Стандартът на живот и фитнесът - имат ли връзка и зависимост по между си?

Прескочи до:

Местя тук една интересна дискусия, възникнала в спам-темата... :)

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 17.01.14 12:23.

16.01.14
21:56

Знаете ли защо в България е много широко застъпен културизма, фитнеса и въобще каквато и да е тази активност на болшинството от мъжете в залата. Тук не говоря за жените. От големия град до малкото селце, в което има поне няколко младежи, след футбола по практикуване не е друг спорт, а именно “железния”. Докато в развитите държави се практикуват и други спортове като волейбол, хандбал, тенис и т.н., в нашата държава всеки втори младеж или всеки четвърти мъж на средна възраст (примерно) се занимават с фитнес и ходи по улицата като копие на Азог Разрушителя (или там както беше). Причината за това според мен е именно състоянието на джобовете на българския мъж - празни или в най-добрия случай изтънели. Именно ходенето по зали е начин да избие комплекса си за малоценност и да се почувства мъж отново. Ако не може да изрази по друг начин мъжествеността си поради липса на финансови средства, то поне да изглежда като мъж чисто физически. Може да не си го признавате но мнозинството от хората, с които се срещате по залите са именно с такива подбуди. Именно заради това спортът с железата има много бъдеще в държавата ни и ако се подобри финансовото състояние на българските мъже, спортът ще пострада от гледна точка на бройка трениращи.

До голяма степен си прав; само бих добавил, че фитнес манията у нас е един вид носталгия по 90те години на миналия век. В България най-четените книги са биографични полуизмислици за живота на най-известните ни мутри. Все още поддържаме култ към мутрите. А как изглежда Мутрата? Мускулест, с голям врат, големи ръце и т.н. (е, и шкембе). Кара БМВ или Мерцедес, има всички жени. И понеже не всеки може да си купи златен часовник или последен модел кола, “мутреещият” се трениращ влиза за първи път в залата с подбуди да заприлича на борец. Това не се оказва толкова лесно и се започва злоупотреба с анаболи и се завърта един кръг на потници и стероиди. Това си го мисля всеки понеделник, когато всички искат да правят лежанка.

17.01.14
00:52

Това според мен заслужава отделна тема.

С проблема се занимават какви ли не - има спортни социолози, антрополози, етнографи, които изучават отделни общества, където спорта формира устойчиви субкултурни различия. Но това важи както за България, така и за САЩ и разни африкански държави. Вероятно това е една от чертите на глобализацията.

В САЩ повечето млади хора тренират, но профи билдърите са особена прослойка - по-голямата част от тях живеят на ръба на бедността и са възприемани като крайност. Социолозите казват, че в общества където има осъзната липса на сигурност - социална, политическа и т.н. - хората са подсъзнателно травматизирани и се опитват да компенсират; при условие, че за бедните хора има повече рискове, те са по-склонни да отиват в крайности.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 17.01.14 01:02.

17.01.14
09:04

А аз винаги съм се дразнел от това да се свързват силовите тренировки с избиване на комплекси без оглед на личността на трениращия. Такава връзка може да се търси в почти всяка една човешка дейност, била тя профеисонална или не. Ако тръгнем по тая линия на сляп фройдизъм, можем да обясним всичко с това и да не получим никакви стойностни изводи в крайна сметка.
За да се правят смислени анализи, трениращите трябва да се разделят поне на няколко сегмента на базата на демографски показатели като пол, възраст, социално положение, здравословно състояние, географски произход, доходи, цели в тренировките, начин на трениране и т. н. Чак след това ще можем да си говорим обосновано коя група защо е в залата и каква мотивация я движи.

Никога не съм обичал да поставям всички хора под общ знаменател - да живее Гаус и нормалното разпределение. Боби, приветствам желанието ти да бъдем обективни, но дори да се направи едно изследване (или пък една анкета тук, във форума) с достатъчен брой трениращи, пак няма да извадим нещо кой знае какво като заключение. Ти си много интелигентен човек и ти е известно, че човешките мотиви и психика трудно могат да бъдат вкарани ей така набързо в математически модели. Може да зачекнем някакви връзки между факторите, които изброи и толкоз. Просто хората често лъжат за неща, които не са им удобни. Но дори и да се намерят няколко десетки хиляди лева за едно качествено изследване, моята прогноза е, че най-вероятно ще се потвърдят коментираните досега неща - една част от трениращите е започнала по здравословни подбуди, а друга поради натиск от средата (културата). И не говоря за спорта като цяло, а само за фитнес тренировките. :)

