
Пробвай да имаш хранения от сорта на 150-200 грама пилешко със салата - домати, краставици, зеле - каквото ти душа иска. Салатите са важни за добрия хранителен режим. Не само че “чушки и домати който не яде, той голям не ще да порасте...” и “...не ще има розови страни...” ами защото те имат много фибри и баласт и вода в тях. Корема пълен, мозъка доволен че бая си дъвкала и сериозна маса има в стомаха, а фибрите действат добре на перисталтиката и на намаляване на гликемичния индекс на всичко, което си поела с тях. Отделно там намаляват лошия холестерол, етц, етц. Като не вкарваш във всяко ядене нещо сладко и ще ти се яде по- малко сладко. Организма се настройва да си извлича необходимото от това, което му даваш. Ако си го свикнала да получава мед и хляб, той това и ще си чака и иска.
Мнението беше редактирано от Димо на 02.02.14 19:54.