13.01.14
20:16
Здравейте! Ако може някой съвет, 62кг съм и храненето ми е следното:
1. овесени ядки 100гр + доза протеин
2. 200гр ориз/картофи + 130-150гр пилешко
3. 200гр ориз/картофи + 130-150гр пилешко или 5 белтъка
4. тренировка
5. 2 банана+протеин+1-2 лъжици мед
6. 200гр ориз+ 130-150гр пилешко
7. 100гр извара
Общо взето добре ми се отразява, но ако имате някакви забележки/съвети - готов съм да ги чуя. :)
13.01.14
23:00
Едни и същи грешки... едни и същи.
Сякаш по калъп... като ксерокопия.
Ето ти грешките в това хранене:
(1) 6 хранения дневно
(2) няма мазнини
(3) хвърлени жълтъци
Ето ти възможните, но неефективни решения в този режим:
(1) протеин на закуска
(2) банани, протеин и мед след тренировка
Не съм уверен дали ще намеря мотив да разказвам подробно отново за нещо, което е дъвкано стотици пъти.
Жълтъците не ги ям, защото ми става тежко. Ако все пак намериш мотив бих бил благодарен да чуя какво да променя, ако не намериш такъв може да споделиш поне в коя тема е дъвкано. Благодаря и лека вечер!
14.01.14
09:59
Добре де, 6-те хранения дневно от кога са грешка?
Разбрахме, че не е нужно да делим храната си на много хранения, но когато човек е в режим на качване, не всеки може да изяде половин кило ориз и половин кило пилешко наведнъж.
Мнението беше редактирано от antipodean aub на 14.01.14 09:59.
14.01.14
11:07
По-скоро не е удачно да тормозиш инсулина (и не само него) непрекъснато, подавайки храна (и то с много въглехидрати) в организма на всеки 2 часа. Когато човек е в режим на качване има нужда от много енергия, а не непременно от промишлени количества въглехидратни храни (те трудно се изяждат, прав си). ОК, нека въглехидратите да са повечко, нямам нищо против. Няма нужда да качва по протокола на НВД, съвсем друга е идеята ми. За да се избегне точно това затруднение с масивните порции ориз или картофи, е разумно да се консумират и подходящо количество мазнини. Така храната става по-малко като количество (съответно по-лесно се изяжда), а енергийната й стойност остава висока.
Прав ли съм или греша?
Хайде да дам и пример - 200 g варен ориз са сравнително голяма порция и съдържат около 250-260 kcal. Същото количество енергия се съдържа в:
- 40-45 g сурови бадеми (това са една шепа бадеми!)
- около 35 g масло (неголямо парче, няма да стигне за един омлет и овкусяване на порция някаква гарнитура)
- около 130 g заквасена сметана (2-3 средно пълни супени лъжици, също трудно ще стигнат за един десерт и овкусяване на нещо)
Та... прав ли съм или греша? :)
14.01.14
18:13
Няма кой да успори факта, че 50г ядки са почти еднакви калории като 200г ориз. И нека оставим типа храна, че там се навлиза в една друга тема.
Въпроса беше, защо 3-те хранения са за предпочитане пред 6-те?
И какво имаш предвид като казваш, че се тормози инсулина? Не е ли по-добре “за инсулина” да се приемат няколко по-малки дози въглехидрати, отколкото една голяма, точно за да бъде избегнат инсулиновия пик?
Питам, понеже оставам с впечатление, че в съветите ти влизат голяма доза субективност, тъй като на теб примерно ти е удобно да ядеш 3 пъти на ден, на него може да му е удобно да яде 6 пъти. Какво би спечелил, ако излезе от ритъма си и мине на 3 хранения, вместо на 6?
14.01.14
21:31
От една страна мненията ми отразяват моята личната позиция по даден въпрос, което намирам за нормално (допускам, че всички правим именно това във форума). От друга страна имам поглед върху нещата като човек с достатъчно дълъг опит при 6-7 хранения дневно и при 3-4 хранения дневно (почти по 2 години за всяка от двете стратегии).