17.01.14
11:01

Изследвания, десет хиляди лева, Фройд и т.н.  да не правим прибързани заключения и други клишета. Нека ви обрисувам едно клише - масовият трениращ - влизам в кафене в малко градче. На масата двама. Късо подстигани, тъмни якета, дънки, по един или два телефона на всеки, кафенца с количка на масата, по една задължително черна мъжка чантичка за принадлежности като портфейл. Тъмни бодита, едното тъмно сиво. Издути бицаги и шкембета. Говорят си за “некфи пари” - 20 - 60 лв имал някой да му дава, говорят си за лежанката и колко щял да се зобне ама след новата година, за да натрупа за морето маса.
Виждал ли ги е някой тия двамата? Бас ловя, че всекидневно. Ами ако всекидневно ги виждаш, то значи не са чак толкова голяма рядкост, а са си често срещани като учениците и пенсионерите нали така?

17.01.14
11:05

Някои казват, че няма лоша причина да започнеш да се занимаваш със спорт. Дали е избиване на комплекси, опит за мимикрия (който повечето кльощави тийнове разбират на клетъчно ниво, дори да не знаят какво е мимикрия), няма значение. Бил съм тийнеджър през 90те, когато мутрите бяха задължителна част от пейзажа - тогава нямаше много опити за имитация. Отделните спортове формираха малки субкултурни ниши и въпреки че повечето искахме да сме каратисти-културисти като Жан Клод, нямаше го този опит за налагане на мускулите като синоним на успелият човек. Повече момчета с които тренирахме възприемаха бодибилдинга като строго индивидуален, анти-мейнстрийм спорт. После нещата все повече започнаха да отиват към показност. Но това си е като показността при жените - силикони и т.н. Някои психолози пък го отдават на кризата на мъжествеността и на женската доминация - един вид, че на мъжът не са му останали много места, където да се скрие да и бъде космат тестостеронов звяр :)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 17.01.14 11:06.

17.01.14
11:19

Има си начини и техники да се отсее лъжата от истината. А нормалното разпределение може да е доста подвеждащо - дава ти идея по-скоро за мотивацията на най-многобройната група, отколкото за цялостната картинка. :)
Можем много да си говорим за това. Естествено, че мацките и мутренският изглед са водеща мотивация за доста хора във фитнеса.
Но това не ти говори нищо за причините на г-н Иван Иванов, касиер в банков клон с 12 часов работен ден, женен от 20 години за Пенка Пиперлиева (по майка), който се забива в залата след работа и казва на жена си, че е заради кръвното и за да свали малко от онова шкембенце, натрупало се по празниците (и естествено само заради тях), а всъщност просто иска да избяга от свадливото чудовище у дома и трите си досадни деца за още един час. :)

17.01.14
11:53

Дори и да обобщаваме хората за да ни е по-лесно, няма ли да ни станат прекалено много “равните други условия”.
При търсенето на причинно следствена връзка ще заложим само на две неща:
1. Българите са бедни
2. Българските мъже тренират масово
- лесен извод -> чрез спорта компенсират бедността си.
Съвсем лесно е да намерим връзката между тези две твърдения, но от такова опростяване..резултатите едва ли ще са близо до истината.
Със сигурност има нещо вярно в подобна зависимост, но сме обобщили прекалено много фактори, придавайки изключителна тежест на 2 от характеристиките на обектите/субектите.
А дали БГ мъже, всъщност не тренират въпреки дефицита на пари, а не поради него? Може би са родени спортисти :) Или избиват мачовщина по един доста цивилизован начин, за разлика от другите възможни.

По подобен начин можем да разсъждаваме, дали по-тъпите не са привърженици на спорта - има такъв предразсъдък или пък дали хората с някакви други комплекси(освен финансови) не пълнят залите. Лошо няма. Да пребориш даден комплекс, невинаги означава да спреш да му обръщаш внимание.
Ако си 50 кила мъж и това те кара да се чувстваш неловко, не е толкова лошо да спортуваш и да премахнеш причините за тези си усещания, нали? Ако си дебел - отслабни. Не е задължително да помогне. Разбира се, винаги можеш да използваш и друг подход, вместо да си губиш времето със спорт - да се научиш да не ти пука, да вземаш кокаин, да си сложиш “Пищова” след името и да тръбиш, че си опоскал 300 маКеНенки. :D /Примерно!

Едва ли са много хората, които са започнали да “вдигат щанги” само и единствено със здравословна или лечебна цел. Не са и много хората, които продължават да го правят само и единствено със здравословни мотиви.
За мен например спорта е хоби, практикувам го по-скоро като самоцел. Доставя ми удоволствие, помага ми да се разтоваря психически и физически, поддържайки ме в една, смея да кажа, доста добра физическа форма и потенциал за човек работещ на бюро.