При 4 хранения дневно без проблем регулирам теглото и телесните си мазнини, точно както го правих и с 6-7 хранения. Нищо не може да ме убеди, че 6 хранения дневно са точно толкова технически удобни за организация и изпълнение както 3-4. :) 3-4 хранения дневно са несравнимо по-малък ангажимент, съответно пестя време и мисловна дейност, които мога да насоча към нещо друго - т.е. ежедневието е МНОГО по-независимо от организацията на храненето... прав ли съм или греша? За честотата на хранене има чудесна статия (която има и допълнение), затова няма да се впускам в научна аргументация на мнението ми. От една страна знанията ми не позволяват да опровергая данните, които са основа на тези два материала, а от друга - личният ми опит потвърждава категорично твърденията в тях. :)
Какво печеля при 3-4 хранения дневно? На prima vista и с думи прости това значи:
(1) не мисля дали имам в офиса всичко за междинните хранения
(2) не се притеснявам когато имам работа и не мога да ям в момента
(3) не се притеснявам, че ще ми е тежко на стомаха по време на тренировка, защото съм закъснял с храненето
(4) не мисля къде и какво ще ям когато тръгна на разходка или на път
(5) храня се винаги с нормално големи порции храна, които ме засищат и ми доставят удоволствие
(6) не си гледам непрекъснато часовника в очакване на времето за следващото хранене
Мога и още практически ползи да посоча, но мисля, че идеята ми е ясна.
Колкото до инсулина - там нещата са дълги и сложни, трудно е да се преразкажат в едно изречение. Неговата функция е свързана с тази на много други хормони (най-важните спрямо нашия разговор може би са глюкагон, грелин и лептин) и затова е погрешно той да се разглежда като самостоятелен фактор извън системата на организма. Тялото има нужда от чувството за ситост, но има и нужда от чувството за глад - това са важни регулаторни сигнали, част от фантастично сложната, гениална и деликатна система, наречена човешки метаболизъм. С продължителната и непрекъсната стимулация на елемент от тази система (каквото представляват 6-7 хранения дневно), ти нарушаваш хормоналната хомеостаза. Въпросната хомеостаза е много гъвкава и адаптивна, но с повечко “старание” могат да бъдат нанесени тежки поражения (справки - инсулинова и лептинова резистентност).
Та... общо взето затова реагирам, когато видя някой да се храни по-често от 4-5 пъти дневно. :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.01.14 21:34.
14.01.14
21:39
200 гр ориз 250 калории? Или се тегли готвено? Има ли още някой заблуден въобще ,който тегли храната в готвено състояние?
14.01.14
21:40
казано от Teen Power на 14.01.14, 21:39:
Има ли още някой заблуден въобще, който тегли храната в готвено състояние?
Масово е... уверявам те. ;)
14.01.14
21:45
Под масово правилно ли имаш предвид,че нещо не разбирам?
Реално погледнато храненията ми са 5, тъй като бананите и протеина са само в тренировъчни дни, а и не са кой знае какво хранене. Забравих да спомена, че пия витамини Orange Triads и рибено масло от сьомга, а вечер с изварата ям орехи или бадеми. Нещо друго да добавя или променя?
14.01.14
21:52
Teen Power, масово хората определят количеството на храната си по теглото й в сготвено състояние... съответно правят изчисления с данните за сготвени храни. Това имах предвид.
Сигурен съм, че и този случай е такъв. :)
Ако тук говорим за изяждане на 600 g суров ориз и 100 g суров овес (като не забравяме и другата храна) за един ден, значи наистина става въпрос за подвиг! :)
P.S. То се оказа, че това хранене не е онова хранене...
...ами на който му се занимава - да съветва. Аз съм до тук, отделих излишно много време за погрешна дискусия.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.01.14 21:55.
15.01.14
10:07
Тези статии са ми добре известни, дори в самите тях е споменато, казано с две думи, че разлика между 3 и 6 хранения няма. Да не говорим изобщо за истиността в нея. Самия факт, че има толкова коментари под статията, трябва да ти подскаже, че има доста хора които не са съгласни с нея. Аз лично посещавам този сайт защото ми дава различна гледна точка в/у нещата, не защото приемам всичко написано в него за чиста монета.
По другия въпрос не виждам изобщо има ли смисъл да се говори - на мен лично ми е по-удобно да ям 6 пъти на ден в работните ми дни. Виж, в почивните минавам на 3 ядения. И все пак, не съм тръгнал да препоръчвам на никой по колко пъти на ден да се храни, по-важното е какво яде. А това как го яде, си е въпрос на лично предпочитание и убеждение, тъй като дори и статиите посочени от теб казват, че разлика няма.
И да, разбира се че говорим за готвена храна, не сурова. Много по-лесно е да си направиш таблица с калорийните стойности на готвения продукт, околкото да следиш на колко грама суров продукт отговаря сготвения и от там да следиш калорийните стойности (и тези на макронутриентите).
Пример:
Кафяв ориз, суров - 360 калории, 76г въгл.
Кафяв ориз, готвен - 120 калории, 23г въгл.
От тук следва, че ако ми трябват 50г въглехидрати от дадено хранене, ще ям 200 грама ориз (готвен).
След като ми е удобно да ям по този режим, мисля че споровете ви са излишни. Прочетох статията и коментарите, там се казва, че няма разлика, а не че 3 хранения са по-добре от 6 примерно. Следователно няма смисъл да се коментира броя, а какво да съдържат те. Затова моля за съвети относно какво да добавя или махна от диетата, а не на колко пъти да я приемам.
15.01.14
11:19
казано от antipodean aub на 15.01.14, 10:07:
Аз лично посещавам този сайт защото ми дава различна гледна точка в/у нещата, не защото приемам всичко написано в него за чиста монета.
Много от несъгласните с твърденията в статията нямат ресурса да погледнат отвъд митологията.
Аз аргументирах съвета, който дадох. Никога не съм претендирал, че моята Истина е единствена.
По другия въпрос не виждам изобщо има ли смисъл да се говори - на мен лично ми е по-удобно да ям 6 пъти на ден в работните ми дни.
Добре. :) Моето мнение е друго - обясних защо и от каква позиция го давам.
Държа ти да имаш своето, независимо че е различно.
Аз не виждам нищо хубаво в това да се поддържат сравнително високи нива на инсулина непрекъснато, намекнах защо и за мен това е една от важните причини да организирам храненето си по определен начин.
И да, разбира се че говорим за готвена храна, не сурова.
Разбира се, че е по-точно и практично да боравим с данни за сурова храна. Да се прави преценка на храната по теглото й в сготвено състояние е предпоставка за допускането на още по-големи грешки в изчисленията. Възможно е натрупване на такива грешки да провали нечий режим.
Хайде да мислим сега. По начало данните за хранителната стойност на храните в базите данни са осреднени, т.е. има вариации при стойностите в зависимост от условията, при които е добит продукта. Такива фактори са сортови/породни особености, технология на отглеждане, състав на почвата и храната (за животните), здравословно състояние, условията за съхранение, методиката на изследване (при която са получени посочените данни) и други.
Всичко това значи, че споменатият от теб кафяв ориз в сурово състояние може и да не съдържа точно 76 g въглехидрати и 360 kcal за 100 g. Тези стойности могат да варират с 5-6% (мисля, че това е приемлив толеранс, може да е още по-голям). Не забравяме, че подобна грешка за 50-100 g продукт има едно значение, но за 200-300 g вече е друго, нали? А имаме и още храни в менюто... Сега е време да прибавим и фактора ‘готвене’. При варенето оризът поема вода, това го знаем. Колко вода поема? Всеки път ли поема едно и също количество вода? Всеки сорт кафяв ориз ли поема едно и също количество вода? Как може да си сигурен, че 1 част ориз е поела точно 2 части вода, за да може 100 g суров да съдържа 360 kcal, а 100 g сварен - точно 1/3 от тях?