Интересна мини-дискусия. Дори и да приема изцяло теорията на Камен, за мен е по-притеснително избиването на комплекси(финансови или други), чрез злоупотреба с алкохол и наркотици отколкото със спорт. Нещо ми подсказва, че те са много по-масови и зловредни.

Мнението беше редактирано от 6th на 17.01.14 11:54.

17.01.14
12:32

Тука според мен малко препокривате понятията.
Тази “комплексираност”, за която говорите, усещането за липса на мъжественост са относими към мотиваторите, които поддтикват някой да посегне към стероидите, а не към спорта фитнес. Вярно е, че и двете са провокирани (най-често) от желанието за по-добър външен вид, но, само по себе си, това желание не може да се причисли към компонентите на ниското самочувствие. Това си е напълно естествен стремеж, подтикнат от инстинкта за възпроизвеждане. Друг е въпросът вече за търпението, което човек е склонен да прояви по пътя си към тези цели. А умението за отлагане на потребностите е един от индикаторите на емоционалната интелигентност.

Мнението беше редактирано от Петър на 17.01.14 12:33.

17.01.14
12:40

Не мога да разбера защо всички сте на мнение че хората в България масово тренират . Аз съм набор 95 и мога да ви кажа че от един клас от 24-25 човека, статистически 4-5 тренират. На другите не им остава време от трева, алкохол и нощни клубове.

Мнението беше редактирано от ElMatador на 17.01.14 12:41.

17.01.14
12:44

казано от Камен Илиев на 16.01.14, 21:56:

Знаете ли защо в България е много широко застъпен културизма, фитнеса и въобще каквато и да е тази активност на болшинството от мъжете в залата.

България е страната с най-малък процент активно спортуващи в ЕС 6%. Най-голям процент хора, които не спортуват изобщо - 45% и сме втори по брой на пушачи.

Та къде го видяхте този широко застъпен фитнес, културизъм и тн? Естествено ако обикаляш по залите, четеш специализираните форуми и тн. е ясно, че ще забелязваш такива. Но това е субективно възприятие.
Та преди да впрегнем Фройд, Гаус и Митьовците - Пищова, Крика и тн. да се слушаме в мъдрите слова “Всичко е относително”

17.01.14
13:37

Много трибоици за малка страна идеала е сто килограмов шопар.

17.01.14
13:59

казано от Камен Илиев на 16.01.14, 21:56:

Ако не може да изрази по друг начин мъжествеността си поради липса на финансови средства, то поне да изглежда като мъж чисто физически.

На никой ли не му прави впечатление това изречение? Аз лично не знаех, че са нужни финансови средства за да си мъжкар. Не виждам никаква разлика дали ще се правиш на мъж чрез фитнеса или като пръскаш пари с пълни шепи. Може да си истински мъж и да нямаш 1 лев в джоба, нито пък да си виждал щанга в живота си. Всичко е въпрос на възприятия, възпитание, мироглед, интелект и възможности да погледнеш по-далеч от носа си. Иначе като цяло съм съгласен с голяма част от описаните стереотипи, но няма как да се обобщава кои са повече и кои по-малко.

17.01.14
14:43

Така и така все още не съм си поставил цели за 2014, ето - от една искам гънките ми на вратО да станат три...

Мнението беше редактирано от charlie brown на 17.01.14 14:45.

17.01.14
14:45

Мъжете правят пари , но парите не правят мъже :) града , в които живея е около 12 000 жители , такива по залите са 30-на максимум (те са 3 зали , но все пак).Тук-там някой по лостове или в тях си да тренира(специално за фитнеса говоря).От време навреме се вясват по 5-6 от тея 40 килограмовите , най-често от махалата , понапомпят малко , направят 100 снимки и чао. Като процент спортуващи направо сме плачевни(говоря за България изобщо).

AG

17.01.14
14:49

Много разсъждения вкарахте. Нито сме особено бедни, нито пък много спортуваме. Фитнесът е удобен спорт: не зависи от атмосферни условия, използва се с най-различни цели, социален е и какво ли още не. Практикуването на какъвто и да е спорт ти вдига стандарта. Правиш нещо още - не си обикновения тъпак, който цял ден пържи картофите в макдоналдс, прибира се и гледа телевизия докато заспи.

Половината пичове в залата и 99% от жените свалят кила - какви мъжества какви истории мислите?

Всеки спорт е свързан с даването на пари. Как може да има обяснения, че видиш ли щото нямаме пари висим по фитнес залите? Едни други хора казват, че щото нямат пари, пият...