Готвенето е свързано с процеси на топлинна обработка на храната, при които се променя преди всичко съдържанието на вода в нея (но често не само това). Усещаш ли как непрекъснато увеличаваме границите на възможната грешка?
Заради всичко това е по-разумно и по-точно да боравим с данните за сурови храни когато преценяваме храната си и правим сметки. Готвенето добавя твърде голям толеранс към и без това ориентировъчните данни за хранителната стойност на храните, с които разполагаме.
Много по-лесно е да си направиш таблица с калорийните стойности на готвения продукт, околкото да следиш на колко грама суров продукт отговаря сготвения и от там да следиш калорийните стойности (и тези на макронутриентите).
За мен друго е лесно (давам пример с мръвка, защото е обратен на този с ориза). Взимам едричка сурова свинска вратна пържола (която в това състояние тежи 200 g) и виждам какво съдържа тя. След това я слагам в тигана или на скарата и я опичам до степен, каквато ми харесва на вкус и консистенция. Колко тежи пържолата след тигана/скарата? Няма никакво значение и не ме интересува, защото се е намалило само съдържанието на вода в нея. Ако ти си приготвяш пържолата и (примерно) я обичаш по-препечена, това означава ли, че като я изядеш ще приемеш по-малко белтъчини, защото тя ще е по-лека след по-продължителното печене?
Пример:
Кафяв ориз, суров - 360 калории, 76г въгл.
Кафяв ориз, готвен - 120 калории, 23г въгл.От тук следва, че ако ми трябват 50г въглехидрати от дадено хранене, ще ям 200 грама ориз (готвен).
В 200 g сготвен ориз ще има 50 g въглехидрати само ако в процеса на готвене 1 част от него е поела точно 2 части вода. Как ще ми гарантираш това? Напълно възможно е оризът да поеме много повече вода, обясних защо... ;)
15.01.14
11:38
казано от Badr Hari на 15.01.14, 11:03:
Прочетох статията и коментарите, там се казва, че няма разлика, а не че 3 хранения са по-добре от 6 примерно.
Ти и antipodean aub пропускате един пасаж от предишното ми мнение (този със странните думички).
Дали по невнимание или по-скоро от неудобство - не знам, а и не ме интересува. Изборът е ваш.
Решенията на уравнението са много, но не всички са еднакво близо до центъра на координатната система. :)
казано от Badr Hari на 15.01.14, 11:03:
моля за съвети относно какво да добавя или махна от диетата, а не на колко пъти да я приемам.
Всъщност аз съвети ти дадох още в първото си мнение по темата.
Не виждам смисъл да ги повтарям (за броя хранения се разбрахме, другото имам предвид).
За тегленето на храната моето мнение е, че няма как точно да се изчислят хранителните и стойности, без значение в какво състояние се тегли. За оризът специално, ако си го готвиш сам ще знаеш колко вода е поел, така че и в двата случая може да се изтегли еднакво вярно. Но при месото е друга работа. На пилешкото месо в сайта му дават около 21гр. протеин за сурово и около 29гр. протеин за изпечено месо. Добре, вчера слагам една сурова пилешка пържола малко над 200гр., което означава, че би трябвало да изям 42гр. протеин, но когато я изпеках, пържолата вече беше 100гр, което според таблицата са 29гр протеин. В крайна сметка колко протеин съм изял? Месото според мен е по-правилно да се тегли в изпечено състояние, защото съдържанието на вода е много по-малко и ти остава теглото на месото. Както ориза е по-точно да се тегли когато не е поел вода, така и месото, като се има предвид с колко вода го тъпчат, за да тежи повече.
Мнението беше редактирано от Badr Hari на 15.01.14 12:50.
15.01.14
13:32
казано от Badr Hari на 15.01.14, 12:39:
За тегленето на храната моето мнение е, че няма как точно да се изчислят хранителните и стойности, без значение в какво състояние се тегли.
Това е абсолютно вярно.
В единия случай просто си по-близо до реалността.
За оризът специално, ако си го готвиш сам ще знаеш колко вода е поел, така че и в двата случая може да се изтегли еднакво вярно.
Как измерваш поетата от ориза вода?
вчера слагам една сурова пилешка пържола малко над 200гр., което означава, че би трябвало да изям 42гр. протеин, но когато я изпеках, пържолата вече беше 100гр, което според таблицата са 29гр протеин. В крайна сметка колко протеин съм изял?
Ами ако я изпечеш до тегло 130 g какво се случва с протеина в нея?
А ако я препечеш още малко и тя стане 90 g?
Месото според мен е по-правилно да се тегли в изпечено състояние, защото съдържанието на вода е много по-малко и ти остава теглото на месото.
Да, по-малко е... но колко вода се отделя точно?
Когато вземеш данни за печено месо, те за каква влажност на храната се отнасят?
Ако работиш с данните за сурови храни няма да те интересува колко е промяната във водното им съдържание след готвене. Именно тази промяна е най-неясната, непостоянна и неопределена величина. Затова смятането с данни за сурови храни е много по-близко до реалните стойност на това, с което се храним.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.01.14 13:34.
Предполага се, че данните за изпечено месо са на база нормално печене, ако я изпека до 130гр най-вероятно ще е сурова, а при 90 твърде препечена. Всеки е забелязал, че на домашното пиле месото е по-сухо, докато купеното е по-сочно. Следователно хранителния състав на 100гр домашно пиле и 100гр купено пиле би бил различен, което води до тотално объркване в сметките. Но не си прав, че не ни интересува промяната във водното съдържание, защото една пържола може да е 200гр. и същата,но с по-голямо съдържание на вода да е 250гр. И в двата случая ще изядеш едно и също количество месо, но във втория случай ще си мислиш, че си изял повече. Дори да няма значение колко грама е след като е изпечена, има значение количеството вода в сурово състояние, което също е неясно и пак води до грешки в сметките.Затова и в сурово и в изпечено е еднакво неточно, но пък не гоним мускулите на Рони Колман, за да се вманиачаваме до последния грам. Изяждаме една пържола повече за застраховка и няма да го мислим толкова дали сметките ни са верни.
Мнението беше редактирано от Badr Hari на 15.01.14 13:56.
15.01.14
14:54
казано от Badr Hari на 15.01.14, 13:49:
Предполага се, че данните за изпечено месо са на база нормално печене, ако я изпека до 130гр най-вероятно ще е сурова, а при 90 твърде препечена.
Кое печене е нормално бе, амиго? :)
Хайде да дам примерче... Ако аз обичам по-препечени мръвки, естествено е да намирам това за нормално. Ти може да ги обичаш по-сочни и за теб това пък да е нормално. Ако ти дам моите мръвки, може би ще са ти сухи... а аз твоите ще ги сметна за недопечени. Двамата ще смятаме, че чуждите мръвки не са опечени нормално. Тези, които са изследвали състава на месото, за да ти изведат данни за него, кое печено състояние са намирали за нормално?
Опитвам се цял ден да ти кажа, че разликата в хранителните стойности между ‘сурово по етикет’ и ‘сготвено в личния ти тиган’ е голяма, варира в широки граници и практически може да доведе до допълнителни значителни грешки в храненето. Затова е по-практично да ползваш данните за сурови храни - разлика между ‘сурово по етикет’ и ‘фактическо съдържание в сурово състояние’ също има, но много по-малка и варира в по-тесни граници. Съответно преценката на храната ти в сурово състояние ще бъде по-близо до реалността. Ако не можеш да го разбереш - карай както знаеш и това е. :)
А това, че по магазините се продават храни с ниско и неизвестно качество - това е ясно и е нещо различно.