17.01.14
15:13

Хора, аз съм прекарал доста време сред други националности и мога съвсем спокойно да кажа, че много по-голям процент от българите се занимават с железа, отколкото всяка нация, с която съм имал досег до сега, пак казвам като процент от населението. Англичани, руснаци, украинци, поляци, румънци, латвийци и литовци. Само по походката може да ги различиш в тъмното.

17.01.14
15:24

казано от Камен Илиев на 17.01.14, 15:13:

Хора, аз съм прекарал доста време сред други националности и мога съвсем спокойно да кажа, че много по-голям процент от българите се занимават с железа, отколкото всяка нация, с която съм имал досег до сега, пак казвам като процент от населението. Англичани, руснаци, украинци, поляци, румънци, латвийци и литовци. Само по походката може да ги различиш в тъмното.

Всичките, които си изброил са все северни народи, а техният манталитет не може да се твърди, че е от най-спортолюбивите. Разходи се из средиземноморските държави да видим, ще мислиш ли така...
Типичният българин не е спортуващият, не знам това откъде ти хрумна. Типичният българин е със занемарен външен вид, склонност към битова злоупотреба с нискокачествен алкохол и пълно неглижиране на здравето си.

17.01.14
15:40

Фитнесът (в най-широк смисъл) е лесно достъпен и не ти трябват особени приготовления.

Баскетбол, волейбол, футбол, плуване и т.н. искат база и организация на детско-юношеско и аматьорско ниво, които в България просто липсват, затова липсва и масовост като съответно фитнесът обира луфта.

Всичко останали псевдосоцио и т.н фактори са второ и третостепенни.

Фитнеса изглежда евтин на пръв поглед. Карта за месечен достъп варира от 15 до 30-40 лева при средно стандартните фитнес клубове, а докато да направят 2-3 месеца стаж масово се отказват. По-излиза от да ходиш на тренировки по някой боен спорт, да купуваш кимона, протектори и така нататък. Като включим и фактора- “Асам сдраф кат мутра” щото вдига с няква изкривена техника 100 на лежанка и смятай за какво говорим.

казано от Von Suthaus на 17.01.14, 15:40:

Фитнесът (в най-широк смисъл) е лесно достъпен и не ти трябват особени приготовления.

Баскетбол, волейбол, футбол, плуване и т.н. искат база и организация на детско-юношеско и аматьорско ниво, които в България просто липсват, затова липсва и масовост като съответно фитнесът обира луфта.

Това общо взето се покрива почти изцяло с моето мнение по въпроса.

Фитнесът не изисква особено големи разходи на пари и време. За да се занимаваш със спорт като футбол, баскетбол или плуване (т.е. точно такъв, изискващ материална база, условия и организация) в общия случай е много по-скъпо и трудно за осъществяване от посещаването на залата за фитнес. Броят на фитнесите, сравнен със залите за баскетбол, стадионите или басейните, обяснява естественото наличие на повече хора около щангите. Говоря за България, разбира се... не навсякъде по света е така. За фитнеса няма нужда от специализирана екипировка, често в близост има избор на зали от различен клас, а и тренирането там не е свързано с организиране на други хора. С други думи - за да посещавам фитнес ми е технически много по-лесно, от колкото да практикувам друг спорт. Тук започват да действат останалите субективно-относителни фактори - манталитет и светоусещане. Идеята за мъжкарството не е много далечна от психологията на българина. Все търсим как да показваме нещо си на общо основание и пред когото има... :)

AG

17.01.14
17:02

Кольо от друга страна 20 човека играят футбол с една топка от 5 лева. Почти навсякъде в училищата има игрища които стават и тук там се събират хора да играят. Със спортовете които изброи, проблемът е че трябва да си в добра физическа форма за да ги играеш. Другият проблем, е че паданията и травмите стават лесно, особено когато 20-те човека са инвестирали точно 5 лева като в моя пример. А фитнесът е подходящ за почти всички. Дори да нямаш крака, пак можеш да правиш половината упражнения в залата - даже е препоръчително. Докато във футболът например ако тежиш 20 кила повече отколкото трябва, нямаш никакъв шанс да стигнеш до топката на голямо игрище.

Та това му е доброто според мен на фитнеса. Универсален е - независимо какво искаш да постигнеш. Затова и хората го избират.

Мнението беше редактирано от Angel Gyaurov на 17.01.14 17:03.

17.01.14
17:02

Аз не съм напълно съгласен с твърденията , че не трябват много пари за фитнес.Фитнеса добре , ще намериш средства да тренираш , но освен това е важно и след него (това ,което ще сложиш на масата, в хладилника).Защото , когато отделяш примерно 30 лева на месец за фитнес карта и в същото време нямаш достатъчно средства да се храниш и възстановяваш качествено , започваш да се питаш , какво всъщност правиш.Да , тренираш за здраве (най-важното), но освен това ако искаш резултати в кантара и метъра си е необходим малко по-плътен джоб.Фитнеса е спорта , които иска да му се отдадеш напълно .Това е моето лично мнение.