казано от Badr Hari на 15.01.14, 13:49:
Но не си прав, че не ни интересува промяната във водното съдържание, защото една пържола може да е 200гр. и същата,но с по-голямо съдържание на вода да е 250гр. И в двата случая ще изядеш едно и също количество месо, но във втория случай ще си мислиш, че си изял повече.
За какво ми е да знам колко е промяната във водното съдържание? Интересува ме колко белтъчини (примерно) има в храната ми, а дали водата в пържолата ми е намаляла от 50 g до 15 или 25 g след готвенето - това е въпрос на това кое ми е вкусно и кое не.
ОК, мерете нещата както желаете... важното е да постигате целите си.
Не е лошо, но не е задължително да знаете защо постигате дадени резултати.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.01.14 14:57.
казано от Кольо Пияндето на 15.01.14, 14:54:
Съответно преценката на храната ти в сурово състояние ще бъде по-близо до реалността.
А това, че по магазините се продават храни с ниско и неизвестно качество - това е ясно и е нещо различно.
Съгласен съм, че е една идея по-точно, но се опитвах да ти обясня точно това, че в днешно време месото е с толкова неясно качество, че не може да се говори за никаква точност нито в сурово, нито в изпечено състояние. Затова една пържола отгоре и няма нужда да го мислиш повече. :)
Мнението беше редактирано от Badr Hari на 15.01.14 15:09.
Като ти става тежко от жълтъците, значи те наяждат, или не ти се струва добра идея това?
Просто ми става гадно като ги ям.
След забележките промених малко режима:
1. овесени ядки 100гр +200гр. кис мляко+ доза протеин или 200гр сирене
2. 300гр ориз/картофи + 300гр пилешко/свинско(сурово състояние)+100гр. заквасена сметана
3. тренировка
4. 2 банана+протеин+1-2 лъжици мед (в нетренировъчни дни само 2 банана)
5. 300гр ориз(готвен)+ 300гр пилешко(сурово състояние)+ 100гр. заквасена сметана
6. 100гр извара+ 200гр. кис. мляко+ 50гр орехи или бадеми
Отделно пия витамини и рибено масло, а с храненията ям пълнозърнест хляб и около 20гр краве масло.
Мнението беше редактирано от Badr Hari на 16.01.14 16:48.
16.01.14
16:54
В този вид за мен е ОК (остава особеното ми мнение за броя хранения, но в крайна сметка всеки сам носи главата на раменете си). Само напомням, че 1 доза протеин съвсем не е еквивалент на 200 g сирене (нито като хранителен състав, нито като енергия, нито като стойност за режима). Приемам, че енергийните нужди са правилно определени.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.01.14 16:55.
От гледна точка на белтъчното му съдържание не е ли добра опция за закуска, като не гледаме енергийната му стойност, тъй като и без него съм в КИ? Временно съм го добавил, защото протеина ми свърши и реших малко да разнообразя с него.
16.01.14
18:40
Сиренето е добра храна и то не само на закуска.
Направи го постоянна част от закуската, не временна.
В този смисъл аз ти предлагам хубаво да помислиш дали изобщо да купуваш протеин...
18.06.14
16:00
казано от Кольо Пияндето на 13.01.14, 23:00:
Едни и същи грешки... едни и същи.
Сякаш по калъп... като ксерокопия.Ето ти грешките в това хранене:
(1) 6 хранения дневно
(2) няма мазнини
(3) хвърлени жълтъциЕто ти възможните, но неефективни решения в този режим:
(1) протеин на закуска
(2) банани, протеин и мед след тренировкаНе съм уверен дали ще намеря мотив да разказвам подробно отново за нещо, което е дъвкано стотици пъти.