казано от Angel Gyaurov на 17.01.14, 17:02:

Кольо от друга страна 20 човека играят футбол с една топка от 5 лева. Почти навсякъде в училищата има игрища които стават и тук там се събират хора да играят.

Така е... но има и начин да се тренира с тежести, които почти не струват пари. :)

Със спортовете които изброи, проблемът е че трябва да си в добра физическа форма за да ги играеш.

С това не съм ОК. За да правиш много неща във фитнеса също ти трябва кондиция над определено ниво. С други думи - лошата кондиция е ограничение, което не зависи от естеството на спорта.

Другият проблем, е че паданията и травмите стават лесно, особено когато 20-те човека са инвестирали точно 5 лева като в моя пример. А фитнесът е подходящ за почти всички.

Мня... във фитнеса не могат да се получат контузии?
За мен фитнесът не е по-малко опасен, особено за начинаещи (съответно с компромиси в техниката).

Докато във футболът например ако тежиш 20 кила повече отколкото трябва, нямаш никакъв шанс да стигнеш до топката на голямо игрище.

А когато не ти достигнат мускули да преместиш голямата щанга? :) Можеш да джиткаш футболче и на по-малко игрище... но ако има. По-вероятно е да има зала с щанги, която ти е удобна и затова отиваш там.

Та това му е доброто според мен на фитнеса. Универсален е - независимо какво искаш да постигнеш. Затова и хората го избират.

С това също не съм ОК.
Мога да направя списък с физически качества, които не виждам как можеш да изградиш и подобряваш само с посещения при щангите.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.01.14 17:24.

17.01.14
17:24

^^ всичко това което казваш Пенев и не само ти, предполага някакво планиране и кой знае какви размисли от хората по въпроса. Докато реално по някое време в годината на голяма част от момчетата просто им хрумва, че е време да стават нацепени, в повечето случаи заради комплекси, избиващи по различни причини, например новия чалга клип и идеята, че ако са яки ще зарибят тия мацки с циците от клипа. Мисленето за режими, храна и т.н. идва след това и ето ежедневните едни и същи 100 теми от начинаещи в бб-тийм, които са почнали тренировки.

В залите, в които съм ходил голяма част от посетителите винаги са от тази група и с времето им писва да се занимават, лошото е че постоянно има подобен поток от хора, които пречат и заемат място.

AG

17.01.14
17:42

Да, вярно че има и тежести които не струват пари. А може и някоя работа да се свърши. :)

Като казвам, че фитнесът става за всички (почти) имам предвид, че и в каквато спортна форма да си може да ти бъде измислена някаква тренировка. Същото важи и за вдигането на тежката щанга - просто вдигаш лека щанга - това му е хубавото на фитнеса, че си слагаш колкото искаш и можеш. С травмите е ясно, че винаги можеш да се преебеш ама във фитнеса е по-вероятно да си го направиш сам, защото си прост, а като играеш футболче срещу някой едър на малък терен е по-възможно да получиш травма, защото той е прост.

Та съм напълно съгласен с мнението ти. А моето мнение, е че средностатистическия, нетрениран Иванчо, е по-добре да използва фитнес за да влезе във форма, вместо да се пробва в маратонското бягане, въпреки че е дебел.

17.01.14
18:29

Каквото и да си говорим 90% от мъжете ходят на фитнес ,защото мислят,че това ще ги направи по-успешни с жените.Когато бях ученик това беше и моята подбуда,много ми е пукало за здраве тогава .Бас ловя ,че много хора и тук ще се познаят ...

17.01.14
18:36

казано от Von Suthaus на 17.01.14, 15:40:

Всичко останали псевдосоцио и т.н фактори са второ и третостепенни.

Факт това има значение. В Милано, на 7км. от Миланската Скала, правеха ледена пързалка, замразявайки площада в Чернуско сул Навилио,... огромен брои хора, плува играе Волей, Баскет, Карате и още милион други, колоезденето е повсеместно(и в Италия, Франиция, но дори повече в Холандия и Дания - например) боулинг в това число... имал съм “честта” да играя болуинг в една зала едновременно с настоящия световен шампион... в Римини лятото се организираше от Нокиа, страхотен полу-професионален Плажен волейбол турнир. Иначе не се “бъркайте”, че “железата” масово са застъпени в България. С очите си съм видял, много повече отлично изглеждащи билдери в Италия(и не само) например, отколкото България. Повечето от тях “минават” от други спортове към бодибилдинг.... :)
За да не съм голословен, ще ви кажа, че в Чехия, дъщеря ми тренира гимнастика, в идеално оборудвана зала с треньор със завиден състезателен и тренировъчен опит и ние плащаме... :) 30 лева на година... :)

p.s. - Препрочетох си поста и се оказа, че не съм дал мение. Та, за връзката. Според мен личният стандарт на живот и спортната култура са в зависимост, но слаба, принципно произхода от по-богато семейство, заедно с добрата обща култура и образование, получаваш и по-добра спортна такава, това е обобщено.
Подкрепям, мнението че комплекси и здравословни проблеми, са фактор, но не могат да са дългосрочна мотивация, иначе казано, това наистина е второстепеннен фактор.
Застъпвам, че обществената организация е “ключова”, в Чехия например спорта е субсидиран много солидно, като резултат има много повече мъже и жени с добре изградени фигури. Тоест зависимост има, но не м/у личното балгосъстояние, а м/у общественото такова и спорта. Сетете са за времето на комунизма... в клас от 30 деца едно имаше с наднормено тегло, сега е обратно... :) И не е само храната... опонирам още преди да го кажете. :)

Мнението беше редактирано от Bobcho Bobev на 17.01.14 19:47.

17.01.14
18:44

Доста се отдалечи темата от това, което съм казал в първия пост, но затова е дискусия. Не казвам, че мнозинството от българите спортуват. Не казвам, че само като тренираш с тежести си мъж. Не казвам, че се занимават с тежести, защото е най-евтиния вариант. Казвам, че според мен има връзка между лошото финансово състояние на българския мъж, страдащото му самочувствие на мъж от този факт и спортът с тежести, който на най-първично ниво се свързва с мъжественост. Казвам, че от спортуващите като цяло много по-висок е процента занимаващи се с фитнес в зала българи, съпоставен с броя им като процент от спортуващите в други държави. Пример: В България процента на спортуващи от населението е 4%(примерно). Това са да кажем 1000 души. От тези спортуващи 50 % е за фитнес феновете или 500 човека. В Полша примерно или Англия 30% от населението спортува. Да кажем 100 000 човека от тях 10% са фитнесфенове или 10 000 човека тотал. Останалите се занимават с крикет, волей, шах и т.н.

17.01.14
19:13

казано от Камен Илиев на 17.01.14, 18:44:

Доста се отдалечи темата от това, което съм казал в първия пост, но затова е дискусия. Не казвам, че мнозинството от българите спортуват. Не казвам, че само като тренираш с тежести си мъж. Не казвам, че се занимават с тежести, защото е най-евтиния вариант. Казвам, че според мен има връзка между лошото финансово състояние на българския мъж, страдащото му самочувствие на мъж от този факт и спортът с тежести, който на най-първично ниво се свързва с мъжественост. Казвам, че от спортуващите като цяло много по-висок е процента занимаващи се с фитнес в зала българи, съпоставен с броя им като процент от спортуващите в други държави. Пример: В България процента на спортуващи от населението е 4%(примерно). Това са да кажем 1000 души. От тези спортуващи 50 % е за фитнес феновете или 500 човека. В Полша примерно или Англия 30% от населението спортува. Да кажем 100 000 човека от тях 10% са фитнесфенове или 10 000 човека тотал. Останалите се занимават с крикет, волей, шах и т.н.

Прав си братле аз живея в Мадрид и наистина много хора тук карат колела и бягат.Аз например освен фитнес карам и ролери за кеф и за кардио ама маи по за кеф.А жена ми ходи на Zumba.

Ей съгласен съм напълно с Гената, от естетическа гледна точка, масово момчетата се отдалечават доста крайно от идеята за тренировки и почват да се боцкат и да си “взимат” ясно е на къде отиват... в затворения цикъл на селянина с щанга. :)

Аз съм ходил на фитнес веднъж през живота си. Нямам желание да си натоварвам ставите и жилите, понеже ползвам ръцете си за деликатни неща и така или иначе нямам интерес от това. Карам колело и спортувам спортове, свързани с движение, защото ми е такъв мирогледът - ако не отиваш някъде, когато правиш нещо, тъпчиш на едно място, буквално или преносно.

Това, което искам да кажа е, че въпреки сингулярното ми докосване до света на фитнеса (и то малък и празен такъв), имам широки наблюдения по цялата ситуация, достатъчни да излъжа някого, че съм редовен в залите. Защо? Социално съзнание.

Възможно е процентите да са по-малки от други държави, възможно е просто да се набиват на очи трениращите, затова да ги смятаме за ‘повсеместно явление’, но факт е, че фитнес културата заема високо място в социалното изискване да си успешен и контактен Българин - един от въпросите, по които е задължително да си компетентен. И не е скъпо (не е в пряка зависимост от финансовата ситуация според мен).