Може ли да те попитам нещо добре ли излизат сметките при 180 висок / 81.5/82(смятал съм ги на 81.5) тегло / 20 години
Става Въпрос за покачване на ММ с минимално омазняване
3317,1 калории за ден + 300 калориен излишък ( 1.55 активност 5 тренировки на седмица )
Въглехидрати : 244,5 на ден= 978 калории ( 4 хранения на ден ) 244,5/4=61,1 на 1 хранене
Протеин: 203,7 на ден = 815 калории .... 203,7/4=50,9 на 1 хранене
Мазнини: 169,3 на ден = 1524,1 калории ... 169,3/4 = 42,3 на 1 хранене
Сега ако излизат трябва само да съставя меню ?
Мнението беше редактирано от Божидар Божидаров на 18.06.14 16:01.
18.06.14
16:26
Сметката ти е точна - аз също я докарах до малко над 3300 kcal дневно.
Белтъчините спокойно може да ги намалиш до не повече от 180-190 g дневно (2.2 - 2.3 g/kg). Ако трябва да се следва протокола на ВВД (както допускам от заглавието на темата, в която си писал), трябва мазнините да са около 85 g дневно (около 1 g/kg), а въглехидратите - 450 g дневно (близо 5.5 g/kg).
Моето лично мнение е, че по-разумният и здравословен баланс не е точно там, където се пада по предписанията на ВВД. Предвидил си 3 g/kg въглехидрати, което според мен е напълно ОК и няма нужда от повече. Намали малко белтъчините (ако трябва да сме честни, 2 g/kg са достатъчни, но хайде...) и компенсирай тяхната енергия с такава от мазнини. Ако резултатите от първите седмици не са удовлетворителни - леко увеличи енергийния прием (до около 3500 - 3600 kcal дневно), отново за сметка на мазнини.
На практика е почти невъзможно във всяко хранене да имаш еднакво количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. Това може да стане само при условие, че ядеш абсолютно една и съща храна (като вид и количество) на всяко хранене.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.06.14 16:28.
18.06.14
18:36
казано от Кольо Пияндето на 18.06.14, 16:26:
Моето лично мнение е, че по-разумният и здравословен баланс не е точно там, където се пада по предписанията на ВВД.
Добре ако не се следва ВВД ? тогава към кои режим да се придържам за качване на ММ кои е най-удачния ? според теб ( да кажем РБД? коя е най-удачна )
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.06.14 18:50.
18.06.14
18:50
казано от Божидар Божидаров на 18.06.14, 18:36:
Добре ако не се следва ВВД ? тогава към кои режим да се придържам за качване на ММ кои е най-удачния ? според теб ( да кажем РБД? коя е най-удачна )
Да, общо взето намирам РБД за много по-добра идея. По-равномерно балансираните макронутриенти са по-подходящи като условие за покачване на мускулна маса, а за мен е и по-здравословно в най-общ план. Когато се преследва подобна цел смятам, че трябва да подаваш на тялото достатъчно от всичко необходимо, а ВВД определено значи силен дисбаланс между мазнини и въглехидрати. Ако трябва да сме честни - мускулна маса спокойно може да се качи и с НВД. Става по-бавничко, но често е по-чисто.
Какво ти предлагам? Ами аз го написах вече:
казано от Кольо Пияндето на 18.06.14, 16:26:
Предвидил си 3 g/kg въглехидрати, което според мен е напълно ОК и няма нужда от повече. Намали малко белтъчините (ако трябва да сме честни, 2 g/kg са достатъчни, но хайде...) и компенсирай тяхната енергия с такава от мазнини. Ако резултатите от първите седмици не са удовлетворителни - леко увеличи енергийния прием (до около 3500 - 3600 kcal дневно), отново за сметка на мазнини.
Няма нужда цитираш цялото ми мнение.
То се вижда чудесно там, където съм го написал аз, защо да го повтаряме... :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 18.06.14 18:51.
18.06.14
18:53
Да, общо взето намирам РБД за много по-добра идея. По-равномерно балансираните макронутриенти са по-подходящи като условие за покачване на мускулна маса, а за мен е и по-здравословно в най-общ план. Когато се преследва подобна цел смятам, че трябва да подаваш на тялото достатъчно от всичко необходимо, а ВВД определено значи силен дисбаланс между мазнини и въглехидрати. Ако трябва да сме честни - мускулна маса спокойно може да се качи и с НВД. Става по-бавничко, но често е по-чисто.