И докато тренирането на различни видове спорт е полезно за тялото и духа, фитнесът се е превърнал в стъпало на развитието на всеки младеж, който го мързи да си оправя косата и ходи кьосе, но няма проблеми с това да колекционира цял шкаф с добавки и да спазва професионални режими с лаическа нагласа (тръгнал си да ставаш птица, ама нямаш волята да летиш и си доволен да си пингвин).

След написаното се чувствам длъжен да се оправдая - не заклеймявам трениращите, според мен те са хората, с които България няма проблем, защото те запазват усещането за взаимно поддържане между хората и общи цели. Лично за себе си мога да кажа, че благодарение на възпитанието и усилията на родителите си, съм успял да взема трезвото решение, че спортът е просто игра (за мен) и трябва да се концентрирам върху талантите, които наистина са ми били дадени, вместо да мъча себе си и околните с празни надежди.

Мнението беше редактирано от Smarter than an apple на 18.01.14 13:53.

18.01.14
14:03

Разбира се, че има връзка. Примери и доказателства колкото искаш.

18.01.14
14:04

Да имат връзка, ако някой реши да коментира защо аз или друг е започнал да тренира ще е едно предположение, което ще е толкова вярно, колкото ако аз предположа,че на някоя екзопланета има извънземна фитнес зала с по два лоста на лежанката, защото трениращите там са с по 4 ръце. Ако човек е израстнал и се е развил така както не му харесва(говорим физически), той ще иска да се промени(вероятно), психолозите ще го нарекат “комплекс”, и дори това да не е толкова лоша дума колкото се приема от аудиторията, ако въпросния индивид има желанието (не говорим за мотивация), то той ще го направи. Защо Фейсбук спечели милиарди на създателите си? Защото задоволява една фундаментална потребност на човек, а именно нуждата от комуникация (икономически развит въпрос), има само една потребност с по-висока степен от нуждата от комуникация, нуждата от самоусъвършенстване (отново уроците по икономика), как всеки индивид ще се опита да я задоволи (тази нужда не може да бъде напълно задоволена никога) е строго индивидуално, и ето един отговор на поставения въпрос: Човек се опитва да задоволи най-висшата си нужда, тази от самоусъвършенстване, по един или друг начин, някой се усъвършенстват физически (най-достъпен начин за болшинството от хора), други градят кариера (който си мисли, че във фитнеса е ужасно трудно нека пробва с частен бизнес в България), трети комбинират и двете (със съответните компромиси естествено, пробвай да развиваш бизнес и да тренираш редовно и под точно определен режим). И последно, ако някой някога извади статистика, дали болшинството трениращи по залите са там за да подражават на мутри или да се осъвършенстват защото не се харесват, дали са там за да се харесат на други или се разтоварват психически от ежедневния стрес, ще му кажа: -Човек, изгубил си време и пари за нещо което не носи и един кюбит информация, няма да помогне и на един човек за в бъдеще, намери си истинска работа и бъди полезен на себе си и на околните... Приятна и ползотворна година на всички :)

18.01.14
16:52

казано от Smarter than an apple на 18.01.14, 13:47:

И докато тренирането на различни видове спорт е полезно за тялото и духа, фитнесът се е превърнал в стъпало на развитието на всеки младеж, който го мързи да си оправя косата и ходи кьосе, но няма проблеми с това да колекционира цял шкаф с добавки и да спазва професионални режими с лаическа нагласа (тръгнал си да ставаш птица, ама нямаш волята да летиш и си доволен да си пингвин).

Донякъде си прав за социалната страна. Когато те видят, че си по-якичък, все се намира някой който да те заговори за спорт.
Малко като пушачи пред заведение “ей, тая забрана...голям студ пада”. Това със знанията от “Социалното съзнание”, няма да го коментирам.

Обаче долавям малко сарказъм и упрек към трениращите младежи, което ме учудва.
Мързи ги да си оправят косите, но събират шкафове с добавки и т.н....
И аз съм привърженик на по-спартанското отношение към външния си вид - косата много къса, редовно бръснене.
Дори и не предполагах, че някой мъж ще изтъкне това че не ползвам маша, гел, гребен и боя за коса, като аргумент против спорта. То дори и не кореспондира директно с ББ/фитнеса.

Честно, не разбирам напълно отношението ти към спорта, като към нещо което

мъчи теб и околните с празни надежди.

Не всеки трениращ живее с идеята да стане мр. Олимпия и/или шампион по трибой.
Сигурен ли си, че всъщност не би искал да вдигаш щанги, с една или друга цел? Съмнявам се да попречи на развиването на таланта ти, по отношение на онова пипкавото нещо, което вършиш.

Мнението беше редактирано от 6th на 18.01.14 16:54.

ИМ

18.01.14
18:03

И аз да се изкажа по темата.
На първо място искам да отбележа, че е според мен трениращите по  фитнес залите изобщо не са толкова много.
В града, в който живея е с население от около 60 000 души и има 4 или 5 фитнес зали. Преди посещавах зала, която вече затвориха, сега  посещавам друга зала. И в двете зали след първите 2-3 посещения научаваш всички по физиономия. Посещавал съм залата в различни часове от деня и с изключения на вечерта, когато се събират около 10-12 човека е мъртвило и тези 10-12 човека са едни и същи всеки път. Не казвам, че залата се посещава от 10-12 човека, но определено не е толкова голям процента на трениращите спрямо големината на населението.
На второ място искам да обърна внимание на факта, че фитнеса като спорт и хоби е доста скъп за българските стандарти. Месечните карти са между 40-50 лева, като се прибавят и разходите за качествени храни и добавки сумата набъбва до 400-500 лв. и то ако се стремиш да си по - пестелив. Тази сума / тук не говоря за София/ е почти колкото  средната работна заплата в повечето градове, а в някои случаи и повече, така че изобщо не смятам, че фитнеса е евтин спорт. Лично на мен повечето ми приятели като хоби и спорт ходят на ски/снооборд, който всъщност е един от най-скъпите спортове.

В много от по-богатите страни също има идолопоклоничество и поддръжаване към определени хора. Колко се американците, които се стремятда изглеждат и подражават като  поредния поп идол. В България няма поп идоли но има геройте от деветдесетте и се подръжава на тях, а това е свързано с “блъскане на железата”. Поп идола беше просто пример, нека не се приема буквално. Разни хора, разни идеали.
Аз лично винаги съм смятал, че българина избива финансовите си комплекси като седне зад волана.
Във връзка с изложеното по-горе, не смятам, че има някаква пряка връзка между бедността на българския мъж и посещението на фитнес залата. Това си е мое мнението.

Мнението беше редактирано от Иван Марков на 18.01.14 18:06.

18.01.14
19:06

Между другото така зададена темата/въпросът изобщо не ми се струва коректно, защото може да бъде разбрана поне по 10 различни начина. (ако не и повече)
Аз го разбирам така: Дали стандартът на живот има отношение на това дали тренираш, как тренираш, по колко пъти седмично, спазваш ли хранителен режим и т.н. И за мен отговорът е ясен, защото: човек, който иска да тренира и има по-висок стандарт (работа, време, пари и т.н.) ще може да си позволи да тренира повече, да си разпределя по-добре времето, възможност за добавки, зали, екипировка и т.н. и обратното.
В случая темата е по-скоро: Кое подтиква/кое кара мъжете да ходят във фитнеса и да тренират? За мен този въпрос е абсолютно безсмислен!
Първо - и да има ясен и категоричен отговор, то какво от това? Какво ще промени това? Някакви ползи от това да знаем защо еди си какъв процент ходят във фитнес залата?
Второ - ясен отговор на такъв въпрос няма, та ако ще и със 100 000лв бюджет за статистики.
Трето ... не, това е засега.

18.01.14
19:38

Погледнато от тая гледна точка - Според мен с повишаване стандарта на живот времето става твърде дефицитно, а възможността да “тренираш като животнУ”...в най-общия случай намалява. Поне у нас.

Направи ми впечатление, че многократно се споменаха “мутрите” като модел за подражание..
Добре де, толкова много хора ли тренират за да са ...като мутри или само го предполагате?
Не е задължително да си много як за да си представител на криминалния контингент, за какво е тоя напън тогава?
Не може ли само да си як - и визуално и функционално? Защото те кефи?

Мнението беше редактирано от 6th на 18.01.14 19:38.

18.01.14
21:00

@Борето и Атанас Терзийски: Много малко хора разбраха темата, която подхванах. Няма значение дали има някаква полза от всичко казано, полза за света, за децата в Африка или марсианците. Полза няма от 90% от написаното като теми във форума. Ако трябваше да пишете само това, от което някой би имал полза, то коментарите биха били извънредно малко. Кажете ми каква полза от вашите коментари по-горе? Няма такава. Така, че да не го играем много мъдри с ползите. Забелязвам, например тенденция коментарите, които изразяват мнение, което е по средата от типа на нито черно, нито бяло събират най-много лайкове. Коментарите, които изразяват някое по-крайно мнение или по-твърда и ясна позиция са с по един или няколко лайка. Така, че полза от коментарите ви за мене има като чисто поведенческо проучване, момчета. :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1