Аз до сега бях на НВД вече 5-6 седмица и сега мисля да започна да качвам леко по-леко като увелича въглехидратите и мазнините но г/д искам да знам колко да се яде на 1 хранене искам да качвам по чисто затова искам твоето мнение. Остава РБД или с НВД щом става по-чисто качването ???
Добре тогава като за начало така ли да започна:
Въглехидрати: 3г/кг - 244.5 на ден = 978 калории
Белтъчини: 2г/кг - 163 на ден = 652 калории
Мазнини: останалото до тези 3300 да идва от мазнини ? = 1687,1 калории = 187,4 на ден
Мисля че 4 хранения ще са добре на ден ?
Така ли като за начало да го направя и да видя 1вите няколко седмици как ще е ако не после да ги увелича до 3500-3600 пак за сметка на мазнини ?
Мнението беше редактирано от Божидар Божидаров на 18.06.14 19:04.
18.06.14
19:20
казано от Божидар Божидаров на 18.06.14, 18:53:
Аз до сега бях на НВД вече 5-6 седмица и сега мисля да започна да качвам леко по-леко като увелича въглехидратите и мазнините но г/д искам да знам колко да се яде на 1 хранене искам да качвам по чисто затова искам твоето мнение. Остава РБД или с НВД щом става по-чисто качването ?
Имам странното подозрение, че леко смесваш понятията.
НВД, РБД и ВВД са стратегии в храненето, които касаят съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати в храната ти. Отделно от това ти можеш да бъдеш в енергиен дефицит или в енергиен излишък при всяка от тези три стратегии (диети), съобразно поставената цел. Балансът на макронутриентите и количеството на приеманата енергия са два различни фактора, които би следвало да следиш поотделно, независимо че оказват съвместно влияние върху резултатите от режима.
Добре тогава като за начало така ли да започна:
Въглехидрати: 3г/кг - 244.5 на ден = 978 калории
Белтъчини: 2г/кг - 163 на ден = 652 калории
Мазнини: останалото до тези 3300 да идва от мазнини ? = 1687,1 калории = 187,4 на ден
Така ли като за начало да го направя и да видя 1вите няколко седмици как ще е ако не после да ги увелича до 3500-3600 пак за сметка на мазнини ?
Не те ли посъветвах точно това?
Мисля че 4 хранения ще са добре на ден ?
Да.
18.06.14
20:53
Имам странното подозрение, че леко смесваш понятията.
НВД, РБД и ВВД са стратегии в храненето, които касаят съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати в храната ти. Отделно от това ти можеш да бъдеш в енергиен дефицит или в енергиен излишък при всяка от тези три стратегии (диети), съобразно поставената цел. Балансът на макронутриентите и количеството на приеманата енергия са два различни фактора, които би следвало да следиш поотделно, независимо че оказват съвместно влияние върху резултатите от режима.
Не просто искам да си избера хранителен режим при които ще кача най-малко .. Последно към РБД ( или към ) ли да се стремя с тези изчисления ?
Мнението беше редактирано от Божидар Божидаров на 18.06.14 21:49.
19.06.14
16:32
Добре а мога ли да попитам упражненията какви да са повторения, серии всичко ? За покачване на Мускулна маса говорим
19.06.14
18:58
Всичко до отказ ядеш здраво и качваш ;)
19.06.14
19:31
казано от Cvetan Petrov на 19.06.14, 18:58:
Всичко до отказ ядеш здраво и качваш ;)
Говориш за 5 серии по 10-12 повторения ( 12 10 8 10 12 ) ( или 12 10 8 6 10/12 )
24.06.14
09:23
Говоря за 4 серии в които не броиш повторения а правиш докато мускула откаже (все пак гледай да са над 10 повторения) :)